Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
HOME
Home » Tempat Menarik » 7 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

7 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

7 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

3. Mencabar diri anda di Gopeng dengan Pengembaraan Nomad

http://nomadadventure.com/

Jika anda merancang untuk pergi bercuti... saya syorkan anda membuat tempahan hotel, resort atau homestay di Booking.com bagi percutian di Malaysia, Singapura atau di mana sahaja!

Jika anda berada di Perak dan anda seorang pencinta pengembaraan, Gopeng adalah tempat yang menjadi pilihan! Gopeng yang terletak di Lembah Kinta Perak – adalah sebuah bandar kecil yang dahulunya merupakan daerah perlombongan bijih timah. Selepas aktiviti perlombongan timah merosot di Malaysia, bandar ini menjadi sunyi sepi. Walau bagaimanapun, bandar ini telah dibangkitkan semula apabila kerajaan negeri Perak mula mempromosikan bandar ini untuk aktiviti pengembaraan. Ramai warga asing dan penduduk tempatan yang sukakan pengembaraan dan sukan ekstrim datang ke sini untuk menikmati keseronokan ini.

Booking.com

Salah sebuah pertubuhan yang giat menganjurkan aktiviti tersebut pengembaraan ini ialah Nomad Adventure, sebuah syarikat pengembaraan yang disahkan ISO yang menawarkan perjalanan rafting, kayak, caving, memanjat batu, kursus menggunakan tali di tempat tinggi, perlumbaan air terjun dan perlumbaan pengembaraan.

Nomad Adventure juga menyediakan penginapan di Kem Bumi, tempat para pelancong boleh mempelajari lebih lanjut tentang alam sekitar dan budaya tempatan, memberikan peluang kepada pelancong untuk bersiar-siar lebih lama lagi. Nomad Adventure juga dianugerahkan sebagai Pakej Pelancongan Terbaik di bawah kategori Adventure / Nature semasa Anugerah Pelancongan Malaysia 2014/2015.

Alamat: Kem Bumi, Lot 17525 Kampung Chulek, Gopeng Kampar, Perak Darul Ridzuan

Nombor telefon: +6 03 7958 5152/3151

Website: nomadadventure.com

Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

2. Memanjakan Diri Di Hutan Simpan Royal Belum

 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

Terletak di Gerik di utara sebahagian besar negeri Perak, 300,000 hektar Hutan Simpan Royal Belum adalah khazanah kepada salah satu hutan hujan tertua di dunia, bahkan lebih tua daripada Amazon yang terkenal itu. Bukan itu sahaja, Hutan Simpan Royal Belum adalah empat kali saiz Singapura dan Hutan Simpan terbesar di Semenanjung Malaysia. Ia diisytiharkan oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Perak, Sultan Azlan Shah pada 31 Julai 2003. Yang dikenali sebagai Royal Belum, ia memang merupakan harta negara yang berharga yang menjanjikan keseronokan dan kenikmatan yang tidak berkesudahan bagi pencinta alam.

Pendakian mudah di hutan hujan ini membawa anda ke air terjun yang menyegarkan. Air terjun Sungai Rouk yang terlindung dan tidak tercemar adalah lubuk kepada beribu-ribu ikan air tawar. Kemudian Air Terjun Sungai Kooi adalah tempat untuk anda.

Semasa mendaki laluan, anda boleh terserempak dengan hidupan liar yang menakjubkan dan tumbuh-tumbuhan yang menarik di sepanjang jalan. Sekiranya anda bernasib baik, anda juga boleh melihat Rafflesia dalam mekar. Terdapat pelbagai spesies Rafflesia termasuk Kerri, Azlanii dan Cantleyi.

Selain flora dan fauna, beberapa bahagian Hutan Simpan Royal Belum telah dikhaskan untuk suku pribumi kaum  Jahai. Terdapat tiga kampung di dalam hutan dan Kampung Aman Damai yang paling terkenal mungkin kerana ia dianggap sebagai contoh warisan hidup yang hebat. Berjalan-jalan di kampung dan bergaul dengan penduduk asli untuk memahami bagaimana mereka hidup tanpa kemudahan asas moden. Jika anda merancang perjalanan ke Kampung Aman Damai, gembirakanlah hati anak-anak komuniti dengan membawa gula-gula dan barangan lain seperti buku, pakaian dan sebagainya sebagai tanda penghargaan.

Alamat: Royal Belum Park, Pulau Banding, 33200 Gerik, Perak

GPS: 5.793381, 101.511282

Peringatan: Untuk meneroka kawasan Hutan Simpan Royal Belum, anda memerlukan permit dari Perbadanan Taman Negeri Perak.

1. Istana Permata – Galeri Sultan Azlan Shah

8 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

Jika anda seorang peminat sejarah, bersiaplah untuk menikmati daya tarikan ikonik hebat ini di Kuala Kangsar. Terletak di tempat yang strategik di tengah-tengah Bandaraya Kuala Kangsar yang tenang ini, Galeri Sultan Azlan Shah mempamerkan anekdot dari Sultan Azlan Shah (1928-2014).

Galeri ini menceritakan ketokohan Sultan Azlan Shah, dari latar belakang peribadinya, koleksi peribadi beliau yang luas, penghargaan kehormat, perhiasan dan pingat.

Tip: Pengunjung yang datang secraa berkumpulan boleh meminta lawatan berpandu, yang sangat disyorkan supaya para pelancong dapat menghayati lebih banyak pameran dengan berinformasi.

Yuran Masuk: RM4 (Dewasa), RM2 (warga emas, termasuk sekolah menengah dan pelajar kolej)

Alamat: Galeri Sultan Azlan Shah, Bukit Chandan, 33000 Kuala Kangsar, Perak Darul Ridzuan

Nombor telefon: +6 05 777 5362

Tempat menarik

Share This Post:

No comment for 7 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 7 Tempat Menarik Di Perak Yang Menyeronokkan

Comfortable Cameron Highlands Homestay

Comfortable Cameron Highlands Homestay Guaranteed Best Price

Posted at

Comfortable Cameron Highlands Homestay Guaranteed Best Price. The highlands of Cameron Highlands, which began exploring in 1885, have different beauty from many of the... Read More

Hotel Maison Boutique Luxury Hotels In Bukit Bintang Kuala Lumpur

Luxury Hotels In Bukit Bintang Kuala Lumpur Ideal Accommodation Options

Posted at

Luxury Hotels In Bukit Bintang Kuala Lumpur Ideal Accommodation Options. Compare Kuala Lumpur hotels and Bukit Bintang hotels from over 330 hotels to find your perfect hotel room. No change or cancellation fees! Located... Read More

Cameron Highlands Apartment Muslim Best Homestay In Cameron Highlands

Best Homestay In Cameron Highlands Offering Quality Accommodations

Posted at

Best homestay in Cameron Highlands offering quality accommodations in the sports, sightseeing district of Cameron Highlands, Popular homestays pick for both business and leisure. Cooling breeze that... Read More

Shangri-La Luxury Hotels In Kuala Lumpur Malaysia

Luxury Hotels In Kuala Lumpur Malaysia Ideal Accommodation Options

Posted at

Luxury hotels in Kuala Lumpur Malaysia ideal accommodation options, the beautiful and multicultural Malaysia is an excellent choice for a honeymoon adventure as you can spend... Read More

Izumi Hotel - Best Kuala Lumpur Homestay

49 Best Kuala Lumpur Homestay Looking Conveniently Located Hotel In Kuala Lumpur

Posted at

Another 49 Best Kuala Lumpur Homestay Gateway Features Accommodation. Most booked homestays in Kuala Lumpur this month. Mercu summer suites looking for is a conveniently located hotel in Kuala... Read More