HOME
Home » Destination » Tempat Menarik Pulau Bunyu Kalimantan Menawarkan Banyak Tempat Percutian

Tempat Menarik Pulau Bunyu Kalimantan Menawarkan Banyak Tempat Percutian

Posted at | Categorised in Destination

Tempat menarik Pulau Bunyu Kalimantan menawarkan banyak tempat percutian menarik yang indah kepada wisatawan dan ia adalah sebahagian daripada Kabupaten Bulungan. Walaupun pelancong perlu menaiki bot untuk sampai ke pulau itu, mereka tidak akan menyesal kerana memilih tempat menarik ini.

Tempat Menarik Pulau Bunyu Kalimantan Menawarkan Banyak Tempat Percutian!

Kehadiran perkhidmatan dermaga dan bot yang boleh dipercayai menjadikannya lebih mudah untuk sampai ke pulau itu. Bagaimana dengan aktiviti pelancongan? Lazimnya, pengunjung ingin menikmati nuansa santai di pantai tempatan seperti Seikura, Serdang, dan Pantai Nibung.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Sesetengah orang juga ingin menikmati aktiviti lain seperti sukan air, berenang, fotografi, dan bersantai. Pulau ini sesuai untuk aktiviti tersebut, tanpa ragu-ragu.

Nuansa

Pulau Bunyu mempunyai beberapa landskap indah yang dapat dinikmati oleh pelancong semasa lawatan. Yang paling jelas adalah pantai yang menakjubkan dengan air biru yang megah.

Ombaknya sederhana tidak terlalu ganas dan tidak terlalu tenang, jadi sukan air agak disyorkan. Pantai ini mempunyai landskap bertekstur lembut dengan warna coklat muda. Keadaan di daratan tertutup oleh semak-semak yang subur dan beberapa pokok.

Pelawat juga dapat mencari hutan bakau di sana! Belum lagi dermaga tinggal di kawasan itu. Dari segi saiz, pulau ini mempunyai keluasan sebanyak 198.32 km setiap persegi.

Meneroka Pulau Bunyu

Tempat Menarik Pulau Bunyu Kalimantan Menawarkan Banyak Tempat PercutianTempat Menarik Pulau Bunyu Kalimantan – masysyauqie.blogspot.com

Memang benar bahawa pelancong mesti mengambil bot atau bot laju untuk sampai ke Pulau Bunyu. Walaupun ianya memerlukan sedikit perbelanjaan, ganjarannya agak mengagumkan. Sebagai contoh, pelancong akan menemui beberapa pantai eksotik di sana termasuk Nibung, Seikura, dan Pantai Serdang.

Kesemua pantai ini memang cantik, tetapi mempunyai ombak dan nuansa yang agak kuat. Oleh itu, pelancong boleh memilih untuk bersantai dan melawat di pantai tersebut. Sebagai alternatif, mereka hanya boleh bersiar-siar di Tidung atau Cinta Pier. Menyaksikan pemandangan laut dan memancing adalah aktiviti terbaik di tempat itu.

Daya tarikan seterusnya di Pulau Bunyu pastinya merupakan kehidupan setempat. Untuk maklumat itu, banyak puak tinggal di kawasan itu. Orang asli adalah dari keturunan Tidung Tribe, sementara kaum pendatang terdiri dari suku Sulawesi dan Jawa.

Orang-orang ini memanfaatkan sumber semula jadi yang kaya untuk menyokong ekonomi mereka, terutamanya penangkapan ikan. Tidak hairanlah, pelancong boleh melihat banyak nelayan ketika berada di pantai.

Juga, pulau ini dikenali sebagai hutan bakau di mana beberapa monyet bekantan atau proboscis hidup. Haiwan eksotik ini menjadi objek hebat untuk fotografi.

Apa yang lebih? Ramai orang melawat Pulau Bunyu untuk menikmati masakan tempatan. Beberapa makanan popular yang dapat dinikmati pelancong ialah sate, gado-gado, ikan bakar, dan Coto Makassar.

Kesemua masakan ini mempunyai rasa yang sedap dan hebat dan mempunyai tekstur yang berbeza. Bagi harga, ia dianggap berpatutan. Yang paling mahal adalah Coto, jadi pelancong mesti membawa wang tunai yang cukup ketika melawat Bunyu nanti.

Tarikan berhampiran

Jeti Tidung
Bunyu Mangrove
Masjid Gua Hirak

Bagaimana untuk sampai ke Pulau Bunyu

Destinasi pertama adalah bandar Tanjung Selor, yang merupakan ibu kota Provinsi Kalimantan Utara. Pelancong boleh sampai ke sana dengan cepat melalui penerbangan. Bagi mereka yang datang dari Jakarta, mereka mesti mendapatkan perkhidmatan pesawat di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno – Hatta dan menuju ke Lapangan Terbang Tanjung Harapan.

Penerbangan ini mungkin mengambil masa kira-kira 1 hari dan 11 jam! Sebaik tiba di Tanjung Harapan, destinasi seterusnya adalah Kabupaten Bulungan. Laluan terbaik adalah Jalan Ahmad Yani dan jarak 93.1 km. Ini bermakna perjalanan mungkin mengambil masa kira-kira 2 jam dan 9 minit. Akhir sekali, anda mesti melawat pelabuhan tempatan dan mendapatkan perkhidmatan bot yang menuju ke Pulau Bunyu.

Tinggal nak menginap?

Alfu Inn
Nibung Lama Inn
Nibung Baru Inn
Harapanku Hotel

Nota kaki:

Tempat menarik di Malaysia
Tempat menarik Pulau Pinang
Tempat menarik Pulau Langkawi
Tempat menarik Bukit Tinggi
Tempat menarik Pantai Cenang
Tempat menarik Pulau Tenggol
Tempat menarik Pulau Kapas
Pantai Remis

Homestay Kota Bharu
Hotel murah Langkawi

Tempat menarik Kawah Ijen
Tempat menarik Danau Toba
Tempat menarik Nusa Ceningan
Tempat menarik di Bali
Tempat menarik di Lombok
Tempat menarik di Banyuwangi
Tempat menarik Yogyakarta

No comment for Tempat Menarik Pulau Bunyu Kalimantan Menawarkan Banyak Tempat Percutian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Pulau Bunyu Kalimantan Menawarkan Banyak Tempat Percutian

Best Places To Eat In Kuala Terengganu

Best Places To Eat In Kuala Terengganu | Best Destination For Foodie

Posted at

The state of Terengganu is not only rich in culture, but also with its own variety of dishes. From keropok lekor, nasi dagang, ikan... Read More

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur Tempat Percutian Yang Ideal

Posted at

Hotel dengan kolam renang di Kuala Lumpur adalah tempat percutian yang ideal bagi pelancong yang ingin bersantai setelah seharian meneroka banyak peluang bersiar-siar dan... Read More

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Posted at

Looking for Great Malaysian Dishes and the best place to eat in KL? The city of Kuala Lumpur and the Klang Valley is certainly... Read More

Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

Posted at

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100 – Kuala Lumpur adalah sebuah metropolis yang luas – ibu kota Malaysia dan dengan itu, pelancongan... Read More

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Posted at

10 Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap –¬†Sudah tentu, Malaysia adalah gedung bagi makanan Melayu terbaik di dunia. Walaupun hidangan popular seperti nasi lemak... Read More


0 Shares