HOME
Home » Destination » 10 Tempat Menarik Di Shah Alam Untuk Dikunjungi

10 Tempat Menarik Di Shah Alam Untuk Dikunjungi

Posted at | Categorised in Destination

10 Tempat Menarik Di Shah Alam Untuk Dikunjungi

Shah Alam adalah ibu negeri Selangor dan terletak 20 minit dari Kuala Lumpur. Dengan landskap hijau yang indah di bandar dan seni bina yang unik, Shah Alam menjadi sangat popular di kalangan penduduk tempatan dan pengunjung dari seluruh dunia.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

10 Tempat Menarik Di Shah Alam Untuk Dikunjungi

Berikut adalah aktiviti yang menyeronokkan dan mesti dilakukan di Shah Alam jika anda menghabiskan percutian anda di bandar moden ini.

Mengalahkan haba tropika di Wet World Water Park Shah Alam

Tempat Menarik Untuk Dikunjungi Di Shah Alam Selangor

Wet World Waterpark adalah taman air berorientasikan keluarga yang berpusat di sekitar tema hutan tropika, lengkap dengan pembentukan batu yang unik dan pokok yang menjulang tinggi yang memberikan naungan yang mencukupi. Dengan pelbagai tunggangan air seperti Cabaran Pirate, Kiddy Typhoon Lagoon, Pirate Cove, dan perjalanan Monsoon Buster yang tidak terlepas, semuanya sesuai untuk kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak.

Berseronoklah di bawah keterikan matahari dengan pelbagai tunggangan seperti Super Badai, Monsson Buster, Thunder River dan Kiddy Typhoon Lagoon.

Wet World Shah Alam, rantaian air terbesar di Malaysia, memegang janji untuk mewujudkan masa yang menyeronokkan untuk semua orang. Berbaloi untuk wang anda, taman berorientasikan keluarga, Wet World Waterpark terletak di Selangor (Wet World Shah Alam). Taman ini sesuai untuk mengendalikan fungsi kumpulan, karnival, pesta, hari keluarga, piknik sekolah, acara korporat dan aktiviti penggalangan dana.

Animal petting Aviary & Bunny Park

Taman Botani Negara Shah Alam, Aviary & Bunny Park

Terletak di Taman Botani Negara Shah Alam, Aviary & Bunny Park merupakan tarikan mini zoo untuk kanak-kanak. Di samping itu, Pendidikan Haiwan Peliharaan (PE) disediakan untuk kanak-kanak untuk mengetahui mengenai kebun binatang dan mendorong mereka untuk mencintai dan memelihara haiwan.

Menunggang kuda di Kelab Menunggang & Rekreasi Denai Alam

Menunggang kuda di Kelab Menunggang & Rekreasi Denai Alam

Menunggang kuda di Kelab Riding & Rekreasi Denai Alam DARC adalah santapan untuk ibu bapa dan kanak-kanak untuk menemui dan menikmati keseronokan dan kegembiraan menunggang kuda. Lebih daripada kelab rekreasi dan menunggang kuda, DARC juga merupakan tempat yang hebat untuk kawan-kawan untuk berkumpul pada hujung minggu, untuk menemui dan menikmati aktiviti menunggang kuda.

Kenapa DARC begitu hebat?

Kuda dan lebih banyak menanti di Kelab Rekreasi dan Menunggang Denai Alam (DARC). Tempat perlindungan untuk minda, badan dan jiwa, DARC adalah lebih daripada sekadar kelab rekreasi dan menunggang. DARC adalah tempat yang sempurna untuk keluarga dan rakan-rakan untuk berkumpul pada hujung minggu, jauh dari kehidupan bandar yang sibuk.

DARC menawarkan ibu bapa dan anak-anak peluang untuk menemui dan menikmati aktiviti menunggang kuda. Fikirkan kita sebagai ‘tadika’ untuk menunggang kuda di mana anda boleh mendekati dan bermain dengan haiwan yang mesra ini. Bagi kebanyakan kanak-kanak, DARC mungkin tempat pertama di mana mereka berada dekat dengan kuda, belajar bagaimana mengendalikan kuda dan akhirnya, menjadi pelumba amatur yang baik. “DARC adalah ‘kiddie’ untuk menunggang kuda.

Ia adalah tempat kanak-kanak dan ibu bapa mereka dapat mengembangkan kemahiran asas menunggang sebelum mereka pergi ke kelas yang lebih advance di sekolah menunggang yang ditubuhkan. ” Terry Teo, Pengasas DARC sebagai organisasi bukan keuntungan, DARC mengalu-alukan sumbangan anda! Untuk menderma, menjadi sukarelawan atau membantu DARC dalam aktiviti penggalangan dana mereka.

Berjalan-jalan di sekitar Taman Tasik Shah Alam

Taman Tasik Shah Alam

Taman Tasik Shah Alam merupakan salah satu tempat beristirehat utama untuk berjalan-jalan lewat petang dan berkelah. Ia adalah tasik buatan manusia yang dikelilingi kehijauan di tengah-tengah pusat bandar Shah Alam. Popular dengan restoran makanan laut terapung yang menyajikan masakan Malaysia, taman rekreasi juga termasuk taman permainan kanak-kanak, bangku dan kayak untuk kemudahan sewa.

Jambatan CANOPY, meninjau menara, jambatan penggantungan dan trek basikal adalah antara ciri-ciri kanak-kanak yang menanti di Taman Tasik Shah Alam.

Kemudahan baru itu dilancarkan oleh Raja Muda dari Selangor Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Taman buatan manusia 52 hektar dikelilingi oleh kawasan perumahan, masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, bangunan Sirim Bhd dan Kompleks PKNS Shah Alam.

Taman yang indah mempunyai rumput yang baik dan tasik air tawarnya menarik burung-burung migrasi seperti pelikan.

Taman ini mesra kanak-kanak dan keluarga dialu-alukan untuk membawa basikal mereka sendiri untuk menaiki trek.

“Dibina di dalam kompleks taman, trek basikal akan menjadikannya lebih mudah dan lebih selamat untuk kanak-kanak menikmati keseronokan berbasikal.

“Trek basikal juga dilengkapi dengan papan tanda keselamatan dan bangku bagi ibu bapa untuk memerhatikan mereka.

“Satu lagi jambatan sepanjang 46 meter telah dibina khas untuk kanak-kanak dan majlis telah mengambil kira keselamatan para pengguna.

“Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) akan mengekalkan keindahan dan kebersihan taman ini.

“Kami juga merancang untuk melakukan beberapa inisiatif hijau yang dipanggil Shah Alam Tree for Life yang akan disokong oleh organisasi swasta.

“Saya berharap pelawat akan menjaga semua kemudahan di taman ini dan pada masa yang sama memupuk pentingnya mengekalkan persekitaran hijau dan sihat bagi generasi muda,” katanya.

Jambatan kanopi baru terbentang untuk 147.6 meter dan 3 meter dari atas tanah manakala jambatan gantung sepanjang 60 meter.

Pengunjung boleh menikmati yang terbaik dari menara menara tinggi 6 meter.

Taman Tasik Shah Alam telah lama menjadi tempat untuk aktiviti riadah terutama pada hujung minggu.

Kemudahan yang baru ditambah dijangka menggalakkan lebih ramai penduduk menikmati gaya hidup yang hijau dan sihat.

Hotel murah seluruh Malaysia
Senarai tempat menarik Selangor

No comment for 10 Tempat Menarik Di Shah Alam Untuk Dikunjungi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 10 Tempat Menarik Di Shah Alam Untuk Dikunjungi

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

Posted at

25 Tempat Menarik Di Kuala Terengganu dan perkara terbaik yang boleh anda lakukan apabila berada di Terengganu. Kuala Terengganu adalah ibu negeri negeri Terengganu... Read More

Tempat Menarik Terbaik Di Malaysia Yang Tidak Boleh Diabaikan

Tempat Menarik Terbaik Di Malaysia Yang Tidak Boleh Diabaikan

Posted at

Tempat menarik terbaik di Malaysia yang tidak boleh diabaikan… Ke mana mesti pergi di Malaysia – 30 tempat menarik terbaik untuk dikunjungi di Malaysia,... Read More

Ciputra World Hotel Surabaya, Jawa Timur

Hotel Terbaik Dengan Kolam Renang Surabaya Indonesia

Posted at

Hotel Terbaik Dengan Kolam Renang Surabaya Indonesia – Rekomendasi 8 hotel Bintang 5 di Surabaya yang mewah dengan fasilitas kolam renang dan pelayanan terbaik, jika anda... Read More

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan

Posted at

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan – Tok Aman Bali Beach Resort terletak di Pantai Bisikan Bayu di daerah Pasir Puteh kira-kira 50... Read More

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan

Posted at

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan – Apabila anda merasa sudah waktunya untuk melarikan diri, berehat dan berhubung dengan alam semula jadi, pilihlah resort... Read More


0 Shares