HOME
Home » Destination » Tempat Menarik Kawah Ijen Pemandangan Yang Menakjubkan

Tempat Menarik Kawah Ijen Pemandangan Yang Menakjubkan

Posted at | Categorised in Destination

Tempat menarik Kawah Ijen – Adakah anda pernah terpukau dengan keindahan api biru elektrik, mengalir turun dari gunung pada waktu malam, warna biru yang bersinar, tenteram, tetapi tasik yang sangat bertoksik, pada waktu matahari terbit pula membuat anda kagum dengan warna merah jambu dan ungu sebagai latar belakang, anda diselubungi dengan awan belerang , bernafas ke dalam topeng gas, membuat anda kelihatan seperti seorang tentera dalam misi dan melewati lelaki yang membawa hingga 90 kilogram suplhur dalam bakul di belakang mereka dalam perjalanan mendaki di Indonesia?

Tempat Menarik Kawah Ijen Pemandangan Yang Menakjubkan

Tempat Menarik Kawah Ijen Pemandangan Yang MenajubkanTempat Menarik Kawah Ijen – indonesia.tripcanvas.co

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Nyalaan api biru. Ia bukan lava yang anda lihat, sebenarnya ia adalah cahaya dari pembakaran gas sulfur dan apabila ia bersentuhan dengan udara, ianya menyala, menghantar api ke atas. Sesetengah gas seperti yang anda lihat pada gambar ini mengalir ke dalam sulfur cair, sebab itu anda melihat seperti lava mengalir.

1. Siapakah yang layak menikmati pengalaman menarik di Kawah Ijen?

Peminat mendaki gunung

Pelancong yang suka alam semula jadi, fenomena semulajadi tetapi tidak takut terhadap ketidakpastian alam semula jadi. Anda juga boleh melihat kehidupan sebenar operasi perlombongan sulfur yang menjadikan anda merendah diri dan bersyukur dengan hidup anda.

Pengembara yang mempunyai semangat yang kental untuk pengembaraan dan meneroka pengalaman yang unik dan luar biasa. Juga termasuk kekasaran, bahaya dan ketidakselesaan.

Siapakah yang tidak disyorkan menyertai pendakian ini?

Jika anda mempunyai apa-apa masalah pernafasan seperti asma, mudah panik apabila bernafas selain daripada oksigen, dan lain-lain atau mempunyai mata yang sangat sensitif, maka saya menasihatkan anda agar  tidak cuba masuk ke Kaldera (belerang).

Anda TIDAK perlu mempunyai pengalaman mendaki, atau tahap kecergasan yang luar biasa, tetapi jika anda cepat penat semasa naik tangga, maka anda kurang sesuai untuk aktiviti ini.

Anda hanya suka berjalan-jalan yang santai sambil melihat pemandangan yang menarik sahaja.

Anda tidak menyukai kejutan yang tidak dijangka yang boleh menjejaskan pengalaman pendakian anda seperti perubahan suhu, perubahan bau, pelbagai jenis laluan yang sangat mencabar.

Anda inginkan jaminan bahawa anda akan dapat  turun ke bahagian kawah pada hari yang dijadualkan. Tidak ada jaminan, alam tidak dapat diprediksi dan jika disebabkan oleh awan sulfur tebal ianya terlalu berbahaya pada hari itu untuk turun, anda harus menghargai keselamatan anda sendiri.

Sekiranya anda sangat tidak selesa dalam suasana gelap di bawah dasar dan trek yang kasar yang curam, tidak papan tanda yang jelas, atau jika anda seorang yang gayat melihat lereng yang dalam tanpa pagar.

Sekiranya anda mahukan perkhidmatan keselamatan menyelamat di kawasan tersebut. Saya tidak melihatnya di sana dan saya benar-benar tertanya-tanya apa yang sebenarnya akan berlaku jika seseorang terseliuh buku lali dan tidak dapat berjalan lagi.

Pada pendapat saya pengembaraan ini sangat dilarang di negara Barat kerana risiko kepada kesihatan dan keselamatan. Oleh itu, jika anda meletakkan keselamatan sebagai keutamaan untuk aktiviti riadah anda, fikirkan dua kali sebelum anda melakukan perjalanan ini.

Bagaimanakah hendak mendaki ke Kawah Ijen?

Kami bermula dari kem asas untuk perjalanan sejauh 4 km ke kaldera rim pada pukul 2 pagi. Perjalanan bermula dengan laluan yang agak mudah dan lurus tanpa batu atau cerun curam selama kira-kira sejam, jadi tidak ada yang benar-benar merisaukan.

Anda akan mula rasa penat (saya bercakap tentang seseorang yang mempunyai tahap kecergasan biasa), tetapi kerana ini bukan perlumbaan, hanya berehat sebentar selepas setiap 5-7 minit dan dapatkan melegakan sedikit kepenatan anda dan anda akan menjadi baik . Kita semua melakukannya tanpa sebarang masalah.

30 minit terakhir berjalan kaki kira-kira 1 ½ jam berjalan adalah mudah dan kebanyakannya permukaan rata. Saya rasa sangat berguna jika ada tongkat (juru pandu kami menyediakannya untuk kami dari buluh yang dia jumpainya dalam perjalanan), untuk menjaga keseimbangan, tetapi mendaki dengannya pada 1 jam pertama agak mudah.

Ini satu nasihat praktikal dan terlalu sering dilupakan, tidak ada tandas awam di mana sahaja sebaik sahaja anda meninggalkan pangkalan bas, jadi gunakan tandas di sana sebelum anda memulakan perjalanan (melainkan jika anda tidak keberatan dengan “tandas semulajadi” di sepanjang jalan ).

Kami sampai hampir pukul 4 pagi dan kemudian turun ke kaldera. Ia adalah sedikit perebutan yang sukar, walaupun ada jalan yang kasar dan pada bahagian-bahagian beberapa kerangka berkayu, tetapi ia tidak ditandakan, maka berhati-hati di mana anda meletakkan kaki anda, terutama dalam kegelapan. Jika anda tidak berasa selesa pergi ke kawah, anda juga boleh melihat api dari jarak yang lebih tinggi.

Ia juga boleh menjadi rumit lagi dengan banyak asap sulfur. Hanya ada ruang untuk seorang pada satu-satu masa di jalan ke kawah, jadi anda terpaksa mengikuti orang di hadapan anda.

TIDAK membiarkan sesiapa pun membuat tekanan kepada anda untuk berjalan lebih cepat (tidak berlaku kepada kami, tetapi saya hanya menyebutnya sekiranya ia berlaku), pastikan anda selamat dan bergerak pada kemampuan anda sendiri dan biarkan orang lain mendahului anda. Jaga keselamatan anda sendiri, itu yang sangat penting.

Ini mungkin memberi anda sedikit harapan, iaitu jika anda dapat menyesuaikan diri dengan sulfur dan laluan yang kasar, anda boleh pergi untuk itu, kerana ia adalah pengalaman yang menakjubkan dan unik di dunia.

Terdapat beberapa platform lagi di bawah berhampiran kawah, dari mana kita dapat melihat api biru ajaib di tengah malam. Ia adalah pengalaman yang mengkagumkan.

Matahari terbit sangat indah di sini, warna-warna tasik mula kelihatan, dan cahaya biru mula menghilang pada pukul 5 pagi, jadi anda perlu datang pada waktu malam jika anda mahu melihatnya.

Turun ke tasik asid terbesar di dunia

Tidak ramai orang pergi ke tasik asid, mungkin kerana asap sulfur sangat tebal di sana), tetapi kami benar-benar mahu mengalami dan juga melihat operasi perlombongan dari dekat.

Seperti namanya, tasik itu berasid (dipenuhi dengan asid hidroklorik dan sulfur) dan panas, jadi jangan masukkan tangan atau sentuh (ok kita meletakkan jari ke dalam, kerana kita mahu melihat sendiri jika ia “larut”) .

Ia tidak, tetapi serius, jangan buat dan lihat saja. Selepas kami berada di sana selama kira-kira 30 minit, kami membuat perjalanan selama 2 jam kembali ke pangkalan bas. Pada waktu itu sudah tentunya lebih panas lagi, jadi kami menanggalkan lapisan pakaian kami. Pakai t-shirt sahaj sudah memadai.

Jangan meniru orang lain meletakkan tangan anda ke dalam air, ia berasid. Tetapi rasa ingin tahu membuatkan Yani mencelupkan kedua tangannya ke dalam tasik dengan suhu permukaan 50-60 ° C. Ingat! jangan menyentuh mata anda sebelum anda membasuh tangan anda dengan air biasa.

Kembali ke kem asas

Pada pukul 06.00 pagi kami menuju ke belakang kawah pada waktu siang, lebih mudah dan pendakian juga kurang licin berbanding semasa turun dan dari sana terdapat jalan mudah ke pangkalan bas.

Tempat Menarik Kawah IjenTempat Menarik Kawah Ijen – adventureinyou.com

Di sekitar tasik asid dan di kawah, anda mendapati pelombong menjual barang-barang yang dibuat dari belerang dengan harga Rp 10.000 bagi item kecil dan Rp 20.000 bagi item yang lebih besar untuk mendapatkan pendapatan tambahan. Secara tjujurnya, saya tidak tahu apa yang dilakukan dengan benda-benda itu (mungkin sebagai pemberat kertas?), Tetapi kami semua membeli beberapa item kerana kerana kami tahu kehidupan pelombong yang agak susah, kami ingin memberi sedikit sumbangan dengan membeli produk mereka.

 

Hotel yang menakjubkan di seluruh dunia
Homestay pulau Pinang
Homestay bajet Kota Bharu
Homestay Kuantan
Homestay Kota Bharu
Homestay Lumut

Tempat menarik di Selangor

Tempat menarik di Semarang

No comment for Tempat Menarik Kawah Ijen Pemandangan Yang Menakjubkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Kawah Ijen Pemandangan Yang Menakjubkan

Tempat Menarik Untuk Dikunjungi Di Shah Alam Selangor

10 Tempat Menarik Di Shah Alam Untuk Dikunjungi

Posted at

10 Tempat Menarik Di Shah Alam Untuk Dikunjungi Shah Alam adalah ibu negeri Selangor dan terletak 20 minit dari Kuala Lumpur. Dengan landskap hijau... Read More

Resort & Hotel In Penang With Swimming Pool Vacation Drove

Posted at

Resort & Hotel In Penang With Swimming Pool Vacation Drove – There is no doubt that swimming pools are one of the main attractions for... Read More

Things To Do In Malaysia Interesting Vacation Places

Things To Do In Malaysia Interesting Vacation Places

Posted at

Things to do in Malaysia interesting vacation places. These questions often arise each time we plan a vacation. This is because, besides being a... Read More

Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular

Tempat Paling Menarik Di Cameron Highlands Yang Sangat Popular

Posted at

Tempat paling menarik di Cameron Highlands yang sangat popular – Cameron Highlands adalah dataran tanah tinggi yang indah di negeri Pahang dalam Malaysia yang... Read More

Tempat Menarik Di Bandung Dengan Percutian Bajet

Tempat Menarik Di Bandung Dengan Percutian Bajet

Posted at

Membawa anak-anak untuk bercuti di tempat menarik di Bandung dengan percutian bajet? Indonesia menyebutnya Tempat Wisata! memang terbaik! Perjalanan dengan keluarga tidak bermakna anda... Read More


0 Shares