Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Di Kuala Lumpur Yang Jarang Orang Tahu

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur Yang Jarang Orang Tahu

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

If you plan to go on vacation ... I recommend booking a hotel, resort or homestay at www.Booking.com for a holiday in Malaysia, Singapore or anywhere else!

Tempat menarik di Kuala Lumpur yang jarang orang tahu – Muzium Tekstil Nasional mempunyai koleksi pakaian, aksesori dan tekstil yang unik. Muzium ini mempunyai empat galeri utama: Pohon Budi Gallery, Galeri Pelangi, Galeri Teluk Berantai dan Galeri Ratna Sari.

Tempat Menarik Kuala Lumpur

Aquaria KLCC

Tempat Menarik Kuala Lumpur  Aquaria KLCC

Booking.com

Terletak di tengah-tengah Segitiga Emas yang sibuk dan dalam jarak berjalan kaki dari Menara Berkembar Petronas yang ikonik, Aquaria KLCC adalah sebuah aquarium yang canggih yang mempamerkan lebih daripada 5,000 pameran akuatik yang berlainan di atas pelbagai peringkat ruang yang luas di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Dari perairan tropika rantau Asia ke hutan hujan di dunia, Aquaria KLCC membawa anda dalam perjalanan untuk menemui sifat kehidupan akuatik yang menarik serta tingkah laku unik haiwan dan makhluk-makhluk yang berenang di dalam air.

Tenggelam dalam pengalaman akuatik (tanpa membasahkan kaki anda!) dari saat anda mula masuk Aquaria KLCC. Kajian pendidikan yang mencorakkan perjalanan perairan semulajadi yang mengalir dari dataran tinggi ke sungai dan laut dalam direka untuk membantu pelawat menghargai air sebagai habitat dan ekosistem.

Sorotan termasuk tangki terowong 90 meter dengan lantai yang bergerak di mana anda dapat mengagumi jerung Harimau Pasir, ikan pari, penyu laut dan makhluk laut lain yang berenang di sekitar samudra di lautan yang luas, pertunjukan langsung penyelam yang memberi makan makhluk ini dan berpeluang menyaksikan sesuatu yang jarang berlaku iaitu bersentuhan dengan starfish hidup dan jerung buluh di kawasan Touchpool.

Cara Masuk ke sini: Jalan Aquaria KLCC terletak di Tahap Concourse Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di pintu masuk utama di Jalan Pinang.

Masuk melalui terowong yang menghubungkan dari Level Concourse Suria KLCC (bersebelahan dengan Maybank) ke Kuala Lumpur Convention Centre.

Pintu Masuk Barat melalui KLCC Park menuju ke Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Dengan bas:

• Berhenti di hentian bas Impiana KLCC dan berjalan kaki dari sini.
• Perkhidmatan Bas Tour Double Decker KL Hop-On-Hop-Off: Berhenti di perhentian Taman KLCC Garden (Pusat Konvensyen KL Barat Wing).

Menggunakan Light Transit Rapid (LRT): Aambil laluan PUTRA dan turun ke stesen KLCC.

Menggunakan Monorail: Menaiki Monorail KL dan turun di stesen Raja Chulan. Pusat Konvensyen KL hanya berjalan kaki singkat dari sini.

Tempat letak kenderaan: Tempat letak kenderaan disediakan di tempat letak kereta luar bersebelahan dan tempat letak kereta tertutup pelbagai peringkat di pintu masuk.

Alamat: Pusat Bandar Kuala Lumpur, 50088 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: + 603-2333 1888
Faks: + 603-2380 0069
E-mel: marketing@aquawalk.com
Google Translate for Business:Translator Toolkit

Taman Burung Kuala Lumpur

Tempat Menarik Kuala Lumpur Taman Burung Kuala Lumpur

Taman Burung Kuala Lumpur terletak di Taman Botanical Perdana yang tenang dan indah, 10 minit dari pusat bandar Kuala Lumpur.

Habitat lebih dari 3,000 ekor burung dari 200 spesies burung tempatan dan asing, ciri utama yang membedakan Taman Burung Kuala Lumpur dari taman burung lain adalah konsep burung terbang bebas.

Berjalan melintasi taman itu, dan mengambil peluang untuk melihat itik Mandarin, hawk eagles, burung hantu, burung unta dan banyak lagi.

Lawati Bilik Penetasan Telur dan Semaian dan lihat bagaimana telur ayam dieramkan menggunakan inkubator.

Jangan lupa mengambil gambar dengan spesies burung yang berbeza, dan sertai program memberi makan dan acara harian burung yang berlangsung di pusat amfiteater separuh terbuka pada 12.30 malam dan 3.30 petang setiap hari.

Cara sampai ke Taman burung Kuala Lumpur

Dengan kereta api: Dengan KTM Commuter Train, turun di Stesen Keretapi Lama KTM Kuala Lumpur yang terletak berhampiran dengan Masjid Negara. Taman Burung KL hanya 5 minit berjalan kaki dari Muzium Nasional.

Dengan kereta: Dari Jalan Bangsar, menuju terus ke arah Stesen Kereta Api KTM, lalu belok ke kiri ke arah Masjid Negara. Dari Jalan Mahameru, belok kiri ke Jalan Parlimen. Di lampu isyarat, belok ke arah Taman Tasik Kuala Lumpur.

Dengan basAmbil Bas Rapid KL No. B115 dari Kotaraya ke Jalan Parlimen.

Perkhidmatan Bas Tour Double Decker Hop-On-Hop-Off KL: Turun di Stesen No. 14 di hadapan Pintu Utama Taman Burung KL. Bas disediakan setiap 30 hingga 45 minit.

Safari Bird Park & ​​Wonderland Sdn. Bhd.

Telefon: + 603-2272 1010

Muzium Kesenian Islam Kuala Lumpur

Tempat Menarik Kuala Lumpur Muzium Kesenian Islam Kuala Lumpur

Kepentingan seni Islam telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Menggambarkan kesedaran ini, pada bulan Disember 1998 Malaysia menjadi tuan rumah kepada muzium seni seni Islam terbesar di Asia Tenggara. Bangunan itu terletak di atas 30 ribu meter persegi, yang terletak di tengah-tengah kawasan berhiaskan Taman Botani Perdana Kuala Lumpur.

Muzium Kesenian Islam Malaysia menempatkan lebih dari tujuh ribu artifak, serta perpustakaan buku-buku seni Islam yang luar biasa.

Objek seni yang dipamerkan dari kepingan-kepingan yang paling kecil ke salah satu model skala terbesar di dunia Masjid al-Haram di Mekah. Tujuannya adalah untuk membuat koleksi yang benar-benar mewakili dunia Islam.

Bahagian lain koleksi itu dipaparkan mengikut jenis artifak daripada asal-usul geografi di 12 galeri muzium.

Muzium Seni Islam Malaysia terletak tepat di antara Taman Tasik dan Masjid Negara.

Muzium Seni Islam Malaysia

Alamat: Jalan Lembah Perdana, 50480 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: + 603-2274 2020
Faks: + 603-2274 0529

Bangunan Sultan Abdul Samad

Tempat Menarik Kuala Lumpur Sultan Abdul Samad 

Jika anda merancang untuk pergi bercuti... saya syorkan anda membuat tempahan hotel, resort atau homestay di www.Booking.com bagi percutian di Malaysia, Singapura atau di mana sahaja!

Bangunan Sultan Abdul Samad merupakan tempat menarik di Kuala Lumpur yang ikonik terletak di hadapan Dataran Merdeka dan Royal Selangor Club, di sepanjang Jalan Tunku Abdul Rahman.

Ia telah siap pada tahun 1897 oleh A.C Norman. Semasa pentadbiran British di Tanah Melayu, ia digunakan untuk menempatkan beberapa jabatan kerajaan.

Hari ini, bangunan bersejarah ini menempatkan Mahkamah Agung dan Mahkamah Tinggi. Bangunan dengan reka bentuk Moor dan menara jam yang unik dilihat secara meluas oleh pelawat ke pusat bandar.

Pada masa-masa penting, bangunan itu dihiasi dengan lampu berwarna dan bendera. Dataran Merdeka yang bersejarah, di mana bendera Union Jack diturunkan dan bendera Malaya dinaikkan untuk pertama kalinya pada 31 Ogos 1957, juga terletak di seberang jalan dari bangunan Sultan Abdul Samad.

Cara untuk sampai ke Tempat Menarik Di Kuala Lumpur ini:

Menggunakan Light Transit Rapid (LRT)

Mercu tanda yang terkenal ini menghadap Dataran Merdeka, dan mudah diakses. Ambil laluan PUTRA dan turunlah di Pasar Seni atau Masjid Jamek. Dapatkan arahan ke bangunan ini.

Pihak yang boleh dihubungi untuk maklumat lanjut:

Pusat Pelancongan Malaysia (MaTiC)

Alamat:
109 Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: 1 300 88 5050
Faks: + 603-2162 1149
E-mel: enquiries@tourism.gov.my

Kelas Memasak Malaysia Lazat

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Cintakan makanan Malaysia? Berminat nak memasak? Mahu mengasah kemahiran anda dalam bidang masakan? Jom sertai Kelas Memasak Malaysia LaZat dengan Chef Ana yang bersedia berkongsi kenikmatan masakannya dengan anda.

Kelas-kelasnya, yang dijalankan dalam bahasa Inggeris, bermula dengan lawatan ke pasaran tempatan untuk mempelajari bahan-bahan Malaysia. Peserta akan belajar memasak di persekitaran rumah Malaysia menggunakan lesung batu tradisional dan perkakas kayu di dapur moden, dengan banyak bimbingan dari chef.

Dijalankan dalam persekitaran yang mesra, kelas memasak dibuka kepada semua orang, tanpa mengira kemampuan anda dengan kuali dan pisau. Resipi yang digunakan adalah hidangan khas Malaysia yang telah menjadi kegemaran keluarga.

Belajar untuk memasak masakan Melayu, Cina, India atau Baba-Nyonya yang terbaik di Malaysia, kemudian mencuba hasil air tangan anda sendiri pada akhirnya anda duduk untuk menikmati hidangan yang anda sediakan dengan penuh persahabatan bersama kawan-kawan dan rakan sekelas anda.

Ia adalah cara yang bagus untuk belajar tentang warisan masakan Malaysia dan menikmati beberapa kegemaran tradisional seperti nasi lemak, rendang, sate atau apa sahaja yang anda pilih untuk memasak semasa kelas.

Terdapat dua sesi kelas memasak yang dijalankan setiap hari, iaitu kelas pagi dari 8 pagi hingga 1 petang berharga RM290, dan kelas petang dari pukul 3 petang hingga 6 petang berharga RM200.

Biro Pelancongan Kuala Lumpur

Telefon:  03-26983819

E-mel: Pelancongan@dbkl.gov.my

Central Market Tempat menarik di Kuala Lumpur

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur, beberapa minit dari Petaling Street, Central Market merupakan mercu tanda terkenal untuk budaya dan warisan Malaysia.

Bangunan Central Market dibina pada tahun 1888 dan pada asalnya berfungsi sebagai pasar basah. Ia telah diklasifikasikan sebagai Tapak Warisan.

Pelancong berduyun-duyun ke Pasar Sentral untuk pelbagai kraf tangan, seni, kebaya, songket, batik dan cenderahati asli Malaysia. Sebuah Batik Emporium rumah yang terkenal label pereka, dengan barang-barang batik buatan Malaysia terbaik dari pakaian, kasut, beg ke rumah perabot.

The Central Market Outdoor Stage adalah tempat para pengunjung dapat menangkap acara seni dan budaya berwarna-warni. Semasa perayaan utama negara, kawasan ini akan diterangi dengan tema, yang mencerminkan kepelbagaian rakyat Malaysia yang pelbagai.

Untuk pemandangan kontemporari yang lebih kontemporari, The Annexe Gallery, yang terletak di belakang Pasar Sentral, merupakan tempat yang popular untuk acara seperti penayangan filem, pameran seni dan ceramah umum.
Masuk ke sini

Dengan Teksi atau Walk
Pasar Utama terletak di Jalan Tun Tan Cheng Lock, bertentangan dengan Pendirian Bas Klang.

Oleh Light Transit Rapid (LRT)
Stesen Pasar Seni di laluan Putra LRT terletak betul-betul di luar Pasar Utama.
Siapa Untuk Menghubungi

Central Market Sdn. Bhd.

Telefon: 1300-22-8688

Homestay Kuala Lumpur

Regalia KLCC View Homestay Kuala Lumpur

Luxury Apartment Homestay Kuala Lumpur

Muzium Tekstil Negara

Tempat Menarik Di Kuala Lumpur

Pohon Budi Gallery mempamerkan asal-usul tekstil dari zaman pra-sejarah serta pertumbuhan melalui perdagangan. Juga di pameran ini mempamerkan alat-alatan, bahan dan teknik tradisional pembuatan tekstil. Persembahan video mengajar pelawat mengenai proses seperti keringkam, songket dan pua kumbu.

Galeri Pelangi mempamerkan koleksi warisan terpilih seperti jenis pakaian yang dipakai oleh pelbagai komuniti di Malaysia. Ini termasuk pakaian yang dipakai oleh masyarakat Baba Nyonya Melaka, serta pelbagai pakaian masyarakat etnik Sabah dan Sarawak.

Galeri Teluk Berantai mempamerkan warisan songket Melayu yang kaya, termasuk kain tenun, kain berayat, songket tenggarung dan banyak lagi.

Galeri Ratna Sari yang paling dihiasi dengan pameran rumit barangan perhiasan yang kaya dan hiasan peribadi. Pada pameran ini terdapat anting-anting, pin rambut, gelang, anklet serta aksesoris yang dipakai oleh pelbagai etnik di seluruh Malaysia.

Tempat Menarik

Tempat Menarik Cameron Highlands Destinasi Pelancongan Terbaik Anda

Senarai Tempat Menarik Penang Paling Best 2017

Cara untuk sampai ke tempat menarik di Kuala Lumpur Muzium Tekstil Negara:

Menggunakan Light Transit Rapid (LRT) – Menggunakan pengangkutan awam PUTRA atau STAR LRT dan turunlah di Stesen Masjid Jamek. Muzium ini terletak dalam jarak berjalan kaki dari Dataran Merdeka dan hanya selepas Bangunan Sultan Abdul Samad. Ia adalah kira-kira 15 minit berjalan kaki dari stesen.

Untuk maklumat lanjut

Telefon: + 603-2694 3457/3461
Faks: + 603-2694 3466

Websita: www.jmm.gov.my

Share This Post:

No comment for Tempat Menarik Di Kuala Lumpur Yang Jarang Orang Tahu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di Kuala Lumpur Yang Jarang Orang Tahu

Tempat Menarik Di Kundasang

15 Tempat Menarik Di Kundasang Yang Sejuk Bagaikan Berada Di New Zealand

Posted at

If you plan to go on vacation ... I recommend booking a hotel, resort or homestay at www.Booking.com for a holiday in Malaysia, Singapore... Read More

Tempat Menarik Di Perlis Panduan Percutian Lengkap Indera Kayangan

Tempat Menarik Di Perlis Panduan Percutian Lengkap Indera Kayangan

Posted at

If you plan to go on vacation ... I recommend booking a hotel, resort or homestay at www.Booking.com for a holiday in Malaysia, Singapore... Read More

Comfortable Cameron Highlands Homestay

Comfortable Cameron Highlands Homestay Guaranteed Best Price

Posted at

If you plan to go on vacation ... I recommend booking a hotel, resort or homestay at www.Booking.com for a holiday in Malaysia, Singapore... Read More

Hotel Maison Boutique Luxury Hotels In Bukit Bintang Kuala Lumpur

Luxury Hotels In Bukit Bintang Kuala Lumpur Ideal Accommodation Options

Posted at

If you plan to go on vacation ... I recommend booking a hotel, resort or homestay at www.Booking.com for a holiday in Malaysia, Singapore... Read More

Cameron Highlands Apartment Muslim Best Homestay In Cameron Highlands

Best Homestay In Cameron Highlands Offering Quality Accommodations

Posted at

If you plan to go on vacation ... I recommend booking a hotel, resort or homestay at www.Booking.com for a holiday in Malaysia, Singapore... Read More


0 Shares