HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru,  menjadi kampung terakhir di tengah-tengah bandar kosmopolitan Kuala Lumpur. Penubuhan bersejarah ini, dikelilingi oleh bangunan pencakar langit yang menjulang tinggi di bandar ini, masih berkembang sebagai bukti sejarah hidup awal Melayu, pembangunan semasa dan masa depan yang akan ditempuhinya.

Kampung Baru kini menjadi tarikan pelancongan penting yang memaparkan warisan dan budaya Melayu. Pakej pelancongan Jalan-jalan Kampung Baru oleh Biro Pelancongan Kuala Lumpur membawa pengunjung ke “lorong ingatan” salah satu penempatan Melayu tertua di bandar raya ini.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru

Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Dipimpin oleh pemandu pelancong yang berkelayakan dengan pengetahuan mendalam tentang sejarah Kampung Baru, perjalanan warisan ini membawa pelancong ke beberapa tempat penting untuk melihat sebuah rumah Melayu tradisional yang dibina pada tahun 1921.

Dikenali sebagai rumah Tuan Mat, Galeri Kelab Sultan Suleiman yang mempamerkan sejarah perjuangan politik Melayu, Gurdwara Tatt Khalsa, dan masjid Jamek. Laluan berjalan melalui banyak rumah kayu lama dan barisan kedai-kedai tradisional, dan di sepanjang jalan, panduan ini mengetengahkan adat istiadat dan tradisi Melayu.

Semasa berjalan kaki selama dua setengah jam di tempat menarik Kuala Lumpur Kampung Baru, pelancong juga akan berpeluang untuk mencuba makanan di sepanjang jalan yang popular seperti bubor lambok, kuih-muih (kek dan gula tradisional) dan Nasi yang terkenal Lemak Antarabangsa di Jalan Makanan Melayu.

Program Jalan-jalan Kampung Baru adalah percuma untuk semua dan dijalankan setiap hari Selasa, Khamis dan Ahad dari 4.30 petang hingga 7 malam.

Jalan-jalan tempat menarik Kuala Lumpur Kampung Baru percuma lain, yang dianjurkan oleh Biro Pelancongan Kuala Lumpur adalah:

Kuala Lumpur Heritage Trail dengan titik pertemuan di Galeri Bandaraya Kuala Lumpur, Dataran Merdeka, yang dijalankan setiap hari Isnin, Rabu & Sabtu dari 9 pagi hingga 11.30 pagi.

Old KL & Nature Walk dengan titik pertemuan di Biro Pelancongan Kuala Lumpur, Jalan Tangsi, yang diadakan setiap hari Selasa & Khamis dari 9 pagi hingga 11.30 pagi.

Kuala Lumpur Night Walk dengan titik pertemuan di Cafe Arch di Old Market Square. Lawatan ini disediakan pada hari Sabtu dari jam 6.30 petang hingga 9 malam.

No comment for Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Kuala Lumpur Kampung Baru Warisan Budaya Melayu

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares