HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Di Selangor Suatu Panduan Percutian Lengkap

Tempat Menarik Di Selangor Suatu Panduan Percutian Lengkap

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Saya telah menyusun senarai tempat menarik di Selangor kegemaran saya berdasarkan perjalanan perjalanan dan keluarga saya sepanjang beberapa tahun yang lalu.

Selangor Darul Ehsan adalah negeri berpenduduk yang kepadatan tinggi dan paling maju di Malaysia yang mengandungi 13 negeri di Malaysia (anggaran penduduk pada Januari 2012 adalah melebihi 5.5 juta). Ia juga merupakan negeri terkaya dengan sebahagian besar industri dan perdagangan negara yang tertumpu di sini.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Selangor keseluruhannya mengelilingi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya yang dibina di atas tanah yang dulunya dimiliki oleh Selangor.

Selangor telah mengalami liku-liku pembangunan lebih daripada 100 tahun. Perlombongan timah suatu ketika dulu banyak meninggalkan tanda tetapi kebanyakan lombong yang dihasilkan telah berubah menjadi tasik untuk rekreasi atau penggunaan lain. Akibat pembangunan, terdapat hanya sedikit sahaja hutan hujan primer asal yang telah dibersihkan, dahulunya menjadi ladang-ladang getah kemudian telah digantikan tanaman kelapa sawit dan kini dibangunkan sebagai bandar-bandar baru.

Walau bagaimanapun, ia masih sangat hijau dengan banyak tanaman dan rizab hutan, di sepanjang pinggir timurnya masih terdapat bukit-bukit hutan yang luas untuk dijelajahi dan dinikmati.

Senarai tempat menarik di Selangor adalah campuran aktiviti bandar dan alam semula jadi, jika anda tinggal di mana-mana di dalam lembah Klang, semuanya mudah dijangkau dalam masa satu atau dua jam memandu yang sangat sesuai untuk perjalanan hujung minggu atau perjalanan sehari bersama keluarga.

Tempat Menarik Di Selangor – I-City Shah Alam

Tempat Menarik Di Selangor Suatu Panduan Percutian Lengkap

danarif.com

Tempat menarik di Selangor I-City Shah Alam ini harus menjadi salah satu tarikan percutian keluarga paling popular di Malaysia. Anda boleh menikmati kesejukan di Snowalk, sebuah taman salji tertutup dengan rumah-rumah ais, snowmen dan mini-bobsled run, sementara di luar rumah adalah hutan fantasi lampu digital yang benar-benar hebat. Penambahan terkini termasuk roda berpusing gergasi dan berbagai jenis permainan yang menghiburkan.

i-City
D-1-G, Jalan Multimedia 7 / AJ,
CityPark, i-City
40000 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

Untuk pertanyaan mengenai i-Ticketing Online

Talian Perkhidmatan Pelanggan:

E-mel: travel@i-city.my

Tel: +603 5521 8868

Tempahan tiket dalam talian (masa lapang): www.iticket.i-city.my

Untuk pertanyaan mengenai Pertanyaan Umum

Talian Perkhidmatan Pelanggan:
E-mel: customer@i-city.my

Tel: +603 5521 8868

(Panggilan untuk siasatan: Hari kerja: 9.00 pagi – 6.00 petang, Sabtu 9.00 pagi – 1.00 petang, Ahad & Cuti Umum: Tutup)

Useful Links:
Senarai Tempat Menarik Selangor Yang Menyeronokkan
Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands
Tempat Menarik Di Kelantan Paling Best Yang Mempersonakan Hati
15 Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati 

Tempat Menarik Di Selangor – Sunway Lagoon

Tempat Menarik Di Selangor

Siapa yang tidak kenal dengan taman tema Sunway Lagoon, taman tema yang pertama di Malaysia. Sunway Lagoon, saya fikir, taman tema utama Malaysia dan salah satu yang terbaik di Asia dengan taman air, taman hiburan, taman hidupan liar, taman ekstrim dan “scream park”.

Tempat Menarik Di Selangor – Zoo Negara

Tempat Menarik Di SelangorTerletak di pinggir Kuala Lumpur, zoo ini adalah tarikan pelancong yang popular di Selangor. Ia adalah zoo besar yang terletak di landskap tropika yang subur dengan semua tarikan zoo yang biasa.Terbaru! Pusat Pemuliharaan Panda Giant kini dibuka. Baca butiran di sini.

Tempat Menarik Di Selangor – Paya Indah Wetlands

Tempat Menarik Di Selangor Paya Indah Wetlands

Bercakap tentang taman alam, Paya Indah dekat Putrajaya adalah kawasan tanah lembap buatan manusia dengan buaya dan badak air di antara tarikan bintangnya. Memancing, berkayak dan melihat burung-burung yang unik boleh didapati di sini dan penginapan disediakan.

Rabung Klang Gate Yang Sungguh Menarik

Tempat Menarik Di Selangor Suatu Panduan Percutian Lengkap

hamydy.wordpress.com

Salah satu tempat pendakian yang menarik di Selangor. Rabung Klang Gate yang menyegarkan dan tahap yang tidak terlalu sukar untuk mendaki di sepanjang tulang belakang daik kuarza dari mana anda boleh mendapatkan pemandangan Kuala Lumpur yang hebat. Rahsia tersembunyi ini boleh menjadi salah satu tarikan utama Selangor jika ia lebih dipromosikan.

Mines Cruise Seri Kembangan

tempat menariok di selangor

Walaupun suatu masa dulu The Mines ini suram dan tak bermaya, tetapi sekarang ianya menjadi salah satu tempat menarik yang menjanjikan keseronokan setelah beberapa penambahbaikan dilakukan. Jika anda ingin bersantai di atas bot sambil membeli belah dan menikmati makanan enak, berkunjunglah ke sini.

Jom tinjau tempat menarik ini:

Tempat Menarik Cameron Highlands Destinasi Pelancongan Terbaik
Tempat Percutian Menarik Di Malaysia
Tempat Menarik Di Kelantan

Kolam Air Panas Selayang

Kolam Air Panas Selayang

Tak perlu pergi jauh bagi orang di sekitar Kuala Lumpur. Kolam air panas Selayang selain menjadi tempat berihat, mandi-manda di sini juga dapat menyegarkan badan. Kolam air panas ini telah dinaiktarafkan dengan kolam yang lebih besar dan bilangan yang ditambah.

Tempat meletak kereta juga di sediakan dengan bayaran RM2. Selain itu terdapat juga penjual makanan dan minuman.

No comment for Tempat Menarik Di Selangor Suatu Panduan Percutian Lengkap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di Selangor Suatu Panduan Percutian Lengkap

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares