HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon Yang Terbaik Di Asia

Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon Yang Terbaik Di Asia

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon – Taman Tema Sunway Lagoon menggambarkan dirinya sebagai taman tema utama Malaysia dan Tarikan Terbaik Asia dan dari apa yang saya lihat saya fikir itu adalah komen yang adil. Anak perempuan saya menilai ia sebagai taman tema kegemaran di Malaysia (bersama dengan Legoland Malaysia) walaupun dia lebih suka Universal Studios Singapura.

Sunway Lagoon adalah seluas 80 ekar dan merupakan sebahagian daripada 800 hektar Sunway Integrated Resort City yang merangkumi hotel bintang 5, pusat membeli-belah yang sangat popular, blok kediaman, hospital dan banyak lagi. Dibina atas tanah perlombongan bijih timah di Petaling Jaya di selatan Kuala Lumpur, pembangunan itu merupakan contoh pemulihan tanah terbiar perindustrian.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Jom Lawati Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon Yang Terbaik Di Asia!

Taman tema Sunway Lagoon mempunyai 6 bahagian:

Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon – Nickelodeon Lost Lagoon

Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon Yang Terbaik Di Asia

Ini adalah taman bertema Nickelodeon pertama di Asia dan termasuk tunggangan air menarik dan tarikan seperti Monsoon 360, Fury Jungle, Kubarango, Splish Splash, Primeval dan Hippo Valley, dengan gabungan watak-watak Nickelodeon kegemaran anak-anak dari Spongebob Square, Dora The Explorer dan Teenage Mutant Ninja Turtles.

Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon – Water Park

Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon Yang Terbaik Di Asia

Taman Air merangkumi Waters of Africa, taman bertema Afrika, dan Surf Beach.

Anak-anak saya menikmati Cabaran Congo, gelongsor air enam lorong di mana orang boleh berlumba-lumba di antara satu sama lain.

Terdapat beberapa slaid dan tiub lain untuk menikmati arus sungai yang perlahan dan air terjun.

Tetapi kemuncak Taman Air harus terdapat di Vuvuzela, yang mana taman itu menyediakan luncur air yang terbesar di dunia. Ia sama dengan perjalanan vorteks di i-City, tetapi versi Sunway jauh lebih tinggi dan bertahan lebih lama.

Surf Beach dikatakan sebagai pantai luncur buatan manusia terbesar di dunia. Mesin gelombang, yang boleh menghasilkan gelombang sehingga ketinggian 8 kaki, namun tidak berfungsi pada lawatan kami baru-baru ini. Latar belakang ke pantai adalah gunung berapi tinggi 75 kaki yang sepatutnya meletus secara berkala tetapi sekali lagi tiada letusan pada lawatan terakhir saya. Surf Beach adalah tempat yang bagus untuk berehat dan jika anda tiba lebih awal, anda mungkin dapat merebut salah satu gazebos yang ditenun di pulau itu untuk merasai suasana tropika sebagai tambahan.

Sudah tentu baju renang yang sesuai diperlukan untuk bahagian taman ini dan bilik ganti dan loker disediakan.

Satu lagi tarikan popular di Taman Air adalah Waterplexx 5D, perjalanan maya yang menyeronokkan dalam suasana seperti panggung wayang dan dengan kerusi yang bergerak sambil menonton filem pendek (4 minit) tetapi mendebarkan dengan memakai kacamata 3D. Kerusi plastik dan lopak air di lantai memberikan petunjuk tentang apa yang diharapkan apabila penonton mendapat “spashed” dan direndam semasa pengalaman. Basah! jangan tak basah!

Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon – Amusement Park

Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon Yang Terbaik Di Asia

Untuk anda yang tidak suka berendam di sana ada banyak yang boleh anda lakukan di World of Adventure termasuk roller coaster di Lost City of Gold, menaiki tunggangan berputar yang dipanggil Apache Pots, dan ingin membuat anda rasa termuntah di atas Tomahawk dan Revenge Pirate.

The Wild Wild West mempunyai tamer ride untuk anak-anak muda seperti Butch Cassidy Trail, Alamo dan, kegemaran saya, Grand Canyon River Rapids. Terdapat juga Colorado Splash beberapa permainan arked.

Useful Links:
Senarai Tempat Menarik Selangor Yang Menyeronokkan
10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan
Tempat Menarik Di Selangor Suatu Panduan Percutian Lengkap
Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands

Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon – Wildlife Park

Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon

Taman Hidupan Liar adalah zoo kecil yang hebat yang mengkhususkan memelihara haiwan yang comel, cuddly, ramah dan beberapa jenis haiwan liar seperti burung helang, python dan harimau. Kesrtronokan memberi makan arnab, kura-kura dan guinea dan membelai kuda-kuda. Di dalam kandang burung terdapat beberapa burung serindit yang sangat mesra yang suka hinggap di kepala dan lengan. Terdapat banayak burung seperti layang-layang, burung hantu, burung merak, nuri dan kakak tua.

Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon – Extreme Park

Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon Extreme Park

Anda boleh sampai ke Taman Ekstrem dengan menyeberangi jambatan gantung panjang 428 meter (sekali lagi mendakwa sebagai yang paling lama di dunia).

Terdapat banyak aktiviti adrenalin di sini bagi yang gemarkan cabaran. Anda boleh mengalami “hilang berat badan” (dan mungkin banyak loya. Pada G Force X, slingshot ride yang melontar setinggi 65 meter ke udara pada kelajuan 120 kilometer sejam dan nampaknya menghasilkan daya 5 G.

Anda boleh berperang dengan senapang paintball, memandu quad bikes, lumba Go-Karts, mengamalkan kemahiran pendakian dinding menegak dan melantun pada Power Jump Bungee Trampoline. Terdapat juga 203 meter Flying Fox.

Akhirnya terdapat Scream Park, yang moden mengambil rumah lama kengerian. Pada masa ini terdapat pelbagai senario yang berbeza untuk anda menakut-nakutkan diri dengan bodoh, The Pontianak Theatre of Fear, Tunnel of Penanggal in 3D, Rumah Hantu dalam 3Dx, Terminator X, dan Horrorwood Studios 2

Sebagai tambahan kepada kesan istimewa yang menakutkan, Scream Park menggunakan pelakon hidup yang melompat keluar dan menjerit pada anda, meniup belakang leher anda dan melakukan banyak helah menakutkan yang lain. Tidak sesuai untuk hati yang lemah. Saya tidak menikmatinya tetapi sekali lagi ia tidak bertujuan untuk lelaki tua seperti saya!

2018 Harga Tiket & Waktu Operasi
Sunway Lagoon telah mempermudah kaedah penetapan harga dan sekarang hanya ada satu harga yang meliputi pintu masuk ke semua 6 Parks (Nickelodeon Lost Lagoon, Taman Air, Taman Hiburan, Wildlife, Extreme Park, Scream Park) dengan tunggangan tanpa had:

Rakyat Malaysia

Dewasa – RM120

Kanak-kanak 12 & Di bawah – RM96

Senior 60 & ke atas – RM96

Bukan rakyat Malaysia

Dewasa – RM170

Kanak-kanak 12 & Di bawah – RM140

Senior 60 & ke atas – RM140

 

TIP: Beli tiket anda terlebih dahulu melalui  Sunway’s Online Ticketing dan anda boleh mendapatkan tawaran istimewa untuk kemasukan hari Selasa dan Khamis.

Juga, Bukan Rakyat Malaysia mendapat diskaun 10% harga jika membuat tempahan dalam talian.

No comment for Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon Yang Terbaik Di Asia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon Yang Terbaik Di Asia

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


1 Shares