HOME
Home » Destination » Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Posted at | Categorised in Destination

Tempat menarik di New Zealand terkenal di seluruh dunia kerana pemandangannya yang luar biasa, mulai dari pergunungan yang menyapu hingga sistem gua bawah tanah yang luas, glasier raksasa hingga mata air panas yang mendidih, pantai pasir keemasan hingga garis pantai yang kasar. Ia juga dipenuhi dengan bandar-bandar yang sejuk, tempat tersembunyi, hidupan liar yang indah, dan banyak lagi.

Sebenarnya, ada banyak perkara yang harus dilakukan di New Zealand.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Terpisah menjadi dua pulau, Utara dan Selatan, ini adalah perkara teratas di New Zealand yang kami rasa pelancong yang tidak boleh ketinggalan. Sekiranya anda mahu, anda boleh klik untuk melompat terus ke Pulau Selatan.

1. Lawati Mount Doom di Taman Negara Tongariro

Tempat Menarik Di New ZealandTempat Menarik Di New Zealand – gapyear.com

Taman nasional tertua di New Zealand adalah tempat terletaknya tiga gunung berapi aktif (termasuk Gunung Doom yang sebenarnya), Tongariro Alpine Crossing yang sangat indah (salah satu kenaikan sehari terbaik di dunia), mata air panas, kolam lumpur mendidih, agama Maori laman web, dan banyak lagi. Ini adalah planet Bumi yang paling mengejutkan.

Resort Gambang

2. Berkayak di bawah tanah di Waitomo

Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Pergi ke pantai barat dan anda akan menemui Waitomo, sebuah bandar yang cantik yang terletak di seberang bukit hijau yang menyenangkan. Hanya apabila anda menuju ke bawah tanah, anda dapat mengetahui keajaiban sebenarnya: rangkaian gua mistik yang diterangi oleh cacing cahaya, tempat yang sempurna untuk berkayak, tabung, dan canyoning.

Things To Do In New Zealand For Adrenaline Seeker

3. Panaskan barang di Rotorua

Jangan terhalang oleh bau – perairan panas bumi dapat memasak telur, tetapi lebih dari menebusnya dengan mata air panas, geyser, kolam lumpur, dan lokasi tepi tasik yang indah.

4. Pergi belayar di sekitar Teluk Kepulauan

Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Hampir sejauh utara anda boleh pergi, anda akan menemui Bay of Islands, sekitar 140 daripadanya lebih tepat, menawarkan banyak garis pantai untuk diterokai dengan kapal, dan juga kampung-kampung untuk berhenti. Singgahlah di bandar Russell yang menawan untuk makan tengah hari makanan laut yang sangat baik.

Panduan wisata Indonesia
Tempat paling menarik di Indonesia

5. Kagumi Laut Cathedral Cove

Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang MenyeronokkanTempat Menarik Di New Zealand – gapyear.com

Hanya boleh dilalui dengan menaiki kapal atau berjalan kaki, lengkungan batu Cathedral Cove adalah pemandangan yang luar biasa, dan juga batu Te Hoho yang menggegarkan dari ombak. Anda mungkin mengenalinya dari The Chronicles of Narnia: Prince Caspian.

Tempat menraik Melaka
Tempat menarik Semarang

6. Berkelah di Whangarei Falls

Berkelah di Whangarei Falls

Dengan ketinggian 24 kaki dan mengalir sepanjang tahun, Air Terjun Whangarei layak mendapat reputasi sebagai salah satu air terjun paling fotogenik di New Zealand. Ia sangat mudah dijangkau, menjadikannya tempat yang bagus untuk berjalan-jalan lembut di semak-semak atau hanya duduk berkelah di luar kawasan percikan.

7. Mengembara Hutan Waipoua Kauri Kuno

Mengembara Hutan Waipoua Kauri KunoTempat Menarik Di New Zealand – gapyear.com

Pergi ke Hokianga di pantai barat dan menyelam ke hutan Waipoua untuk melihat pokok kauri yang menjulang tinggi, beberapa di antaranya berumur hingga 3000 tahun. Paling ikonik adalah Tane Mahuta, pokok kauri terbesar di dunia dengan ketinggian 167 kaki dan 13 meter di sekitar pangkalannya.

8. Makan sarapan pagi di Hobbiton

Tempat Menarik Di New Zealand – gapyear.com

Luncurkan kuda anda (atau kereta) dan naik ke Matamata, di mana anda akan menemui Hobbiton sebenar (atau set skala penuh yang digunakan untuk filem The Lord of the Rings). Ini adalah tempat pelancongan yang besar sekarang, tetapi tetap menjadi salah satu perkara teratas yang harus dilakukan di New Zealand untuk mana-mana peminat trilogi fantasi.

9. Kagumi Pantai Dari Rumah Api Castlepoint

Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang MenyeronokkanTempat Menarik Di New Zealand – gapyear.com

Garis pantai sepanjang Wairarapa tanpa henti menakjubkan, tetapi Castlepoint dan rumah api berusia 100 tahun yang menakjubkan adalah tempat terbaik untuk benar-benar menghargai pemandangan laut. Terdapat juga tempat berenang yang selamat di lagun terlindung di sini.

10. Bersantai Di Pantai Di Teluk Plenty

Bersantai Di Pantai Di Teluk Plenty

Anda mungkin tidak mengaitkan New Zealand dengan pantai panas yang terik, tetapi Bay of Plenty mempunyai pasir, selancar, dan matahari untuk menyaingi mana saja tempat menarik di dunia. Bersantai di pantai, makan buah kiwi segar, dan lihat gunung berapi laut yang aktif di negara ini.

11. Bersantai di Semenanjung Coromandel

Bersantai di Semenanjung CoromandelTempat Menarik Di New Zealand – gapyear.com

Walaupun dekat dengan Auckland, pasir putih dan teluk Coromandel yang berbatu sering tenang, menawarkan tempat yang sempurna untuk melarikan diri dan bersantai di tengah pemandangan yang indah.

12. Mencapai Puncak Pinnacles

Mencapai Puncak Pinnacles

Peningkatan yang panjang dan melelahkan tetapi sangat memuaskan, Pinnacles Walk mengikuti langkah-langkah yang dibina untuk melombong dan pembalak pada tahun 1900-an dan menawarkan beberapa pemandangan indah di Pulau Utara. Sekiranya anda ingin mencapai puncak, anda perlu menempah lebih awal dan bermalam.

No comment for Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Best Places To Eat In Kuala Terengganu

Best Places To Eat In Kuala Terengganu | Best Destination For Foodie

Posted at

The state of Terengganu is not only rich in culture, but also with its own variety of dishes. From keropok lekor, nasi dagang, ikan... Read More

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur Tempat Percutian Yang Ideal

Posted at

Hotel dengan kolam renang di Kuala Lumpur adalah tempat percutian yang ideal bagi pelancong yang ingin bersantai setelah seharian meneroka banyak peluang bersiar-siar dan... Read More

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Posted at

Looking for Great Malaysian Dishes and the best place to eat in KL? The city of Kuala Lumpur and the Klang Valley is certainly... Read More

Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

Posted at

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100 – Kuala Lumpur adalah sebuah metropolis yang luas – ibu kota Malaysia dan dengan itu, pelancongan... Read More

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Posted at

10 Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap – Sudah tentu, Malaysia adalah gedung bagi makanan Melayu terbaik di dunia. Walaupun hidangan popular seperti nasi lemak... Read More


0 Shares