HOME
Home » Ipoh » 15 Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

15 Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Posted at | Categorised in Ipoh

15 Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati – Ipoh Heritage Walk adalah berjalan-jalan santai di sekitar kawasan bandar lama yang padat dan bersejarah di Ipoh. Jalan berjalan sekitar 4 batu tetapi anda boleh menambahnya atau memendekkannya bergantung pada tahap tenaga anda.

Dalam lebih dari 130 tahun, Ipoh berubah dari kampung Melayu yang agak sunyi ke metropolis yang sibuk kini hari ini, Ipoh merupakan bandar keempat terbesar di Malaysia dengan penduduk lebih daripada 700,000.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Tempoh pembangunannya bermula pada tahun 1880 dan bertahan hingga ke tahun 1930-an, sebahagian besarnya latari oleh aktiviti perlombongan bijih timah dan ia dikenali sebagai bandar yang pengeluar bijih timah dunia. Perlombongan bijih timah itu menarik gerombolan pendatang, kebanyakannya Cina yang dibawa masuk oleh Inggeris, yang kebanyakannya terus membina kehidupan di sini.

Kekayaan ini dicerminkan oleh seni bina tempoh yang menarik dankebanyakan bangunan yang baik masih kekal di bandar bandar, di sebelah barat Sungai Kinta, dan diliputi dalam Jalan Warisan Ipoh ini.

Laluan Bersejarah Ipoh bermula di Stesen Keretapi dan jika anda datang dari Kuala Lumpur, anda boleh menggunakan perkhidmatan kereta api elektrik yang telah memulakan perkhidmatannya. (lihat Bahagian Mendapatkan bahagian di bawah).

Stesen keretapi Ipoh merupakan contoh seni bina kolonial yang hebat, disiapkan pada tahun 1917 dan direka oleh arkitek British yang berbakat, A.B Hubback, yang juga membina stesen keretapi terkenal Kuala Lumpur.

Bangunan ini juga menempatkan Majestic Station Hotel yang mengelar dirinya ‘Grandiose Moorish Colonial Hotel’ dan kadang-kadang disebut oleh penduduk tempatan sebagai Taj Mahal Of Ipoh. Itulah sesuatu yang kelebihannya tetapi ia mempunyai kehebatan yang menyerlah padanya dan beranda hotel, membentang panjang sepenuh bangunan, Mereka tidak menjual alkohol semasa lawatan saya.

Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Baca juga tentang Tempat Menarik Ipoh Old Town: Ipoh Kinta Riverfront Homestay Seronoknya Menghadap Sungai Yang Mengalir

Ipoh Majestic Station Hotel

Untuk sampai ke lobi hotel, anda boleh mengambil lift “sangkar antik”, jenis gril logam gelongsor yang anda perlu tutup dengan menggunakan tangan, atau anda boleh berjalan naik tangga kayu.

Bagi saya hotel ini mungkain tidak dikategorikan sebagai hotel mewah 5 bintang. Mungkin dalam kategori 3 bintang.

Tempat Menarik Ipoh Old Town

Baca juga tentang Tempat Menarik Ipoh Old Town: Strawberry Homestay Di Ipoh Menawarkan Kesempurnaan

Pokok Ipoh

Di taman kecil di hadapan stesen ini adalah spesimen pokok Ipoh yang nama bandar ini diambil semperna nama pokok ini. Pokok Ipoh mengandungi getah yang beracun yang digunakan oleh orang asli untuk pada buluh sumpit untuk memburu binatang.

Tempat Menarik Ipoh Old Town

Baca juga tentang Tempat Menarik Ipoh Old Town: AG Homestay IPOH Tawarkan Homestay Terbaik Untuk Percutian Anda

Dewan Perbandaran Ipoh

Di seberang jalan adalah balkoni Town Hall dan Pejabat Pos Lama gaya neo klasik (bahagian pejabat  pos berada di belakang). Bangunan ini juga direka oleh rakan Encik Hubback dan dibina semasa Perang Dunia Pertama.

Bangunan ini sedang menjalani pembaikan semasa lawatan saya tetapi nampaknya masih berfungsi sebagai dewan bandar bandaran.

Meneruskan perjalanan meneroka tempat menarik bandar Ipoh Lama di Jalan Dewan (dahulu Jalan Pejabat Pos), anda akan melihat Memorial Birch, yang dibina pada tahun 1909 untuk memperingati Residen British yang pertama di Negeri Perak, JWW Birch, yang cuba untuk memperluaskan kuasa British ke kawasan ini mengakibatkan dia ditikam hingga mati pada tahun 1875.

Gambar di dalam foto ini (93 Belfield Street – kini Jalan Sultan Yussuf) pernah menempatkan Mikasa Photo Studio di mana seorang pengintip Jepun yang dikenali sebagai Masaji Fukabori dikatakan telah melakukan pengintipan sebelum Perang Dunia II.

Ini bukanlah sesuatu yang menghairankan kerana pihak berkuasa kemudian mengesahkan jangkaan mereka bahawa kebanyakan tukang gunting dan jurugambar Jepun yang beroperasi di Malaya menyusun perisikan untuk membantu pencerobohan Jepun.

Terdapat 4 studio foto Jepun di Ipoh sahaja, pada tahun 1930-an yang sebahagiannya disebut sebagai jurugambar untuk lombong dan ladang. Cara yang paling mudah untuk mengintip!

Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Jalan menuju Jalan Dato Maharajalela (dahulu Jalan Stesen), anda akan melepasi bangunan Chartered Bank yang mengagumkan (masih digunakan oleh Stan Chart) sejak tahun 1924. Pada masa itu Chartered Bank adalah bank terkemuka untuk industri timah dan bank Straits Trading Company, pengeksport bijih timah terbesar, yang bekas bangunan pejabatnya terletak berhadapan di seberang jalan dari Chartered Bank. OCBC Bank kini menduduki premis Syarikat Straits Trading yang dibina pada tahun 1907 dalam gaya Renaissance Itali.

Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Bangunan Bank Mercantile Ipoh

Berdekatannya adalah bangunan bank Mercantile Bank, yang dibina pada tahun 1931 dalam gaya seni-deco. Kini diduduki oleh sebuah syarikat produk kesihatan, bangunan itu tetap dalam keadaan yang sangat baik. Bank Mercantile telah diambil alih oleh Hongkong Bank pada tahun 1959.

Bertentangan adalah bangunan warisan yang luar biasa, tempat letak kereta bertingkat pertama di Malaysia. Ia hanya mempunyai dua tingkat dan tidak ada mesin tiket – tempat letak kereta masih percuma!

Baca juga: Din Homestay Bandar Baru Klang Murah Dan Selesa

Perak River Hydro-Electric Power Company

Di sudut seterusnya terletak premis bekas Perak River Hydro-Electric Power Company, dibentuk di London pada tahun 1926 dan selama bertahun-tahun pembekal kuasa elektrik terbesar di Tanah Melayu. Mereka membina stesen janakuasa empangan dan hidro di Chenderdoh di Sungai Perak pada tahun 1930. Saya rasa anda boleh memanggil mereka sebagai perintis awal dalam tenaga hijau.

Baca Juga : Chalet Villa Desa Muara Bagan Datuk Yang Murah Dan Selesa

Visit: Malaysia Traveler

17 Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Bangunan Mahkamah Tinggi

Seterusnya di Jalan Warisan Ipoh, adalah bangunan Mahkamah Tinggi neo-klasik putih berkilauan yang siap pada tahun 1928. Anda akan melihat pejabat firma guaman banyak di jalan berhampiran mahkamah. Ipoh merupakan hab undang-undang bagi negeri Perak.

Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Tempat menarik seterusnya ialah Royal Ipoh Club. Ia dipercayai telah ditubuhkan pada tahun 1895 – mungkin lebih awal dari itu – arkib telah dimusnahkan semasa perang di mana Jepun menggunakan kelab itu sebagai rumah dobi untuk askar mereka yang menduduki Institut St. Michael yang berdekatan sebagai pengkalan. Hampir setiap bandar di mana-mana di Malaya pada masa itu mempunyai Kelabnya (penjajah British!). Pada asaasnya, kelab Ipoh terletak di kedudukan utama yang menghadap padang krikrt. Namun tidak ada perlawanan kriket yang diadakan padang hari sekarang.

Tempat Menarik Ipoh Yang Unik Muzium Darul Ridzuan 

Tempat Menarik Ipoh Yang Unik Muzium Darul Ridzuan

Beberapa minit berjalan adalah Muzium Darul Ridzuan. Ia mempunyai koleksi umum pameran sederhana seperti peralatan melombong bijih timah, perahu dan banyak lagi. Bukan muzium terbaik di dunia tetapi ia adalah percuma dan berhawa dingin. Luangkan masa yang singkat dari Walk of Fame Ipoh anda. Anda akan boleh menyejukkan badan di dalam muzium ini sleepas berjalan jauh.

tempat menarik ipoh Sekolah St. Michael Ipoh

Sekolah St. Michael Ipoh

Kembali ke pusat bandar anda tidak dapat melihat Sekolah St. Michael yang tersergam. Sebuah sekolah dengan lebih daripada 2,000 murid, ia adalah bangunan gaya gothic yang besar, dengan pintu bilik dan tingkap menghala utara dan selatan (tidak menghala ke tipur dan barat) supaya tidak mengganggu murid-murid dengan cahaya matahari pagi dan petang. Orang Jepun menggunakan sekolah itu sebagai markaz kerajaan Perak suatu masa dulu.

tempat menarik ipoh Masjid India Muslim

Masjid India Muslim Ipoh

Bersebelahan Sek St. Michael adalah Masjid India Muslim. Ia dibina pada tahun 1908 dalam gaya Moghul dan mempunyai ciri-ciri serupa dengan yang ada di Red Fort, Delhi. Ia dibiayai oleh ahli perniagaan India Muslim, Shaik Adam. Di dalamnya terdapat tangga spiral besi yang indah.

No comment for 15 Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 15 Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Hotel Murah Di Ipoh

419 Hotel Murah Di Ipoh Berbaloi Dengan Wang Anda!

Posted at

Diskaun hotel murah di Ipoh, Jimat sehingga 75%, hotel berdekatan tempat menarik Ipoh. Sebahagian hotel murah di Ipoh ini menyediakan kolam renang, dikategorikan hotel... Read More

Mazziwin Homestay Bandaraya Ipoh Penginapan Yang Selesa Dan Murah

Mazziwin Homestay Bandaraya Ipoh Penginapan Yang Selesa Dan Murah

Posted at

Mazziwin Homestay Bandaraya Ipoh Penginapan Yang Selesa Dan Murah. Kami menyediakan homestay rumah teres 2 tingkat untuk anda yang mencari penginapan yang selesa dan... Read More

Homestay Movie Animation Park Meru Ipoh

Homestay Movie Animation Park Lost World Tambun Ipoh

Posted at

 Homestay Movie Animation Park Lost World Tambun Ipoh –  Alis Sweet Home, Homestay Apartment @ King’s Height Apartment, TamanMeru Impiana, Ipoh. Berhampiran dengan Movie... Read More

Homestay Murah Dan Selesa Jelapang Baru Untuk Percutian Keluarga

Homestay Murah Dan Selesa Jelapang Baru Untuk Percutian Keluarga

Posted at

Homestay Murah Dan Selesa Jelapang Baru Untuk Percutian Keluarga Homestay Berlian Jelapang Baru yang selesa untuk keluarga berhampiran Manjoi, Meru, Silibin dan sekitar Bandaraya... Read More

101 Homestay Murah Ipoh Pilihan Terbaik Yang Selesa

101 Homestay Murah Ipoh Pilihan Terbaik Yang Selesa

Posted at

101 Homestay murah Ipoh pilihan terbaik yang selesa – Lihat homestay terbaik di Ipoh. Homestay selesa dan lengkap dan terbaik di Ipoh. 101 Homestay Murah... Read More


0 Shares