Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Anda Rasai Kelainannya!

Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Anda Rasai Kelainannya!

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Pulau Ketam adalah salah satu tempat menarik di Selangor yang unik. Tentu anda tertanya-tanya kenapa ramai remaja berbaju merah di Pulau Ketam?

Perjalanan ke Pulau Ketam menjadikan percutian keluarga yang menyeronokkan samada dari Kuala Lumpur atau dari mana sahaja.

Jika anda merancang untuk pergi bercuti... saya syorkan anda membuat tempahan hotel, resort atau homestay di Booking.com bagi percutian di Malaysia, Singapura atau di mana sahaja!

Pulau Ketam sendiri adalah sebuah lembah, berlumpur dan dikelilingi dengan hutan bakau yang merupakan habitat bagi ketam dan udang laut lain yang mendiami perairan ini. Pulau ini pertama kali ditemuikan oleh sekumpulan nelayan dari Hainan di selatan China pada tahun 1870-an. Hari ini ia menjadi penempatan kepada komuniti kira-kira 8000, majoriti Cina, yang telah membina kebanyakannya rumah kayu di atas lumpur lembut di paras pasang surut laut. Perkhidmatan seperti sekolah, klinik, balai polis dan elektrik telah disediakan dari semasa ke semasa.

Booking.com

Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Anda Rasai Kelainannya!

Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Anda Rasai Kelainannya

Useful Links:
5 Hotel Mewah Terbaik Di Pulau Pinang Pilihan Anda
Din Homestay Bandar Baru Klang Murah Dan Selesa
Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon Yang Terbaik Di Asia
Tempat Menarik Di Kelantan Paling Best Yang Mempersonakan Hati
10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Terdapat dua penempatan di pulau ini, kampung Pulau Ketam dan Kampung Sungai Lima. Tidak ada jalanraya atau kereta dan satu-satunya pengangkutan di pulau ini adalah menggunakan bot atau berjalan kaki  dan berbasikal di atas jalan kayu sempit atau konkrit di dalam kampung.

Sebaik sahaja anda tiba di jeti feri Pulau Ketam anda boleh berjalan kaki melalui jalan utama kampung yang sibuk,  dipenuhi dengan kedai-kedai yang menjual ikan kering dan barang runcit. Di sini juga terdapat banyak restoran makanan laut.

Jika anda pernah ke Pulau Lamma di Hong Kong, anda akan mempunyai perasaan, pemandangan dan bau yang sama semasa anda di sini. Makanan juga sama (mungkin sedikit lebih baik di Lamma?) Dengan hidangan khas yang mengandungi ketam, udang dan ikan. Telur dadar seolah-olah menjadi hidangan popular di sini.

Selepas makan, anda boleh bersiar-siar di sekitar kampung. Mungkin anda boleh menyewa basikal tetapi bagi anda dan kanak-kanak yang tidak berpengalaman mengayuh basikal harus berhati-hati di jalan yang sempit. Anda tidak boleh menjelajah terlalu jauh – bimbang anda terkeluar dari kawasan kampung.

Tidak ada pantai yang indah di pulau ini tetapi terdapat banyak sampan dan bot nelayan yang berlabuh di atas lumpur semasa air surut.

Terdapat beberapa kuil Cina di kampung dan beberapa hotel murah jika anda terlepas feri yang terakhir.

Adalah lebih elok untuk mengelakkan cuti umum dan sekolah jika anda ingin ke sini kerana tempat ini boleh menjadi sibuk sangat . Pada hari biasa anda mungkin tidak perlu berbaris panjang untuk menaiki feri dan perkhidmatan di restoran juga agak pantas.

Untuk cenderahati, kebanyakan pelancong akan membeli makanan laut kering.

Pulau Ketam sangat berbaloi untuk dilawati!

Nanti dulu…

Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Akademi Tahfiz Mandarin

Sesuatu yang istimewa di Pulau Ketam jika anda belum tahu ialah di sini terdapat sebuah Mahad Tahfiz dengan bahasa pengantarnya menggunakan Bahasa Mandarin. Kebanyakan pelajar ialah dari anak-anak Melayu.

Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam

Anda sangat dialu-alukan menziarahi Mahad Tahfiz Mandarin Pulau Ketam ini

Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam

Keunikan Pulau Ketam yang menjadi salah satu tempat menarik di Selangor adalah Akademi Tahfiz Mandarin mengambil pelajar baru setiap tahun, memberikan pendidikan berkualiti tinggi dan dapat menguasai Bahasa Mandarin apabila habis belajar di akademi ini. Sesuatu yang sungguh menarik!. Klik Facebook Akademi Tahfiz Mandarin Pulau Ketam untuk maklumat lanjut.

Share This Post:

No comment for Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Anda Rasai Kelainannya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Anda Rasai Kelainannya!

Comfortable Cameron Highlands Homestay

Comfortable Cameron Highlands Homestay Guaranteed Best Price

Posted at

Comfortable Cameron Highlands Homestay Guaranteed Best Price. The highlands of Cameron Highlands, which began exploring in 1885, have different beauty from many of the... Read More

Hotel Maison Boutique Luxury Hotels In Bukit Bintang Kuala Lumpur

Luxury Hotels In Bukit Bintang Kuala Lumpur Ideal Accommodation Options

Posted at

Luxury Hotels In Bukit Bintang Kuala Lumpur Ideal Accommodation Options. Compare Kuala Lumpur hotels and Bukit Bintang hotels from over 330 hotels to find your perfect hotel room. No change or cancellation fees! Located... Read More

Cameron Highlands Apartment Muslim Best Homestay In Cameron Highlands

Best Homestay In Cameron Highlands Offering Quality Accommodations

Posted at

Best homestay in Cameron Highlands offering quality accommodations in the sports, sightseeing district of Cameron Highlands, Popular homestays pick for both business and leisure. Cooling breeze that... Read More

Shangri-La Luxury Hotels In Kuala Lumpur Malaysia

Luxury Hotels In Kuala Lumpur Malaysia Ideal Accommodation Options

Posted at

Luxury hotels in Kuala Lumpur Malaysia ideal accommodation options, the beautiful and multicultural Malaysia is an excellent choice for a honeymoon adventure as you can spend... Read More

Izumi Hotel - Best Kuala Lumpur Homestay

49 Best Kuala Lumpur Homestay Looking Conveniently Located Hotel In Kuala Lumpur

Posted at

Another 49 Best Kuala Lumpur Homestay Gateway Features Accommodation. Most booked homestays in Kuala Lumpur this month. Mercu summer suites looking for is a conveniently located hotel in Kuala... Read More