HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Paling Menarik Malaysia Untuk Di Kunjungi

Tempat Paling Menarik Malaysia Untuk Di Kunjungi

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Paling Menarik Malaysia Untuk Di Kunjungi  – Sebuah negara yang indah dengan warisan budaya yang kaya yang menggabungkan pengaruh Asia dan Eropah, Malaysia menawarkan pelbagai tarikan.

Kami menyenaraikan beberapa budaya dan pemandangan alam yang terbaik , tempat dan lokasi di Malaysia, dari Pasar Seni Kuala Lumpur hingga ke A Famosa kubu Melaka.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Tempat Paling Menarik Malaysia Untuk Di Kunjungi

Taman Negara

Tempat Paling Menarik Malaysia Untuk Di Kunjungi
Dengan lanjutan dari lebih 4,000 kilometer persegi, Taman Negara menrentasi tiga negeri di Malaysia, dan rumah kepada pelbagai spesis haiwan terancam seperti harimau Malaya, beruk dan gajah Asia. Kawasan ini begitu luas, namun agak sukar untuk bertemu dengan binatang buas di sini.

Tetapi ini tidak menghalang sesiapa sahaja dari melawat taman itu, kerana banyak kejutan lain menanti. Memerhati burung, lawatan melalui hutan tebal di taman ini, dan berjalan pada waktu malam , di mana kekurangan cahaya mengeluarkan bunyi dengung serangga, terutamanya yang mendebarkan. Hutan hujan ini juga boleh dilihat dari atas puncak pokok semasa trekking melalui Canopy Walkway sepanjang 530 meter panjang.

Pulau Perhentian

Tempat Paling Menarik Malaysia Untuk Di Kunjungi
Pencinta laut merancang untuk melawat Malaysia perlu meletakkan Pulau Perhentian di bahagian atas senarai mereka tempat paling menarik Malaysia untuk kunjungi. Ini adalah satu kepulauan kecil dengan dua pulau utama; Pulau Besar, yang lebih besar, dan Pulau Kecil, yang lebih kecil.

Kedua-dua bermegah dengan pantainya yang cantik, pasir putih, laut biru yang cetek dan bayang-bayang pokok kelapa yang tinggi sangat menakjubkan. Selain pelancong, pulau-pulau yang kebanyakannya tidak didiami, menjadikan mereka tempat yang sempurna untuk melepaskan lelah dan berehat seketika dari kehidupan moden.

Pulau Perhentian adalah amat disyorkan kepada anda yang bukan sahaja ingin menikmati keseronokan berenang di laut, tetapi juga untuk aktiviti air seperti berkanu (kedua-dua pulau boleh dikelilingi dalam masa sehari), menyelam skuba dan snorkeling. Pulau-pulau yang dikelilingi oleh terumbu karang, dan hidup di dalam air yang kaya dengan penyu dan pelbagai spesies ikan tropika.

Penginapan di Pulau Perhentian:

Arwana Perhentian Resort
Lot 181, Telok Dalam, Pulau Perhentian Besar, 22300, Kuala Besut, Terengganu, Malaysia
Hotline: +609 7780888, +609 7781888 , +609 7528188

Pulau Perhentian resort
Pulau Perhentian Besar, Kuala Besut, Terengganu, Malaysia
Phone: +60 3-2144 8530

Coral View Resort
Daerah Besut, Pulau Perhentian Besar, 22300 Teluk Pauh, Malaysia
Phone: +60 9-697 4943

Tuna Bay Resorts
Kampung Pulau Perhentian, Kuala, 22300 Besut, Terengganu, Malaysia
Phone: +60 13-624 8851

Ombak Resort Perhentian Island
406, Coral Bay, Pulau Perhentian Kecil, 22300, Terengganu, Malaysia
Phone: +60 9-691 1021

Hotel Senja Bay Resort
Senja Bay Resort Sdn Bhd (795563D)
Coral Bay, Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut, Terengganu, Malaysia.
Tel: +6 09 691 1799 Fax: +6 09 691 1790
Mobile: +6 019 280 0801, +6 019 664 3105
Email: reservations@senjabay.com

Alunan Resort
Petani Beach, Perhentian Island Kecil, Terengganu, Malaysia
Phone: +60 16-448 8297

Tempat Paling Menarik Malaysia – Menara Berkembar Petronas

Tempat Paling Menarik Malaysia Menara Berkembar Petronas
Dalam sebuah negara dengan landskap semula jadi yang kaya dan cantik, Menara Berkembar Petronas Kuala Lumpur menonjol sebagai contoh yang luar biasa kecemerlangan reka bentuk bandar di Malaysia. Direka oleh bintang seni bina  American César Pelli dan dirasmikan pada tahun 1999, menara ini adalah bangunan tertinggi di dunia sehingga tahun 2004.

Setinggi lebih kurang 450 meter dari paras tanah, dengan 88 tingkat pejabat, ciri yang paling mengesankan menara adalah jambatan dua tingkat yang menghubungkan kedua-dua menara pada tingkat 41 dan 42. Jambatan ini terletak pada ketinggian 170 meter di atas tanah, pengunjung boleh menikmati pemandangan bandaraya Kuala Lumpur yang menakjubkan di bawah kaki mereka.

Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi +603 2331 8080 atau e-mel kepada skybridge@petronas.com.my.

Tempat Paling Menarik Malaysia – Cameron Highlands

Tempat Paling Menarik Malaysia Cameron Highlands
Terletak 1500 meter di atas paras laut, Cameron Highlands adalah stesen bukit yang menyeluruh dinamakan sempena William Cameron, juruukur British yang terjumpa lokasi menarik ini, sebuah prgunungan hijau yang indah pada tahun 1885.

Kawasan ini menjadi tuan rumah kepada ladang teh terbesar di Malaysia, yang memberikan ciri, rupa kabur yang menarik begitu ramai pelancong ke sini. Ramai juga melawat bukit dan berjalan ke bawah laluan. Tetapi kecantikan dan populariti Cameron Highlands ‘juga kepada iklim. Dengan suhu jarang turun di bawah 10 ° C atau kenaikan di atas 21 ° C, ini adalah kawasan paling sejuk Malaysia, dan rehat yang indah daripada iklim Malaysia tropika.

Tempat Paling Menarik Malaysia – A Famosa

Tempat Paling Menarik Malaysia A Famosa
A Famosa (‘The Famous’ dalam bahasa Protugis) adalah sebuah kubu bersejarah di Melaka. Dibina pada awal tahu 1500-an dan terus berkembang sepanjang abad itu, kubu yang mempunyai empat menara yang tersergam, sekarang telah musnah, yang tinggal hanya pintu gerbang masuknya sahaja.

Famosa dapat mencetuskan minat ingin tahu tentang sejarah sebagai simbol lambang kehebatan bandar ini. Kubu yang dibina oleh Portugis, kemudian jatuh ke tangan Belanda dan British, dengan itu menjadi milik semua orang Eropah yang menjajah bandar.

Bandar Melaka menawarkan tempat lain yang menarik, seperti Stadthuys, kediaman abad ke-17 Gabenor Belanda dan Jonker Street yang popular dengan banyak kedai-kedai dan restoran.

Tempat Paling Menarik Malaysia – Langkawi

Tempat Paling Menarik Malaysia Langkawi
Langkawi adalah pulau utama sekumpulan 99 buah pulau, yang membentuk kepulauan dengan nama yang sama. Sering salah ertikan, terutama oleh pelancong Barat, yang menyangka Langkawai di bawah kepulauan Thailand.

Langkawi menawarkan pemandangan yang menakjubkan dengan pantai yang indah, pasir halus, air yang jernih dan paya bakau pesisir pantai. Kawasan pedalaman tidak kurang menarik; hutan tropika yang tebal dengan tumbuh-tumbuhan yang subur dan kaya dengan fauna (nama pulau itu sendiri menunjukkan burung rajawali dengan ciri-ciri bulu merah), dan akan menarik perhatian pencinta alam semula jadi mencari tempat yang bersih dan hutan hujan tidak disentuh.

Tempat Paling Menarik Malaysia – Pasar Seni Kuala Lumpur

Tempat Paling Menarik Untuk Lawatan Di Malaysia

Pasar Seni Kuala Lumpur ini adalah suatu destinasi yang sentiasa sibuk, pasar yang berwarna-warni penuh dengan gerai-gerai. Gerai-gerai yang dikumpulkan dalam lorong berdasarkan kaum etnik utama di Malaysia (terutamanya, Melayu, Cina dan India), dan menjual pelbagai kraf buatan tangan, dari pakaian, ukiran kayu, barang kemas dan fabrik batik; semuanya memenuhi ruangan dan memberikan pilihan yang banyak. Pasar ini juga mempunyai ruang dikhaskan untuk galeri seni mempamerkan kerja-kerja artis tempatan.

Central Market, Jalan Hang Kasturi 50050 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan 60 1300 22 8688

Tempat Paling Menarik Malaysia – George Town

Tempat Paling Menarik Malaysia - George Town

George Town adalah ibu negeri Pulau Pinang, sebuah negeri pulau dengan penduduk Cina yang terbesar di Malaysia. Pulau Pinang adalah pusat penting perdagangan bagi British, dan bandar George Town khususnya, dinamakan semperna maharaja Britain King George III, ini adalah bukti yang menarik bagaimana campuran pengaruh Eropah sepanjang sejarahnya.

Sejarah budaya George Town yang terutama terlakar dalam seni bina yang kaya di bandar ini, penuh dengan bangunan bersejarah yang mempesonakan, kebanyakannya terletak di bahagian bandar lama. Di bahagian lain, bangunan pencakar langit naik seperti cendawan tumbuh.

 

Comment Closed: Tempat Paling Menarik Malaysia Untuk Di Kunjungi

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to Tempat Paling Menarik Malaysia Untuk Di Kunjungi

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares