HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Di Perlis Panduan Percutian Lengkap Indera Kayangan

Tempat Menarik Di Perlis Panduan Percutian Lengkap Indera Kayangan

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Adakah tempat menarik di Perlis?

Perlis adalah negeri terkecil di Malaysia yang meliputi kawasan sekitar 800 km persegi. Ia juga merupakan negeri paling utara di semenanjung dan dikelilingi oleh Thailand di sempadan barat laut, utara dan timur laut dan di negeri Kedah di selatan dan timur.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Nama penuhnya ialah Perlis Indera Kayangan. Dalam banci 2010 ia mempunyai penduduk hanya 225,000 iaitu negeri yang paling kurang penduduknya di Malaysia selain Wilayah Persekutuan Labuan dan Putrajaya.

Ibu negeri Perlis adalah Kangar dan yang juga merupakan bandar Diraja, namun tempat kediaman Sultan adalah Arau. Perlis adalah satu-satunya negeri di mana pemerintah mempunyai Raja.

Tempat Menarik Di Perlis Panduan Percutian Lengkap Indera Kayangan

Pernah dengar orang sebut Harum Manis? Inilah hasil pertanian keluaran negeri Perlis yang paling masyur di seluruh negara. Buah mangga Harum Manis sangat eksklusif, sangat sedap dan harganya berpatutan dengan kualitinya.

Selain dari itu mari kita jelajah negeri Perlis satu per satu meneroka tempat menarik di Perlis ini yang mungkin anda belum tahu.

Taman Negeri Perlis

 

Taman Negeri Perlis adalah sebuah bukit yang terletak berhampiran dengan Tasik Timah Tasoh yang menjadi tumpuan pelancong dalam dan luar negeri kerana keindahan alam semulajadinya. Taman Negeri Perlis ini terbentang seluas 36 kilometer di sepanjang sempadan negara Thailand. Di sinilah terdapatnya tempat menarik di Perlis yang terdiri dari  beberapa buah gua yang merupakan tempat pembentukan batu kapur berusia jutaan tahun seperti Gua Wang Burma dan Gua Kelam.

Seperti juga tempat menarik di sekitar, anda dihidangkan dengan keindahan alam semulajadi flora dan fauna. Hanya dapatkan kebenaran dari pihak berkuasa terlebih dahulu untuk meneroka tempat menarik di Perlis ini.

ATV Maneq Hills Adventure

tempat menarik di perlis

Sukakan aktiviti sukan lasak? Bina kekuatan fizikal dan mental anda dengan sukan ATV Maneq Hill. Terbuka kepada orang dewasa dan kanak-kanak, dengan bayran masuk antara RM20 hingga RM60 sahaja. Anda boleh menunggang dengan sepuas-puasnya membina skill dan mencabar keupayaan diri.

ATV Maneq Hills Adventure terletak berhampiran Tasik Timah Tasoh.

Phone: 012-472 0293

Tasik Timah Tasoh

Tasik Timah Tasoh dibina pada tahun 1992 dengan kos RM67 juta dan menyumbang bekalan air kepada penduduk Perlis dan sebagai menghalang kejadian banjir di negeri Perlis. Tasik itu boleh menampung kira-kira 35.3 juta liter air pada satu-satu masa.

Selain dari merupakan salah satu tempat menarik di Perlis yang indah Tasik Timah Tasoh juga menjadi tempat perlindungan bagi burung-burung terutama dari negara-negara yang sejuk kerana tasik air tawar ini dengan persekitaran semulajadi menyediakan makanan dan tempat tinggal yang sangat diperlukan oleh burung-burung ini.

Terletak di Taman Negeri Perlis, tasik ini juga dikenal pasti sebagai tapak yang sesuai untuk penternakan ikan dan projek akuakultur.

Tasik Timah Tasoh adalah takungan buatan manusia di Perlis. Ia mendapat namanya dari dua batang sungai, Sungai Timah dan Sungai Tasoh, yang menyediakan kawasan tadahan utama. Pembinaan bermula pada tahun 1987. Dilengkapkan pada tahun 1992 dengan kos RM67 juta.

Tasik ini seluas 1300 hektar, dan boleh menampung 35.3 juta liter air. Ia dicipta apabila empangan dibina di Sungai Korok, kira-kira 2.5km di bawah pertemuan Sungai Timah dan Sungai Tasoh.

Tempat perlindungan burung ditubuhkan di Timah Tasoh untuk melindungi habitat burung-burung yang bermigrasi di sini semasa musim sejuk di hemisfera utara.

Tasoh Lake Resort & Retreat adalah tempat yang bagus untuk berehat untuk ketenangan fikiran. Keseronokkan melakukan aktiviti luar tanpa batasan.

Kehidupan malam adalah sedikit berbeza tanpa muzik yang memekakkan. Anda mungkin dihiburkan dengan bunyi serangga dan makhluk malam. Tempat menarik di perlis ini mempunyai wakaf dengan tempat barbeku yang berderetan kawasan tepi tasik.

Terdapat  juga kemudahan kayak, dewan dan ruang luas untuk kanak-kanak (dan orang dewasa) untuk bermain dan beriadah. Terletak di antara bukit-bukit, udara segar dan masih tidak tercemar.

Tasik ini adalah tempat yang ideal untuk berehat dan menghiburkan diri sendiri. Anda berpeluang menyaksikan pemandangan yang menakjubkan dari Tasik Timah Tasoh dan puncak unik kembar Bukit Chabang. Sebenarnya, rakaman ini secara tidak sengaja terputus. Pada masa itu, kita tidak tahu ada puncak kembar di kawasan ini.

Tasoh Lake Resort & Retreat (TLRR) terletak di empangan Timah Tasoh di Perlis. Konsep ekopelancongan TLRR terletak di sebidang tanah seluas 39 ekar dengan pemandangan semula jadi panorama alam yang indah dari tasik Timah Tasoh, Nakawan Range, Bukit Cabang dan Bukit Manik. TLRR adalah kira-kira 12 km dari Kangar dan 15 km dari Padang Besar.

Aktiviti rekreasi yang disediakan dalam TLRR adalah untuk membantu membina kekuatan mental dan fizikal peserta dan juga meningkatkan produktiviti dan motivasi tenaga kerja dalam organisasi.

Tempat Menarik Di Perlis – Taman Herba Perlis

Tempat Menarik Di Perlis Taman Herba Perlis

Meliputi kawasan seluas 12 hektar, Taman Herba Perlis harus menjadi tempat persinggahan bagi pelancong ketika mereka berada di Perlis untuk bercuti. Beberapa kilometer jauhnya, Taman Herba Perlis terletak bersebelahan Taman Rekreasi Bukit Ayer dan ladang Ular. Dikenali sebagai ‘Taman Herba’ atau ‘Rimba Herba’ dalam bahasa Melayu, ianya telah lama wujud sejak tahun 1998 dan dibuka kepada orang ramai sejak 1999. Sejak itu, ia telah menjadi salah satu destinasi pelancongan yang terkenal dan tempat menarik di Perlis.

Perlis, sebagai negeri pertanian di Malaysia, mempunyai Taman Herba yang ditubuhkan oleh Jabatan Perhutanan dengan tujuan untuk mempelbagaikan tumbuhan herba bagi faedah masa depan yang berpotensi. Taman ini kini ditempatkan sebagai muzium ethno botany untuk pelawat serta bahan takungan genetik kepada banyak sumber tanaman yang ada di negara ini. Selain itu, tempat menarik di Perlis, Taman Herba ini digunakan oleh para penyelidik untuk mengkaji lebih lanjut tentang penggunaan tumbuhan khusus untuk tujuan rawatan tradisional untuk menyembuhkan pelbagai penyakit.

Sehingga hari ini, Taman Herba Perlis mempunyai lebih daripada 1000 spesies herba yang pelbagai, tumbuh-tumbuhan perubatan tradisional di samping rempah-rempah. Kepelbagaian herba yang dikekalkan di sini bukan sahaja termasuk spesis tempatan, tetapi juga jenis eksotik yang jarang ditemui di kawasan awam.

Melihat kepada Taman Herba mempunyai koleksi tanaman yang unik, ia menarik minat pelawat kerana mereka jarang menemui spesis seperti Mengkudu, Tongkat Ali, Cekor dan Selasih. Walaupun, sesetengah tumbuhan mungkin biasa, seperti Hibiscus, Sireh dan Pinang.

Taman ‘muzium’ ini membolehkan pelawat mengetahui nama saintifik tumbuhan, asal dan tujuan tumbuhan dari segi kegunaan perubatan. Dengan menetapkan maklumat pendidikan seperti itu, ia mewujudkan kesedaran di kalangan penduduk tempatan dan pengetahuan peralihan kepada generasi muda tentang kepelbagaian tumbuh-tumbuhan yang terdapat di Malaysia.

Keadaan taman diliputi dengan pokok-pokok tinggi umpama kanopi yang meredupkan, ia memberikan keseronokan kepada pelawat. Di kiri kanan laluan dilitupi dengan tumbuh-tumbuhan herba yang dilebelkan dengan papan tanda kecil yang menerangkan tentang tumbuhan tersebut. Ibu bapa boleh membawa anak-anak mereka sebagai aktiviti luaran serta trip pendidikan.

Tempat menarik di Perlis ini dibuka setiap hari kecuali hari Isnin dari jam 8 pagi hingga 5 petang. Pada hari Jumaat akan berihat pada waktu solat Jumaat.

Bukit Keteri

tempat menarik di perlis

malaysia.travel

Bukit Keteri, sebuah batu kapur karst yang terkenal, terletak di negeri Perlis di kawasan utara Semenanjung Malaysia.

Menara batu kapur yang mengagumkan yang dikelilingi oleh sawah padi hijau saujana mata memandang. Perjalanan singkat sepanjang 20 minit melalui sawah padi untuk sampai ke kaki bukit adalah cukup untuk memberikan anda kepuasan.

Pendakian bermula dari dalam sebuah gua di mana pembukaan melengkung yang kelihatan seperti sebuah kubah masjid di kampung-kampung. Dari sini, ia terus mendaki bukit batu kapur. Pendaki akan mengambil masa hanya beberapa jam untuk sampai ke “Belly Button Window” yang menawarkan pemandangan indah Bukit Keteri dan persekitarannya.

Di puncak, pendaki akan mendapat ganjaran yang baik dengan pemandangan panorama tanah rata di sekelilingnya. Untuk pengalaman yang lebih hebat, sebaiknya cuba memanjat pada sebelah petang dan berpeluang menyaksikan keindahan panorama matahari terbenam yang indah di atas tanah di bawah.

Laluan pendakian di Bukit Keteri telah ditemui oleh Ekspedisi Mammut ke Malaysia pada tahun 2007. Pembentukan gua Bukit Keteri sebenarnya merupakan gua raksasa di dalam kubah batu di mana “ruang” paling luas di dalam sistem gua yang dapat menampung jet jumbo.

Hutan Lipur Bukit Kubu

tempat menari di perlis

Hutan Lipur Bukit Kubu memberi kepelbagaiaan keseronokkan di tempat menarik di Perlis. Hany 15 kilometer dari banda Kangar dan berhampiran dengan Jeti Kuala Perlis yang menghubungkan dengan tempat menarik Langkawi

Dengan keluasan 184 hektar mempunyai permukaan berbukit dengan ketinggian sehingga 200 meter dari aras laut, tempat menarik di Perlis ini diwujudkan pada tahun 1992, boleh diterokai oleh pengunjung hanya seluas 12 hektar.
Mempunyai pelbagai jenis tumbuhan dan dikelilingi oleh sawah padi dan mempunyai sebuah tasik seluas 2 hektar yang dinamakan Tasik Putri Kayang.  Kawasan hutan lipur ini merupakan sebuah lokasi untuk berekreasi dan juga sangat seronok bagi yang berminat dengan aktiviti menjelajah gua kerana di sini terdapat beberapa buah gua semulajadi seperti Gua Ikan dan Gua Harimau.
Dengan adanya sebuah tasik kecil, sawah padi dan saliran di hadapan gua, menyebabkan kawasan menjadi tumpuan pelbagai jenis burung yang menambahkan keunikan tempat menarik di Perlis ini. Kewujudan gua batu kapur di tempat menarik ini juga merupakan unjuran laluan interpretasi batu kapur.

Banyak kemudahan yang disediakan untuk keselesaan pengunjung seperti wakaf, menara pemerhati, tandas, taman permainan kanak-kanak, denai, bangku dan meja, surau, lapangan aerobik dan tapak refleksologi.

Antara aktiviti-aktiviti yang sesuai dijalankan di Hutan Lipur Bukit Kubu adalah berkhemah, menjelajah gua, memerhati burung, treking, interpretasi denai dan mengambil gambar. Selain daripada itu, pengunjung juga boleh bersiar-siar, melihat pemandangan sekitar dan berjoging.

Hutan Lipur Bukit Kubu dibuka kepada pengunjung setiap hari bermula jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang. Untuk sampai ke Hutan Lipur Bukit Kubu, pengunjung boleh memilih sama ada untuk menggunakan kenderaan persendirian mahupun pengangkutan awam seperti teksi.

Hutan Lipur Bukit Ayer

Hutan Lipur Bukit Ayer

Hutan Lipur Bukit Ayer terletak hanya 13 kilometer sahaja dari bandar Kangar, dan lokasi hutan ini adalah di dalam Hutan Simpan Bukit Bintang. Terdapat sebatang sungai yang boleh dijadikan destinasi perkelahan bersama keluarga. Aktiviti BBQ dibenarkan dan tempat perkemahan yang menarik yang lengkap dengan tempat memasak disediakan.

Anda boleh mandi manda di sungai yang jernih airnya. Terdapat sebuah kolam di mana anda boleh bermain gelongsor air yang menyeronokkan.

Wang Gunung

Tempat Menarik Di Perlis

Sumber: malaysia.travel

Terletak di sempadan Malaysia – Thailand, Wang Gunung terkenal di kalangan Rock Climbers kerana keunikan dan cabarannya. Gunung ini terletak 499.1 meter yang mewujudkan latar belakang yang mengagumkan dari Kelab Golf Putra yang berdekatan.

Kebanyakan batu yang membina gunung Wang Gunung dihubungkan dengan pembentukan gunung Machinchang, Setul, Kubang Pasu dan Chuping. Terdapat beberapa kawasan yang berpotensi besar dipromosikan sebagai tapak Geo Heritage dan tapak Pelancongan Geo. Kawasan ini adalah Gua Kelam, Gua Cenderawasih, Gunung Perlis, Gua Wang Burma, hutan tropika Bukit Kubu, Utan Aji, Guar Geteri dan Wang Gunung.

Memperkenalkan kawasan ini sebagai tapak Geo Heritage dan Geo Tourism akan mewujudkan nilai tambah sambil mewujudkan kesedaran di kalangan pelancong tempatan dan antarabangsa untuk memelihara kawasan tersebut. Ia juga akan mewujudkan peluang untuk penyelidikan oleh pelajar tempatan dan antarabangsa serta peluang pekerjaan untuk komuniti setempat.

Pendakian ke Wang Gunung akan mengambil masa kira-kira 2 – 3 jam dan ia mempunyai 14 perhentian pit bagi pendaki untuk berehat sebelum sampai ke puncak. Pendaki perlu menghadapi pelbagai rintangan sebelum sampai ke gunung. Antara halangan yang paling sukar ialah memanjat trek securam 70-80 darjah. Setiap pendaki dinasihatkan untuk menyediakan pakaian dan kelengkapan tambahan sebelum memanjat.

Permit diperlukan untuk pergi ke laluan. Sekiranya anda ditangkap di laluan tanpa permit, ia dianggap melanggar undang-undang dan boleh didakwa. Permit ini boleh didapati di Jabatan Perhutanan Perlis berharga RM5 seorang.

Wang Gunung terletak di negeri Perlis. Pengunjung boleh menaiki bas atau memandu dari Lebuh Raya Utara-Selatan (PLUS), mengambil jalan keluar melalui Changlun dan mengambil lebuh raya Changlun-Kuala Perlis ke Kangar. Dari Kangar, terus ke arah Padang Besar. Teruskan perjalanan menuju ke Sg. Batu Pahat. Sebagai alternatif, pelancong boleh menaiki kereta api ETS dari Stesen Kuala Lumpur Sentral ke Arau, Perlis dan perjalanan mengambil masa kira-kira 5 ½ jam.

Tourism Malaysia Perlis Office
+604-978 1235/9781

Hikers Perlis
+60195745227

Gua Kelam

Tempat Menarik Di Perlis

Sumber: Afraliza

Salah satu gua yang paling unik di Malaysia adalah gua batu kapur yang panjangnya 370 meter berhampiran pekan kecil Kaki Bukit (yang dikatakan ‘bukit kaki’) yang dipanggil Gua Kelam atau Gua Kegelapan. Terletak kira-kira 33 kilometer di utara Kangar, ibukota negeri, Taman Rekreasi Gua Kelam terkenal dengan ‘gua berjalan’ yang mempesonakan di mana anda boleh masuk dari satu hujung gua dan keluar di lokasi yang berbeza.

Satu-satunya jalan ke gua adalah melalui jambatan gantung kayu lapan kaki lebar. Jambatan ini menghubungkan Kaki Bukit ke Lembah Wan Tangga, sebuah lembah di seberang Gua Kelam. Meninjau kembali pada tahun 1935, orang-orang Inggeris melihat laluan air sebagai kaedah yang mudah untuk mengangkut bijih timah dari sebuah lombong yang terletak berhampiran aliran masuk melalui gua bawah tanah ke Kaki Bukit.

Sekarang, penduduk tempatan dan pelancong membuat jalan melalui gua melalui laluan jembatan kayu yang diterangi cahaya lampu di dalam gua. Anda masih boleh menjumpai sisa-sisa operasi lombong timah di dalam gua itu. Semasa anda melewati gua ini, bisikan aliran sungai bawah tanah yang mengalir, bersama dengan kelelawar yang mencicit dan air menetes dari stalaktit, membentuk konsert bunyi semulajadi. Kedengarannya agak menyeramkan, tetapi itulah yang melengkapkan misteri sebuah gua yang pernah menjadi rumah manusia Zaman Batu.

Taman Rekreasi Tasik Melati

Tempat Menarik Di Perlis Panduan Percutian Lengkap Indera Kayangan

Sumber: Yamin

Taman Tasik Melati yang terletak di Kangar ini sangat unik kerana terdapat tasik yang mengandungi 150 buah pulau kecil yang dihubungkan dengan jambatan-jambatan comel yang direka dengan sangat menarik. Ini memudahkan anda menikmati keindahan tempat menarik di Perlis yang istimewa ini.

Tasik-tasik dihiasi dengan pokok teratai yang menghijau dan berlatar belakangkan panorama pergunungan yang mengkagumkan.

Selain dari keindahan pemandangan di sini, Tasik Melati juga menjadi tempat persinggahan ratusan spesis burung yang berbagai warna  dan bunyi. Anda tidak akan kesunyian semasa berada di sini. Taman tasik ini sangat bagus untuk berihat-rihat bersama keluarga kerana disediakan juga tempat permainan kanak-kanak yang menyeronokkan.

Sambil berihat sambil menjaga kesihatan, anda boleh menyusuri laluan refleksologi berkaki ayam yang memberikan urutan tapak kaki secara semulajadi. Dikatakan urutan tapak kaki dapat menjaga kesihatan secara menyeluruh.

Booking Hotel Malaysia
Cameron Highlands

Tempat menarik di Selangor
Tempat menarik di Selangor Pulau Ketam

No comment for Tempat Menarik Di Perlis Panduan Percutian Lengkap Indera Kayangan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di Perlis Panduan Percutian Lengkap Indera Kayangan

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares