HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan Tempat Wajib Lawati

Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan Tempat Wajib Lawati

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat menarik Kota Bharu Kelantan tempat wajib lawati

Tempat menarik Kota Bharu Kelantan mempunyai banyak istana, muzium, pasar dan bangunan bersejarah yang menarik minat pelancong tempatan dan asing inilah keintimewaan tempat menarik negeri Kelantan.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Yang terbiknya, lokasi tempat-tempat menarik ini terletak berdekatan dengan pusat bandar yang padat sehingga memudahkan anda melawat tempat menarik ini hanya dengan berjalan kaki sahaja.

Saya baru-baru ini meluangkan sedikit masa di KB dan di sini adalah peta perjalanan dan interaktif yang disyorkan mengenai perkara utama yang menarik.

Anda boleh menginap di Tune Hotel di Jalan Hamzah yang merupakan titik permulaan untuk meneroka bandaraya Kota Bharu.

Setelah sarapan nasi kerabu yang hangat, ikan dan hidangan nasi yang terkenal di kawasan ini, anda boleh menuju ke pusat bandar dari Jalan Sultan Ibrahim.

Berhenti pertama adalah Pusat Maklumat Pelancong yang ditempatkan di bangunan batu-bata berwarna yang pernah menjadi pejabat Penasihat British, Tony Churchill.

Sebagai sebuah bandaraya Islam, bandaraya Kota Bharu bebas dari aktiviti yang bertentangan dengan ajaran Islam. Anda pasti merasa selesa berada di sini.

Budaya Melayu orang-orang Kelantan terlalu kuat sehinggakan bangsa Cina dan India di sini sangat fasih berbahasa loghat Kelantan.

Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan Tempat Wajib Lawati

Muzium Negeri Kelantan

Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan Tempat Wajib Lawati

Muzium Negeri terletak di sebelah bangunan pejabat kerajaan era 1930-an. Muzium ini menyediakan latar belakang sejarah yang bermaklumat di negeri Kelantan.

Sebagai contoh, terdapat dua teori mengenai asal usul nama Kelantan – ia berasal dari perkataan “kilat-kilatan” yang bermaksud serangan kilat, yang sangat umum di sini terutama semasa musim tengkujuh. Atau, ia berasal dari kata-kata Thai “klang tang” yang bermaksud tempat tengah, merujuk kepada lokasi kawasan sekitar separuh jalan ke semenanjung Thailand / Malaysia.

Adakah anda tahu bahawa dari tahun 1943 hingga 1945 Jepun memindahkan pentadbiran negeri-negeri Malaya Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis kepada kerajaan Thailand sebagai ganjaran kerana membenarkan Jepun menggunakan Thailand sebagai laluan pencerobohan untuk menyerang Tanah Melayu pada Disember 1941?

Selain sejarah, muzium ini mempamirkan pakaian tradisional, hiburan, layang-layang, wayang kulit dan alat muzik.

Waktu beroperasi untuk semua muzium di Kota Bharu adalah:

8:30 pagi – 4:45 petang setiap hari

Ditutup pada hari Jumaat

Caj Kemasukan:

Dewasa RM1 Kanak-kanak RM0.50 untuk rakyat Malaysia

Dewasa RM2 Kanak-kanak RM1 untuk warga asing.

Pasar Siti Khadijah

Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan Tempat Wajib Lawati

Tempat Menarik:

Pasar Siti Khadijah mempamirkan kelainan di mana wanita Melayu menjual pelbagai jenis sayur-sayuran segar, buah-buahan tropika, daging dan barang-barang kering. Cuba ke sana sebelum tengah hari (atau lebih awal jika anda boleh) jika anda ingin melihat pasaran dalam keadaaan penuh sesak.

Bazaar Buluh Kubu adalah bangunan tiga tingkat konkrit dan bata yang dibuka pada tahun 1990 yang bertujuan menjual batik, cenderamata dan kraftangan Kelantan kepada pelancong asing dan tempatan.

Bangunan bazar dibuka ke dataran terbuka di mana terdapat tarikan-tarikan utama Kota Bharu.

Yang pertama yang akan anda jumpai ialah bangunan batu bata kecil dengan tanda di luar yang tertulis Bank Pitis yang digunakan sebagai stor untuk wang dan dokumen semasa pemerintahan Sultan Muhammed III dari 1890-1899.

Nama Pitis berasal dari koin timah dengan lubang di tengah (bernilai seperlima sen) yang beredar di Kelantan sehingga 1909.

Bank Pitis berhenti berfungsi sebagai perbendaharaan negeri ketika Mercantile Bank of India menjadi bank pertama membuka cawangan di bandar itu pada tahun 1912.

Istana Jahar

Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan Tempat Wajib Lawati

integratedinfo.com.my

Bersebelahan Istana Besar adalah Muzium Majlis Diraja Kerajaan Kelantan (Muzium Adat Istiadat Diraja Kelantan). Ia juga dikenali sebagai Istana Jahar (dinamakan sempena pokok jahar yang tumbuh di kawasan istana). Ia dibina pada tahun 1887 dan digunakan sebagai kediaman diraja untuk Raja Bandahara. Di bahagian bawah terdapat gazebo yang dikenali sebagai Platform Kebalai diraja.

Peraturan Bersalin Diraja agak menarik. Sekiranya anda ingin mengetahui cara menghilangkan lemak dari perut selepas bersalin, kaedah yang ditunjukkan di sini adalah menggosok perut dengan batu panas yang dibalut dengan kain selama kira-kira dua jam beberapa kali sehari selama beberapa hari.

Muzium ini juga mempunyai beberapa kereta lama dan kanu perang yang dipamerkan. Galeri senjata terdapat di bahagian belakang istana.

Penignapan di Kotan Bharu:

Terdapat banyak hotel yang selesa di Kota Bharu atau anda boleh pilih homestay di Kota Bharu yang boleh menampung bilangan ahli rombongan yang ramai dengan kos yang jauh lebih murah.

Masjid Muhammadi

Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan

Di seberang jalan adalah Masjid Negeri Kelantan atau Masjid Muhammadi. Pada mulanya dibina dari kayu pada tahun 1867, bangunan konkrit sekarang bermula dari tahun 1922. Mengalami beberapa kali pengubahsuaian bagi membesarkan masjid ini sehingga kini boleh menampung sehingga 2400 jemaah.

Reka bentuknya agak luar biasa ini termasuk menara jam yang jarang terdapat di masjid.

Orang bukan muslim yang ingin melawat masjid ini perlu mendapatkan maklumat di Pusat Maklumat Islam Antarabangsa berhampiran.

Musium Islam Kelantan

Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan Tempat Wajib Lawati

tourism.kelantan.my

Bangunan yang cantik penuh kesenian di sebelahnya ialah Muzium Islam Kelantan (Syura Hall) tetapi malangnya ia kelihatan ditutup pada masa lawatan saya.

Bangunan-bangunan ini disusun di sekeliling padang atau ruang terbuka yang dikenali sebagai Dataran Merdeka. Saya perhatikan bahawa terdapat sebuah cenotaph di dataran tetapi pintu gerbang dikunci jadi saya tidak dapat melihat lebih dekat.

No comment for Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan Tempat Wajib Lawati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Kota Bharu Kelantan Tempat Wajib Lawati

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares