HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah.

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Pusat Pemeliharaan Beruang Matahari Borneo

Pusat Pemeliharaan Beruang Matahari BorneoTempat Menarik Di Sabah – blog.traveloka.com

Anda kini boleh mendekati beruang paling kecil di dunia! Pusat Pemeliharaan Beruang Borneo terletak di sebelah Pusat Pemulihan Orang Utan Sepilok dan kepada semua pencinta hidupan liar di luar sana, Sepilok adalah tempat menarik wajib lawati. Pusat ini dilengkapi dengan kemudahan utama termasuk platform pemerhatian, boardwalk dan pusat pelawat.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Waktu Operasi
Pusat ini akan dibuka setiap hari dari pukul 9 pagi hingga 3:30 petang.

Pusat ini tidak mempunyai masa memberi makan,  pelawat dialu-alukan untuk melawat pada bila-bila masa pusat dibuka. Walau bagaimanapun, beruang matahari paling aktif dari 9:30 pagi hingga 3 petang.

Cara Pergi Pusat Pemeliharaan Beruang Matahari Borneo

Pengangkutan awam boleh didapati di bandar Sandakan. Pusat ini bersebelahan dengan Pusat Pemulihan Sepilok dan jarak antara bandar dan pusat ini adalah kira-kira 23 kilometer. Kenderaan Syarikat Jalan Labuk Road berlepas dari hadapan Majlis Perbandaran Sandakan (MPS) dari 6.00 pagi dan seterusnya tetapi hanya akan berhenti di persimpangan Pusat Pemulihan Sepilok. Anda perlu berjalan kira-kira satu setengah km. Anda juga boleh menyewa teksi untuk perjalanan pulang.

Yuran Masuk:

Berumur 12-17: Malaysia RM2.10, Bukan Malaysia RM15.90

Dewasa 18+: RM5.30 Malaysia, Bukan Malaysia RM31.80

Kemasukan percuma untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun.

Tempat Menarik Di Beaufort

Tempat Menarik Di BeaufortTempat Menarik Di Sabah – davishunter.com

Dikenali dengan banjir tahunannya, juga dikenali sebagai Venice of the East ini dicirikan oleh kedai-kedai yang dibina tinggi dari dari tanah. Salah satu bandar yang besar di sepanjang laluan keretapi, Beaufort adalah hentian transit bagi penumpang menaiki keretaapi ke Tenom, meneruskan perjalanan ke Menumbok kemudian menaiki feri dari sana ke Labuan.

Beaufort dinamakan selepas Leicester P. Beaufort, seorang peguam dan pentadbir di Chartered Company pada akhir 1800-an yang dikatakan tidak mempunyai pengalaman di Timur atau pentadbiran, tetapi telah dilantik sebagai Gabenor.

Kurang dari 95km dari Kota Kinabalu, anda boleh memandu di sana melalui Lebuhraya Beaufort dalam 1 ½ jam atau pergi dengan keretaapi, perjalanan yang akan mengambil masa 2 jam.

Jeruk tempatan tempatan adalah hasil berharga kawasan ini, serta buah-buahan tempatan yang lain.

Sekitar 45 minit perjalanan dari Beaufort adalah bandar Kuala Penyu, di mana anda boleh pergi ke Pulau Tiga, atau dikenali sebagai Survivor Island (daripada siri televisyen Survivor yang popular.)

Cara Pergi ke sana:
Dengan kereta api, papan dari Stesen Kereta Api Tanjung Aru. Tambang adalah RM4.80 satu cara.

Jadual Berlepas: Isnin – Isnin 7.45 pagi, Isnin 1.35 petang.
Kembali dari Beaufort: Isnin – Isnin 9.55 pagi, Isnin 10 pagi

Selain dari kereta api, pengangkutan lain adalah teksi dan bas seperti berikut.

Baca: Tempat Menarik Di Kundasang

Tempat Menarik di Sabah Batu Tulug

Tempat menarik di Sabah Batu TulugTempat Menarik Di Sabah – Phoebe Wang

Agop Batu Tulug adalah tebing batu kapur curam yang berdiri tinggi 39 meter dan merupakan sebahagian daripada pembentukan batu kapur Labang 20-25 juta tahun. Perkataan ‘agop’ dalam bahasa Orang Sungai bermaksud gua. Terdapat tiga gua utama, agop suriba (bawah) di tingkat hutan, lintaga (tengah) dan sawat (atas) betweeen 12-15m tinggi.

Di dalam gua-gua tengah dan atas adalah lebih dari seratus keranda kayu yang diukir sejak 200-250 tahun, ditonton oleh kelawar dan menelan. Kampung Batu Putih boleh dilihat dari sini juga.

Keranda itu menyerupai haiwan yang berbeza yang berkaitan dengan kepercayaan Orang Sungai tetapi juga dikatakan bahawa mereka adalah peti mati orang Cina yang pernah menetap di kawasan itu sebagai artifak Cina ditemui di antara jenazah.

Muzium laman sejak tahun 1996, ia mempunyai kemudahan seperti pusat maklumat, tangga yang membawa kepada gua, tandas dan pondok rehat.

Waktu pembukaan
Harian dari 9.00 pagi hingga 5.00 petang

Pergi ke sana
Perjalanan ke Batu Tulug mengambil satu setengah jam dari Sandakan atau 45 minit dari Lahad Datu. Anda boleh memandu sendiri atau melalui pengendali pelancongan.

Yuran Masuk
Pemegang MyKad (Dewasa): RM 2.00
Lain-lain: RM15.00
Pelajar berpakaian seragam, kanak-kanak di bawah 12 tahun, orang kurang upaya dan warga emas masuk secara percuma.

Baca juga: Tempat Menarik Cameron Highlands

Balung River Eco Resort

Balung River Eco Resort tempat menarik di sabah

Terletak di tengah-tengah hutan Sungai Balung dengan hutan hujan tropika yang asli di Tawau Hills Park sebagai latar belakang, Balung River Eco Resort adalah tempat percutian menarik yang sempurna untuk pelancong dan tempat yang semakin popular untuk mesyuarat kumpulan atau acara korporat.

Chalet dibina dengan batu sungai dan kayu tempatan, memberikan rasa kedesaan. Dilengkapi dengan keselesaan dan berhawa dingin, bilik-bilik selesa dan bersih, memastikan anda mempunyai penginapan yang menyenangkan.

Pelawat boleh menikmati pelbagai aktiviti sepanjang penginapan mereka. Di sini terdapat banyak buah-buahan, dari kegemaran tempatan kepada spesies yang lebih eksotik, seperti buah naga dan abiu. Aktiviti-aktiviti lain termasuk berbasikal gunung, memerhati burung atau hanya mengembara di sepanjang laluan yang terdapat di sini. Sama ada anda ingin berehat atau meneroka dunia pertanian yang menarik, Balung River Eco Resort menjanjikan pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Cara Pergi ke Balung River Eco Resort

Memandu dari Pekan Tawau ke Balung akan mengambil masa kira-kira 40 minit. Anda juga boleh mengambil teksi dari bandar dengan bayaran kira-kira RM40.00 setiap perjalanan (pergi sahaja). Selain dari menyewa teksi, anda juga boleh meminta pihak hotel mengaturkan perjalanan ke sana. Sebagai alternatif, hubungi operator pelancongan tempatan untuk urusan pengangkutan dan penginapan.

Yuran Masuk

Dewasa: RM3.00
Kanak-kanak (12 tahun ke bawah): RM2.00

Maklumat Perhubungan:
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi

+60 89-761 339
+60 89-261 669
+60 89-251 669
+60 89-763 637
seavent@po.jaring.my
seaventuresdives.com

Baca: Tempat Menarik Di Selangor

Muzium Akuarium Marin

Tempat Menarik Di Sabah Tempat Menarik Di Sabah – mysabah.com

Muzium yang terkini adalah tambahan kepada kampus Universiti Malaysia Sabah.

Ditubuhkan pada tahun 1995, Institut Penyelidikan Marin Borneo (BMRI) bertujuan untuk mempromosikan pendidikan, penyelidikan dan latihan dalam pemuliharaan dan pembangunan sumber marin yang mampan, dan penerapan bioteknologi yang rasional.

Terletak di dalam kompleks Kompleks Institut Penyelidikan Marin Borneo (BMRI) di kawasan Teluk Sepanggar, akuarium dan marin ini mempunyai salah satu kemudahan akuarium yang terbaik di Pulau Borneo.

Antara kemudahannya ialah tangki pameran, pusat pameran terumbu hidup terbuka, pusat pameran terumbu cetek hidup, pejalan kaki hutan bakau bakau, Muzium Laut Maritim kontemporari, Kiosk Maklumat Interaktif Multimedia, dan menyelam Sipadan.

Waktu operasi
Isnin-Khamis & Sabtu – 9 pagi 12.30 malam, 2 malam 4 petang

Jumaat – 9 pagi-11.30 pagi, 2 petang-4 petang

Ditutup pada hari Ahad dan Cuti Umum

Baca: 15 Tempat Menarik Di Kundasang Yang Sejuk Bagaikan Berada Di New Zealand

Cara Pergi Ke Muzium Akuarium Marin

UMS terletak kira-kira 3 kilometer jauhnya dari pusat kota (sekitar 10 – 15 minit memandu). Anda boleh menggunakan pengangkutan awam untuk ke UMS, bas disediakan setiap hari di stesen bas di hadapan Hotel Shangri-La Downtown atau anda boleh mendapatkan teksi dari pusat bandar untuk ke UMS.

Aktiviti:

1) Pemeriksaan Video: Sabtu (9 pagi -12.30 malam & 2 malam 4 petang)
2) Masa Makan: 3.30 petang – 4 petang

Peringatan:

Semasa lawatan anda, sila ikut peraturan seperti di bawah:

1. Makanan dan minuman hanya dibenarkan di luar Muzium & Akuarium Marin
2. Sila jangan sentuh bahan pameran atau gerakkan spesimen pada paparan, dan
3. Pada hari Isnin-Jumaat, aktiviti tayangan video akan diadakan sekiranya tidak ada kuliah atau program rasmi yang diadakan di Bilik Mini Theatre.

Rumah Agnes Keith

Tempat Menarik Di SabahTempat Menarik Di Sabah – tootze

Kuarters Kerajaan British British, yang dipanggil Newlands, pernah diduduki oleh penulis terkenal Amerika, Agnes Newton Keith, yang menulis Land Below the Wind pada tahun 1939. Rumah itu menjadi rumah kepada Agnes dan keluarganya, Henry (juga disebut sebagai Harry) George Keith , yang merupakan Konservator Hutan yang juga anak mereka.

Hari ini rumah itu menjadi rumah warisan, memberikan gambaran menarik untuk hidup semasa zaman British North Borneo. Ia dilengkapi dengan perabot kolonial yang dibaikpuleh dan barangan antik. Sebuah galeri di tingkat atas menceritakan kisah wanita luar biasa ini, buku-bukunya dan keluarganya.

“Rumah baru ini indah. Pengembara dari seluruh dunia akan datang mengunjunginya.

Baca: Tempat menarik di Selangor

Waktu Operasi

Tujuh hari seminggu (Isnin – Ahad), dari pukul 9 pagi hingga 5 petang

Cara Pergi ke sana

Agnes Keith House adalah sebahagian daripada Jejak Warisan Sandakan. Dari bandar Sandakan, hanya 20-minit berjalan kaki. Anda juga boleh mengambil teksi.

Yuran masuk
Pemegang MyKad: RM2.00
Pemegang MyKad melebihi 55 tahun: Percuma
Kanak-kanak di bawah 12 tahun: Percuma
Lain-lain: RM15.00

Tempat Menarik Kampung Luanti, Ranau untuk sesi urutan ikan!

Suka sesuatu yang lebih unik daripada spa biasa-biasa di luar sana? Apa kata anda pergi ke Kampung Luanti, Ranau untuk sesi urutan ikan!

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum TahuTempat Menarik Di Sabah – encikshino.com

Dalam dialek tempatan KadazanDusun, ‘tagal’ bermaksud ‘tidak memancing’, dan tujuan utama ‘tagal’ adalah untuk memelihara alam sekitar serta ekosistem untuk memberi manfaat kepada generasi masa depan. ‘Ikan Pelian’ atau Malaysian Mahseer berasal dari keluarga Cyprinidae. Ikan-ikan ini secara khusus dilatih oleh penduduk kampung untuk melakukan aktiviti urutan penyembuhan pelbagai penyakit.

Urut ikan dianggap mempunyai kesan penyembuhan pada mereka yang mengalami psoriasis. Berkunjung ke Kampung Luanti untuk rawatan teratur ikan dan anda akan menikmati kulit yang lebih licin dan sihat seperti kulit bayi.

Sekiranya idea mengurut dengan ikan membuang kulit mati anda tidak menyeronokkan, anda boleh cuba aktiviti lain seperti trekking hutan dan perkhemahan. Sekiranya anda berminat untuk tinggal lebih lama, Kampung Luanti juga dilengkapi dengan program homestay untuk membuat pengunjung merasa seperti di rumah sendiri.

Baca: 7 Tempat menarik di Perak

Cara Ke Kampung Luanti

Ia mengambil masa kira-kira 2 jam dan 30 minit dengan jalan darat ke Ranau dari Kota Kinabalu. Anda boleh mendapatkan teksi atau anda boleh menyewa kereta dan memandu ke Ranau.

Yuran kemasukan
Tempatan (Dalam Ranau)

Dewasa- berumur 18 tahun: RM 3.00
Kanak-kanak – Bawah 18 tahun: RM 1.00

Tempatan (Luar Ranau)

Dewasa – Lebih 18 tahun: RM 5.00
Kanak-kanak – Bawah 18 tahun: RM 2.00

Antarabangsa

Dewasa / Kanak-kanak: RM 10.00

No comment for Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park

Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park Permata Yang Tersembunyi

Posted at

Tempat menarik Tun Sakaran Marine Park, dengan alam semula jadi yang tidak tercemar, kehidupan marin yang bertenaga dan pantai yang indah, pulau-pulau syurga Sipadan... Read More


0 Shares