HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Pusat Perlindungan Gajah Kuala Gandah

Tempat Menarik Pusat Perlindungan Gajah Kuala Gandah

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat menarik Pusat Perlindungan Gajah Kuala Gandah, atau Pusat Pemuliharaan Gajah Negara diberi sebagai nama rasmi tempat menarik ini, didedikasikan untuk perlindungan gajah liar.

Perlindungan ini bermula dengan memindahkan gajah liar dari kawasan di mana habitat semulajadi mereka terancam oleh pencerobohan manusia dan dilepaskan di hutan rizab perlindungan di mana mereka boleh berkeliaran dengan lebih bebas.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Menangkap dan mengangkut 4 ton gajah liar bukanlah perkara yang mudah dan penjaga pusat perlindungan Kuala Gandah perlu berhati-hati untuk mengelakkan kematian atau kecederaan diri mereka dan gajah. Pusat ini telah berjaya menempatkan lebih dari 600 ekor gajah liar sejak program pemindahan bermula pada tahun 1974.

Selain melaksanakan peranan penting ini, Pusat ini merupakan penempatan kekal bagi 20 ekor dan mungkin lebih banyak yang kematian ibu atau tercedera yang mungkin berjuang untuk bertahan hidup di hutan liar. Ia adalah gergasi yang lembut yang akan anda lihat ketika anda melawat tempat menarik ini.

Tempat Menarik Pusat Perlindungan Gajah

Tempat Menarik Pusat Perlindungan Gajah

Kuala Gandah terletak dalam kawasan Rizab Hidupan Liar Krau yang dilindungi dan terletak beberapa jam perjalanan dari Kuala Lumpur.

Pengunjung akan tiba dari pukul 12:30 malam. Semasa tiba anda perlu mendaftar di Pejabat Pendaftaran Pelawat dan menandatangani pengecualian liabiliti bagi sebarang kemalangan. Anda kemudian diberikan borang sumbangan untuk diisi. Tidak ada bayaran masuk ke pusat ini tetapi sumbangan seikhlas hati sangat dialu-alukan.

Tempat Menarik Pusat Perlindungan Gajah Kuala Gandah

Walaupun Pusat ini dibiayai oleh Jabatan Hidupan Liar dan Taman Negara Kerajaan Malaysia, sumbangan derma sangat dialu-alukan untuk membiayai menaik taraf kemudahan. Dengan kira-kira 20 ekor gajah di pusat ini, masing-masing memerlukan makanan antara 50-100 kilogram setiap hari, anda boleh membayangkan banyak mana kosnya untuk mengurus tempat itu.

Selepas menonton persembahan video (saringan di 12:50, 1:30 dan 3:45 petang setiap hari) pengunjung berkumpul di kawasan terbuka di depan sebuah kandang di mana anda boleh memberi makan kacang kepada beberapa ekor anak gajah yang comel.

Tempat Menarik Pusat Perlindungan Gajah Kuala Gandah Suatu Pengalaman Yang Menyeronokkan

Seterusnya gajah mengelilingi pentas dan diperkenalkan kepada pengunjung. Beberapa ekor gajah menunjukkan bagaimana mereka boleh membawa pelbagai barang dengan belali mereka dan mematuhi perintah asas.

Seterusnya ialah masa untuk memberi makan. Gajah-gajah berbaris dan pelawat-pelawat boleh menyuap buah betik dan timun ke dalam mulut gajah tersebut.

Pada hujung minggu Pusat mendapat sambutan ramai dengan banyak pelajar, kumpulan pelancongan asing dan penduduk tempatan yang tiba menggunakan pengangkutan persendirian.

150  pealawat yang pertama akan diberikan pelekat kuning yang melayakkan mereka untuk menunggang gajah. Gajah-gajah ini akan berjalan menuju ke sungai dan di sini pelawat berpeluang membantu memandikan gajah-gajah tersebut.

Gajah-gajah di sini sudah biasa dengan orang ramai jadi mereka tidak merasa stress dikelilingi oleh orang ramai. Malahan mereka seronok bermain dengan orang ramai. Ini suatu pengalaman yang menyeronokkan anda.

Sekiranya anda ingin dapatkan pelekat kuning tersebut, anda perlu membuat tempahan dengan menelifon ke nombor 09-2790391.

Tempat menarik Pusat Perlindungan Gajah ini ditutup pada jam 5 petang.

Mungkin anda fikir tempat menarik pusat perlindungan gajah ini hanya sebagai suatu tempat bercuti dan berseronok sahaja, tetapi jauh dari itu ia sebenarnya lebih kepada mengumpul dana untuk membiayai program menyelamatkan gajah yang semakin pupus. malaysiatraveller

Senarai homestay dan tempat menarik:

Tempat menarik di negeri Pahang,
Tempat menarik di Selangor,
Tempat menarik di Perak,
Tempat menarik di Pulau Pinang,
Tempat menarik di Melaka,

No comment for Tempat Menarik Pusat Perlindungan Gajah Kuala Gandah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Pusat Perlindungan Gajah Kuala Gandah

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


1 Shares