HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Melaka Rugi Sangat-sangat Jika Anda Tidak Kunjungi

Tempat Menarik Melaka Rugi Sangat-sangat Jika Anda Tidak Kunjungi

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Menarik Melaka terlalu banyak jika ingin disenaraikan. Namun kali ini kami cuba senaraikan Tempat Menarik Melaka yang wajib anda kunjungi semasa melancong di negeri ini dan akan ditambah dari semasa ke semasa.

Dari sejak dulu lagi Melaka sememangnya menjadi destinasi pelancongan yang sangat terkenal di kalangan pelancong dlam dan luar negeri. Tak dapat dinafikan Melaka merupakan sebuah negeri yang paling menarik menjadi pilihan tempat percutian sekeluarga.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Jika ianya tidak menarik mana mungkin pihak UNESCO telah mengistiharkan Melaka sebagai Bandar Warisan Dunia.

Melaka di Semenanjung Malaysia juga dieja Malacca dalam Bahasa Inggeris dan merupakan salah satu bahagian paling menarik di negara ini. Melaka mempunyai sejarah yang pelbagai, yang telah dijajah oleh Portugis, Belanda, dan Inggeris, dan oleh itu anda akan mendapat pengaruh dari semua kuasa penjajah ini dalam makanan, seni bina, dan juga bahasa.

Bandar ini juga mempunyai komuniti Cina yang besar yang dikenali sebagai Peranakan atau Selat Cina yang telah membawa kepada budaya Nonya yang merupakan campuran pengaruh Melayu dan Cina yang bahkan telah menghasilkan masakan yang unik sepenuhnya dalam bentuk masakan Nonya yang lazat.

Selain makanan, anda boleh mengharapkan sejumlah besar tarikan budaya di Melaka, dan berbanding dengan saiznya yang agak kecil, Melaka mempunyai pelbagai muzium yang menarik yang akan menarik perhatian mana-mana penggemar sejarah yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kawasan tersebut.

Melaka juga merupakan kawasan yang sangat penting di negara ini yang terletak di sungai yang cantik, dan salah satu kemuncak perjalanan di sini adalah pelayaran sungai yang indah yang membolehkan anda melihat semua keindahan Melaka sambil menikmati angin yang nyaman di atas air.

Kebanyakan kawasan bandar tetap tidak berubah selama berabad-abad dan anda masih boleh menemui kubu runtuhan serta bangunan-bangunan yang ditutup dengan façade tradisional ceri tradisional yang diperkenalkan pada zaman kolonial.

Secara keseluruhannya, Melaka menawarkan pemandangan yang tenang dan menarik di dalam sejarah Malaysia dan merupakan tempat teratas untuk sesiapa sahaja yang ingin menerokai kawasan yang berbeza dari bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur.

Jom kita selurusi 20 Tempat Menarik Melaka sebelum anda memulakan perjalanan percutian supaya ianya lebih bermakna.

Sebelum itu tinjau juga Senarai Tempat Menarik Selangor dan Senarai Tempat Menarik Negeri Perak Mengikut Daerah sebagai pilihan seterusnya.

Tempat Menarik Melaka 1 – Bustel Klebang

Tempat Menarik Melaka Rugi Jika Anda Tidak Kunjungi

persis sebuah bilik hotel!

Bustel Melaka sangat menarik untuk anda kunjungi kerana ia merupakan homestay yang diperbuat dari bas yang terletak di pantai Klebang. beberapa buah bas telah diubahsuai menjadi bilik-bilik hotel dengan kelengkapan katil yang boleh memuatkan sehingga 4 orang dewasa.

Bustel Melaka dilengkapi dengan sebuah katil queen dan 2 buah katil bujang, selimut, bantal, almari makeup, TV, tuala, sejadah dan alat penhgawa dingin.

Sekiranya anda ingin merasai kelainan menginap di Bustel melaka ini disarankan membuat tempahan terlebih dahulu. Tempahan boleh dibuat melalui telefon ke nombor 019-741 4113.

Lokasi: Pantai Klebang

Rate: Hari biasa: RM80. Hujung Minggu dan cuti umum: RM120

Tempat Menarik Melaka 2 – Pantai Klebang

Tempat Menarik Melaka

bajetciputselerabesar.blogspot.my

Selain dari tempat menarik Bustel Klebang, pantai Klebang sendiri merupaka salah satu tempat menarik Melaka yang unik dan tersendiri. Kedudukannya yang lebih hampir dengan bandar Melaka sangat mudah dikunjungi, tidak hairanlah ia menjadi tempat menarik tumpuan ramai pelancong dalam dan luar negeri.

Terdapat kawasan “padang pasir” yang sangat menarik yang agak “tersembunyi” namun ramai yang suka berkunjung ke sini kerana ianya sangat unik dan menarik. Cuba carinya di instagram dengan hashtag #melakadesert.

Untuk sampai ke padang pasir ini anda harus menaiki pacuan 4 roda yang disediakan dengan sedikit bayaran. Kawasan ini akan ditutup selepas jam tujuh petang.

Tempat Menarik Melaka 3 – Muzium Kapal Selam

Tempat Menarik Melaka Rugi Sangat-sangat Jika Anda Tidak KunjungiMuzium Kapal Selam menjadi salah satu tempat menarik melaka yang tidak harus anda lepaskan. Alami suasana “kehidupan” dalam kapal selam yang sebenar, barulah anda tahu betapa ngerinya hidup dalam “dunia yang sempit” ini. Kapal selam ini jenis FS Ouessant Agosta 70 yang menjadi tempat latihan anggota Kelas perdana Menteri TLDM, ianya adalah French Navy Submarines atau kepunyaan tentera laut Pranchis asalnya.

Untuk mengetahui maklumat sebenar kapal selam ini anda boleh melawatnya sendiri, anda teroka sendiri dan rasai sendiri pengalaman berguna ini. atau anda boleh layari laman web Perbadanan Musium Melaka sebagai maklumat tambahan.

Lokasi: Dataran 1 Malaysia Klebang

Waktu Melawat:

Hari biasa: 9:00 pagi – 5:30 petang

Hujung minggu: 9:00 pagi – 6:30 petang

Harga Tiket:

Dewasa: RM 3.00

Kanak-kanak: RM1.00

Baca juga:

Senarai Tempat Menarik Selangor anda akan tahu tempat menarik Selangor mengikut daerah.

8 Tempat Menarik Paling Best Di Perak Yang Mesti Dilawati! pastilah tak akan habis berkunjung dalam masa sehari!

Tempat Menarik Melaka 4 – The Shore Sky Tower

Tempat Menarik Melaka Rugi Sangat-sangat Jika Anda Tidak KunjungiTempat menarik Melaka ke empat ialah The Shore Sky Tower dikatakan bangunan yang paling tingggi da negeri Melaka. Ketinggian tempat menarik Melaka yang ke empat ini mencapai 42 tingkat atau setinggi 153 meter. Keseronokan berada di atas bumbung bangunan ini ialah, anda boleh melihat hampir keseluruhan bandar Melaka.

Bukan itu saja! Anda juga boleh menikmati makanan-makanan lazat di Sky Deli Restaurant dan menyaksikan keindahan aquarium ikan koi yang paling menarik. Yang lebih seronok anda boleh menguji keberanian dan tahap kegayatan anda dengan berdiri di atas lantai lut sinar untuk ber gambar dan banyak lagi. Jangan lupa membawa membawa kamera yang terbaik untuk mengambil gambar. Ada juga disediakan perkhidmatan mengambil gambar berbayar di sini.

Nak lagi best, berkunjunglah ke tempat paling menarik Melaka ini pada waktu malam, tentu anda terpesona dengan keindahan pemandangan lampu-lampu yang berwarna warni.

Nak maklumat lanjut, layari  laman web The Shore Sky Tower.

Lokasi: The Shore Malacca River

Waktu Beroperasi: 10:00 pagi ke 10:00 malam

Harga Tiket:

Dewasa: RM25 sekali masuk

Kanak-kanak: RM18 sekali masuk

Pilih homestay untuk menginap di Melaka:

Promosi cuti sekolah 733homestay Ayer Keroh Melaka

Penginapan Paling Selesa Homestay Melaka Al Baraqah Baiti

Ara Homestay Melaka – Hiasan Dalaman Yang Penuh Gaya

Tempat Menarik Melaka 5 – Upside Down House

Tempat Menarik Melaka 5 - Upside Down HouseJika dulu hanya di barat sahaja ada Upside Down House tetapi kini anda tak perlu pergi jauh, tempat menarik Melaka yang ke lima ini telah berada dekat dengan anda. Berada dalam Upside Down House anda akan merasakan semuanya terbalik, sangat unik dan menyeronokkan. Bawalah anda-anak anda ke sini tentu mereka merasa pelik dengan suasana terbalik yang menyeronokkan.

Anda boleh saja mengambil gambar sebagai kenang-kenangan.

Lokasi: Jalan PM7, Plaza Mahkota

Waktu Operasi: 10:00 pagi ke 7:00 malam

Harga Tiket:

Warganegara Malaysia:
Dewasa: RM15
Kanak-kanak bawah 12 tahun: RM10

Bukan Warganegara Malaysia:
Dewasa: RM20
Kanak-kanak bawah 12 tahun: RM16

Nikmati Pemandangan Tempat Menarik Melaka Dari Taming Sari Revolving Tower

Sukar untuk tidak memerhatikan Taming Sari Revolving Tower apabila anda berada di Melaka kerana ia naik ke ketinggian 110 meter dan boleh duduk 66 penumpang pada satu masa. Perjalanan di menara mengambil masa sekitar 7 minit untuk disiapkan seperti yang anda akan naik dan kemudian menghabiskan masa 5 minit di puncak mengambil pandangan di bandar sebelum turun lagi. Dari menara, anda boleh mengambil pemandangan panoramik di seluruh bandar yang menghampiri sepanjang jalan ke pantai.Tempat Menarik Melaka – thecrazytourist.com

Sukar untuk melepaskan keseronokkan di Taming Sari Revolving Tower apabila anda berada di Melaka kerana ia naik ke ketinggian 110 meter dan boleh memuatkan 66 orang penumpang pada satu masa.

Perjalanan di menara mengambil masa sekitar 7 minit untuk disiapkan seperti anda akan naik dan kemudian menghabiskan masa 5 minit di puncak mengambil pandangan di bandar sebelum turun semula.

Dari menara, anda boleh menikmati pemandangan panoramik di seluruh bandar yang menghampiri sepanjang jalan ke pantai.

Alamat: Jalan Merdeka, Bandar Hilir, 75000 Melaka
Jam:
Isnin 10 pagi hingga 11 malam
Selasa 10 pagi hingga 11 malam
Rabu
(Hari Krismas)
10 pagi hingga 11 malam
Waktu mungkin berbeza
Khamis 10 pagi hingga 11 malam
Jumaat 10 pagi hingga 11 malam
Sabtu 10 pagi hingga 11 malam
Ahad 10 pagi-11 malam

Mengagumi Istana Kesultanan Melaka

Tempat Menarik MelakaTempat Menarik Melaka – my.trip.com

Istana Kesultanan sebenarnya adalah model istana kayu asal yang dimiliki oleh Sultan Mansur Shah yang menjadi penguasa Melaka dari tahun 1456 hingga 1477.

Rumah ini kini telah diubah menjadi muzium kebudayaan yang diapit oleh taman-taman yang cantik dan apa yang membuat bangunan itu lebih mengagumkan adalah ia dibuat tanpa menggunakan paku untuk memegangnya bersama-sama.

Sebaliknya strukturnya berdiri sebagai hasil dari beberapa kejuruteraan pintar dan satu siri alur dan slot kayu dan pembinaan semula dilakukan setelah mengambil nota terperinci tentang bagaimana istana asal kelihatan mengikut Sejarah Melayu.

Membeli-belah Di Pasar Malam Jonker Walk

Membeli-belah Di Pasar Malam Jonker Walk

Terletak di Jalan Hang Jebat adalah Pasar Malam Jonker Walk Night yang berlangsung dari hari Jumaat hingga Ahad apabila matahari mula terbenam.

Ini adalah salah satu tempat terbaik untuk membeli-belah di Melaka dan anda akan menemui pelbagai jenis barangan yang dijual termasuk cenderahati, pilihan barangan antik dan kraftangan tempatan.

Anda juga boleh membeli barang-barang lain seperti barangan elektronik dan pakaian tetapi salah satu bahagian terbaik dari pasaran adalah makanan.

Hanya beberapa snek makanan ringan yang boleh anda harapkan di sini termasuk pancake dan wafel, bola nasi penuh dengan ayam, dan cendol yang merupakan jenis pencuci mulut yang dibuat dengan jeli dan santan.

Jangan lupa Senarai Tempat Menarik Cameron Highlands dan Tempat Menarik Pergunungan Cameron Highlands juga, tentu srronok bila berada di puncak gunung yang dingin.

Nota:

Tempat menarik di Malaysia
Tempat menarik Bukit Tinggi
Tempat menarik yang romantis untuk honeymoon
Tempat menarik di Klang
Tempat menarik di Melaka
Tempat menarik di Pantai Cenang Langkawi

Resort Gambang
Resort dengan kolam renang di Selangor
Hotel Cameron Highlands
Homestay Pulau Pinang
Homestay Pasir Mas
Homestay Pulau Mabul
Homestay Lumut

Tempat paling menarik di Indonesia
Tempat terindah di Indonesia
Aktivitas menarik di Bali
Tempat menarik di Bandung
Playground terbaik di Jakarta

Hotel murah di Danau Toba

Tempat menarik di Auckland

Comment Closed: Tempat Menarik Melaka Rugi Sangat-sangat Jika Anda Tidak Kunjungi

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to Tempat Menarik Melaka Rugi Sangat-sangat Jika Anda Tidak Kunjungi

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares