HOME
Home » Attraction Places » 25 Tempat Percutian Menarik Indonesia Pasti Mencuit Hati Anda!

25 Tempat Percutian Menarik Indonesia Pasti Mencuit Hati Anda!

Posted at | Categorised in Attraction Places

Tempat percutian menarik Indonesia, ya! ke mana hendak pergi di Indonesia? Mencapai matlamat perjalanan anda dengan senarai destinasi yang indah, perkara yang perlu dilakukan, tempat terbaik untuk melawat, tempat-tempat pelancongan Indonesia, tarikan & banyak lagi.

Walaupun memikirkan tentang edvanture yang menanti di lebih daripada 18,307 pulau sudah membuat saya ingin menempah tiket kapal terbang ke Indonesia.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Anda boleh tak “makan” dan “berdoa,” dan pergi langsung ke Bali.

Jika anda bosan dengan pantai, terdapat gunung berapi, air terjun dan taman-taman alam menunggu anda di lebih 18,306 pulau.

25 Tempat Percutian Menarik Indonesia Pasti Mencuit Hati Anda!

Terinspirasi dengan pengembaraan anda ke Indonesia dengan tempat menarik yang mesti dilawati dan aktiviti percutian terbaik yang boleh dilakukan untuk yang baru pertama kali ingin ke sana.

25. Baluran

Tempat Percutian Menarik Indonesia Pasti Mencuit Hati AndaTempat Percutian Menarik Indonesia – msn.com/id-id/travel

Taman Nasional Baluran Jawa Timur adalah salah satu tempat menarik yang harus menjadi pilihan utama semasa anda di Banyuwangi.

Taman Negara Baluran terletak di Banyuputih, Situbondo dan Wongsorejo, Banyuwangi. Taman Negara Baluran menawarkan pemandangan unik ala-ala Afrika dan jarang ditemui di tempat lain.

Apabila anda datang ke Taman Negara Baluran, anda akan ditawarkan pemandangan savannah dengan banyak hidupan liar. Ini pemandangan savana menjadikan Taman Nasional Baluran sering disebut ‘Afrika van Java’.

Haiwan yang tinggal di taman nasional ini adalah rusa, kerbau, kerbau, monyet ekor panjang dan merak. Pelbagai haiwan adalah ciri Taman Negara Baluran.

Taman Negara Baluran mempunyai keluasan 25 ribu hektar dengan pelbagai tarikan dari savana ke pantai. Yuran masuk untuk Taman Nasional Baluran pada hari Khamis (3/28/2019) adalah Rp 21 ribu, membawa kendaraan dua roda. Pada masa itu, Bekol Savana berwarna hijau.

24. Surabaya

Tempat Percutian Menarik Indonesia Pasti Mencuit Hati AndaTempat Percutian Menarik Indonesia – liputan6.com

Surabaya dikenali sebagai oleh orang Indonesia sebagai “Kota Pahlawan.” Kota ini merupakan tempat kedua bagi lapangan terbang tersibuk kedua dan gerbang yang popular di Gunung Bromo.

Sekiranya anda berada di Surabaya, pusat bandarnya adalah tempat yang menarik untuk dikunjungi semasa di transit. Terdapat juga lebih banyak pemandangan menarik untuk dinikmati di sebelah timur Jawa jika anda sanggup meneroka.

Bagaimana hendak ke Surabaya? Hanya 2 jam dari timur Jakarta dengan menaiki kapalterbang. Lapangan Terbang Antarabangsa Surabaya-Juanda merupakan lapangan terbang kedua tersibuk di Indonesia. Ia adalah salah satu hab penerbangan utama Citilink, Garuda Indonesia, Indonesia AirAsia, Lion Air, dan Sriwijaya Air.

Anda boleh terbang terus dari Kuala Lumpur (2.5 jam), Hong Kong (5 jam), Singapura (2 jam), Taipei (5 jam), Jeddah (10.5 jam), Brunei (2 jam) dan Pulau Pinang (3 jam).

Atau dari Jakarta (2 jam), Bali (1 jam), Medan (3 jam), Yogyakarta 45 menit), Manado (2,5 jam) dan banyak lagi lapangan terbang di Indonesia.

Surabaya juga dapat diakses dengan keretaapi dan bas dari kebanyakan kota di Pulau Jawa termasuk Yogyakarta, Banyuwangi, dan Jakarta.

23. Pulau Batam

Tempat Percutian Menarik Indonesia Pasti Mencuit Hati AndaTempat Percutian Menarik Indonesia – kemdikbud.go.id

Bagaimana hendak pergi Ke Pulau Batam?

Pulau Batam hanya 1 jam di selatan Singapura dengan menaiki feri. Anda juga boleh terbang ke Lapangan Terbang Batam dari pelbagai lapangan terbang di Indonesia. Lapangan Terbang Batam-Hang Nadim beroperasi dari Jakarta (1.5 jam), Medan (2 jam), Bali (2.5 jam), Surabaya (2 jam). Dan lapangan terbang domestik lain termasuk Padang (1.5 jam), Banda Aceh (2 jam), Jambi (1 jam), Palembang (1,5 jam), Solo (2 jam), Semarang (2 jam), Pontianak (1 jam, 45 menit ) atau Pekanbaru (1 jam).

Batam adalah di seberang perairan Singapura, jadi jika anda sedang mencari tempat bercuti di hujung minggu di Indonesia maka ini adalah tempat yang terbaik untuk anda. Dari Singapura ia hanya mengambil masa 40 minit untuk ke Batam dengan bot laju dan apabila anda berada di sana, anda dapat menikmati pelbagai aktiviti yang jauh lebih murah daripada di kebanyakan bahagian lain di Asia Tenggara.

Pulau ini terkenal sebagai tempat di mana orang-orang datang untuk berehat dan menjauhkan diri dari kesibukan dan oleh itu adalah salah satu destinasi pelancongan paling popular di Indonesia. Anda tidak akan menemui ‘tarikan’ tapak bersejarah, tetapi anda akan menemui beberapa tempat peranginan, spa, restoran dan kafe, dan kehidupan malam di sini meriah dengan pelbagai pilihan jika anda mencari hiburan di waktu malam.

Satu lagi sebab mengapa orang ramai berkumpul di Batam adalah untuk peluang menyelam atau snorkeling kerana air di sini sangat jernih dan penglihatan sangat baik jika anda ingin meneroka kerajaan-kerajaan di bawah air di jajahan Indonesia ini.

22. Pulau Bintan

Tempat Percutian Menarik Indonesia Pasti Mencuit Hati AndaTempat Percutian Menarik Indonesia

Pulau Batam dan Bintan adalah pintu gerbang ke kepulauan Riau di barat Indonesia. Tempat menarik ini mungkin tidak begitu mengagumkan seperti tempat lain yang dipaparkan dalam senarai ini. Tetapi, tempat menarik yang romantis ini sangat popular untuk percutian singkat dari Singapura.

Bagaimana untuk pergi ke Bintan:

Nikmati pantai dan resort mewah di Pulau Bintan.

Bersantai di pusat SPA murah.

Membeli-belah di kedai-kedai di Batam.

Pergi jauh ke pulau-pulau lain di Riau.

Mengambil penerbangan dari Batam-Hang Nadim Airport ke destinasi lain di Indonesia.

21. Medan

Tempat Percutian Menarik IndonesiaTempat Percutian Menarik Indonesia – singaporeair.com

Medan terkenal dengan Danau Toba, tasik vulkanik terbesar di dunia. Semasa merancang perjalanan saya di sana, satu-satunya perkara yang saya fikirkan adalah untuk mendapatkan air biru yang jerneh di Danau Toba. Kami “menyentuh” Medan, sebuah bandar raya di tengah-tengah kemodenan. Anda akan melihat fasad penjajah dan vendor makanan jalanan yang terletak betul-betul di sebelah kafe dan bar moden.

Dengan bimbingan pemandu pelancong, kami melakukan perjalanan di sekitar pinggir Medan, perjalanan dari Danau Toba ke pekan kecil Berastagi, ke rizab alam Bukit Lawang dan akhirnya kembali ke pusat bandar Medan. Medan adalah seperti yang sebenar. Anda akan berpesta dengan durian di bangsal kayu reyot dan berjalan di tepi sungai yang meriah dengan perbualan penduduk tempatan Medan.

Tetapi anda juga akan mencuri momen-momen yang memeranjatkan melihat matahari terbenam di Danau Toba, atau bersembunyi di dalam hutan hijau yang rimbun di hutan Sumatera yang menanti orangutan. Di sebuah bandar di mana pelancongan dipenuhi penduduk tempatan, anda akan melihat sifat Medan – betul-betul bagaimana penduduk tempatan melihatnya.

Medan bukanlah tempat yang paling popular untuk dikunjungi kerana agak mudah, tiada siapa yang tahu tentang tempat itu. Lompat iman dan anda akan dapati bahawa Medan boleh menawarkan pertemuan rapat dengan alam Sumatera.

20. Lombok

Tempat Percutian Menarik Indonesia

Mencabar diri anda dengan trek ke puncak gunung berapi yang curam. Sewa basikal dan berkayuh melalui sawah padi yang menghijau. Walau apa pun cara yang anda pilih untuk menghabiskan masa anda, anda tidak akan kecewa dengan kecantikan semulajadi yang hebat yang ditawarkan di sini.

Pulau Lombok dipisahkan oleh Selat Lombok dari Pulau Bali di barat dan selat Alas di timur dari Pulau Sumbawa.

Orang Sasak adalah kumpulan etnik yang dominan di pulau ini, yang juga terdiri daripada 5 wilayah: Lombok Utara, Lombok Tengah, Lombok Timur, Lombok Barat dan Mataram, ibukota Nusa Tenggara Barat.

Lombok Utara adalah di mana anda boleh naik mendaki ke Gunung Rinjani dan berlari sehingga matahari terbenam di pantai-pantai indah Gili.

Gunung Rinjani adalah salah satu gunung berapi tertinggi di Indonesia, dengan puncaknya meningkat hingga 3,726 meter di atas permukaan laut. Tasik Kawah Segara Anak yang terletak di atas gunung berapi, adalah salah satu pemandangan indah yang anda perlu nikmati dan kagumi!

Lombok mempunyai banyak tempat menarik yang boleh anda baca selanjutnya di sini.

19. Gunung Rinjani

Tempat Percutian Menarik Indonesia

Pada ketinggian 3,726 meter, Gunung Rinjani adalah gunung berapi aktif kedua tertinggi di Indonesia. Trekking di sini adalah cabaran fizikal yang besar untuk kebanyakan pelancong, tetapi pemandangan matahari terbit, kawah tasik dan kebiruan langit adalah sangat berbaloi. Sekiranya anda tidak suka mengambil cabaran, terdapat air terjun yang indah yang berbaloi untuk mengubat keletihan perjalanan.

Bagaimana hendak pergi – Kampung Senaru di sebelah utara Pulau Lombok merupakan gerbang utama bagi treks ke Gunung Rinjani. Air terjun di Senaru berada dalam masa sejam dari pusat kampung. Dengan kereta persendirian, perjalanan ke Senaru dari Lapangan Terbang Lombok mengambil masa 4 jam ~ sementara hanya memerlukan 1.5 jam ~ dari pelabuhan Bangsal, pendaratan feri ke Kepulauan Gili.

Sekiranya anda merancang untuk menghadiri sidang kemuncak, anda mungkin dapat melihat kampung Sembalun Lawang sebagai titik mula yang lebih baik. Tempah 2 hari & lawatan trekking selama 1 malam untuk melihat matahari terbit di tepi kawah Gunung Rinjani. Atau, pergi 3 hari & 2 malam Sembalun-Senaru melintasi jika anda mahu mencapai puncak. Gunung Rinjani adalah antara lawatan trekking yang paling popular di Indonesia. Jadi, untuk mengatur perjalanan sangat mudah.

18. Gunung Ijen

Tempat Percutian Menarik IndonesiaTempat Percutian Menarik Indonesia – pesona.travel

Gunung Ijen merupakan salah satu destinasi pelancongan yang unik di Indonesia. Ia terkenal dengan lava biru seperti cahaya a.k.a “api biru” yang paling baik dilihat ketika hari gelap. Perjalanan bermula sebelum matahari terbit dan melalui lombong sulfur sebelum sampai ke tasik kawah. Di sepanjang jalan, anda akan melihat pelombong membawa banyak bebatuan sulfur kembali ke kem asas, dan pemandangan gunung berapi yang menakjubkan.

Bagaimana hendak ke Gunung Ijen – Terletak di sebelah timur pulau Jawa, Banyuwangi adalah bandar utama gerbang ke Gunung Ijen. Dari pusat bandar Banyuwangi, pergi sejauh 1.5 jam ke atas gunung ke Pos Palduting. Dan, perjalanan 1 hingga 2 jam ke tasik kawah dan lombong sulfur di Gunung Ijen.

Kebanyakan pelancong ke Banyuwangi melalui feri dari Bali atau melalui jalan darat dari Surabaya atau Probolinggo. Anda juga boleh terbang ke Lapangan Terbang Banyuwangi dari Surabaya di Garuda Indonesia atau Wings Air. Dan, dari Bali pada Garuda Indonesia.

Baca tentang tempat menarik Kawah Ijen

17. Tanjung Puting

Tempat Percutian Menarik Indonesia Tempat Percutian Menarik Indonesia – singkawangtrip.com

Tanjung Puting adalah destinasi pelancongan paling popular di Kalimantan, dan untuk alasan yang baik untuk anda melawat ke sana. Jaminan yang dekat bahawa anda akan melihat orang-utan liar secara percuma, digabungkan dengan buku cerita perjalanan ke atas sepanjang sungai hutan hujan, memberikan daya tarikan kelas dunia kepada pengembaraan ini. Dan walaupun terpencil, taman ini mudah dicapai melalui penerbangan langsung dari Jakarta dan Surabaya.

Taman ini adalah yang terbaik dilihat dari sebuah klotok, pelbagai jenis bot bertingkat yang mengembara di sepanjang Sungai Sekonyer dari Kumai ke pusat pemulihan legenda di Camp Leakey.

Semasa hari anda bersiar-siar di atas bot yang meninjau hutan untuk hidupan liar dengan teropong di atas bot yang bergerak perlahan di sepanjang saluran yang semakin sempit, berhenti untuk bermesra dengan orang-utan semi-liar di tiga stesen makanan utama.

Walaupun terdapat peningkatan jumlah pelawat dan bot pada tahun-tahun kebelakangan ini, perjalanan itu masih merupakan pengenalan kepada hutan hujan, dan salah satu pengalaman yang paling mengasyikkan di Kalimantan.

16. Wakatobi

Tempat Percutian Menarik Indonesia

Pulau Wakatobi adalah dermaga harta karun yang terletak jauh dengan keindahan alam semula jadi yang belum terjamah. Terletak di Provinsi Sulawesi Tenggara, kabupaten ini merupakan destinasi sempurna bagi para pelancong yang mencari liburan pulau yang tenang jauh dari orang ramai yang inginkan kehangatan cahaya matahari. Kabupaten Wakatobi adalah akronim dari pulau-pulau yang terdiri dari Wangi Wangi, Kaledupa, Tomia dan Binongko.

Dirayakan sebagai salah satu tempat menyelam dan snorkeling terbaik di dunia, Wakatobi tidak mempunyai kekurangan tarikan. Datang ke sini untuk pengalaman yang memperkaya di mana anda boleh meneroka persekitaran yang menarik nafas, menikmati makanan dan budaya yang unik dan mengambil bahagian dalam beberapa aktiviti yang menyegarkan. Untuk mencapai Wakatobi kini terdapat penerbangan Wings Air biasa yang terus dari Makassar, ibukota Sulawesi Selatan.

15. Manado

Tempat Percutian Menarik IndonesiaTempat Percutian Menarik Indonesia – thejakartapost.com

Manado adalah ibu kota Provinsi Sulawesi Utara dan kota kedua terbesar di pulau Sulawesi setelah Makassar. Salah satu daya tarikan bandar ini di Indonesia ialah landskap bawah laut yang menakjubkan dan panorama gunung yang hebat.

Orang-orang tempatan terkenal dengan keramahan mereka yang mesra serta masakan dan budaya asli yang unik. Dalam dua dekad yang lalu, aktiviti pelancongan telah meningkat dengan ketara.

Bandar ini telah memperluas tarikannya bukan hanya untuk menarik pelancong arus perdana, tetapi juga memanfaatkan keindahan semulajadi sebagai latar belakang untuk pertemuan dan konvensyen yang lengkap dengan jalan akses yang lebih baik dan lapangan terbang yang berkembang.

Pada tahun 2008, Manado menganjurkan Persidangan Lautan Sedunia, acara antarabangsa yang berprestij yang mengesahkan Manado bukan sahaja sebagai destinasi menyelam kelas dunia tetapi juga sebagai pusat penyelidikan sains marin. Acara ini juga menandakan Manado sebagai salah satu destinasi MICE di Indonesia.

14. Tana Toraja

Kabupaten Tana Toraja (tanah Toraja) di Sulawesi Selatan, merupakan salah satu rahasia budaya Indonesia. Tempat di mana seseorang mati adalah peristiwa yang paling penting dalam kehidupan seseorang, budaya yang unik dan sejarah rantau ini menarik. Dari kampung-kampung tradisional Keu Kesu dan Sakonbong; sawah padi ke ladang kopi dan tapak pengebumian gua yang luar biasa di Londa. Sekiranya anda suka budaya dan mencari jalan keluar di Indonesia – atau hanya ingin sesuatu yang berbeza dengan Bali, Tana Toraja Indonesia mesti berada di bahagian atas senarai anda.

13. Tumpak Sewu

Tempat Percutian Menarik Indonesia -Tempat Percutian Menarik Indonesia – cintanegeri.com

Lumajang mungkin tidak begitu terkenal berbanding bandar-bandar besar seperti Malang dan Surabaya. Walau bagaimanapun, kabupaten di Jawa Timur ini telah mencuri perhatian dengan Air Terjun Tumpak Sewu. Kedua-dua pelancong nasional dan antarabangsa telah berlumba mengunjungi air terjun yang menjunam dari 120 meter.

Sumber air berasal dari Gunung Semeru yang megah yang bergerak ke Sungai Glidih. Sungai itu kemudian menyalurkan air ke Tumpak Sewu, harta karun di Kampung Sidomulyo. Penduduk tempatan menyebut air terjun ini adalah versi kecil Air Terjun Niagara Coban Sewu di Indonesia.

12. Danau Toba

Ramai yang tak percaya tempat percutian Danau Toba adalah yang paling ajaib dalam dunia kerana kedudukannya di ketinggian 900 meter dari aras laut dengan keluasan 100 kilometer panjang, 30 kilometer lebar dan 505 meter dalam.

Baca seterusnya mengenai tempat menarik Danau Toba

11. Bandung

Tempat Percutian Menarik Indonesia

Bandung adalah salah satu tempat terbaik untuk pergi jika anda sedang mencari tempat menarik sampingan berhampiran Jakarta. Terletak tinggi di pergunungan, bandar ini benar-benar sejuk. Bandung menikmati suhu sejuk sepanjang tahun, hutan pine hijau dan pemandangan tanah tinggi yang indah.

Ia juga merupakan pusat membeli-belah modal negara. Bandar ini adalah lawatan wajib untuk pencinta seni & alam, foodies, dan shopaholics yang mencari barang murah.

Bagaimana hendak pergi – Bandung adalah 3 jam tenggara Jakarta dengan bas atau kereta api. Laluan Jakarta ke Bandung adalah pemandangan indah. Jadi, pastikan anda tidak ketinggalan. Anda juga boleh terbang terus ke Lapangan Terbang Bandung-Husein Sastranegara dari Singapura (2 jam), Kuala Lumpur (2 jam), dan Johor Bahru (2 jam). Dan dalam negeri, dari Bali (1.5 jam), Medan (2.5 jam), Yogyakarta (1 jam), Surabaya (2 jam). Dan lapangan terbang yang lebih kecil, termasuk Padang, Palembang, Pekanbaru, Bandar Lampung, Pontianak, Semarang, Balikpapan, Banjarmasin, Batam, atau Solo.

10. Jakarta

Jakarta

Jakarta kelihatan seperti sebuah megacity yang mengkagumkan, tetapi ia juga mempunyai beberapa tempat menarik yang bernilai persinggahan. Mengembara di sekitar kawasan warisan penjajah Belanda di Kota Tua (Jakarta Lama), pasar lama di Pasar Baru dan pelabuhan bersejarah Sunda Kelapa.

Cara pergi – Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta di Jakarta adalah pintu masuk utama ke Jakarta dan Indonesia. Lapangan terbang ini melayani rangkaian penerbangan paling luas di negara ini.

Anda boleh terbang terus dari kebanyakan lapangan terbang utama di Asia & Australia. Termasuk Singapura (1.5 jam), Kuala Lumpur (2 jam, 15 minit), Bangkok (3.5 jam), Manila (4.5 jam), Sydney (7 jam) & Melbourne (6.5 jam). Syarikat penerbangan utama ialah AirAsia, Batik Air, Citilink, Garuda Indonesia, Lion Air, Nam Air & Sriwijaya Air.

9. Pulau Mentawai

Tempat Percutian Menarik IndonesiaTempat Percutian Menarik Indonesia – huffpost.com

Untuk mencari percutian tropika yang muktamad, ikuti jejak langkah seorang peluncur.

Mereka akan membawa anda ke Tahiti, Bali, dan Hawaii, sudah tentu, dan destinasi di bawah radar yang akan membuat hati anda melantun. Kes pada titik: Kepulauan Mentawai.

Rantaian pulau, yang terletak di Sumatra Barat, Indonesia, terdiri dari empat pulau utama, tetapi terdapat puluhan pedalaman yang diliputi pohon palma di lautan sekitarnya. Pasirnya lembut, airnya biru yang indah, dan ombaknya datang dengan bahaya dekat dengan kesempurnaan.

Tempat Percutian Menarik Indonesia -Tempat Percutian Menarik Indonesia – macaronisresort.com

Sememangnya, pelancongan adalah sebahagian besar perbelanjaan kita, dengan peluncur yang bergerak dari seluruh dunia untuk mengejar ombak murni. Resorts seperti Kingfisher Mentawai dan WavePark memberikan perkhidmatan berkaitan aktiviti peluncuran, menyediakan pengangkutan bot laju untuk ke sana.

Dengan itu, tidak ada sebab Kepulauan Mentawai harus menjadi destinasi eksklusif kepada peluncur.

8. Raja Ampat

 Tempat Percutian Menarik Indonesia Tempat Percutian Menarik Indonesiacntraveller.com

Baca  seterusnya tentang Raja Ampat

7. Pulau Gili

pulau gili lombokTempat Percutian Menarik Indonesia bisnisbali.com

Pulau Lombok adalah jiran pulau Bali. Ia terkenal dengan Kepulauan Gili yang murni dan Gunung Rinjani di utara, dan Pantai Kuta (Lombok), sebuah syurga papan luncur, di selatan. Sekiranya anda ingin menjelajah negara di luar Bali, pergi ke timur ke Lombok untuk menikmati alam semula jadi, menyaksikan tradisi orang Sasak yang berbeza.

Bagaimana hendak pergi – Lombok adalah pulau besar yang seterusnya di timur Bali. Lapangan Terbang Antarabangsa Lombok merupakan pintu masuk utama ke pulau itu. Ia mudah diakses dengan penerbangan dari Bali (30 minit), Jakarta (2 jam) dan Surabaya (1 jam dan 15 minit). Anda juga boleh terbang terus dari Singapura (2 jam, 45 minit) dan Kuala Lumpur (3 jam, 15 minit).

Penerbangan dikendalikan oleh AirAsia, Batik Air, Citilink, Garuda Indonesia, Lion Air, Silk Air & Wings Air. Satu lagi pilihan popular ialah pergi ke feri Bali-Lombok. Anda boleh mengambil bot laju dan tiba di Kepulauan Gili, dari Padang Bai atau Sanur. Alternatif yang lebih murah adalah dengan menaiki bot perlahan ke Maratam dari Padang Bai dan pergi ke destinasi anda di Lombok dengan jalan darat.

Tempat menarik dan pelancongan

Berenang dengan penyu dan pergi snorkeling di Gili Air, Gili Meno, dan Gili Trawangan.

Naik basikal atau pergi menunggang kuda ke buaian laut (Datu Swing) di Gili Trawangan.

Melayari dan nikmati Kuta Beach yang damai di Lombok Selatan.

Makan Taliwang Chicken (ayam panggang) di Mataram.

Saksikan tradisi aneh orang Sasak di Sade atau mana-mana Kampung Sasak.

6. Pulau Flores

Tempat Percutian Menarik IndonesiaTempat Percutian Menarik Indonesia – buruan.co

Satu atau dua malam di Labuan Bajo melengkapkan perjalanan ke Pulau Komodo. Pekan tepi laut yang menawan ini mempunyai pemandangan matahari terbenam yang indah dan adegan makanan kosmopolitan yang mengejutkan yang anda tidak harus ketinggalan. Kawasan Labuan Bajo dan Kepulauan Komodo hanyalah satu sudut kecil di Flores. Terdapat banyak tempat menarik yang mengagumkan yang menunggu lebih jauh.

Cara pergi – Labuan Bajo adalah 1.5 jam timur Bali dengan pesawat. Lapangan Terbang Komodo adalah lapangan terbang utama yang melayani Labuan Bajo dan sebelah Flores di Provinsi Nusa Tenggara Timur.

Pemanduan ke pusat bandar biasanya mengambil masa 20 minit atau kurang. Anda juga boleh terbang terus dari Jakarta. Masa perjalanan mengambil masa 2.5 jam. Penerbangan Bali-Labuan Bajo dikendalikan oleh Garuda Indonesia, Wings Air, Kal Star & Lion Air. Sementara itu, laluan Jakarta-Labuan Bajo hanya dikendalikan oleh Garuda Indonesia.

Di mana hendak pergi dan apa yang perlu dilakukan

Lihat matahari terbenam yang menghadap ke teluk, dari Paradise Bar.

Makanlah di sekitar restoran tempatan dan luar bandar.

Lawatan pemandangan pulau, gunung dan kebudayaan berhampiran Maumere, Ende, dan Ruteng.

Tonton matahari terbit di atas tasik yang berwarna-warni di Gunung Berapi Kelimutu.

Hadiri Caci tradisional tarian perang.

Pengalaman kampung tradisional Manggarai dan pergi ke Wae Rebo.

Meneruskan penerbangan ke Kupang yang terletak berhampiran sempadan Indonesia-Timor Leste.

5. Pulau Komodo

Tempat Percutian Menarik IndonesiaTempat Percutian Menarik Indonesia – blog.i-likelocal.com

Pulau Komodo adalah tempat menarik indonesia yang paling unik.

Pulau Komodo perlu berada di bahagian atas senarai anda jika anda bermimpi melawat pulau terpencil di negara kepulauan terbesar di dunia. Terletak lebih kurang sejam dari timur Bali dengan penerbangan, Taman Negara Komodo adalah gedung kepada Dragons Komodo gergasi dan pemandangan semula jadi yang menakjubkan termasuk Pantai Pink yang jarang ditemui!

Cara pergi – Cara terpantas adalah dengan kapalterbang dari Bali ke Labuan Bajo (1.5 jam), bandar pintu masuk ke Kepulauan Komodo. Kemudian, sertai salah satu dari banyak bot laju atau lawatan bot biasa dari Labuan Bajo untuk sampai ke pulau-pulau yang menakjubkan di Taman Negara Komodo.

Apa Nak Buat di Pulau Komodo?

Stalk Komodo Dragons, kadal terbesar di dunia, di Pulau Komodo dan Pulau Rinca.

Berjemur, berenang dan menjelajah Pink Beach.

Berjalan ke puncak Pulau Padar.

Teruskan lawatan pulau di Kelor, Kanawa, dan 28 pulau lagi di Taman Negara Komodo.

Nikmatilah perjalanan sehari di atas bot laju atau bot biasa pada pelayaran secara langsung seharian (LOB) di sekitar pulau.

Lihat laman snorkeling dan menyelam yang menakjubkan.

Berenang dengan Ikan Pari Gergasi di salah satu daripada beberapa kawasan ikan pari.

4. Gunung Bromo

 

Bselfie dengan gaya yang terbaik, di puncak kawah gunung berapi yang aktif. Perjalanan ke Gunung Bromo adalah agak mudah untuk melakukannya. Lebih mudah daripada Gunung Rinjani kerana perjalanan sebenar ke kawah Gunung Bromo hanya memerlukan waktu kurang dari satu jam.

Bagaimana untuk pergi – Gunung Bromo terletak  di Jawa Tengah. Cara paling popular adalah perjalanan ke Probolinggo dengan jalan darat dari Surabaya, Banyuwangi, Yogyakarta, Jakarta atau kota-kota lain di pulau itu. Kemudian, naik bas atau shuttle ke kampung Cemoro Lawang, kawasan pelancongan utama di Taman Negara Bromo-Tengger-Semeru.

Teksi jip atau motorsikal (ojek) ke pangkalan puncak mengambil masa kurang dari 30 minit. Dan, pendakian 30 minit hingga 1 jam di tangga yang curam, membawa anda ke pinggiran kawah. Anda juga dapat mencapai Cemoro Lawang melalui Malang, yang terletak di sebelah barat Gunung Bromo.

Walaupun pengangkutan awam agak terhad, ini boleh menjadi pilihan yang bagus jika anda menuju ke Yogyakarta. Jalan ke Cemoro Lawang melintasi kampung Ngadas, Savannah Gunung Bromo yang berpasir.

Tempat Percutian Menarik IndonesiaTempat Percutian Menarik Indonesia – wartakota.tribunnews.com

3. Yogyakarta

Tempat Percutian Menarik Indonesia

Tempat Percutian Menarik Indonesia – accorhotels.com

Jangan lepaskan Yogyakarta jika anda suka mengembara di sekitar kuil kuno & tinggalan bandar-bandar lama. Di sini, anda boleh menemui kuil-kuil Borobodur dan Prambanan. Kedua-duanya adalah tapak Warisan Dunia UNESCO & antara mercu tanda Asia. Semasa anda berada di bandar, menjelajah kompleks kerajaan abad ke-18, Istana Air (Taman Sari), dan bangunan penjajah era Belanda yang indah.

Cara pergi – Ditemui di Jawa tengah, Yogyakarta hanya sejam di timur Jakarta & 1.5 jam di barat Bali oleh pesawat. Lapangan Terbang Antarabangsa Yogyakarta-Adisutjipto merupakan pintu masuk utama ke bandar.

Anda boleh terbang terus dari Singapura (2.5 jam) ke AirAsia serta lapangan terbang utama di negara ini termasuk Jakarta (1 jam), Bali (1.5 jam), Medan (3 jam), Bandung (1 jam), Surabaya (Surabaya). Dan, bahkan dari Lombok (2 jam), Balikpapan (2 jam), atau Makassar (2 jam). Semua syarikat penerbangan utama domestik beroperasi penerbangan ke Yogyakarta termasuk Garuda Indonesia, Lion Air, Citilink, Wings Air, Silk Air, dan Batik Air.

2. Bali

Bali mempunyai semuanya. Pergunungan yang indah, kuil lama, budaya yang kaya, pantai berpasir, ombak yang berselancar, hiburan malam yang meriah, tempat membeli-belah yang menarik dan senarai itu berlangsung.

Jika anda tidak mempunyai banyak masa untuk melawat kawasan yang luas di Indonesia, Bali adalah tempat yang sempurna untuk menghabiskan percutian anda.

Bagaimana hendak pergi – Lapangan Terbang Antarabangsa Bali-Denpasar adalah salah satu pintu masuk yang paling baik di Indonesia. Sebagai tambahan kepada rangkaian penerbangan domestik yang luas, ia melayani penerbangan dari bandar-bandar utama di Asia & Australia.

Termasuk Singapura, Hong Kong, Kuala Lumpur, Bangkok, Beijing, Tokyo, Sydney & Dubai. Untuk sejauh, Eropah (Amsterdam, Istanbul, London) dan Afrika (Addis Ababa). Pantai Kuta, kawasan pelancongan utama di Bali, berada dalam jarak 20 minit memandu ke utara lapangan terbang. Walaupun Ubud mungkin mengambil masa satu jam atau lebih bergantung pada lalu lintas.

1. Nusa Penida

Tempat Percutian Menarik Indonesia

Tempat Percutian Menarik Indonesiacnnindonesia.com

Sekiranya anda berada di Bali dan anda mahu pergi ke luar, pergi ke Nusa Penida. Pulau ini dan pulau jiran Nusa Lembongan dan Nusa Ceningan begitu dekat dengan Bali namun masih kurang dikunjungi.

Acara utama di sini ialah pantai-pantai yang mengkagumkan yang dikelilingi oleh perairan sejernih kristal. Anda boleh melakukan pelayaran sehari dari Bali. Lebih baik lagi, menghabiskan semalam atau dua di salah satu daripada banyak rumah pokok yang menakjubkan di Nusa Penida.

Bagaimana hendak pergi – Nusa Penida adalah satu jam jauhnya dari tanah besar Bali dengan feri. Anda boleh menaiki feri dari Pantai Sanur di Denpasar & Padang Bai di Bali Timur. Dari pendaratan feri di Nusa Penida, pantai terbaik dapat dicapai pada hari lawatan di sekitar pulau.

Hotel dengan kolam renang Langkawi
Homestay Kubang Kerian
Homestay bajet Kota Bharu
Homestay murah Langkawi
Resort dengan kolam renang Selangor
Hotel murah Cameron Highlands
Homestay Seri Iskandar
Homestay Ipoh
Homestay Pulau Mabul

Tempat-tempat menarik:

Tempat menarik Klang
Tempat menarik Malaysia
Tempat menarik Langkawi
Tempat menarik Kundasang
Tempat menarik Kuantan
Tempat menarik Pulau Pangkor yang sangat bajet
Tempat menarik Kota Bharu
Tempat menarik Indonesia
Tempat menarik Yogyakarta

Jangan lupa layari website rujukan detourista.com ini.

No comment for 25 Tempat Percutian Menarik Indonesia Pasti Mencuit Hati Anda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 25 Tempat Percutian Menarik Indonesia Pasti Mencuit Hati Anda!

Pantai Terbaik Di Malaysia Pulau Epik Dan Resort Pantai

20 Pantai Terbaik Di Malaysia Pulau Menarik Dan Resort Pantai

Posted at

Mencari pantai terbaik di Malaysia? Malaysia mempunyai banyak pulau dan resort menarik sebagai destinasi percutian pantai bertaraf dunia dan serba sedikit pasti ada kekurangan... Read More

Tempat Wisata Menarik Di Malang Yang Terbaik

Tempat Wisata Menarik Di Malang Yang Terbaik Untuk Anda

Posted at

Tempat wisata menarik di Malang – Apa yang anda cari pada liburan anda berikutnya? Alam murni untuk petualangan memompa adrenalin? Taman hiburan yang menarik... Read More

Dangau Indah Chalet Ipoh Dengan Kolam

Dangau Indah Chalet Ipoh Dengan Kolam Renang Terbuka

Posted at

Dangau Indah Chalet Ipoh dengan kolam renang dilengkapi dengan rumah kayu dengan reka bentuk rumah Melayu tradisional, sesuai untuk keluarga yang ingin bercuti, menghadiri... Read More

Chalet Terapung Di Kukup Paling Terkenal Kerana Paya Bakaunya

Chalet Terapung Di Kukup Paling Terkenal Kerana Paya Bakaunya

Posted at

Chalet terapung di Kukup paling terkenal kerana paya bakaunya – Selain dari Chalet Terapung Segantang Garam Merbok dan Chalet Terapung Seri Idaman Memancing Dari Pintu Bilik,... Read More

Taman Kupu-Kupu di Curug Cilember

Air Terjun Menarik Curug Cilember Di Puncak Adalah Air Terjun Tujuh Tingkat

Posted at

Air terjun menarik Curug Cilember adalah air terjun tujuh tingkat yang terletak di Kabupaten Bogor. Meskipun kedekatannya dengan Puncak, yang merupakan tujuan liburan keluarga... Read More


0 Shares