Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
HOME
Home » Tempat Menarik » Rabung Klang Gate Yang Sungguh Menarik Bagi Pencinta Alam

Rabung Klang Gate Yang Sungguh Menarik Bagi Pencinta Alam

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Anda mungkin telah melihat Rabung Klang Gate yang sungguh menarik jika anda pernah memandu di Jalan Lingkaran Tengah KL (MRR2) berhampiran Zoo Negara. Ia adalah bukit yang mengagumkan yang membanjiri secara tiba-tiba di luar pinggir bandar.

Juga dikenali sebagai Bukit Tabur, ciri geologi yang jarang ditemui katakan sebagai daik kuarza asli yang terbesar di dunia. Berbentuk seperti tulang belakang yang menonjol, ia berukuran 14 kilometer panjang dan rabungnya lebar lebih kurang 200 meter, menyempit hingga ke beberapa meter sahaja. Kemuncak rabung ini tidaklah begitu tinggi, tersenarai pada kedudukan 291 dalam senarai Gunung Tertinggi di Malaysia tetapi tetap memberikan cabaran yang hebat pada tenaga untuk mendaki.

Jika anda merancang untuk pergi bercuti... saya syorkan anda membuat tempahan hotel, resort atau homestay di Booking.com bagi percutian di Malaysia, Singapura atau di mana sahaja!

Rabung Klang Gate Yang Sungguh Menarik

Rabung Klang Gate Yang Sungguh Menarik

insanbiasabiasa.blogspot.my

Usesul Links Rabung Klang Gate Yang Sungguh Menarik:
7 Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Yang Mesti Dilawati
Tempat Percutian Menarik Di Malaysia Paling Terbaik
28 Tempat Percutian Menarik Paling Disukai Di Malaysia

Booking.com

Ia telah menjadi kawasan yang dilindungi selama beberapa dekad tetapi pertumbuhan pembangunan tanpa henti Kuala Lumpur seolah-olah memaksa pembangunan sehingga ke puncak bukit.

Buat masa ini ia tetap menjadi tempat yang sangat baik untuk didaki, dalam masa yang sama, memberi pemandangan kaki langit yang sangat cantik di bandar ini, di sebelah timur laut, ia menghadap ke lembah yang menghamparkan bandar dan rizab hutan yang tidak terputus sejauh mata memandang.

Saya akan mencadangkan pendakian ini kepada semua peminat aktiviti luar dan pencinta alam semulajadi. Ia adalah hari yang menyeronokkan, senaman yang baik dan amalan yang berguna bagi sesiapa yang merancang untuk menambah lebih banyak aktiviti pendakian yang mencabar atau mendaki di Malaysia.

Waktu Mendaki Dan Bayaran Masuk

Mendaki di Bukit Tabur kini hanya dibenarkan pada hari Sabtu dan Ahad antara jam 7 pagi hingga 5 petang. Pendaki mesti mendaftarkan diri dengan pegawai Jabatan Perhutanan Negeri Selangor yang ditempatkan pada permulaan laluan dan membayar bayaran sebanyak RM5 seorang. Nombor telefo Pegawai Hutan Daerah untuk maklumat lanjut: Tel 03-9075 2885.

Share This Post:

No comment for Rabung Klang Gate Yang Sungguh Menarik Bagi Pencinta Alam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Rabung Klang Gate Yang Sungguh Menarik Bagi Pencinta Alam

Comfortable Cameron Highlands Homestay

Comfortable Cameron Highlands Homestay Guaranteed Best Price

Posted at

Comfortable Cameron Highlands Homestay Guaranteed Best Price. The highlands of Cameron Highlands, which began exploring in 1885, have different beauty from many of the... Read More

Hotel Maison Boutique Luxury Hotels In Bukit Bintang Kuala Lumpur

Luxury Hotels In Bukit Bintang Kuala Lumpur Ideal Accommodation Options

Posted at

Luxury Hotels In Bukit Bintang Kuala Lumpur Ideal Accommodation Options. Compare Kuala Lumpur hotels and Bukit Bintang hotels from over 330 hotels to find your perfect hotel room. No change or cancellation fees! Located... Read More

Cameron Highlands Apartment Muslim Best Homestay In Cameron Highlands

Best Homestay In Cameron Highlands Offering Quality Accommodations

Posted at

Best homestay in Cameron Highlands offering quality accommodations in the sports, sightseeing district of Cameron Highlands, Popular homestays pick for both business and leisure. Cooling breeze that... Read More

Shangri-La Luxury Hotels In Kuala Lumpur Malaysia

Luxury Hotels In Kuala Lumpur Malaysia Ideal Accommodation Options

Posted at

Luxury hotels in Kuala Lumpur Malaysia ideal accommodation options, the beautiful and multicultural Malaysia is an excellent choice for a honeymoon adventure as you can spend... Read More

Izumi Hotel - Best Kuala Lumpur Homestay

49 Best Kuala Lumpur Homestay Looking Conveniently Located Hotel In Kuala Lumpur

Posted at

Another 49 Best Kuala Lumpur Homestay Gateway Features Accommodation. Most booked homestays in Kuala Lumpur this month. Mercu summer suites looking for is a conveniently located hotel in Kuala... Read More