HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park Permata Yang Tersembunyi

Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park Permata Yang Tersembunyi

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat menarik Tun Sakaran Marine Park, dengan alam semula jadi yang tidak tercemar, kehidupan marin yang bertenaga dan pantai yang indah, pulau-pulau syurga Sipadan dan Taman Laut Tun Sukaran a.k.a Taman Kepulauan Semporna sukar dilupakan. Bukan hanya untuk penyelam, tetapi bagi sesiapa sahaja yang mencari jawapan pengertian hidupan alam lautan.

Terletak di sebelah timur Pekan Semporna di Laut Celebes, Sabah, Malaysia, kawasan-kawasan yang dilindungi dengan baik ini membolehkan para pelawat mendapat mendekati dan sentuhan peribadi dengan kepelbagaian akuatik yang hidup di terumbu karang yang berwarna-warni dan sihat.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park

Tempat Menarik Tun Sakaran Marine ParkTempat Menarik Tun Sakaran Marine Park – Ji Wang
Tempat Menarik Tun Sakaran Marine ParkTempat Menarik Tun Sakaran Marine Park – yuankai Liu

Sekitar pulau kecil Pulau Sipadan, anda boleh membuat aktiviti menyelam yang terbaik dalam kehidupan anda. Menjadi satu-satunya pulau lautan di Malaysia terbentang 2000 kaki di dasar laut, lebih pelagic boleh didapati di sini. Penyu laut begitu banyak di sini tidak mustahil bagi anda dapat melihatnya. Ia adalah sebahagian daripada sepuluh laman menyelam terbaik di dunia.

Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park – Katja Hasselkus

Selain menyelam, anda boleh melakukan snorkeling, bersantai di pantai, dan memerhati burung. Anda juga boleh berjalan di seluruh pulau dalam masa 30 minit! Pastikan anda mempunyai sekurang-kurangnya lima hari untuk perjalanan anda supaya anda boleh meneroka Sipadan sepenuhnya bersama-sama dengan pulau-pulau lain di sekelilingnya.

Baca juga: Tempat menarik di Selangor

Masa terbaik untuk melawat Sipadan dan Taman Kepulauan Semporna

Anda boleh menikmati cuaca terbaik di pulau-pulau ini dari April hingga Jun kerana kemungkinan hujan yang paling rendah. Walau bagaimanapun, kerana kebanyakan pelancong datang pada masa ini, pantai mungkin menjadi sesak, dan permit menyelam mungkin sukar untuk dikeluarkan kerana hanya 120 penyelam dibenarkan menyelam setiap hari. Bulan kering bulan Julai hingga Ogos boleh menjadi masa alternatif yang terbaik untuk melawat serta pelancong yang kurang untuk berkongsi pulau dengan anda.

Baca: Tempat menarik Pulau Kapas

Persoalannya, Nak Menginap Di mana?

Sebagai sebahagian daripada usaha pemuliharaan Taman Sabah, tidak ada resort di Kepulauan Sipadan dan Taman Marin Tun Sakaran. Anda boleh menginap di Semporna, atau di resort pulau berhampiran Sipadan (Pulau Mabul dan Kepulauan Kapalai) atau di sekitar Taman Laut Tun Sakaran (Pulau Mataking, Pulau Pom Pom atau Singamata).

Anda boleh menyewa bot laju atau pakej lawatan yang ditawarkan oleh hotel anda untuk melawat pulau syurga ini. Dengan bilik-bilik yang terletak di pantai, sama seperti habitat nelayan laut di kawasan itu, Arung Hayat Mabul Lodge sangat popular di kalangan pelawat. Penginapan di pulau-pulau kos dari pertengahan di atas; jika anda mempunyai bajet yang lebih kecil, anda boleh menempah Scuba Tiger Semporna Holiday Resort di Bandar Semporna.

Baca: Tempat menarik di Kundasang

Booking homestay anda di sini!

Cara Untuk Masuk ke Sipadan

Dari Kuala Lumpur, Singapura atau Kota Kinabalu, mengambil penerbangan ke Lapangan Terbang Tawau.

Dari Tawau, naik teksi ke Terminal Bas Ekspres Sabindo Square di mana anda akan mengambil masa di atas bas selama 1.5 jam ke Bandar Semporna. Bas yang dikendalikan oleh Tongtalun Express hanya pada jam 3 petang sahaja. Pilihan lain ialah membawa minivan dari Lapangan Terbang Tawau ke Bandar Semporna.

Sekiranya anda ingin menginap di salah sebuah pulau, anda harus tika di Lapangan Terbang Tawau selewat-lewatnya jam 2 petang, anda boleh sampai ke Pulau Sipadan itu pada hari yang sama. Anda boleh mengambil perkhidmatan bot laju dari jeti Semporna yang disediakan oleh hotel anda.

Baca: Things To Do In New Zealand For Adrenaline Seeker

Terokai Taman Marin Tun Sakaran

Cara terbaik untuk menerokai taman ini adalah dengan mengambil lawatan berpakej dan menjelajah dari satu pulau ke pulau yang lain untuk melihat tempat yang berharga dari kepulauan ini. Terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan di Taman Marin Tun Sakaran, yang sedia menunggu anda!

Menyelam Dengan Penghuni Laut Yang Mesra – Banyak Giler!

tempat menarikTempat Menarik Tun Sakaran Marine Park – dod_od
tempat menarik sipadanTempat Menarik Tun Sakaran Marine Park – Ji Wang

Mempunyai lapan pulau dan dua terumbu dalam sempadannya, Semporna Islands Park menawarkan 20 tempat menyelam di mana anda boleh meneroka kehidupan di bawah air. Dapatkan peluang untuk memerhatikan segerombolan barracuda yang bergerak dengan ala-ala tornado, menangkap penyu sisik dan penyu hijau dari Mei hingga Ogos, ikan bermata besar ini membentuk formasi pusaran, dan makhluk akuatik lain yang menarik seperti kerang gergasi, ikan pari, jerung terumbu, jerung hammerhead dan jerung paus.

tempat menarikTempat Menarik Tun Sakaran Marine Park – Tanarat Pomsakae
Tempat Menarik Tun Sakaran Marine ParkTempat Menarik Tun Sakaran Marine Park – expedia.com.my

Snorkel Untuk Menonton Underworld Yang Berwarna-warni

Anda tidak perlu menyelam untuk melihat komuniti di bawah air. Snorkeling dari permukaan laut biru jernih, anda akan melihat banyak coral dan ikan yang berwarna-warni yang akan menarik nafas anda. Anda boleh snorkel dengan bot semasa lawatan anda, atau hanya berenang dari pantai pulau di mana anda menginap.

tempat menarik sabahTempat Menarik Tun Sakaran Marine Park – Paul Lim

Lawati Perkampungan Bajau Laut

Taman marin adalah perkampungan kepada sekurang-kurangnya 2,000 nelayan laut Bajau Laut yang hidupnya bergantung hasil tangkapan di laut. Anda akan dapati kebanyakan mereka tinggal di Pulau Tatagan. Sebaik sahaja bot anda mendekati tempat tinggal mereka di pulau ini, penduduk tempatan yang miskin ini akan datang kepada anda dengan sampan dengan rendah hati meminta untuk mendapatkan sedikit rezeki dari anda. Menghulurkan walau hanya seringgit, mereka akan amat berterima kasih dan merasa gembira .

Baca: Tempat Menarik Cameron Highlands

tempat menarikTempat Menarik Tun Sakaran Marine Park – yaman ibrahim

Tonton Birdlife Eksotik Sewaktu Mendaki Ke Puncak Bohey Dulang

Beristirahat dari pantai dan perairan dengan menuju ke laluan 600 meter ke titik tertinggi di PuBohey Dulang. Pendakian selama 40 minit akan menyenangkan apabila anda berjalan-jalan mudah melalui hutan tropika di mana anda boleh melihat burung tropika eksotik. Di puncak bukit, pemandangan laut yang memukau dan pulau-pulau berdekatan akan mengharuskan anda mengeluarkan kamera anda.

Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park Pulau Bohey DulangTempat Menarik Tun Sakaran Marine Park – ruby.my

Anda juga boleh melakukan aktiviti-aktiviti biasa ketika di pulau menikmati keseronokkan berselfie di sudut pemandangan yang mengkagumkan yang berbeza dari pemandangan tropik. Jika anda seorang pencinta alam dan pengembara, pulau-pulau syurga Sipadan dan Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park ini sesuai untuk anda, sama ada anda melancong secara solo, dengan pasangan anda, dengan rakan, keluarga anda atau menikmati percutian honeymoon anda. Terbaik jika mempunyai kamera yang baik untuk menangkap gambar pemandangan hebat di atas dan di dasar laut.

No comment for Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park Permata Yang Tersembunyi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park Permata Yang Tersembunyi

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares