HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Lawas Anda Tak Akan Menyesal Berkunjung Ke Sini

Tempat Menarik Lawas Anda Tak Akan Menyesal Berkunjung Ke Sini

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Menarik Lawas

Sebuah tempat menarik Lawas yang terletak di lembah Sungai Salawating mempunyai tempat menarik jika anda berkunjung ke Sarawak. Mungkin anda pernah dengar Tamu Lawas. Tamu Lawas merupakan pekan sehari tempat orang-orang disini berjual beli berbagai barangan. Ianya beroperasi pada setiap hari Jumaat dan Sabtu.

Selain dari menjual keperluan harian dan kraftangan, yang menariknya di Tamu Lawas terdapat beberapa barang “rare” hasil bumi tempatan yang istemewa iaitu Ikan Tahai, Garam Bukit dan sebagainya.Tempat Menarik Lawas

Jika anda ingin bercuti di Malaysia, Eropah atau di mana sahaja, saya syorkan anda membuat tempahan hotel, di Booking.com lebih mudah dan jimat!

Booking.com
lawas garam bukit Tempat Menarik LawasInilah tiga produk asli keluaran dari Lawas. Di atas sekali ialah beras bario yang ditanam di kawasan tanah tinggi Bario mempunyai keistemewaan kualiti tinggi dan rasanya yang enak.

Garam Bukit Bario diproses sendari oleh penduduk tempatan dari perigi air masin. setelah diproses menjadi garam ianya dibungkus dengan daun ilat untuk menambahkan lagi khasiatnya yang asli.

Ikan Tahai pula ialah ikan salai dari jenis tamban dan aur-aur, rasanya sangat setap tetapi yang lebih menarik ianya juga dikatakan dapat menyembuhkan beberapa jenis penyakit seperti memulihkan kesihatan ibu selepas bersalin, meredakan demam panas dan melegakan sakit badan.

Tempat Menarik Negeri Sarawak

punang.com

Selain dari Lawas ada satu lagi tempat menarik yang tak harus anda lepaskan iaitu Pantai Punang. Terletak kira-kira 12 kilometer dari tempat menarik Lawas, pantai ini mempunyai panorama yang sangat cantik pada waktu terbenam matahari.

Pantai Punang merupakan tempat menarik lawas yang tidak harus lepaskan kerana jika anda bernasib baik anda akan “dipersembahkan” dengan kelincahan kumpulan ikan dolphin dengan gaya persembahan yang menarik di laut lepas kerana ikan-ikan tersebut selalu datang ke sini.

Tempat Menarik Merarap Hot Spring

flickr.com

Tempat Menarik Merarap Hot Spring

Satu lagi tempat menarik yang dianggap syurga bagi pelancong ialah Kolam Air Panas Merarap. Tempat ini sesuai untuk berehat kerana suasana aman dan damai. Terletak lebih kurang 70 kilometer dari Lawas terbina dari kawasan seluas 5 ekar di kawasan kampung.

Masih dikelilingi oleh hutan hijau yang bersih sangat sesuai untuk berihat setelah penat mengembara.

Kolam air panas Merarap mendapat bekalan dari kawasan pergunungan. Sumber air yang bersih sangat seronok untuk berenang dan menikmati pengalaman yang berbeza dari SPA yang disediakan.

Aliran air sungai yang mengalir deras pula menyediakan peluang memancing dan berkayak. perjalanan dengan menggunakan pacuan empat roda melalui laluan balak merupakan satu pengembaraan yang mencabar.

tempat menarik bakalalan

Tempat Menarik Bakalalan

Satu lagi tempat menarik yang mempunyai pemandangan yang cantik ialah Bakalalan. Namun jarak Bakalalan degan Lawas mengambil masa perjalanan selama 6 jam dengan menggunakan pacuan empat roda melalui jalan-jalan balak.

Keistimewaan Bakalalan ialah ia berkedudukan 1000 meter dari aras laut dan mempunya suhu yang rendah sepanjang tahun. Di sini sangat terkenal dengan buah epal dab beras bario.

Comment Closed: Tempat Menarik Lawas Anda Tak Akan Menyesal Berkunjung Ke Sini

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to Tempat Menarik Lawas Anda Tak Akan Menyesal Berkunjung Ke Sini

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More

Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park

Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park Permata Yang Tersembunyi

Posted at

Tempat menarik Tun Sakaran Marine Park, dengan alam semula jadi yang tidak tercemar, kehidupan marin yang bertenaga dan pantai yang indah, pulau-pulau syurga Sipadan... Read More

tempat menarik air terjun chemerong dari jauh

Tempat Menarik Air Terjun Chemerong Anda Mungkin Tak Pernah Dengar

Posted at

Tempat menarik Air Terjun Chemerong adalah salah satu yang paling cantik di Malaysia, dan artikel ini berkongsi maklumat tentang bagaimana untuk sampai ke sana... Read More


0 Shares