HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Malaysia Sangat Berbaloi Dan Mudah Dikunjungi

Tempat Menarik Malaysia Sangat Berbaloi Dan Mudah Dikunjungi

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat menarik Malaysia yang mengagumkan, yang beraneka ragam adalah wira-wira Asia Tenggara, yang menawarkan pelancong pelbagai tarikan. Gabung dan padankan perjalanan anda yang termasuk trekking hutan yang rimbun, bersantai di pantai pasir putih, snorkeling dan menyelam yang menakjubkan, pengembaraan gastronomi dan “merendam” diri anda dalam warisan budaya yang berwarna-warni.

Dengan ibu kota Kuala Lumpur di tengah antara bandar-bandar seperti Pulau Pinang dan Melaka yang tersenarai di UNESCO, dan hanya beberapa jam dengan bas dari Taman Negara yang luas, banyak tempat menarik di Malaysia adalah berbaloi dan mudah dijangkau.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Panduan perjalanan Malaysia kami di sini untuk membantu anda memanfaatkan sepenuhnya perjalanan anda ke Malaysia, bermula dengan garis panduan mudah di bawah yang bertujuan untuk pelancong pertama ke negara ini.

Kebanyakan pelancong pertama kali ke Malaysia berpegang pada Semenanjung, tetapi jika anda mempunyai masa dan selepas memahami dengan lebih jelas mengenai negara ini, lawatan ke Sabah dan Sarawak adalah sama pentingnya. Malaysia Timur mengandungi banyak taman negara yang paling indah di negara ini.

Tempat Menarik Malaysia

Tempat Menarik Malaysia

Pulau Pinang: Pulau kedua terbesar di Malaysia, Pulau Pinang juga yang paling maju, dengan pesisir timur dihiasi penuh dengan resort percutian high-class. Pelancong yang telah mengunjungi pantai di mana-mana di Asia mungkin tidak terkesan dengan tempat menarik pantai yang paling popular di sini, tetapi tarikan sebenar pulau itu terletak pada budaya, sejarah dan masakannya yang benar memikat hati.

Taman Negara: Superlatif, sangat mudah untuk berkunjung ke Taman Negara. Hutan hujan tertua di sini, kebanyakannya tidak disentuh oleh manusia, dipercayai lebih daripada 130 juta tahun, menjadikannya hutan primer tertua di dunia.

Pulau Perhentian: Terkenal dengan terumbu karang dan perairan yang jernih, Pulau Perhentian merupakan kemuncak bagi snorkeling, menyelam, pantai yang menarik dan rasa dan penampilan yang tidak dapat digambarkan dengan perkataan.

Penginapan menarik:

Homestay Tok Abah Kuala Besut 5 minit ke Jeti Pulau Perhentian

Homestay Langkawi Murah Dan Selesa

Destinasi menarik popular

Langkawi: Hampir sama dengan saiz Singapura, Langkawi dikelilingi oleh pantai-pantai yang indah dan lanskap batu kapur yang memukau. Keindahan ini mengilhami slogan pelancongan rasmi tahun 2012, “Naturally Langkawi”.

Kuching: Terletak di Sarawak timur, Kuching adalah yang paling ramai penduduk di seluruh negeri ini dan boleh dikatakan sebagai tempat terbaik untuk melancong di seluruh Malaysia kerana saiz, kualiti penginapan, pilihan hari perjalanan dan Muzium.

Kuala Lumpur: Bandaraya moden, padat dan hijau di Malaysia, Kuala Lumpur adalah bukti kepada negara Asia Tenggara yang mencatatkan rekod daripada negara membangun ke dunia teknologi moden WiFi.

Taman Kinabalu: Borneo terkenal dengan keajaiban semulajadinya, tetapi Taman Kinabalu mungkin menjadi yang paling menakjubkan. Daya tarikan utama adalah Gunung Kinabalu, raksasa 4,095 meter granit yang mendapat gelaran gunung tertinggi di Malaysia.

Melaka: Di tengah-tengah antara kota Singapura dan Kuala Lumpur dan di mulut Selat Melaka, laluan pengangkutan penting yang menghubungkan lautan Hindi dan Pasifik, Melaka telah menjadi pusat perdagangan dan pertukaran budaya selama lebih dari 600 tahun.

Homestay Pulau Pangkor

179 Homestay Menarik Negeri Perak Pilihan Terbaik Untuk Percutian

Alternatif Tempat Menarik Malaysia

Destinasi menarik alternatif

Pulau Pangkor: Perkataan Pangkor dikatakan sebagai turunan dari “pang koh” dalam bahasa Thai, yang bermaksud pulau yang indah dan ya memang indah!, ini memberikan gambaran tentang Pulau Pangkor dengan pantai berpasir putih bersih dan perairan yang sejernih zamrud.

Sipadan: Apabila anda menyelam di Sipadan itu bukan satu soalan sama ada anda akan melihat spesies pelagik besar seperti sinar mata ikan pari raksasa, penyu laut, barracuda dan jerung, tetapi berapa banyak yang anda boleh lihat.

Sungai Kinabatangan: Bagi pengembaraan hidupan liar yang paling banyak diakses di Sabah, Sungai Kinabatangan, yang paling lama di Sabah, menawarkan pakej pengalaman yang menkjubkan. Dikenali dengan habitat hidupan liar yang luar biasa, anda hampir dijamin untuk melihat satu atau beberapa spesies endemik Borneo di alam liar di sini.

Lembah Danum: Jika Borneo menyoroti imej hutan asli yang penuh dengan bunyi yang menghantui dan hidupan liar tersembunyi, Kawasan Pemuliharaan Lembah Danum yang luar biasa mungkin salah satu sebab kenapa anda harus ke sana.

Kuala Terenganu: Jika anda mempunyai masa untuk bersantai, berada di Kuala Terennganu sangat seronok sekurang-kurangnya satu malam menginap di sana atau, bagi sesetengah orang, mahukan jauh lebih lama.

Aktiviti luar yang menarik

Taman Laut Tunku Abdul Rahman: Menaiki bot yang singkat dari Kota Kinabalu, lima pulau Taman Laut Tunku Abdul Rahman menawarkan pasir putih yang mempesonakan, perairan biru dan laluan mendaki kawasan hutan lama dan paya bakau, terpesona dengan banyaknya hidupan liar di bawah dan ke atas Air.

Kepulauan Mantanani: Tiga titik kecil di radar itu ialah Kepulauan Mantanani, kira-kira 40 kilometer barat laut Kota Belud. Mantanani Besar, Mantanani Kecil dan Lungisan adalah kepulauan tropika alabaster yang sangat unik, terumbu karang dan duduk di perairan air sejernih kristal.

Pusat Pemulihan Orangutan Sepilok: Berwarna kuning oren adalah kad grafik besar Borneo, dan mungkin inilah sebab mengapa anda berada di Sabah. Pusat Pemulihan Orangutan Sepilok merawat “orang-orang hutan” yang telah menjadi yatim piatu atau cedera akibat penebangan hutan atau sebelum ini secara haram disimpan sebagai haiwan kesayangan.

Apa yang harus anda lakukan di tempat menarik Malaysia ini?

Trek Taman Negara: Kesempatan untuk pergi trekking selama beberapa hari di hutan primer tertua di dunia adalah sebab anda akan menuju ke Taman Negara.

Mendaki Kinabalu: Ada sesuatu tentang Gunung Kinabalu – kehebatannya, rahmatnya, semangatnya – jadi tidak hairanlah ramai orang yang tertarik untuk mendaki gunung tertinggi di Malaysia ini.

Menyelam Sipadan: Pulau-pulau sekitar Semporna memegang kaya dengan harta karun di bawah lautannya, dengan lanskap bawah laut terbesar Sipadan, salah satu laman menyelam terbaik di dunia dan terkenal dengan Jacques Cousteau. Sipadan dan pulau-pulau lain tidak hanya terhad kepada penyelam – terbaik untuk bersenang-senang di sini juga.

Keretapi Borneo Utara: Mengaku sajalah: kita sukakan keretapi. Kami perlu mengakui bahawa kami agak teruja untuk mengembara dengan Keretapi Borneo Utara yang bersejarah, tetapi anda tidak perlu menjadi seorang trainspotter untuk menikmati romantik keretapi berkuasa stim ini. Keretapi Borneo Utara bukanlah perkhidmatan keretapi biasa, walaupun perkhidmatan tetap mengikuti laluan yang sama, tetapi merupakan tarikan pelancong yang mencipta era sejarah perjalanan kuasa stim.

Menjelajah Cherating: Komuniti tepi pantai yang mengasyikkan, Cherating dikenali dengan tempat melihat populasi penyu, melihat permainan layang-layang yang beranika ragam. Ia akan merayu kepada mereka yang mencari tempat berehat di tepian pantai yang berbaloi.

Kursus memasak dan tempat makan-makan : Ketika anda lapar, cari saja tempat makan-makan di tepi jalan. Apabila menyebut tempat makan, Malaysia kaya dengan gerai dan restoran yang menghidangkan makan yang sedap-sedap.

Bila hendak melancong di tempat menarik Malaysia?

Timur Semenanjung Malaysia dan Borneo: Tempoh paling lembap antara November dan Februari. Manakala pantai barat Semenanjung cuaca hujan antara bulan Mei dan September. Iklim adalah panas dan lembab sepanjang tahun-tanpa mengira sama ada hujan atau tidak!

Berapa lama untuk melancong di tempat menarik Malaysia?

Dengan sekurang-kurangnya dua minggu anda boleh menjelajah beberapa kemuncak semenanjung Malaysia – katalah Kuala Lumpur, Cameron Highlands, Pulau Pinang dan sebuah pulau, tetapi jika ingin lebih seronok lagi, mungkin mengambil masa antara tiga hingga empat minggu dengan anda boleh melancong ke pantai timur dan barat ditambah lagi ke Taman Negara.

Malaysia Timur mungkin memakan sedikit masa. Kami anggarkan di Sabah sudah tentu mengambil masa dua minggu, dengan jirannya Sarawak mungkin mengambil masa antara tiga hingga empat minggu lagi.

Berapakah bajet anda?

Bajet anda sangat bergantung pada gaya perjalanan anda. Sekiranya anda selesa dalam penginapan yang mudah, makan makanan jalanan, tidak minum alkohol yang banyak, perjalanan dengan menggunakan pengangkutan murah dan destinasi yang sangat menarik tidak ramai orang, anda boleh hidup sekitar RM80 sehari – mungkin kurang jika anda berjimat dan berjalan dengan pasangan.

Kebanyakan pelancong cenderung menghabiskan lebih banyak bajet mereka. Menyewa bilik persendirian yang lebih menarik, seperti kolam renang dan WiFi, hidangan kopi yang eksklusif dan menaiki pengangkutan VIP atau menaiki penerbangan domestik. Semua ini menyebabkan untuk melonjakkan bajet harian sehingga lebih RM150 sehari.

Jika citarasa anda lebih menginginkan percutian mewah, maka Malaysia menawarkan nilai yang lebih baik – terutamanya penginapan, dengan gaya resort dan hotel butik di antara RM300 sehari. Kos makanan dan hiburan boleh meningkat dengan sewajarnya. Begitu juga, anda juga boleh menghabiskan sehingga seribu ringgit setiap hari untuk penginapan yang benar-benar mewah seperti villa yang mempunyai kolam renang peribadi dan seterusnya menjelajah ke mana-mana memburu makanan.

Apa yang perlu anda nikmatikan di tempat menarik Malaysia ini?

Malaysia adalah negara yang sangat selamat. Walaupun kecurian kecil adalah masalah di pusat-pusat pelancongan utama, jenayah ganas jarang berlaku. Gunakan kebijaksanaan anda ketika keluar pada waktu malam supaya keselamatan anda dalam kawalan.

Sekiranya anda merasa terancam, terutama di persekitaran yang mencurigakan, tinggalkan saja tempat tersebut. Penipuan kad kredit adalah masalah yang mungkin anda hadapi, awasi kad kredit anda setiap saat dan jangan biarkan ianya terlepas dari pandangan anda. Semak baki anda selepas perjalanan dengan berhati-hati.

Apabila melawat kawasan Semporna dan Sipadan di Sabah, anda mungkin berasa cemas tentang keselamatan. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kejadian pengganas telah berlaku, dan sebagai tindak balas, kerajaan Malaysia telah menubuhkan jawatan ketenteraan dan polis di pulau-pulau dan destinasi pelancongan lain.

Kebanyakan pelancong menikmati selaman bertaraf dunia di sini tanpa apa-apa bahaya. Sama ada di mana saja, periksa keadaan keselamatan sebelum anda merancang dan memulakan perjalanan, dan pastikan anda mempunyai insurans perjalanan yang komprehensif.

Tempat menarik di Selangor
Tempat Menarik Mines Cruise Seri Kembangan
Tempat Menarik Kuala Selangor
Tempat Menarik Negeri Kelantan

No comment for Tempat Menarik Malaysia Sangat Berbaloi Dan Mudah Dikunjungi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Malaysia Sangat Berbaloi Dan Mudah Dikunjungi

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares