HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Pulau Langkawi Generasi Ketujuh Telah Berlalu

Tempat Menarik Pulau Langkawi Generasi Ketujuh Telah Berlalu

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat menarik Pulau Langkawi generasi ketujuh telah berlalu – Di luar pantai Kedah adalah sekumpulan 99 pulau yang menawarkan tempat menarik terbaik di dunia: pantai yang indah, infrastruktur kelas dunia, hutan paya bakau yang kaya dengan flora dan fauna, tempat membeli-belah bebas cukai dan legenda menarik.

Tempat menarik Pulau Langkawi mempunyai legenda yang terselubung dalam sejarahnya. Tanyakan siapa-siapa di pulau ini tentang kisah tragis seorang wanita muda cantik yang bernama Mahsuri, dan anda akan mendengar kisah cinta, cemburu dan kianat di pulau ini yang berlarutan selama tujuh keturunan.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Tempat Menarik Pulau Langkawi

Tempat Menarik Pulau Langkawi Generasi Ketujuh Telah Berlalu

Homestay Langkawi

Homestay Langkawi Murah Dan Selesa

Luxury Zulina Homestay Langkawi

Kini, generasi ketujuh penduduk tempat menarik Pulau Langkawi telah lama berlalu pergi, tetapi orang di sini masih percaya bahawa kemakmuran dan berkat kepulauan yang dinikmati hari ini dan sumpahan bukan berlaku secara kebetulan semata-mata. Mistikisme legenda ini dapat dirasai di banyak bahagian pulau ini, terutama di Makam Mahsuri (Mahsuri’s Mausoleum), di mana Mahsuri dikatakan dimakamkan di sini.

Walaupun kelihatan seperti cenderung ke arah pelancongan, ramai penduduk pulau sebenarnya adalah petani, nelayan dan usahawan. Menulusuri kawasan luar bandar yang indah dan landskap sawah yang damai dengan menyewa kereta dan mengambil perjalanan santai di sekitar pulau itu. Beberapa pemandangan menarik Langkawi yang paling indah dan tidak dapat dilupakan adalah di sepanjang jalan yang mengelilingi pulau itu.

Anda akan melewati kampung-kampung kecil dengan rumah-rumah kayu yang dikelilingii oleh pokok-pokok kelapa sawit, dan anak-anak mengayuh basikal menjalankan tugas harian mereka. Selain mengalami gaya hidup tempatan, tidak ada kekurangan untuk dilakukan di Langkawi. Tempuhi perjalanan kereta kabel baru yang mendebarkan ke puncak gunung Mat Cincang iaitu gunung kedua tertinggi di Langkawi – untuk keindahan pemandangan yang tidak dapat ditandingi dari seluruh pulau utama dan seterusnya.

Destinasi-destinasi popular lain adalah Field of Burnt Rice, Hot Springs, Telaga Tujuh (The Seven Wells) dan Pantai Black Sand. Lawatan bot diadakan di Tasik Dayang Bunting (Tasik Si Ibu Hamil), Gua Cerita dan Gua Langsir (Curtain Gua).

Tempat menarik:

10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

8 Tempat Menarik Paling Best Di Perak Yang Mesti Dilawati!

49 Homestay Alor Setar Murah Selesa Dan Terbaik Yang Jadi Pilihan

Untuk masa yang lebih intim dengan alam semula jadi, pergi mengembara melalui hutan hujan tropika yang merangkumi sebahagian besar Langkawi, atau melakukan lawatan dengan bot di hutan paya bakau. Terdapat juga peluang untuk pergi menyelam, atau bermain golf di beberapa resort 5-bintang. Langkawi juga mempunyai dunia bawah air, dengan terowong bawah tanah yang melalui akuarium gergasi, yang telah mendapat sambutan hangat.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web rasmi Langkawi di www.langkawigeopark.com.my
Masuk ke sini

Menggunakan Ferry

Feri biasanya meninggalkan pelabuhan Kuala Kedah di tanah besar pada jam 7 pagi hingga 6 petang. Perjalanan berlangsung 1.5 jam. Terdapat juga perkhidmatan feri dari pelabuhan utama Kuala Perlis dan pelabuhan Thai Satun, kedua-duanya 45 minit dari Langkawi.

Melalui udara

Kedua-dua Malaysia Airlines dan AirAsia mempunyai penerbangan dua kali sehari ke Langkawi dari Kuala Lumpur yang mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi. Terdapat juga penerbangan terus dari Pulau Pinang dan Singapura.

Siapa Yang Harus Anda Hubungi?

Pusat Maklumat Pelancongan Langkawi

Telefon: + 604-966 7789/955 7155

Datai Bay Langkawi

Tempat Menarik Pulau Langkawi Generasi Ketujuh Telah Berlalu

Tempat menarik Pulau Langkawi Datai Bay terletak di sudut barat laut Pulau Langkawi dan mempunyai hak untuk resort golf paling eksklusif di pulau itu Datai Bay Golf Resort. Penubuhan eksklusif lain di sini adalah Datai Langkawi Resort: mewah, elit dan memanjakan.

Terdapat beberapa laluan hutan yang membawa anda ke pantai Datai Bay yang damai. Terdapat juga ladang buaya dalam perjalanan ke Datai Bay di mana anda boleh menyaksikan buaya sebagai sebahagian daripada acara menghiburkan pada waktu pagi dan petang.

Masuk ke Datai Bay

Melalui jalanraya:

Teluk Datai adalah kira-kira 30 km atau 30 minit perjalanan ke utara Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi.

 

Kilim River Cruise, Langkawi

Merentasi kawasan seluas 100 kilometer persegi. Kilim Nature Park mempunyai hamparan hutan bakau hijau yang dilindungi dengan baik, pantai putih terpencil dan lagun biru. Di sepanjang laluan, melalui sungai-sungai berliku yang tenang, anda akan terdedah kepada keajaiban ekosistem taman laut, flora dan fauna dan habitat semulajadinya.

Beberapa pengendali pelancongan akan berhenti di tempat khas di sepanjang sungai di mana mereka memberi makan helang, didapati dengan banyak di sini. Ini termasuk helang ikan putih, bellied brahminy dan helang laut raksasa. Kilim River juga merupakan tempat yang baik untuk ‘birdwatching’ semasa musim migrasi pada bulan September dan Mac.

Selepas memberi makan helang, bot akan bergerak ke hilir dan tidak lama kemudian pelayaran diteruskan ke Laut Andaman, yang terletak di pantai utara, keindahan yang menakjubkan dapat dilihat apabila anda keluar dari Sungai Kilim melalui The Hole in the Wall. Ini adalah laluan terkenal yang dinamakan sempena laluan sempit antara dinding tebing batu kapur yang menghubungkan sungai ke laut terbuka.

Jurang sempit ini menyediakan kawasan terlindung untuk ladang ikan yang berkembang maju dan tambatan untuk kapal layar.

Ladang ternakan ikan ini mengamalkan pendekatan yang sangat menarik, menggalakkan para pelawat memberi makan kepada pelbagai jenis hidupan marin seperti kerapu, ikan kelawar, ikan pari berwarna biru, lobsters, udang mantis dan snappers.

Pengunjung boleh memilih makan tengah hari atau makan malam mereka sendiri secara langsung dari 50 sangkar dan memesan untuk dimasak di restoran terapung.

Taman Alam Kilim terletak di sebelah timur laut Langkawi kira-kira 13 km dari Pekan Kuah dan boleh diakses melalui Jalan Kisap.

Pulau ini, yang terletak kira-kira 20 kilometer dari Pekan Kuah, mempunyai penduduk yang agak sederhana di satu pihak dan hampir tidak berpenghuni di tempat lain di mana tasik itu terletak.

Tasik Dayang Bunting Langkawi

Tempat menarik Langkawi

Tempat menarik Pulau Langkawi yang legend, Tasik Dayang Bunting: Kolam renang kegemaran seorang putri jelita bernama Mambang Sari dikatakan sebagai Tasik Dayang Bunting (Lake of the Pregnant Maiden). Seorang putera, Mat Teja, jatuh cinta dan berkahwin dengannya.

Malangnya, anak mereka meninggal akibat penyakit misteri pada usia tujuh hari. Ini sangat mengganggu fikiran, Mambang Sari yang merasa sangat sedih meninggalkan mayat anaknya itu di dalam tasik dan kembali ke rumahnya di kayangan.

Hari ini, ramai yang percaya jika seorang wanita mandul mandi di tasik ini akan dikurniakan seorang anak.

Dari Jeti Kuah atau di Pantai Cenang, anda boleh menyewa bot dari pengusaha bot di sana ke Pulau Dayang Bunting. Perjalanan mengambil masa kira-kira 15 minit.

Tempat menarik Langkawi ini adalah tasik air tawar yang keluasannya 3 padang bolasepak.

Hutan Paya Bakau Langkawi Sangat Menarik

Terletak di dalam persimpangan batu kapur ajaib yang meletus keluar dari Laut Andaman yang tenang, hutan bakau di Langkawi adalah satu rangkaian sungai dan teluk tersembunyi yang merupakan tempat tinggal beratus-ratus spesies hutan liar endemik.

Antara yang paling menarik ialah burung layang-layang brahminy dan helang laut besar yang bersarang di atas puncak-puncak belukar. Salah satu cara terbaik untuk menjelajah dunia bakau ini biasanya sukar diakses adalah dengan menaiki bot  pelancongan kecil yang memberikan perkhidmatannya di sini.

Puncak lawatan ke bakau adalah memberi makan burung helang. Pemandu bot anda akan membaling makanan ke dalam air berhampiran bot anda dan tunggu burung-burung besar ini mengelilingi bahagian atas dan menjerit-jerit berebut ‘makan tengah hari’ mereka.

Pelancongan bakau ini termasuklah aktiviti trekking hutan, penerokaan gua, lawatan kampung, kolam pasang surut dan penerokaan flora dan fauna paya bakau. Buat perancangan perjalanan terbaik yang sesuai dengan anda sebelum anda membuat tempahan.

Jeti untuk lawatan ini terletak hanya 15 minit ke utara Bandar Kuah. Anda tidak perlu bimbang jika anda tidak tahu bagaimana untuk sampai ke sini  kerana sebahagian daripada lawatan anda ialah perkhidmatan pick-up dan drop-off di hotel.

Pulau Beras Basah, Langkawi

tempat menarik pulau langkawi Pulau Beras Basah

Terletak di hujung barat Langkawi, tempat menarik Pulau Langkawi, Pulau Beras Basah menawarkan percutian yang santai dengan pantai yang murni dan hutan hijau tropika yang subur.

Pengunjung ke pulau ini biasanya datang sebagai sebahagian dari lawatan 4 jam ke pulau-pulau sekitar yang termasuk Pulau Singa Besar dan Pulau Dayang Bunting. Hampir setiap agensi pelancongan di Langkawi akan membantu anda mengatur lawatan ke pulau-pulau ini.

Memandangkan pulau itu tidak begitu dikomersialkan, janganlah terlalu mengharapkan tempat itu penuh dengan aktiviti. Sebaliknya, luangkan masa untuk diri sendiri dan berehat dengan buku, berjemur, atau pergi untuk berenang yang menyegarkan di perairan biru yang jernih.

Luangkan masa anda ke Pantai Cenang menggunakan perkhidmatan bot yang bersedia membawa anda ke sana. Bot juga beroperasi dari lokasi lain, termasuk Resort Awana Porto Malai.

Pulau Payar Marine Park, Langkawi

Tempat Menarik Pulau Langkawi Generasi Ketujuh Telah Berlalu

Pemercikan pulau-pulau ba tu jade hijau yang membentuk Pulau Payar terletak hanya 30 kilometer ke arah selatan tempat menarik Pulau Langkawi. Dari sini, anda akan menaiki bot selama 1 jam menuju ke taman marin terbaik di Pantai Barat Malaysia, menjadikannya pilihan yang sesuai untuk lawatan sehari.

Taman marin yang tidak berpenghuni ini jajaran beberapa pulau, dengan Pulau Payar merupakan yang terbesar. Pangkalan asas anda di sini adalah platform terapung yang diletakkan di Pulau Payar. Tetapi tarikan sebenar platform ini terletak di bawah paras laut.

Masuk ke dalam ruang pemerhatiandasar laut untuk melihat kehidupan marin yang mengelilingi terumbu karang. Ingin lebih dekat dengan pusaran ikan yang menjadikan karang ini rumah mereka? Dapatkan topeng, snorkel dan sirip dan sertai kumpulan peninjau!

Sekiranya anda ingin menyelam skuba, selaman terbaik adalah di sepanjang sistem terumbu yang menjarah selatan, timur dan barat Pulau Payar. Sila berbincang dengan pengendali aktiviti menyelam anda tentang tahap penyelaman anda kerana kedalaman menyelam memerlukan kemahiran yang berbeza.

Tidak ada penginapan di Pulau Payar kerana ia adalah taman marin.  Anda boleh menginap di mana-mana hotel atau resort di Langkawi.

Pulau Payar terletak hanya 30 kilometer di tenggara Pulau Langkawi. Anda boleh ke sana dari Jeti Kuah di Langkawi dengan bot laju. Perjalanan mengambil masa kira-kira 1 jam.

Kereta Kabel Langkawi

Tempat Menarik Pulau Langkawi Generasi Ketujuh Telah Berlalu

Dengan ketinggian 709 meter di atas paras laut, menaiki kereta kabel sehingga puncak kedua tertinggi di Langkawi adalah benar-benar satu pengalaman yang tidak boleh dilepaskan.

Sepanjang perjalanan selama 20 minit, anda akan sampai ke air terjun dan hamparan permaidani  hutan tebal hutan hujan dara. Pada hari yang bercuaca baik, anda dapat melihat beberapa bahagian negara Thailand ke arah utara dan Indonesia ke arah barat daya.

Perjalanan pada securam 42 darjah. Walaupun jarak di antara kedua-dua puncak stesen ini hanya 2.2 kilometer, dengan  tiupan angin lembut sudah cukup untuk menugalkan  perut seperti mahu  melahirkan anak. Tetapi jika anda cepat membiasakan diri dengan “sensasi” berada di udara, perjalanan dengan cepat bertukar menjadi suatu pengalaman yang luar biasa dan menggembirakan yang tidak akan anda lupakan.

Di bahagian atas, jambatan “langit” menawarkan pemandangan keindahan tempat menarik Pulau Langkawi. Jangan lupa untuk memakai kasut yang selesa kerana anda akan berjalan di jambatan gantung dengan jarak yang agak jauh.

Kereta kabel beroperasi dari 10 pagi hingga 7 malam, tertakluk kepada keadaan cuaca. Perkhidmatan ini akan dihentikan semasa angin kencang. Kos adalah RM15 untuk orang dewasa dengan MyKad dan RM5 untuk kanak-kanak (harga tertakluk kepada perubahan).

Masuk ke sini Dengan Kereta atau Teksi

Kereta Kabel Langkawi terletak di pantai barat daya pulau besar, hanya dalam jarak 30 minit pemanduan dari Bandar Kuah dan 15 minit dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi. Tumpuan terbaik anda adalah sama ada menyewa kereta atau teksi untuk hari tersebut dan meneroka pulau dengan segala kemampuan diri anda sendiri.

Langkawi Cable Car

Alamat:
Panorama Langkawi Sdn Bhd
Stesen Kereta Kabel, Oriental Village
Burau Bay, 07000 Langkawi
Kedah, Malaysia

Telefon: + 604-959 4225/1225
Faks: + 604-959 1121/4121
E-mel: info@panoramalangkawi.com

Baca juga…

Tempat menarik di Lombok
Tempat menarik di Indonesia
Tempat menarik yang romantik
Tempat menarik Yogyakarta
Tempat menarik di Malang
Tempat menarik Kundasang
Tempat menarik Cameron Highlands
Tempat wisata menarik di Jawa Barat
Tempat menarik negeri Kelantan
Tempat menarik di Johor

Homestay, resot dan hotel

Homestay murah Langkawi

No comment for Tempat Menarik Pulau Langkawi Generasi Ketujuh Telah Berlalu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Pulau Langkawi Generasi Ketujuh Telah Berlalu

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares