HOME
Home » Destination » Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular

Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular

Posted at | Categorised in Destination

Tempat paling menarik di Cameron Highlands yang sangat popular – Cameron Highlands adalah dataran tanah tinggi yang indah di negeri Pahang dalam Malaysia yang bermula dari abad ke-19. Tanah tinggi diasaskan oleh penjajah British bernama Sir William Cameron dan dinamakan sempena namanya, dan dimodelkan di sebuah kampung tradisional Inggeris.

Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular

Matlamat Cameron Highlands adalah untuk menyediakan penduduk di kawasan tanah rendah dengan beberapa sambutan semasa musim panas dan membolehkan mereka menikmati iklim sejuk di sini, dan anda akan mendapati pengaruh Inggeris di seluruh rantau ini.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Terdapat banyak tarikan luar biasa seperti taman bunga mawar dan lavender, dan salah satu aktiviti luar biasa di sini adalah peluang untuk pergi memilih dan memetik sendiri buah strawberi. Selaras dengan sejarahnya di Britain, anda boleh tinggal di dalam bangunan kolonial gaya tradisional di sini serta menikmati hidangan khas seperti teh krim Inggeris. Jika anda mencari minuman yang sempurna untuk pergi bersama teh anda, maka Cameron Highlands terkenal dengan ladang teh yang menyapu.

Cameron Highlands merangkumi kira-kira 71,000 hektar tanah, jadi terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan di sini, terutamanya jika anda seorang pencinta alam semula jadi dan trekking hutan yang mewah atau mendaki puncak yang paling terkenal di kawasan ini yang dipanggil Gunung Brinchang.

1. Saksikan Bunga Rafflesia Dengan Mata Sendiri

Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat PopularBunga Rafflesia Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular – thecrazytourist.com

Bunga Rafflesia terkenal di Malaysia kerana ia dikenali sebagai bunga terbesar di dunia.

Untuk memanggilnya bunga adalah sesuatu yang tidak begitu tepat kerana ia sebenarnya merupakan tumbuhan parasit yang tidak mempunyai akar luaran, tetapi ia sesuatu yang sangat menarik walau apapun namanya.

Bunga ini juga kadang-kadang dipanggil ‘Bunga Corpse’ yang merupakan moniker yang membimbangkan yang diberikan kepadanya kerana baunya yang agak pedas, tetapi jika anda ingin melihat salah satu spesimen yang menakjubkan itu dari dekat maka Cameron Highlands adalah tempat yang bagus untuk lakukannya.

Bunga-bunga itu tumbuh di Blue Valley yang terletak kira-kira sejam dari pekan utama di Cameron Highlands tetapi ia adalah perjalanan yang sangat bernilai untuk melihat bunga-bunga ini mekar.

2. Nikmati Keenakan Teh Di Rumah Tudor

Bunga Rafflesia Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat PopularBunga Rafflesia Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular – Booking.com

Cameron Highlands mula diterokai semasa tempoh kolonial British itulah sebabnya anda masih melihat pengaruh besar British di sini.

Salah satu contohnya dalam seni bina, dan jika anda ingin melihat sebuah rumah besar ala-ala Tudor maka anda harus berada di sini untuk merehatkan diri, dengan tempat-tempat seperti Hotel Smokehouse yang dibina pada tahun 1937. Bangunan lain juga yang dibina dalam gaya yang sama adalah Lakehouse dan anda boleh menerokanya dari luar atau meneroka di dalamnya yang mempunyai teh krim tradisional yang lazat. Booking

Lawati Red Strawberry Farm

Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular

Salah satu ladang strawberi yang terkenal di Cameron Highlands ialah Red Strawberry Farm.

Ia adalah salah satu yang terbesar di kawasan ini dan terletak berhampiran Lembah Cactus, jadi sangat sesuai untuk melawat kedua-dua lokasi pada masa yang sama.

Ladang ini menanam strawberi serta tanaman lain seperti salad organik, tetapi daya tarikan besar di sini adalah kafe.

Sebaik sahaja anda telah melawat ladang, anda boleh singgah di kafe dan menikmati hidangan ais krim strawberi yang lazat yang dibuat di ladang dengan ‘permata merah’ yang tumbuh di sini.

Meneroka Hutan Berlumut (Hutan Mossy)

Bunga Rafflesia Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular

Seperti namanya, Mossy Forest adalah kawasan yang terkenal dengan lumut, lichen, dan paku pakis gergasi yang cantik.

Ia juga merupakan salah satu titik tertinggi di Cameron Highlands dan anda boleh melihat pokok-pokok di sini dari atas menara yang tinggi sehingga 10 meter.

Tumbuh-tumbuhan berkembang di sini berkat kabus lembab yang menutupi kawasan itu dan anda dapat melihat pemandangan hijau yang subur sejauh mata memandang.

Untuk sampai ke hutan, anda boleh berjalan di sepanjang pejalan kaki yang berguna yang membentang sejauh dua kilometer melalui kehijauan dan bermula di jalan utama di Cameron Highlands dan membawa anda ke puncak Gunung Brinchang.

Tempat menarik di Pahang
Best homestay in Cameron Highlands
Homestay terbaik di Cameron Highlands
Tempat menarik di Cameron Highlands
Homestay Kampung Sedia CameronHighlands
Tempat percutian menarik
Hotel Copthorne Cameron Highlands
THings to do in Cameron Highlands

Memeriahti Burung

Bird Watching, Cameron Higlands

Jika anda seorang peminat burung, anda tidak akan kecewa di Cameron Highlands kerana terdapat banyak spesis burung yang jarang dapat dilihat terdapat di sini.

Hutan hujan yang meliputi dataran tinggi dikenali sebagai habitat yang sempurna untuk kebanyakan burung avians dan anda boleh mengharapkan untuk melihat beberapa permata seperti Pheasant Mountain Peacock, Yellow Breasted Warblers, dan Silver Eared Messias.

Banyak homestay dan hotel di Cameron Highlands akan menganjurkan lawatan memerhati burung supaya anda dapat pergi dengan juru pandu yang akan membantu anda melihat beberapa spesies, atau anda boleh pergi sendiri dan mendaki ke gunung secara solo.

Bermain Golf

Jika anda suka golf maka Cameron Highlands adalah salah satu tempat paling indah untuk memerah peluh dalam permainan ini.

Terletak di antara bandar utama Tanah Rata dan Brinchang, anda akan mendapati padang golf 18 lubang yang luas di sini yang mempunyai beberapa kawasan yang mencabar yang akan membawa anda ke medan lasak dan aliran indah.

Anda tidak memerlukan apa-apa peralatan untuk bermain di sini kerana anda boleh menyewa dari kelab dan rumah kelab juga mempunyai beberapa pilihan tempat makan jika anda suka makan dan minuman pada akhir permainan.

Mengagumi Kaktus Di Lembah Cactus

Terletak berhampiran dengan Brinchang di atas bukit berhutan adalah Lembah Cactus yang cantik, yang mempunyai nama yang cukup jelas.

Lembah ini dikenali dengan pelbagai jenis kaktus dan anda boleh melihat pelbagai jenis spesies yang berwarna-warni serta spesimen yang menjulang tinggi dan tumbuh-tumbuhan yang kecil dan spiky.

Ini adalah tempat yang bagus untuk melihat beberapa flora yang lebih luar biasa di Cameron Highlands dan anda boleh menghabiskan masa mengambil gambar dengan tumbuh-tumbuhan yang lain di dunia, serta mengagumi jenis flora lain seperti kebun apel dan bunga liar.

20 Pantai terbaik di Malaysia
Tempat menarik Pantai Cenang
Pantai Remis
Homestay Putrajaya UPM Serdang

Comfortable Cameron Highlands Homestay

Perhatikan Rama-rama di Butterfly Farm

Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat PopularTempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular – cameronhighland.net

Satu lagi ladang paling terkenal di Cameron Highlands ialah Butterfly Farm yang juga merupakan salah satu institusi tertua di kawasan itu.

Jika anda suka rama-rama maka anda pasti akan datang ke tempat yang betul kerana terdapat pelbagai spesies yang berwarna-warni di sini serta tarikan lain.

Ini termasuk seksyen kura-kura serta rumah serangga, dan semua rama-rama terbang bebas supaya anda dapat melihatnya dalam persekitaran semula jadi.

Salah satu perkara terbaik tentang Butterfly Farm ialah anda boleh mengambil lawatan dengan jurupandu akan menerangkan semua jenis rama-rama yang dipaparkan di sini dan memberi anda maklumat mengenai habitat dan siklus hidup mereka.

Makan Malam di Pasar Malam Cameron Highlands

Makan Malam di Pasar Malamhungrygowhere.my

Selain memiliki Pasar Pagi, Cameron Highlands juga mempunyai Pasar Malam yang dibuka di sebelah petang hingga malam.

Jika anda ingin melawat Pasar Malam Cameron Highlands, anda akan dapati di Brinchang dan ia menjual pilihan barangan seperti cenderamata, pakaian, dan produk dan kraf tempatan.

Anda juga akan menemui makanan jalanan seperti daging barbeku berus gigi jadi jika anda ingin mencuba pelbagai makanan tempatan murah maka ini tidak boleh dilepaskan.

Cameron Highlands tidak mempunyai terlalu banyak tempat membeli-belah berbanding dengan tempat lain, kerana ia pada dasarnya sebuah dataran yang terhad di kawasan pergunungan, jadi jika anda ingin membeli beberapa hadiah maka ini adalah salah satu pilihan terbaik.

Perlu berhati-hati semasa membeli makanan di sini kerana terdapat gerai bukan milik muslim, tetapi dijaga oleh pekerja-pekerja Indonesia.

Bersiar-siar Di Sekitar Taman Lavender

Bersiar-siar Di Sekitar Taman LavenderBersiar-siar Di Sekitar Taman Lavender – thecrazytourist.com

Satu lagi kemunculan alam semulajadi Cameron Highlands adalah Taman Lavender yang merupakan tempat yang indah untuk mengambil udara aromatik dan pemandangan cantik ungu.

Di dalam perjalanan ke sini, anda akan dapati taman-taman indah yang indah yang dibahagikan dengan laluan pejalan kaki yang bermaksud anda boleh berjalan di ladang lavender dan melihat kecantikannya dekat.

Seperti yang anda harapkan, bunga menarik pelbagai serangga dan terdapat galeri sejarah lebah di sini serta sebuah kafe di mana anda boleh berehat dengan minuman dan mengambil pandangan.

Tempat penginapan menarik Cameron Highlands
Tempat menarik di Malaysia
Homestay Brinchang Cameron Highlands

Terokai Taman Teknologi Agro MARDI Cameron Highlands

Taman Teknologi Agro MARDI Cameron Highlands

Salah satu tempat menarik di Cameron Highlands ialah Taman Teknologi Agro di MARDI (Institut Penyelidikan dan Pembangunan Malaysia) yang merupakan lawatan wajib bagi sesiapa yang berkepentingan dalam teknologi agro.

Taman ini dibahagikan kepada pelbagai kawasan seperti Taman Herba yang haruman, Taman Inggeris yang terawat, Rose Garden yang megah, dan Orchid Garden yang berwarna-warni.

Terdapat juga pusat penyelidikan di sini yang memberi tumpuan kepada teknik-teknik teknologi agro dan anda boleh meneroka taman-taman yang terbentang dari lebih dari 42 ekar dan mengambil 100 spesies buah sitrus, 10 jenis strawberi, dan 40 jenis mawar yang berbeza.

 

No comment for Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

Posted at

25 Tempat Menarik Di Kuala Terengganu dan perkara terbaik yang boleh anda lakukan apabila berada di Terengganu. Kuala Terengganu adalah ibu negeri negeri Terengganu... Read More

Tempat Menarik Terbaik Di Malaysia Yang Tidak Boleh Diabaikan

Tempat Menarik Terbaik Di Malaysia Yang Tidak Boleh Diabaikan

Posted at

Tempat menarik terbaik di Malaysia yang tidak boleh diabaikan… Ke mana mesti pergi di Malaysia – 30 tempat menarik terbaik untuk dikunjungi di Malaysia,... Read More

Ciputra World Hotel Surabaya, Jawa Timur

Hotel Terbaik Dengan Kolam Renang Surabaya Indonesia

Posted at

Hotel Terbaik Dengan Kolam Renang Surabaya Indonesia – Rekomendasi 8 hotel Bintang 5 di Surabaya yang mewah dengan fasilitas kolam renang dan pelayanan terbaik, jika anda... Read More

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan

Posted at

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan – Tok Aman Bali Beach Resort terletak di Pantai Bisikan Bayu di daerah Pasir Puteh kira-kira 50... Read More

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan

Posted at

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan – Apabila anda merasa sudah waktunya untuk melarikan diri, berehat dan berhubung dengan alam semula jadi, pilihlah resort... Read More


0 Shares