HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Anda Rasai Kelainannya!

Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Anda Rasai Kelainannya!

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

If you are planning on vacation ... I recommend you book a hotel in Booking.com for Malaysia, Singapore or anywhere!

Pulau Ketam adalah salah satu tempat menarik di Selangor yang unik. Tentu anda tertanya-tanya kenapa ramai remaja berbaju merah di Pulau Ketam?

Perjalanan ke Pulau Ketam menjadikan percutian keluarga yang menyeronokkan samada dari Kuala Lumpur atau dari mana sahaja.

Pulau Ketam sendiri adalah sebuah lembah, berlumpur dan dikelilingi dengan hutan bakau yang merupakan habitat bagi ketam dan udang laut lain yang mendiami perairan ini. Pulau ini pertama kali ditemuikan oleh sekumpulan nelayan dari Hainan di selatan China pada tahun 1870-an. Hari ini ia menjadi penempatan kepada komuniti kira-kira 8000, majoriti Cina, yang telah membina kebanyakannya rumah kayu di atas lumpur lembut di paras pasang surut laut. Perkhidmatan seperti sekolah, klinik, balai polis dan elektrik telah disediakan dari semasa ke semasa.

Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Anda Rasai Kelainannya!

Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Anda Rasai Kelainannya

Booking.com

Useful Links:
5 Hotel Mewah Terbaik Di Pulau Pinang Pilihan Anda
Din Homestay Bandar Baru Klang Murah Dan Selesa
Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon Yang Terbaik Di Asia
Tempat Menarik Di Kelantan Paling Best Yang Mempersonakan Hati
10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Terdapat dua penempatan di pulau ini, kampung Pulau Ketam dan Kampung Sungai Lima. Tidak ada jalanraya atau kereta dan satu-satunya pengangkutan di pulau ini adalah menggunakan bot atau berjalan kaki  dan berbasikal di atas jalan kayu sempit atau konkrit di dalam kampung.

Sebaik sahaja anda tiba di jeti feri Pulau Ketam anda boleh berjalan kaki melalui jalan utama kampung yang sibuk,  dipenuhi dengan kedai-kedai yang menjual ikan kering dan barang runcit. Di sini juga terdapat banyak restoran makanan laut.

Jika anda sedang merancang untuk bercuti ... Saya mengesyorkan anda membuat tempahan di Booking.com untuk Malaysia, Singapura atau di mana sahaja!

Jika anda pernah ke Pulau Lamma di Hong Kong, anda akan mempunyai perasaan, pemandangan dan bau yang sama semasa anda di sini. Makanan juga sama (mungkin sedikit lebih baik di Lamma?) Dengan hidangan khas yang mengandungi ketam, udang dan ikan. Telur dadar seolah-olah menjadi hidangan popular di sini.

Selepas makan, anda boleh bersiar-siar di sekitar kampung. Mungkin anda boleh menyewa basikal tetapi bagi anda dan kanak-kanak yang tidak berpengalaman mengayuh basikal harus berhati-hati di jalan yang sempit. Anda tidak boleh menjelajah terlalu jauh – bimbang anda terkeluar dari kawasan kampung.

Tidak ada pantai yang indah di pulau ini tetapi terdapat banyak sampan dan bot nelayan yang berlabuh di atas lumpur semasa air surut.

Terdapat beberapa kuil Cina di kampung dan beberapa hotel murah jika anda terlepas feri yang terakhir.

Adalah lebih elok untuk mengelakkan cuti umum dan sekolah jika anda ingin ke sini kerana tempat ini boleh menjadi sibuk sangat . Pada hari biasa anda mungkin tidak perlu berbaris panjang untuk menaiki feri dan perkhidmatan di restoran juga agak pantas.

Untuk cenderahati, kebanyakan pelancong akan membeli makanan laut kering.

Pulau Ketam sangat berbaloi untuk dilawati!

Nanti dulu…

Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Akademi Tahfiz Mandarin

Sesuatu yang istimewa di Pulau Ketam jika anda belum tahu ialah di sini terdapat sebuah Mahad Tahfiz dengan bahasa pengantarnya menggunakan Bahasa Mandarin. Kebanyakan pelajar ialah dari anak-anak Melayu.

Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam

Anda sangat dialu-alukan menziarahi Mahad Tahfiz Mandarin Pulau Ketam ini

Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam

Keunikan Pulau Ketam yang menjadi salah satu tempat menarik di Selangor adalah Akademi Tahfiz Mandarin mengambil pelajar baru setiap tahun, memberikan pendidikan berkualiti tinggi dan dapat menguasai Bahasa Mandarin apabila habis belajar di akademi ini. Sesuatu yang sungguh menarik!. Klik Facebook Akademi Tahfiz Mandarin Pulau Ketam untuk maklumat lanjut.

Share This Post:

No comment for Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Anda Rasai Kelainannya!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Anda Rasai Kelainannya!

Best Cameron Highlands Hotels In Malaysia

79 Best Cameron Highlands Hotels In Malaysia Grab The Limited Offer

Posted at

If you are planning on vacation ... I recommend you book a hotel in Booking.com for Malaysia, Singapore or anywhere! 79 Best Cameron Highlands... Read More

Awana Porto Malai Langkawi With Swimming Pool

Resort In Langkawi With Swimming Pool Vacation Drove

Posted at

If you are planning on vacation ... I recommend you book a hotel in Booking.com for Malaysia, Singapore or anywhere! Resort In Langkawi With... Read More

Air Keroh D'Village Resort In Melaka With Swimming Pool

Resort In Melaka With Swimming Pool Vacation Drove

Posted at

If you are planning on vacation ... I recommend you book a hotel in Booking.com for Malaysia, Singapore or anywhere! Resort In Melaka With... Read More

Resort In Perak With Swimming Pool Vacation Drove

Resort In Perak With Swimming Pool Vacation Drove

Posted at

If you are planning on vacation ... I recommend you book a hotel in Booking.com for Malaysia, Singapore or anywhere! Resort In Perak With... Read More

Tempat Menarik Pusat Perlindungan Gajah

Tempat Menarik Pusat Perlindungan Gajah Kuala Gandah

Posted at

If you are planning on vacation ... I recommend you book a hotel in Booking.com for Malaysia, Singapore or anywhere! Tempat menarik Pusat Perlindungan... Read More