HOME
Home » Destination » Tempat Menarik Di Medan Yang Menarik Ramai Pelancong

Tempat Menarik Di Medan Yang Menarik Ramai Pelancong

Posted at | Categorised in Destination

Tempat menarik di Medan – Kota yang berkembang pesat di Medan, ibu kota Sumatera Utara, merupakan hab ekonomi dan pusat komersil untuk rantau ini. Ini adalah bandar terbesar di Pulau Sumatra, yang telah lama menarik penduduk dari seluruh Indonesia untuk datang dan tinggal di sini.

Tempat Menarik Di Medan Yang Menarik Ramai Pelancong

Oleh kerana kepelbagaian etnik ini, Medan terkenal dengan tempat masakan kuliner yang lazat, kaya dengan banyak rasa. Bolu Meranti adalah sejenis kek span yang dilancarkan dengan pelbagai pilihan krim mentega yang telah menjadi salah satu makanan ringan terkenal di kota bersama dengan Bika Ambon Zulayka.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Medan juga merupakan satu metropolis yang sibuk, jadi anda perlu bersabar dengan beberapa kesesakan lalu lintas. Minibus bising dan becak bersaing dengan teksi dan motosikal untuk ruang dan tindakan melalui orang ramai dan panas.

Rasakan Ketulenan

Lawati Istana Maimoon untuk melihat sekilas warisan diraja. Berundur ke suasana yang menenangkan di dataran tinggi untuk melawat Lake Toba dan Pulau Samosir. Berastagi, terkenal dengan buah dan bunga yang banyak, juga merupakan tempat untuk dikunjungi berhampiran Medan.

Rasa buah atau kek durian dan bunga rempah manis yang dikenali sebagai Markisa, yang juga terdapat dalam botol sirup untuk dicampur sebagai minuman. Lawati pasaran tempatan dan berbelanja hebat pada pelbagai jenis produk tempatan yang baru dipilih. Cari jalan anda ke air terjun yang menakjubkan dan mata air panas untuk bersantai.

Bagaimana Datang Medan?

Kota Medan akan menyambut anda yang mengembara di Lapangan Terbang Antarabangsa Kualanamu (KNO). Terletak di Kabupaten Deli Serdang, kira-kira 2 jam perjalanan dari Medan. Lapangan Terbang baru dibuka pada tahun 2013 untuk menggantikan Lapangan Terbang Polonia yang berusia 85 tahun, yang semakin dekat dengan bandar.

Anda juga boleh ke Medan oleh laut dari Pulau Pinang (Malaysia). Kapal penumpang juga beroperasi antara Medan dan Jakarta.

Jalan-jalan Di Medan

Di Medan anda boleh memilih bas awam, teksi atau becak untuk berkeliling. Minibus tempatan atau Sudako adalah asas dan murah. Hanya gunakan ini jika anda tahu sedikit Bahasa Indonesia  supaya anda tidak terlepas destinasi untuk berhenti.

Becak yang bising adalah kenderaan enjin dua lejang kecil yang murah, walaupun sering menyakitkan saraf untuk jalan berkeliling. Setuju pada harga dengan pemandu sebelum anda masuk.

Teksi adalah cara yang murah dan mudah untuk digunakan. Pastikan anda menggunakan teksi bermeter atau jika tidak, membuat persetujuan mengenai destinasi dan harga anda sebelum masuk.

Antara Tempat Menarik Di Medan
Huta Siallagan: Kampung Batak Purba di Pulau Samosir

Tempat Menarik Di Medan Yang Menarik Ramai Pelancong Tempat Menarik Di Medan Yang Menarik Ramai Pelancong

Apabila anda melawat Danau Toba jangan lupa untuk mengetahui budaya dan cara hidup kumpulan etnik Batak.

Terletak di Desa Ambarita yang sekarang di Daerah Simanindo di Pulau Samosir, Provinsi Sumatera Utara, adalah Huta Siallagan, sebuah desa purba yang sangat memancarkan budaya unik etnis Batak, yang terletak di tengah-tengah keindahan dramatik Danau Toba yang indah.

Dalam bahasa setempat, literatur Huta bermaksud penempatan atau kampung, oleh sebab itu, Huta Siallagan berarti Desa Siallagan. Huta juga mengenal pasti keluarga atau puak sebagai penduduknya, yang dalam hal ini adalah Klan Siallagan. Siallagan adalah keturunan Raja Naimbaton yang mengikuti jejak Raja Isumbaon, anak kedua Raja Batak.

Kampung Huta Siallagan dibina dalam pemerintahan pemimpin Huta yang pertama, Raja Laga Siallagan, kemudian berkembang lebih lanjut pada masa pewarisnya, Raja Hendrik Siallagan, turun kepada keturunan Raja Ompu Batu Ginjang Siallagan.

Tempat Menarik Di Medan

Sejumlah keturunan Raja Siallagan masih tinggal di sini hari ini di Desa Ambarita, di mana makam nenek moyang mereka masih boleh ditemui di kawasan itu.

Huta Siallagan meliputi kawasan seluas 2,400 meter persegi dan dikelilingi oleh dinding batu 1.5 hingga 2 meter. Dibina dari batu-batu yang tersusun dengan rapi, tembok itu pernah dibinakan dengan benteng dan buluh tajam untuk melindungi kampung dari binatang liar dan serangan dari suku-suku lain.

Memasuki Huta Siallagan, akan disambut oleh beberapa rumah tradisional Bolon dan Sopo yang merupakan rumah tradisional kelompok etnik Batak Sumatera Utara.

Apa yang membuatkan Huta Siallagan istimewa ialah kewujudan dua set batu besar yang diukir bentuk kerusi yang mengelilingi meja batu. Artifak-artifak perabot batu yang menarik ini dipanggil Batu Parsidangan, yang bermaksud “batu-batu untuk bermesyuarat dan perbicaraan”.

Ia terletak betul-betul di tengah Huta Siallagan di bawah pokok Hariara, yang dianggap pokok suci oleh kaum Batak. Usia batu ini dipercayai lebih dari 200 tahun.

Terdapat dua set Batu Parsidangan yang digunakan untuk menjadi tempat pertemuan rasmi, sementara yang lain berfungsi sebagai tapak untuk hukuman mati.

Set pertama Batu Parsidangan yang merupakan tempat rasmi bagi mesyuarat terdiri daripada kerusi-kerusi batu yang diatur secara tertib yang khusus ditujukan untuk raja, ratu, penatua klan, pemimpin huta tetangga, jemputan, dan datu atau pemimpin rohani.

Sementara Batu Parsidangan yang kedua mempunyai susunan yang serupa tetapi dengan tambahan Long Stone Table, di mana eksekusi berlaku.

Kini, Batu Parsidangan dan Huta Siallagan berdiri sebagai warisan zaman dahulu. Di sini, seseorang dapat mempelajari budaya dan kepercayaan nenek moyang kelompok etnis Batak di Sumatera Utara.

Pastikan anda berada di Karnival Hari Kemerdekaan Danau Toba grand 2016 di mana semua daerah di sekitar Danau Toba akan melancarkan budaya dan tradisi mereka yang paling cemerlang, jarang dilihat pada masa lain.

19 Tempat menarik yang romantik di Bandung
Resort dengan kolamrenang di Melaka
Homestay Kota Bharu
25 Tempat menarik di London
Air terjun paling menarik

1 Comment for Tempat Menarik Di Medan Yang Menarik Ramai Pelancong

 • NURUL INSYIRAH VENTURE says:

  MAHU FREE SIMCARD??
  Kami akan menghadiahkan anda simcard bagi pelancong yang booking pakej Medan.

  Kami agensi pelancongan yang berdaftar di Indonesia,kami pasti memberikan perkhidmatan yang terbaik. Jadi usah laa risau atau ragu-ragu. Cepat contact kami gaissss.

  FB: ptnivtravel
  WS: +6281397288197

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di Medan Yang Menarik Ramai Pelancong

Tempat Makan Melayu Terbaik di Kuala Lumpur

10 Tempat Makan Melayu Terbaik di Kuala Lumpur Yang Anda Perlu Makan

Posted at

Malaysia bukan negara besar, negara ini juga tidak kecil tetapi bolehkah anda menyebutkan 10 tempat yang baik untuk makanan Melayu di KL? Sudah tentu,... Read More

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian Panjang

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian Panjang

Posted at

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah untuk Percutian Panjang. Percutian yang menyeronokkan dengan cepat boleh menjadi pudar jika anda harus pulang ke... Read More

Hotels & Resorts With 'Private Pool'

15 Hotel & Resorts With ‘Private Pool’ For Luxury And Top Class Holiday

Posted at

15 Hotels Resorts With ‘Private Pool’ For Luxury And Top Class Holiday Lexis Hibiscus Port Dickson BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE? Isi... Read More

Tempat Menarik Paling Cantek Untuk Dilawati Di New Zealand

15 Tempat Menarik Paling Cantek Untuk Dilawati Di New Zealand

Posted at

Lawatan ke New Zealand akan memperlihatkan kepada anda beberapa pemandangan yang paling indah – dan beragam dari segi geografi – di luar sana. Dari... Read More

Perkara Menarik Mengenai Hagia Sophia Yang Anda Ingin Tahu

5 Perkara Menarik Mengenai Hagia Sophia Yang Anda Ingin Tahu

Posted at

5 Perkara menarik mengenai Hagia Sophia yang anda ingin tahu! ISTANBUL: Mahkamah tinggi Turki akan memutuskan pada hari Khamis mengenai status Hagia Sophia, mercu... Read More


0 Shares