HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Di Selangor Paya Indah Wetlands

Tempat Menarik Di Selangor Paya Indah Wetlands

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat Menarik Di Selangor Paya Indah Wetlands – Paya Indah Wetlands adalah tempat yang baik untuk mencari kedamaian dan ketenangan dan menikmati keindahan alam jauh dari bandar yang sibuk.

Saya pertama kali melawat taman ini (terletak kira-kira 15 minit memandu barat daya Putrajaya – Cyberjaya) apabila ia baru dibina. Setelah pulang beberapa kali sejak, yang paling baru-baru ini pada bulan Mac 2017, saya nak beri tahu bahawa terdapat banyak penambahbaikan dan tempat itu dijaga dengan baik, walaupun pada lawatan terakhir saya terdapat beberapa pokok yang tumbang yang menyebabkan kerosakan memerlukan pembaikan.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Paya Indah adalah kawasan tanah lembap buatan manusia yang dibina pada tahun 1998 di atas tanah yang telah tebusguna oleh aktiviti perlombongan bijih timah dan pengorekan pasir.

Penggalian yang ditinggalkan oleh kerja-kerja perlombongan telah diubah menjadi tasik yang kini menjadi habitat ikan, tumbuhan dan teratai dan beberapa spesies hidupan eksotik, iaitu buaya dan badak air.

Pokok-pokok baru ditanam dan kini sudah matang, digabungkan dengan hutan yang masih hidup, yang menarik pelbagai spesies burung, serangga dan haiwan.

Jabatan Taman Hidupan Liar dan Taman Negara telah melakukan pekerjaan yang baik sepanjang tahun lalu dalam memulihkan kemudahan taman eko-pelancongan ini yang sebelumnya tidak digunakan.

Berikut adalah senarai AKTIVITI yang boleh didapati di tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands.

Menara Peninjau di tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

Menara peninjau telah dibina pada tahun 2011 yang menyediakan pandangan 360 darjah seluruh kawasan. Ia masih sangat hijau tetapi saya perhatikan bahawa aktiviti pengerukan sedang berjalan di luar sempadan taman dan tompok-tompok pokok telah dibersihkan untuk tujuan pertanian atau pembangunan berhampiran taman.

Memerhati burung di tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

Taman ini dibuka untuk menonton burung dari 7:30 pagi hingga 7 malam. Tiada caj (masuk ke Paya Indah adalah percuma) tetapi membawa teropong anda sendiri. Jenis-jenis burung yang telah dilihat di sini adalah:

– Swamphen Ungu

– Burung Wak Wak

– Burung Kelicap

– Brown Shrike

– Burung Rapang Duit

– Swinhoe’s snipe

– Burung Merbah

– Merak dan banyak lagi

Nature Walk di tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

The Typha Trail tersedia untuk trekking. Kebanyakan kawasan hutan di zon rekreasi ini ditanam dengan pokok-pokok baru jadi jangan mengharapkan jenis hutan yang sama seperti yang anda terokai di taman-taman lain di Malaysia.

Berbasikal di tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

Basikal boleh disewa di sini. Setakat ini ianya kelihatan dalam keadaan baik dan boleh disewa dengan harga RM5 selama 2 jam. Basikal juga disediakan untuk kanak-kanak berumur 6 tahun ke bawah dengan harga RM3 untuk 2 jam.

Tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands ini adalah taman yang datar dan rata, jadi dengan berbasikal adalah cara yang paling seronok untuk meneroka kawasan ini. Jangan lupa membawa topi dan air kerana kawasan ini agak panas dan terbuka.

Memberi Makan Badak Air di tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

Dua ekor badak air, yang berasal dari Botswana, dipelihara di kandang Kolam Hippo. Masa terbaik untuk melihatnya adalah masa makan (10 pagi – 10:30 pagi). Mereka menghabiskan sebahagian besar hari rehat di dalam tasik untuk mengelakkan kulit yang sensitif dari panas terik matahari.

Pemakanan Buaya di tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

blogger2u.com

Selepas melihat badak air mengambil makan pagi mereka, anda hanya perlu berjalan sedikit ke tasik buaya yang berdekatan pada waktu untuk sesi memberi makan buaya pada jam 11 – 11:30 pagi pada hari Sabtu dan Ahad sahaja.

Memancing di tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

Perikanan boleh dilakukan di Tasik Typha dari pukul 8 pagi – 6:30 malam setiap hari kecuali Jumaat. Kosnya ialah RM10 setiap batang. Tiada umpan hidup dibenarkan.

Nelayan memberitahu saya bahawa Marble Goby dan Giant Snakehead adalah tipikal jenis ikan yang menghuni kolam ini.

Berkayak di tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

Bayaran sewa berkapasiti RM7 sejam. Pengajar boleh disewa untuk kumpulan antara 10 hingga 20 orang pada RM180 selama 3 jam (tempahan diperlukan terlebih dahulu).

Waktu untuk berkayak adalah 9 pagi – 12 malam, 3 petang – 6 petang.

Laman Fauna di tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

Satu kawasan haiwan kecil landak dan kura-kura gergasi yang dapat hidup bersama sehingga mereka berkongsi tempat perlindungan yang sama untuk berlundung dari terik panas matahari. Bedfellows pelik tetapi saya menganggap kura-kura, dengan cangkang pelindung, adalah salah satu daripada beberapa makhluk yang tidak takut kepada landak dengan bulu berbisa.

Yuran Kemasukan & Waktu Pembukaan
Kemasukan adalah PERCUMA.

Anda perlu mendaftar di pintu masuk keselamatan.

Buka setiap hari 8 pagi – 6 petang

Jumaat dibuka dari pukul 8 pagi – 12 malam dan sekali lagi dari 2:45 petang – 6 petang.

Penginapan di tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

 

 

di tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands

tourismselangor.my

Mungkin anda cari ini juga..

Senarai Tempat Menarik Selangor Yang Menyeronokkan
Tempat Menarik Di Selangor Sunway Lagoon Yang Terbaik Di Asia
Tempat Menarik Di Selangor Suatu Panduan Percutian Lengkap 
Tempat Menarik Di Selangor Pulau Ketam Anda Rasai Kelainannya!

Penginapan disediakan untuk mereka yang ingin menginap semalaman.

Di kaunter penerimaan tetamu anda boleh mendaftar masuk untuk salah satu daripada 29 Chalets tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands ini dengan sebuah katil besar untuk dua orang (katil double) dan berhawa dingin.

Dan sangat bagus, perkhidmatan penginapan keseluruhannya baik dan berbaloi dengan harga yang berpatutan, RM120 setiap malam.

Asrama dan tapak perkhemahan juga boleh didapati pada kadar RM9 setiap orang bagi satu tapak setiap malam.

Untuk maklumat lanjut dan tempahan tempahan

Paya Indah Wetlands
Jabatan Perhilitan
Km 4, Jalan Dengkil Banting
43800 Dengkil
Selangor Darul Ehsan

Tel: + 603-87687616
Faks: + 603-87688424
E-mel: piw@wildlife.gov.my

Atau semak di sini.

Bagaimana untuk sampai ke Paya Indah Wetlands

Tempat Menarik Di Selangor Paya Indah Wetlands agak baik. Datang dari Putrajaya ke arah Dengkil. Di lampu isyarat di Dengkil masuk ke arah Banting. Selepas beberapa kilometer masuk ke kanan apabila melihat papan tanda Paya Indah. Ikut jalan ke hujung.

Terdapat tempat letak kereta percuma yang luas berhampiran pintu masuk. Semasa waktu puncak, anda mungkin boleh memandu di dalam taman. Sila bertanya dengan pengawal keselamatan di pintu masuk untuk minta kebenaran.

Kami telah menandakan lokasi sebenar di peta di halaman tempat menarik di Selangor Paya Indah Wetlands.

GPS di pintu masuk :

2 ° 51’35.1 “N 101 ° 38’03.4” E

2.859760, 101.634270

No comment for Tempat Menarik Di Selangor Paya Indah Wetlands

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di Selangor Paya Indah Wetlands

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares