HOME
Home » Destination » Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Posted at | Categorised in Destination

Tempat menarik di New Zealand terkenal di seluruh dunia kerana pemandangannya yang luar biasa, mulai dari pergunungan yang menyapu hingga sistem gua bawah tanah yang luas, glasier raksasa hingga mata air panas yang mendidih, pantai pasir keemasan hingga garis pantai yang kasar. Ia juga dipenuhi dengan bandar-bandar yang sejuk, tempat tersembunyi, hidupan liar yang indah, dan banyak lagi.

Sebenarnya, ada banyak perkara yang harus dilakukan di New Zealand.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Terpisah menjadi dua pulau, Utara dan Selatan, ini adalah perkara teratas di New Zealand yang kami rasa pelancong yang tidak boleh ketinggalan. Sekiranya anda mahu, anda boleh klik untuk melompat terus ke Pulau Selatan.

1. Lawati Mount Doom di Taman Negara Tongariro

Tempat Menarik Di New ZealandTempat Menarik Di New Zealand – gapyear.com

Taman nasional tertua di New Zealand adalah tempat terletaknya tiga gunung berapi aktif (termasuk Gunung Doom yang sebenarnya), Tongariro Alpine Crossing yang sangat indah (salah satu kenaikan sehari terbaik di dunia), mata air panas, kolam lumpur mendidih, agama Maori laman web, dan banyak lagi. Ini adalah planet Bumi yang paling mengejutkan.

Resort Gambang

2. Berkayak di bawah tanah di Waitomo

Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Pergi ke pantai barat dan anda akan menemui Waitomo, sebuah bandar yang cantik yang terletak di seberang bukit hijau yang menyenangkan. Hanya apabila anda menuju ke bawah tanah, anda dapat mengetahui keajaiban sebenarnya: rangkaian gua mistik yang diterangi oleh cacing cahaya, tempat yang sempurna untuk berkayak, tabung, dan canyoning.

Things To Do In New Zealand For Adrenaline Seeker

3. Panaskan barang di Rotorua

Jangan terhalang oleh bau – perairan panas bumi dapat memasak telur, tetapi lebih dari menebusnya dengan mata air panas, geyser, kolam lumpur, dan lokasi tepi tasik yang indah.

4. Pergi belayar di sekitar Teluk Kepulauan

Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Hampir sejauh utara anda boleh pergi, anda akan menemui Bay of Islands, sekitar 140 daripadanya lebih tepat, menawarkan banyak garis pantai untuk diterokai dengan kapal, dan juga kampung-kampung untuk berhenti. Singgahlah di bandar Russell yang menawan untuk makan tengah hari makanan laut yang sangat baik.

Panduan wisata Indonesia
Tempat paling menarik di Indonesia

5. Kagumi Laut Cathedral Cove

Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang MenyeronokkanTempat Menarik Di New Zealand – gapyear.com

Hanya boleh dilalui dengan menaiki kapal atau berjalan kaki, lengkungan batu Cathedral Cove adalah pemandangan yang luar biasa, dan juga batu Te Hoho yang menggegarkan dari ombak. Anda mungkin mengenalinya dari The Chronicles of Narnia: Prince Caspian.

Tempat menraik Melaka
Tempat menarik Semarang

6. Berkelah di Whangarei Falls

Berkelah di Whangarei Falls

Dengan ketinggian 24 kaki dan mengalir sepanjang tahun, Air Terjun Whangarei layak mendapat reputasi sebagai salah satu air terjun paling fotogenik di New Zealand. Ia sangat mudah dijangkau, menjadikannya tempat yang bagus untuk berjalan-jalan lembut di semak-semak atau hanya duduk berkelah di luar kawasan percikan.

7. Mengembara Hutan Waipoua Kauri Kuno

Mengembara Hutan Waipoua Kauri KunoTempat Menarik Di New Zealand – gapyear.com

Pergi ke Hokianga di pantai barat dan menyelam ke hutan Waipoua untuk melihat pokok kauri yang menjulang tinggi, beberapa di antaranya berumur hingga 3000 tahun. Paling ikonik adalah Tane Mahuta, pokok kauri terbesar di dunia dengan ketinggian 167 kaki dan 13 meter di sekitar pangkalannya.

8. Makan sarapan pagi di Hobbiton

Tempat Menarik Di New Zealand – gapyear.com

Luncurkan kuda anda (atau kereta) dan naik ke Matamata, di mana anda akan menemui Hobbiton sebenar (atau set skala penuh yang digunakan untuk filem The Lord of the Rings). Ini adalah tempat pelancongan yang besar sekarang, tetapi tetap menjadi salah satu perkara teratas yang harus dilakukan di New Zealand untuk mana-mana peminat trilogi fantasi.

9. Kagumi Pantai Dari Rumah Api Castlepoint

Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang MenyeronokkanTempat Menarik Di New Zealand – gapyear.com

Garis pantai sepanjang Wairarapa tanpa henti menakjubkan, tetapi Castlepoint dan rumah api berusia 100 tahun yang menakjubkan adalah tempat terbaik untuk benar-benar menghargai pemandangan laut. Terdapat juga tempat berenang yang selamat di lagun terlindung di sini.

10. Bersantai Di Pantai Di Teluk Plenty

Bersantai Di Pantai Di Teluk Plenty

Anda mungkin tidak mengaitkan New Zealand dengan pantai panas yang terik, tetapi Bay of Plenty mempunyai pasir, selancar, dan matahari untuk menyaingi mana saja tempat menarik di dunia. Bersantai di pantai, makan buah kiwi segar, dan lihat gunung berapi laut yang aktif di negara ini.

11. Bersantai di Semenanjung Coromandel

Bersantai di Semenanjung CoromandelTempat Menarik Di New Zealand – gapyear.com

Walaupun dekat dengan Auckland, pasir putih dan teluk Coromandel yang berbatu sering tenang, menawarkan tempat yang sempurna untuk melarikan diri dan bersantai di tengah pemandangan yang indah.

12. Mencapai Puncak Pinnacles

Mencapai Puncak Pinnacles

Peningkatan yang panjang dan melelahkan tetapi sangat memuaskan, Pinnacles Walk mengikuti langkah-langkah yang dibina untuk melombong dan pembalak pada tahun 1900-an dan menawarkan beberapa pemandangan indah di Pulau Utara. Sekiranya anda ingin mencapai puncak, anda perlu menempah lebih awal dan bermalam.

No comment for Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di New Zealand Untuk Percutian Yang Menyeronokkan

Tempat Makan Melayu Terbaik di Kuala Lumpur

10 Tempat Makan Melayu Terbaik di Kuala Lumpur Yang Anda Perlu Makan

Posted at

Malaysia bukan negara besar, negara ini juga tidak kecil tetapi bolehkah anda menyebutkan 10 tempat yang baik untuk makanan Melayu di KL? Sudah tentu,... Read More

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian Panjang

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian Panjang

Posted at

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah untuk Percutian Panjang. Percutian yang menyeronokkan dengan cepat boleh menjadi pudar jika anda harus pulang ke... Read More

Hotels & Resorts With 'Private Pool'

15 Hotel & Resorts With ‘Private Pool’ For Luxury And Top Class Holiday

Posted at

15 Hotels Resorts With ‘Private Pool’ For Luxury And Top Class Holiday Lexis Hibiscus Port Dickson BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE? Isi... Read More

Tempat Menarik Paling Cantek Untuk Dilawati Di New Zealand

15 Tempat Menarik Paling Cantek Untuk Dilawati Di New Zealand

Posted at

Lawatan ke New Zealand akan memperlihatkan kepada anda beberapa pemandangan yang paling indah – dan beragam dari segi geografi – di luar sana. Dari... Read More

Perkara Menarik Mengenai Hagia Sophia Yang Anda Ingin Tahu

5 Perkara Menarik Mengenai Hagia Sophia Yang Anda Ingin Tahu

Posted at

5 Perkara menarik mengenai Hagia Sophia yang anda ingin tahu! ISTANBUL: Mahkamah tinggi Turki akan memutuskan pada hari Khamis mengenai status Hagia Sophia, mercu... Read More


0 Shares