HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Di Negeri Johor Paling Best Untuk Percutian

Tempat Menarik Di Negeri Johor Paling Best Untuk Percutian

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat menarik di negeri Johor yang paling selatan di Semenanjung Malaysia bersempadan dengan Singapura. Tempat menarik di Johor bolehlah di kategorikan kepada beberapa bahagian.

Tempat makan-makan yang menarik, pantai percutian, air terjun untuk mandi manda, tempat bersejarah dan banyak lagi.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Pantai Dan Pulau Tempat Menarik Di Negeri Johor

Tempat Menarik Di Negeri Johor Desaru – Terdapat banyak pantai dan pualu yang menari di Johor untuk percutian yang paling terkenal ialah Desaru. Pantai yang bersih dan cantik dilundungi oleh pokok ru sepanjang 25 kilometer. Anda boleh menikmati pemandangan pantai yang indah dan melakukan aktiviti seperti  memancing, berperahu, berenang, kembara denai serta aktiviti luar lain yang sangat menyeronokkan.

Terdapat banyak hotel dan resort berhampiran pantai Desaru ini:

Tempat Menarik Di Negeri Johor

Tunamaya Beach & Spa Resort terletak lebih kurang 97 kilometer dari Johor Bahru. Di mana matahari, laut dan pantai bergabung memberikan keindahan yang menarik sekali. Deangan kebiruan air laut, keputihan pasir pantai dan kehijauan hutan hujan tropika yang menyejukkan Desaru sangat sesuai untuk perniagaan atau bersantai-santai.

Terdapat 11 resort dan hotel yang berhampiran dengan Desaru:

Tempat Menarik Di Negeri Johor Lotus Desaru Beach Resort 

Tempat Menarik Di Negeri Johor

Menawarkan pantai peribadi dan kolam renang luaran, tempat peranginan 4 bintang ini terletak di Bandar Penawar. Para tetamu juga boleh menikmati akses internet percuma di semua kawasan.

Tempat peranginan moden menawarkan bar kopi, kolam kanak-kanak dan tasik. Ia termasuk kemudahan mesra keluarga, dengan reka bentuk bilik dan perkhidmatan untuk keluarga kedua-dua besar dan kecil, serta kelab kanak-kanak dan taman permainan.

Bilik-bilik berhawa dingin sepenuhnya di Lotus Desaru Beach Resort mempunyai dapur kecil dengan peti sejuk dan ketuhar gelombang mikro. minuman panas boleh dibancuh dengan bekalan teh dan kopi disediakan, dan dinikmati dalam keselesaan Tempat duduk di dalam bilik. Baca 10 lagi resort Desaru…

Tempat Menarik Di Negeri Johor Tempat Menarik Di Negeri Johor Pantai Stulang Laut – Tempat menarik untuk bersantai bersama keluarga menghirup angin laut. Sangat dekat dengan bandar Johor Bahru untuk makan-makan di Medan Selera Stulang. Sering di adakan acara-acara tahunan seperti pertandingan International Speed Boat, water scooter, pertandingan memancing ,sukaneka air dan banyak lagi.

Di sini terdapat Warung Batu yang menghidangkan Nasi Padang dan adam pedas yang sedap berhampiran Suria City Hotel.

Tempat Menarik Di Negeri Johor Teluk Mahkota – “Harta yang belum ditemui” dengan suasana pantai Tempat Menarik Di Negeri Johor teluk mahkotapersendirian anda sendiri. Teluk Mahkota, sebelum ini dikenali sebagai Jason Bay, kekal di luar radar untuk tempoh yang agak lama.

Walupun terdapat beberapa resort di sini, Teluk Mahkota mahkota hanya dikunjungi oleh orang-orang yang tahu akan kewujudannya. Rentangan pantai yang memanjang, disentuh ombak yang lembut menghamparkan persekitaran yang sangat santai, sungguh menenangkan fikiran. Pantainya yang luas sangat menarik untuk dijadikan tempat berihat bersama keluarga sambil mencari ketenangan jiwa dan menghargai alam semula jadi. Teluk Mahkota terletak kira-kira 28 kilometer timur laut Kota Tinggi.

Tempat menarik Malaysia:

Tempat Menarik Malaysia Yang Belum Pernah Anda Lawati!!

8 Tempat Menarik Paling Best Di Perak Yang Mesti Dilawati!

Tempat Menarik Cameron Highlands Destinasi Pelancongan Terbaik Anda

Tempat Menarik Di Negeri JohorTempat Menarik Di Negeri Johor Pulau Sibu – Pulau Sibu merupakan sebahagian daripada rantaian Seribuat daripada pulau-pulau yang terletak 12 kilometer di luar pantai timur Semenanjung Malaysia. Nama Pulau Sibu biasanya merujuk kepada pulau utama dalam kelompok ini, iaitu Pulau Sibu Besar (Big Sibu Island). Pulau-pulau lain dalam kelompok ini termasuk Pulau Sibu Tengah (Middle Sibu Island), Pulau Sibu Hujung (End Sibu Island) dan Pulau Kukus.

Pengkalan bot yang akan membawa anda ke sana ialah di jeti Tanjung Leman, 120 km di utara Johor Bahru di jalan Mersing.

Terdapat sebuah kampung iaitu Kampong Duku, dengan kira-kira 150 penduduk ke arah hujung selatan Sibu yang mempunyai pondok polis, masjid, sekolah, klinik dan kedai makan. Seluruh kampung adalah solar.

Terdapat 6 resort di pulau Sibu iaitu Felda Residence Tanjung Leman, Sibu Island Resort, Sari Pacifica Resort & Spa Sibu Island, Sibu Island Resort Sibu Island, TAd Marine Resort dan Shaz Resort Pulau Tinggi. Baca lagi resort Pulau Sibu…

tempat menarik di johor

1step1footprint.com

Tempat Menarik Di Negeri Johor Pulau Rawa – Pulau Rawa adalah sebuah pulau kecil dimiliki oleh keluarga Sultan Negeri Johor. Terdapat hanya dua pusat peranginan di pulau itu – Rawa Safari atau Rawa Island Resort dan Alang’s Rawa, kedua-duanya adalah diasaskan oleh keluarga Johor Sultan.

Satu-satunya cara ke Pulau Rawa adalah dengan bot dari Jeti Mersing.

Air laut di sini tersangatlah jernih, sangat seronok untuk snorkeling melihat batu karang yang sangat banyak dan berwarna-warni.

 

Tempat Menarik Di Negeri Johor Pulau Dayang – Dengan 65 km di luar pantai timur Johor, Pulau Dayang adalah pulau yang paling jauh dari tanah besar timur Semenanjung Malaysia.

Tempat menyelam dan memancing lokasi yang unik menjadikan pulau yang terkenal di kalangan penyelam aktif dan sukan-memancing.

Tetapi secara umum, pulau ini kurang dikenali walaupun ia menawarkan pantai yang indah dan dunia air dalam  yang hebat.

Dengan peningkatan pakej penginapan dan promosi yang ditawarkan, Pulau Dayang mempunyai potensi untuk menjadi destinasi pelancongan antarabangsa di Malaysia.

Bagaimana Untuk pergi ke Pulau Dayang

Bagaimana Untuk pergi ke Pulau Dayang

Jeti yang menawarkan perkhidmatan feri ke Pulau Dayang adalah Jeti Mersing. Masa berlepas untuk feri biasanya pada malam Jumaat dan ia mengambil masa lebih kurang 5 jam untuk tiba di pulau itu.

Sebagai alternatif, menempah lawatan menyelam dengan kedai-kedai menyelam di Malaysia atau Singapura. pengendali akan menguruskan pemindahan bot untuk anda.

Untuk pengangkutan bajet ke jeti, perkhidmatan bas terus kini boleh didapati. Perjalanan dari Singapura ke Jeti Mersing mengambil masa lebih kurang 3 jam.

Untuk tiba di Jeti Mersing, sama ada anda berada di Malaysia atau Singapura, ia adalah disyorkan untuk menyewa kereta persendirian kerana ia menjadikan perjalanan anda mudah dan kurang bermasalah.

SGMYTAXI boleh menjadi pilihan anda sebagai perkhidmatan mereka dinilai salah satu yang terbaik di Singapura. pemandu mereka akan menghantar anda terus ke jeti dari mana-mana pick-up. Tempahan perkhidmatan kereta peribadi dari Singapura ke Jeti Mersing.

Pulau PemanggilTempat Menarik Di Negeri Johor Pulau Pemanggil – Sangat seronok bagi kaki pancing layan sentapan ikan laut dalam yang ganas-ganas. Terdapat hutan dan bukit-bukau memang seronok untuk jungla trekking dan bercamping. Jika tidak mahu bercamping terdapat Lanting Beach Resort yang sedia memberikan tempat penginapan yang selesa untuk anda.

Kuala Lumpur Office
1-C, Jalan Wawasan
Ampang 2/1,
Bandar Baru Ampang
Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
Tel: +603-4297 9348
Fax: +603-4288 4003

Contact Person: Dean Latiff
H/P: 016-322 3661 /
012-665 6537

Contact Person: Haji Saleh
H/P: +6019-217 2222

Mersing Office
No.3 Jalan Jeti,
Gerai Majlis Daerah,
86800 Mersing, Johor

Contact Person: Tazan / Tapa
H/P:+6019-254 9348

Contact Person: Asyraf
H/P: +6014-330 4674

Pulau KukupTempat Menarik Di Negeri Johor Pulau Kukup – terletak di bahagian paling selatan di Johor, Malaysia. Ia adalah 1 km di luar pesisir pantai negeri Johor. Ia sepenuhnya diliputi oleh hutan bakau dan dataran lumpur.

Dalam usaha untuk menggalakkan pemeliharaan habitat bakau yang unik ini, Pulau Kukup diisytiharkan sebagai tapak RAMSAR pada 31 Januari 2003. Pada tahun 1997, ia dilindungi sebagai taman negara di bawah Enakmen Taman Negeri Johor Corporation 1989. Kukup Island atau Pulau Kukup ialah satu daripada lokasi hutan bakau terbesar yang didiami di dunia. Terdapat pelbagai spesies hidupan liar di taman negara ini. Antaranya adalah monyet, babi hutan, mudskipper atau ikan belacak dan banyak lagi.

Sungguh seronok bila berada di sini.

Bagaimana untuk pergi ke Pulau Kukup?

Datang ke Pontian sebelum anda boleh sampai ke Pulau Kukup. Dari situ, anda boleh mengambil teksi ke bandar Kukup. Jika anda memilih untuk menyewa kereta dan memandu kereta sendiri, ambil lebuhraya Skudai dari Johor Bahru ke Pontian, kemudian pergi ke Kukup ikut arahan papan tanda yang ada. Dari bandar Kukup, pelancong boleh sampai ke Pulau Kukup dengan menaiki bot dari Jeti Kukup.

Anda tak perlu bimbang terdapat 10 resort dan homstay di sini. Tempat penginapan: Homestay Pulau Kukup.

Tempat Menarik Di Negeri Johor Taman negara Tanjung Piai 

Tempat Menarik Di Negeri Johor Taman negara Tanjung Piai Jika anda mempunyai impian untuk tidur dengan bunyi irama yang mengembirakan alunan ombak lautan, atau bangun pagi untuk menikmati keindahan alam semesta, Tanjong Piai memperlihatkan dirinya sebagai keajaiban semulajadi di hujung selatan benua Asia.

Terletak 90km ke selatan pusat bandar Johor Bahru, keajaiban alam semula jadi Tanjung Piai telah diwartakan sebagai Taman Negara. Paya bakau yang indah, adalah salah satu daripada tulang belakang kepada pertumbuhan  pelbagai hidupan liar hutan bakau. Ianya juga bertindak untuk melindungi tanah daripada serangan hebat ombak laut yang meliar.

Bermain-main dengan ikan tembakul bermata lebar, kera lucu, burung liar dan hidupan liar yang lain. Platform yang dibina di seluruh taman membolehkan pengunjung melihat habitat yang berbeza disokong oleh bakau. Anda hanya perlu membawa sepasang kasut yang bagus untuk menikmati keseronokan di hutan paya bakau dengan selesa.

Tempat Menarik Di Negeri Johor Taman Negara Endau Rompin

Endau Rompin mempunyai 3 pintu masuk utama:

1. Taman Negara Endau Rompin Selai – Entry dari Bekok – Sesuai untuk pelancong yang mahu datang dari Singapura, Melaka atau Mersing (Tioman).

Disyorkan kerana lojistik yang baik dan dan infrastruktur yang maju. Kadar pakej seperti jadual di bawah dan berdekatan dari Melaka, Singapura dan Mersing.

Masa perjalanan dengan kereta ke pejabat Park di Bekok:

Dari Mersing 2 1/2 jam, Johor Bahru 2 1/2 jam, Singapura 3 jam, Melaka 2 1/2 jam, Kuala Lumpur 3 1/2 jam

Tapak perkhemahan ini adalah sangat baik berjaya lengkap dengan kemudahan tandas yang baik dan dewan makan plus ia boleh diakses oleh kenderaan 4WD.

Pengangkutan boleh diatur ke dan dari Mersing bagi mereka di Pulau Tioman dan ke dan dari Johor Bahru, Singapura. Melaka atau Mesing untuk perkara itu Kuala Lumpur.

2. Taman Negara Endau Rompin Kampong Quick – Entry dari Kahang – Kami tidak menawarkan sebarang pakej

3. Taman Negeri Endau Rompin Selendang – Entry dari Kuala Rompin – Kemudahan dan chalet tidak dalam keadaan yang baik.

4. pilihan pakej yang paling popular adalah:

Endau Rompin Selai entri dari bandar Bekok kerana akses yang lebih mudah dan infrastruktur yang maju. seperti berikut :

Comment Closed: Tempat Menarik Di Negeri Johor Paling Best Untuk Percutian

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to Tempat Menarik Di Negeri Johor Paling Best Untuk Percutian

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares