HOME
Home » Destination » Tips Percutian Pulau Pom Pom Sebelum Memulakan Perjalanan

Tips Percutian Pulau Pom Pom Sebelum Memulakan Perjalanan

Posted at | Categorised in Destination

Tips percutian Pulau Pom Pom – Pulau Pom Pom terletak di Laut Celebes di Sabah. Ia mungkin salah satu pulau paling indah di planet ini untuk penyelam dan bukan penyelam. Ia terkenal dengan banyaknya pokok Pom Pom. Dan tempat menyelam yang hebat di kawasan itu.

Tips Percutian Pulau Pom Pom Sebelum Memulakan Perjalanan

Tips Percutian Pulau Pom PomTips Percutian Pulau Pom Pom – Booking.com

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Di halaman ini, anda akan hidangkan dengan maklumat praktikal untuk merancang perjalanan menyelam skuba ke Pulau Pom Pom:

Nak menginap di mana?

Saya biasanya menggunakan laman web ini untuk menempah terlebih dahulu hotel saya di Pulau Pom Pom kerana mereka biasanya mempunyai kadar terendah yang saya dapati. Saya suka kerana ia adalah percuma untuk membatalkan dan menukar tarikh.

Pom Pom Island Resort:

Tips Percutian Pulau Pom Pom Sebelum Memulakan PerjalananTips Percutian Pulau Pom Pom

Resort di Pom Pom Island menawarkan pelbagai pilihan pelancong. Ada yang boleh memilih untuk menginap di vila air, sementara yang lain lebih suka taman atau vila pantai. Walau bagaimanapun, pemandangan panorama laut yang terbaik dapat dilihat dari vila-vila air, yang sebenarnya dibina di atas air. Ramai orang yang memilih jenis penginapan ini melakukannya untuk privasi yang mereka tawarkan dan suasana romantik. Tiada hotel lain di Pom Pom.

Pom Pom Island Resort terletak di timur laut Sabah, serta menawarkan vila-vila kayu tradisional dan pantai peribadi. Ia menawarkan restoran, bar dan lounge. Tetamu menikmati pemindahan lapangan terbang berjadual secara percuma.

Setiap vila berhawa dingin ini dihias dengan perabot kayu dan menawarkan ruang tempat duduk. Ia termasuk balkoni peribadi dengan pemandangan pantai atau taman. Bilik mandi peribadi menyediakan pancuran mandian dan peralatan mandian.

Restoran ini dibuka sepanjang hari dan menyajikan masakan Asia serta antarabangsa. Pilihan vegetarian juga disediakan dengan bayaran tambahan. Koktel dan minuman boleh dinikmati di bar atau lounge. Untuk keselesaan anda, kopi sepanjang hari, teh dan jus percuma ditawarkan di restoran.

Spa menawarkan urutan tradisional Borneo, rawatan spa bulan madu serta rawatan berjemur matahari. Kakitangan di pusat menyelam dengan senang hati membantu anda mengaturkan lawatan luar seperti menyelam, snorkeling dan mendaki dengan bayaran tambahan.

Pom Pom Island Resort boleh diakses dengan menaiki bot selama 45 minit dari Jeti Semporna, dan lapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Tawau yang berjarak sejauh 90 minit pemanduan dari Jeti Semporna.

A-2-1, Karamunsing Capital, Lorong Kapital, Block A, 2nd Floor, 88000 Pom Pom, Malaysia

Paparkan harga penginapan di Pulau Pom Pom

Ramai pasangan pengantin bercuti di Pom Pom bulan madu. Terdapat juga kemungkinan untuk menginap di pulau yang berhampiran dan melawat Pom Pom pada waktu siang, tetapi ini bukanlah pilihan terbaik kerana ia tidak akan membolehkan anda melihat semua tarikan di pulau ini.

Aktiviti dan lawatan di Pulau Pom Pom

Pelancong berpeluang melawat ke tujuh pulau berhampiran Pom Pom dan mengagumi elemen fauna dan flora yang indah. Sekiranya anda ingin pergi ke Pulau Sipadan juga, anda perlu merancang perjalanan terlebih dahulu kerana ia mengambil masa yang lama untuk sampai ke sana.

Aktiviti utama di Pulau Pom Pom adalah menyelam. Pencinta menyelam memilih tempat ini terutamanya kerana air yang sangat jernih dan penglihatan yang baik di kebanyakan tempat. Walau bagaimanapun, mereka yang tidak begitu meminati aktiviti menyelam dapat menikmati pemandangan yang indah dan berehat di bawah sinaran matahari. Pantai berpasir putih dan air jernih kebiruan menawarkan landskap yang sangat romantis. Inilah sebabnya mengapa ramai pengantin baru memilih untuk menghabiskan bulan madu mereka di pulau yang menarik itu.

Jika anda ingin mendapatkan senaman yang baik, anda mempunyai banyak pilihan. Anda boleh pergi berkayak, bermain bola sepak pantai atau bola tampar pantai atau hanya melakukan perjalanan berbasikal di pulau itu. Anda perlu tahu bahawa pulau itu agak kecil, itulah sebabnya lawatan dengan berjalan kaki adalah idea yang sangat baik.

Pom Pom adalah tempat yang sangat baik untuk melawat dan menghabiskan masa menyelam, bersantai atau hanya berjemur. Ia menjadi salah satu lokasi menarik yang paling popular kerana landskap eksotiknya dan lokasi terpencil. Jadi, jika anda ingin menghabiskan percutian anda di tempat di mana anda boleh mengisi semula tenaga anda, Pulau Pom Pom boleh menjadi pilihan terbaik untuk anda.

Masa terbaik untuk melawat Pulau Pom Pom

Masa terbaik untuk melawat bergantung kepada tujuan perjalanan. Jika anda mencari pengalaman yang anda tidak dapat di tempat lain, pilihlah untuk melawat pulau itu antara bulan Mei dan Ogos. Ini adalah masa ketika penyu bertelur di pulau itu. Ia adalah pemandangan yang menakjubkan untuk melihat bagaimana anak penyu kecil keluar dari cengkerang mereka. Ia menawarkan sensasi yang hebat dan imej yang anda tidak akan dapat lupakan untuk selama-lamanya.

Kesihatan dan keselamatan

Jika anda merancang percutian untuk menyelam atau perjalanan ke Pulau Pom Pom, adalah sangat digalakkan untuk membeli insurans perjalanan untuk menyelam skuba, kerana anda tidak tahu apa yang akan berlaku dan anda mungkin memerlukannya (kerana kemalangan berlaku!). Saya mengesyorkan insurans menyelam ini kerana mereka menawarkan liputan di seluruh dunia dan memberi tumpuan kepada menyediakan penyelam skuba perkhidmatan insurans dan perubatan berkualiti.

Di manakah Pulau Pom Pom terletak dalam peta dunia?

Pulau Pom Pom terletak di Laut Celebes dekat Sabah, Borneo. Resort ini hanya 45 minit perjalanan dengan bot dari tanah besar, lebih tepat dari Semporna.

Lihat peta di bawah.

Pulau Pom PomTips Percutian Pulau Pom Pom  – liporlara.blogspot.com

Bagaimana untuk sampai ke Pulau Pom Pom?

Kebanyakan pelancong yang pertama kali melakukan perjalanan dengan kapalterbang biasanya dari Kuala Lumpur atau Kota Kinabalu, bergantung kepada syarikat penerbangan atau tempat berlepas.

Kapalterbang: Dari Kuala Lumpur atau Kota Kinabalu, pelancong perlu melakukan perjalanan dengan kapal terbang ke Tawau di Sabah, Borneo.

Bas: Perjalanan dari Tawau ke Semporna dilakukan dengan bas.

Bot: Dari Semporna ke Pom Pom, pelancong perlu melakukan perjalanan dengan bot selama 45 minit.

Walaupun nampaknya agak rumit untuk sampai ke pulau ini, perjalanan itu tidak terlalu panjang. Selain itu, kakitangan dari resort boleh membantu menguruskan perjalanan percutian anda agar tidak membosankan.

Bersiar-siar di sekitar pulau

Ramai orang yang pergi ke bahagian dunia ini mahu melawat Pulau Sipadan juga. Apa yang menjadikan pulau ini begitu popular adalah hakikat bahawa menyelam di sana adalah salah satu yang terbaik di dunia!

Jika anda ingin melakukan perjalanan dari Pulau Pom Pom ke Sipadan, anda perlu tahu bahawa anda perlu mempunyai permit untuk mengakses pulau itu. Oleh itu, berbincang dengan kakitangan resort untuk membuat pengaturan yang perlu terlebih dahulu.

Terdapat 7 pulau kecil di sekitar Pulau Pom Pom di mana beberapa perjalanan sehari boleh diatur untuk melawat pulau seperti Mabul, Kapalai dan Pulau Lankayan. Pulau kecil ini menawarkan beberapa tempat menyelam terbaik di kawasan itu.

Menyelam skuba

Anda akan mendapati semua maklumat tentang kehidupan laut, masa terbaik untuk melawat, tempat menyelam terbaik, dan sebagainya dalam kajian kami, Pom Pom Island Diving.

Tempat Menyelam Terbaik Di Pulau Pom Pom

Ramai pelancong yang datang ke resort Pulau Pom Pom memilih lokasi ini untuk menyelam di Laut Celebes.

Yang terbaik di sekitar pulau adalah:

  1. Pit Rock
  2. New Life
  3. Northern Valley
  4. Magic Rocks
  5. Mandarin Heaven
  6. Cliffhanger

Perlu diingatkan bahawa, walaupun kebanyakan tempat menyelam selamat untuk pemula, Northern Valley lebih sesuai untuk penyelam yang berpengalaman sahaja, disebabkan oleh arus yang kuat.

Selain dari enam tempat menyelam di sekitar Pulau Pom Pom, para penyelam juga boleh melawat lebih banyak lagi di tujuh pulau yang terletak berdekatan seperti Sipadan yang terkenal di dunia atau Pulau Mabul.

Pulau menarik di Malaysia
Tempat menarik Pulau Pangkor
Tempat menarik Pulau Ketam Selangor
Tempat menarik Pulau Kapas

Hotel dengan kolam renang Langkawi
Homestay terbaik Pulau Pinang
Senarai hotel Pulau Pinang
Hotel mewah Pulau Pinang

Tempat percutian menarik di Indonesia

Kredit: divezone.net

No comment for Tips Percutian Pulau Pom Pom Sebelum Memulakan Perjalanan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tips Percutian Pulau Pom Pom Sebelum Memulakan Perjalanan

Tempat Makan Melayu Terbaik di Kuala Lumpur

10 Tempat Makan Melayu Terbaik di Kuala Lumpur Yang Anda Perlu Makan

Posted at

Malaysia bukan negara besar, negara ini juga tidak kecil tetapi bolehkah anda menyebutkan 10 tempat yang baik untuk makanan Melayu di KL? Sudah tentu,... Read More

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian Panjang

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian Panjang

Posted at

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah untuk Percutian Panjang. Percutian yang menyeronokkan dengan cepat boleh menjadi pudar jika anda harus pulang ke... Read More

Hotels & Resorts With 'Private Pool'

15 Hotel & Resorts With ‘Private Pool’ For Luxury And Top Class Holiday

Posted at

15 Hotels Resorts With ‘Private Pool’ For Luxury And Top Class Holiday Lexis Hibiscus Port Dickson BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE? Isi... Read More

Tempat Menarik Paling Cantek Untuk Dilawati Di New Zealand

15 Tempat Menarik Paling Cantek Untuk Dilawati Di New Zealand

Posted at

Lawatan ke New Zealand akan memperlihatkan kepada anda beberapa pemandangan yang paling indah – dan beragam dari segi geografi – di luar sana. Dari... Read More

Perkara Menarik Mengenai Hagia Sophia Yang Anda Ingin Tahu

5 Perkara Menarik Mengenai Hagia Sophia Yang Anda Ingin Tahu

Posted at

5 Perkara menarik mengenai Hagia Sophia yang anda ingin tahu! ISTANBUL: Mahkamah tinggi Turki akan memutuskan pada hari Khamis mengenai status Hagia Sophia, mercu... Read More


0 Shares