HOME
Home » Destination » Tempat Paling Menarik Di Indonesia Ini Panduan Paling Berguna

Tempat Paling Menarik Di Indonesia Ini Panduan Paling Berguna

Posted at | Categorised in Destination

Tempat paling menarik di Indonesia inilah panduan paling berguna – Dengan lebih 17,000 pulau, Indonesia adalah negara pulau terbesar di dunia dan menempatkan lebih 261 juta orang.

Dengan makanan tempatan yang sangat murah dan penginapan dengan harga yang berpatutan, tidak hairanlah Indonesia adalah destinasi popular di kalangan begitu ramai pelancong.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Tempat Paling Menarik Di Indonesia Ini Panduan Paling Berguna

Backpacking Indonesia boleh mengambil beberapa bulan untuk dilakukan kerana terdapat begitu banyak untuk dilihat dan dilakukan di sini: bandaraya sibuk dan bersimpang-siur, pantai pasir putih sejuk, dan gunung berapi ganas. Kebanyakan backpackers menghabiskan dua atau tiga bulan perjalanan di sekitar Indonesia yang cuba untuk meneroka seberapa banyak yang mungkin.

Tetapi, walaupun anda tidak pergi ke ransel Indonesia, anda masih boleh meneroka banyak tempat menarik ketika anda melawat sini.

Dan mudah untuk melawat Indonesia dengan bajet yang kecil. Ia sangat murah (walaupun Bali ketika anda keluar dari pusat pelancongan).

Walaupun kebanyakan pelancong terbang ke Bali, melawat Kepulauan Gili atau menuju ke Lombok, saya mencadangkan anda untuk mencuba untuk mendapatkan destinasi yang kurang menarik dan jauh lebih hebat. Cari naga di Lombok, pergi mendaki, lihat runtuhan bersejarah di Jawa, pergi ke Sumatra dan banyak lagi!

Gunakan panduan perjalanan Indonesia ini untuk merancang perjalanan yang sangat baik di sana, belajar apa yang harus dilihat dan dilakukan, bagaimana untuk menjimatkan wang, kos, dan semua yang anda perlu tahu tentang melawat negara!

Perkara menarik yang perlu dilihat dan lakukan di Indonesia

1. Terokai Hindi Prambanan

Terdapat 244 candi di laman Warisan Dunia ini, dengan kompaun pusat menjadi tarikan utama. Terdapat lapan kuil kecil dan lapan kuil utama di sini, dengan yang paling tinggi 150 kaki – ini sebenarnya lebih tinggi daripada Borobudur. Terdapat banyak benda untuk dilihat, jadi habiskan sehari penuh di sini. Bayaran masuk adalah sekitar 350,000 IDR (USD24) untuk orang dewasa, dan 210,000 IDR (USD15) untuk kanak-kanak.

2. Terokai Jakarta

Tempat Paling Menarik Di IndonesiaTempat Paling Menarik Di Indonesia – autos.id

Ibukota Indonesia adalah sebuah bandar besar yang ramai dengan penduduk, lebih dari 10 juta orang. Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu dilakukan di Jakarta: mengagumi Istana Merdeka, istana presiden, dari luar pelawat tidak dibenarkan di dalam; lihat Menara Monas, simbol kemerdekaan Indonesia; periksa Pantai Ancol; melawat Muzium Negara; dan pergi membeli-belah di Jalan Pasar Lambak Surabaya. Buat seketika tenang, orang-orang menonton dari salah satu kafe yang menghadap Fatahillah Square di Old Batavia, Dutch Quarter, di mana anda boleh melihat seni bina bersejarah.

3. Snorkel atau menyelam di Bunaken

Tempat Paling Menarik Di Indonesia -Tempat Paling Menarik Di Indonesia – manadosafaris.com

Taman Laut Nasional Bunaken terletak di Teluk Manado, ini adalah destinasi terbaik jika anda ingin snorkeling. Air dalam di sini menawarkan penglihatan yang hebat dan beberapa kehidupan laut yang paling biodiversiti di dunia. Perhatikan tuna, jerung, sinar, penyu, dan ular laut. Masuk ke taman marin adalah IDR50,000 (USD4) setiap orang, namun kanak-kanak di bawah 10 tahun masuk secara percuma.

4. Meluaskan citarasa anda

Tempat Paling Menarik Di Indonesia Tempat Paling Menarik Di Indonesia – thevocket

Indonesia mempunyai 17,000 pulau dan lebih 260 juta orang, semuanya dengan pelbagai budaya, tradisi, dan kepercayaan. Sekiranya anda mahukan beberapa gambaran bagaimana rupa tempat ini, terdapat lebih daripada 700 bahasa yang digunakan di sini!

Kepelbagaian ini amat digambarkan dalam makanan. Makanan Jawa, Sunda, Padang, dan Bali hanyalah beberapa pilihan anda, ada banyak lagi. Menerjah pasaran, mengambil bahagian dalam kelas memasak, atau membuat lawatan makanan untuk menikmati keenakan makanan yang ditawarkan negara ini.

5. Kunjungi Yogyakarta

Yogyakarta adalah pusat budaya Indonesia dan merupakan kota yang agak mengarah ke sektor industri jika dibandingkan dengan Jakarta. Ada kesinambungan yang menarik dari adat lama dengan kehidupan moden di sini, dan sebenarnya masih ada sultan. Ia adalah tempat yang penuh dengan seni jalanan, galeri, kafe, hiburan malam yang hebat, dan masyarakat seni yang kuat. Yogyakarta juga merupakan titik mula yang baik untuk menjelajah Borobudur dan Prambanan.

6. Lihat orangutan di Sumatra

Seorang makhluk misterius dan sangat manusia, orangutan menemui habitatnya di pulau Sumatra Indonesia. Lawatan untuk melihat primata ini adalah pengalaman yang bergerak. Dan, memandangkan pembasmian hutan dan kebakaran yang pesat di kawasan itu, anda mungkin mahu melakukan ini lebih cepat daripada kemudian kerana haiwan-haiwan ini amat terancam.

Jika anda pergi, pastikan anda melancong dengan syarikat pelancongan mesra alam. Adakah penyelidikan anda. Sebuah syarikat yang bereputasi tidak akan membiarkan anda bersentuhan dengan haiwan, kerana risiko penyakit terlalu tinggi. Malah selesema biasa dapat mengetuk orang utan bayi.

7. Terokai kehidupan kampung di Kalibaru

Kalibaru adalah sebuah kampung kecil di sebelah tenggara Jawa. Ia tenang, terpencil, dan tempat yang bagus untuk melawat perkebunan kakao tempatan atau salah satu daripada banyak jenis ladang di kawasan ini dalam perjalanan ke atau dari Bali.

8. Lihat Taman Botani Bogor

Terletak 40 batu (65 kilometer) di luar Jakarta, Kebun Raya Bogor memiliki lebih dari 200 ekar tanah dan 15,000 spesies tumbuhan dan pokok.

Taman-taman adalah tempat yang indah untuk kehilangan diri anda selama beberapa jam. Kemasukan adalah sekitar 14,000 IDR ($ 1 USD). Terdapat sebuah keretapi komuter antara Bogor dan Jakarta dengan berhenti tepat di sebelah taman-taman.

9. Lihat Air Terjun Banyu Wana Amertha

Ini adalah beberapa air terjun yang paling indah di Bali, namun tidak terlalu banyak orang membuat perjalanan di sini. Mereka terletak kira-kira 90 minit dari Ubud, dan kemudian anda perlu mendaki ladang pisang untuk mencapai kejatuhan. Ia berbaloi – bawa baju renang anda!

10. Terokai megaliths di Lembah Bada

Taman Nasional Lore Lindu terletak 400 batu kubik batu bertaburan di sekitar bukit. Tiada siapa yang benar-benar tahu asal-usul struktur ini, tetapi mereka dianggap lebih 5,000 tahun.

Tiada penyelesaian kekal atau alat yang pernah ditemui di kawasan itu. Lebih baik untuk menyewa panduan tempatan di sini kerana megalit tidak mudah dicari.

11. Lawati Rumah Danar Hadi

Rumah Danar Hadi di Surakarta (Jawa Tengah) dianggap sebagai salah satu muzik batik terbaik di dunia, dengan pilihan favorit dari 11.000 koleksi koleksi pemilik.

Anda perlu melakukan lawatan untuk melihat semuanya, tetapi ia berbaloi. Terdapat banyak contoh antik dan kerajaan yang dipamerkan. Anda juga akan melihat demonstrasi batik. Kemasukan adalah 15,000 IDR ($ 1 USD).

12. Lihat tasik-tasik di Taman Negara Kelimutu

Taman Negara Kelimutu, di pulau di Flores, terkenal dengan tasik kawah berwarna tiga. Tasik kawah terus berubah warna sepanjang tahun, mungkin disebabkan oleh solek mineral di dalam air. Kadang-kadang mereka berwarna hijau, hitam, coklat, merah, biru dan sebagainya.

Tasik adalah sangat suci di kalangan penduduk tempatan, yang percaya bahawa mereka adalah tempat berehat terakhir jiwa yang berlepas. Moni adalah bandar paling dekat dengan tasik; Dari situ anda boleh mengambil pengangkutan awam ke taman. Masuk ke taman adalah 150,000 IDR ($ 11 USD).

13. Hiburkan di Tasik Weekuri

Tasik Weekuri adalah salah satu tapak yang paling indah di pulau Sumba. Ia terletak di belakang tebing 10-15 meter tinggi dan diberi makan oleh ombak dari lautan India yang menembusi lubang di dalam batu.

Air jernih dan kawasan karang kecil membuat snorkeling hebat. Anda juga boleh menyewa tiub dalaman dan terapung untuk petang yang santai. Kemasukan adalah 20,000 IDR ($ 1.40 USD).

Sumber:

Anda cari…?

Homestay Langkap
Homestay Baru Kurau
Homestay Pasir Mas Kelantan
Homestay bajet riverview Kota Bharu
Resort dengan kolam renang di Melaka
Homestay Kampung Sedia Cameron Highlands
Hotel Langkawi Promosi!!
Homestay murah di Pulau Pinang
Hotel murah di Danau Toba

Air terjun paling menarik di Malaysia
Tempat menarik di Langkawi
Tempat menarik di Melaka
Tempat menarik Pulau Kapas
Tempat menarik di Kelantan
Tempat menarik di Kota Bharu
Tempat menarik di Pantai Cenang
Tempat menarik di Kuantan

Tempat menarik di Auckland
Tempat menari di Indonesia
Tempat menarik di London
Tempat menarik di Malang Indonesia
Tempat menarik di Lombok

 

No comment for Tempat Paling Menarik Di Indonesia Ini Panduan Paling Berguna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Paling Menarik Di Indonesia Ini Panduan Paling Berguna

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

Posted at

25 Tempat Menarik Di Kuala Terengganu dan perkara terbaik yang boleh anda lakukan apabila berada di Terengganu. Kuala Terengganu adalah ibu negeri negeri Terengganu... Read More

Tempat Menarik Terbaik Di Malaysia Yang Tidak Boleh Diabaikan

Tempat Menarik Terbaik Di Malaysia Yang Tidak Boleh Diabaikan

Posted at

Tempat menarik terbaik di Malaysia yang tidak boleh diabaikan… Ke mana mesti pergi di Malaysia – 30 tempat menarik terbaik untuk dikunjungi di Malaysia,... Read More

Ciputra World Hotel Surabaya, Jawa Timur

Hotel Terbaik Dengan Kolam Renang Surabaya Indonesia

Posted at

Hotel Terbaik Dengan Kolam Renang Surabaya Indonesia – Rekomendasi 8 hotel Bintang 5 di Surabaya yang mewah dengan fasilitas kolam renang dan pelayanan terbaik, jika anda... Read More

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan

Posted at

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan – Tok Aman Bali Beach Resort terletak di Pantai Bisikan Bayu di daerah Pasir Puteh kira-kira 50... Read More

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan

Posted at

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan – Apabila anda merasa sudah waktunya untuk melarikan diri, berehat dan berhubung dengan alam semula jadi, pilihlah resort... Read More


0 Shares