HOME
Home » Destination » 26 Tempat Menarik Di Malaysia Yang Mesti Anda Lawati Musim Cuti Ini

26 Tempat Menarik Di Malaysia Yang Mesti Anda Lawati Musim Cuti Ini

Posted at | Categorised in Destination

Tempat menarik di Malaysia yang mesti anda lawati – Berfikir tentang ke mana hendak pergi dalam Malaysia untuk musim cuti ini? Pilih dari senarai 26 tempat menarik di Malaysia ini, dari bandar-bandar biasa ke taman negara dan dataran tinggi.

“Malaysia, benar-benar Asia.” Sekarang, jika anda telah menghabiskan masa dalam tempoh 20 hingga 25 tahun yang lalu di Malaysia (saya tahu, itu sebenarnya sudah lama), kemungkinan anda sudah mendengar slogan ini yang banyak disebut-sebut dengan berbagai cara yang berbeza.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Ia merupakan slogan kempen oleh Kementerian Pelancongan Malaysia yang bertujuan untuk mempromosikan Malaysia sebagai salah satu destinasi pelancongan terbaik pada awal tahun 1990an dan frasa itu hanya terhenti sejak itu.

Tempat Menarik Di Malaysia Yang Mesti Anda Lawati

Malaysia benar-benar mempunyai banyak tempat menarik yang menawarkan pengembara yang bersemangat, jadi inilah capaian cepat 24 destinasi utama untuk melawat di Malaysia, beberapa di antaranya terkenal, kesemua tempat menarik ini hanya menunggu untuk dikunjungi.

Johor Bahru

Tempat Menarik Di Malaysia Yang Mesti Anda LawatiTempat Menarik Di Malaysia

Malaysia adalah negara besar dan ia mustahil untuk menceritakan semua yang terbaik yang ditawarkan oleh setiap negeri! Walaupun Johor Bahru tidak eksotis berbanding dengan kawasan lain yang disenaraikan di sini, ia adalah gedung kepada makanan Malaysia yang lazat, dari Ikan Bakar (ikan panggang) hingga mi Wanton.

Sekiranya anda berada di kawasan itu dan keinginan untuk sesuatu yang agak luar biasa, cuba kachang pool, sejenis rebusan kacang besar yang terbaik dengan roti bengali. Restoran Kacang Pool Haji terkenal sebagai salah satu yang terbaik di Selatan di Malaysia! (Jalan Sabar, Taman Dato Onn, 80350 Johor Bahru, Johor Telefon: 013-737 7997)

Kampung Budaya Sarawak

Tempat Menarik Di MalaysiaTempat Menarik Di Malaysia – melancong.com.my

Diperkenalkan sebagai “muzium hidup”, Kampung Budaya Sarawak merupakan destinasi yang mesti dilawati bagi sesiapa sahaja yang ingin menyelami warisan budaya tempatan Sarawak. Mempunyai tujuh rumah panjang yang berbeza dari suku kaum asli yang berbeza, pelawat akan dapat menyaksikan pelbagai adat istiadat tempatan dan tradisi sejarah asli Sarawak yang kaya.

Berinteraksi dengan penduduk setempat; belajar tarian mereka, muzik mereka, gaya hidup mereka, semua yang dipamerkan untuk pengembara yang ingin tahu. Berjalan melalui Penan Trail ke arah Sungai Santubong dan nikmati hidangan yang baik yang terdiri daripada resipi tradisional untuk mengakhiri hari!

Taman Warisan Islam Terengganu

Tempat Menarik Di MalaysiaTempat Menarik Di Malaysia – livingnomads.com

Taman Warisan Islam, yang kadang-kadang dikenali sebagai Taman Tamadun Islam, merupakan tambahan yang agak baru kepada senarai destinasi pelancongan Terengganu, yang hanya dibuka selama kurang daripada 10 tahun.

Ia mempunyai replika terperinci mengenai 22 infrastruktur Islam yang penting dari seluruh dunia, kebanyakannya masjid, makam, dan menara. Bertujuan untuk menyediakan pengalaman yang menyeronokkan dan untuk mendidik orang ramai mengenai perkembangan tamadun Islam, taman itu juga mengandungi roda air dan tasik dayung. Tetapi yang paling indah adalah Masjid Kristal yang berdekatan, terkenal dengan reka bentuknya yang unik dan kecantikan yang canggih.

UK Argo Farm, Johor

Tempat Menarik Di Malaysia Tempat Menarik Di Malaysia – sg.kidlander.com

Saya telah menyebut Ladang Argo UK dari Kluang, Johor, sekali dalam satu artikel mengenai tempat-tempat menarik di Malaysia dengan pemandangan semula jadi seperti New Zealand. Selain dari pemandangan indah, ladang itu mengkhususkan diri dalam produk tenusu dan kambing.

Tempat Menarik Di Malaysia Tempat Menarik Di Malaysia – sgmytaxi.com

Pengunjung ke ladang berskala besar akan dapat menyaksikan proses pemakanan dan memerah susu haiwan dan juga kambing biri-biri! Ladang Organik Zenxin adalah yang terbesar seumpamanya di Semenanjung Malaysia dan mesti lakukan lawatan yang menyeronokkan, pendidikan. Untuk makanan, Jalan Makanan Kluang berdekatan, yang terletak di Kluang Mall, adalah permata tersembunyi dari gerai penjaja dan makanan yang lazat.

Kinabatangan, Sabah

Tempat Menarik Di MalaysiaTempat Menarik Di Malaysia – viator.com

Sungai Kinabatangan di Sabah adalah sungai kedua terpanjang di Malaysia dan dengan kawasan sekitarnya yang mengandungi habitat seperti gua batu kapur, paya, bakau dan hutan dataran rendah, ia adalah rumah kepada ekologi hidupan liar yang penting.

Anda akan dapat melihat gajah Asia di Kinabatangan selain hidupan liar yang lain. Paling penting, anda akan dapat melihat burung hantu Borneo yang jarang ditemui, burung berasal dari Sarawak. Anda juga boleh bersiar-siar di sepanjang sungai atau menyewa juru pandu untuk membawa anda melalui hutan tebal di mana anda menemui dan dapat melihat pelbagai flora dan fauna yang unik.

Rizab Semulajadi Semenggoh, Sarawak

Tempat Menarik Di Malaysia

Daripada satu primata kepada yang lain. Rizab Alam Semenggoh Semantik paling sesuai digambarkan sebagai tempat perlindungan orangutan. Orangutan yang diselamatkan diperkenalkan semula ke alam liar dan diberi peluang untuk berkembang biak. Ia adalah tempat yang sesuai untuk melihat makhluk pintar ini di habitat semulajadi mereka.

Di samping itu, banyak spesies burung eksotik juga boleh didapati di sini, menjadikannya destinasi yang menarik bagi peminat burung yang ghairah. Sebutan yang lebih baik ialah Pusat Pemulihan Orang Utan Sepilok di Rizab Hutan Kabili-Sepilok di Sabah. Seperti namanya, pusat penjagaan orang utan yang tiada ibubapa dan mempersiapkan mereka untuk hidup di alam liar. Anda juga boleh menjadikan mereka anak angkat satu jika anda mahu!

Bako National Park Sarawak

Tempat Menarik Di Malaysia

Berbanding dengan Taman Negara, Taman Negara Bako adalah saiz yang lebih kecil tetapi ianya sangat menarik. Dengan pelbagai laluan trekking hutan yang bervariasi dari jalan-jalan yang indah hingga ke huff-and-puff hikes, Bako National Park adalah pengalaman yang sesuai dan seronok untuk semua peringkat umur.

Dengan hutan paya dan mangrove bersama-sama dengan telaga dan pantai yang indah, taman ini mengandungi segala jenis tumbuh-tumbuhan yang terdapat di Borneo. Tetapi tarikan utama di Bako National Park adalah peluang bertemu monyet proboscis yang hanya ditemui di Borneo. Dengan kurang daripada 300 haiwan unik yang tinggal di hutan liar, anda pasti dapat melihatnya semasa trekking akan menjadi sorotan yang anda akan ingat untuk masa yang lama.

Taman Negara Pahang

Taman Negara Pahang

Tempat Menarik Di Malaysia – pojiegraphy.com

Taman Negara Malaysia adalah salah satu hutan hujan tropika paling lama di dunia. Destinasi yang ideal untuk berkhemah, Taman Negara mempunyai kehijauan hijau, air terjun yang indah, dan binatang yang hebat (di mana untuk mencari mereka), walaupun diberi amaran bahawa penampakan sangat jarang berlaku.

Salah satu laluan pejalan kaki kanopi terpanjang di dunia (bukan untuk lemah hati) juga boleh didapati di sini. Walaupun anda boleh meneroka taman itu sendiri, namun saya mencadangkan supaya anda lakukannya bersama dengan juru pandu yang berpengalaman, terutamanya jika anda bercadang untuk pergi berkhemah atau trekking di hutan.

Saya fikir saya bercakap untuk semua rakyat Malaysia apabila saya mengatakan bahawa kita sentiasa mencari jalan keluar dari kepanasan yang kekal ini! Cameron Highlands, seperti Genting Highlands, mempunyai cuaca seperti musim bunga sepanjang tahun. Iklimnya yang sejuk telah membolehkan ladang dan produk strawberi berkembang dan mereka menjadi tarikan pelancong di sana.

Di samping itu, kita juga mesti melawat BOH Tea Farm dan Lavender Garden Cameron Highlands, di mana anda boleh mencuba, walaupun agak pelik kerana ia berbunyi, “aiskrim berperisa lavender!”

Banyak penginapan di Cameron Highlands, keadaan cuaca yang indah dan sayur-sayuran dan buah-buahan yang sangat segar di Cameron Highlands juga bermakna ia adalah lokasi yang ideal untuk berundur BBQ dengan keluarga dan rakan-rakan.

Bukit Broga Selangor

tempat menarik di selangorTempat menarik di Malaysia – sinarharian.com.my

Bukit Broga adalah tempat menarik di Selangor yang terletak di pinggir kota Broga. Ia adalah lokasi kembara yang popular bagi penduduk tempatan dan terutama pelajar dari kampus Universiti Nottingham yang berhampiran. Untuk mengatakan pemandangan matahari terbit adalah menakjubkan seumpama anda mengatakan, Emma Watson cantik. Ia adalah satu kenyataan yang benar.

Ia juga merupakan lokasi yang baik untuk melihat bintang-bintang, jika anda teringin untuk berkhemah di waktu malam. Terlebih lagi, mi pan dan ikan bakar di Broga Town, juga menjadi tumpuan utama kawasan ini, adalah ladang arnab berhampiran di Semenyih.

Taman Negara Gua Niah Sarawak

gua niahTempat menarik di Malaysia – says.com

Undian terbesar Taman Negara Niah adalah sistem gua kompleks yang dikenali sebagai Gua Niah. Ia adalah tapak arkeologi yang penting yang mengandungi formasi batu kapur yang indah yang bermula sejak 16-20 juta tahun!

Dianggarkan bahawa gua itu pernah menjadi rumah kepada nenek moyang Neolitik dan mayat manusia sejak hampir 40,000 tahun yang lalu. Dikelilingi oleh hutan tebal, gua-gua adalah destinasi pelancongan yang popular dan Tapak Warisan Dunia UNESCO yang akan membuat anda tertegun dengan keindahan alam semula jadi.

Destinasi yang sama ialah Taman Negara Gunung Mulu, dengan gua-gua dan formasi karst yang terletak agak jauh di utara Gua Niah.

Gunung Kinabalu Sabah

tempat menarik gunung kinabaluTempat menarik di Malaysia – wazariwazir.com

Gunung Kinabalu dan kawasan sekitarnya adalah salah satu lokasi terpenting di Malaysia dari segi keanekaragaman tempat menariknya. Lebih 600 spesies flora dan fauna melengkapi landskap yang menakjubkan ini dan dengan ketinggian puncak lebih dari 4,000 meter, Gunung Kinabalu adalah gunung tertinggi di Kepulauan Melayu.

Kembara ke puncak bukanlah tugas yang mudah tetapi jika anda berjaya sampai ke puncak, ianya adalah satu pencapaian yang hebat! Walaupun pelawat perlu disertai oleh juru pandu yang terlatih sepanjang masa, pendakian agak mudah berbanding dengan gunung lain, terutamanya bagi mana-mana individu tanpa halangan fizikal yang teruk. Pandangan dari bahagian atas adalah benar-benar jelas dan tentunya salah satu lokasi dalam senarai ini layak berada dalam jadual perjalanan percutian anda.

Pulau-pulau di Malaysia

Ada sedikit kelainan di sini kerana destinasi pulau menarik di Malaysia ini dikumpulkaa dalama satu paragraf. Jika tidak, artikel ini mungkin menjadi buku! Beberapa kawasan hotspot yang paling popular termasuk Langkawi, Pangkor, Pulau Perhentian, Pulau Redang, Pulau Tioman dan Pulau Rawa di Malaysia Barat manakala Malaysia Timur diwakili oleh Pulau Sipadan dan Mataking yang dinyatakan di atas.

Walaupun setiap pulau di sini mempunyai aktiviti uniknya sendiri, seperti melihat helang di Langkawi dan menyaksikan penyu di sepanjang pantai timur, semua lokasi ini menyediakan pantai berpasir, suasana santai dan suasana yang berkaitan dengan percutian pulau yang tipikal.

Pulau Sipadan Sabah

Pulau Sipadan SabahTempat menarik di Malaysia – iloveborneo.my

Sangat mempesonakan seumpama lawatan ke akuarium yang sangat besar, tidak ada yang lebih menyeronokkan selain dari berenang bersama-sama gerombolan ikan secara langsung. Pulau Sipadan terletak di Laut Celebes, di luar pantai timur Sabah di Malaysia Timur.

Lokasi terkenal di kalangan peminat menyelam yang Sipadan adalah salah satu tempat paling surgawi di dunia untuk menyelam dan snorkeling.

Mengandungi pelbagai kehidupan marin termasuk kura-kura, ikan yu, ikan paus dan beribu-ribu spesies ikan dan karang, ia adalah salah satu tempat menarik yang paling mempesonakan di Malaysia dan pastinya satu yang tidak boleh dilepaskan untuk pengalaman yang tidak dapat dilupakan dalam kehidupan laut. Pantai berpasir yang halus adalah bonus juga!

Port Dickson Negeri Sembilan

Tempat menarik di MalaysiaTempat menarik di Malaysia – tripadvisor.com.my

Mempersembahkan pantai yang murni dan suasana yang tenang, Port Dickson merupakan salah satu destinasi utama untuk percutian pantai di Malaysia. Walaupun Galeri Seni Upside Down, Muzium Tentera dan Rumah Api Cape Rachado mesti dikunjungi bersama-sama dengan pantai yang murni, saya sangat mengesyorkan Pusat Penetasan Penyu.

Ia pada asasnya merupakan kemudahan pendidikan mengenai pemuliharaan dan perlindungan penyu laut terancam. Anda akan dapat menyaksikan anak kura-kura di akuarium dan proses inkubasi telur penyu.

 Legoland Johor

Tempat menarik di Malaysia Tempat menarik di Malaysia – shop.vgo.com.my

Kali terakhir saya periksa, Legoland Johor adalah satu-satunya taman tema yang ada di Asia Tenggara dan Asia Timur. Seperti namanya, taman tema ini adalah kemeriahan blok bangunan yang disayangi (kadang-kadang menyakitkan!).

Menyeronokkan untuk seluruh keluarga apabila anda dapat melawat tarikan seperti Mini Land, yang menempatkan versi mini Lego monumen Asia ikonik seperti Taj Mahal.

Pelawat dari semua peringkat umur juga akan menikmati banyak tunggangan dan aktiviti interaktif dan kanak-kanak akan menyukai Taman Air dan Lego City, ruang di mana kanak-kanak terlibat dalam bermain peranan sebagai orang dewasa dan di mana mereka boleh belajar memandu atau terbangkan pesawat! Jadi, apa yang anda tunggu? Lego!

Bukit Tinggi Pahang

Tempat menarik di Malaysia -

Bukit Tinggi di Bentong, Pahang sering dibayangi oleh sepupu yang lebih terkenal, Genting Highland dan Cameron Highlands (kita akan sampai ke Highlands). Tidak seperti Genting Highlands, Bukit Tinggi tidak betul-betul lokasi hiburan oktan yang tinggi.

Sebaliknya, ia adalah tempat bersantai dan Zen harfiah. Dirangka selepas sebuah bandar Perancis, Bukit Tinggi dikenali di kalangan penduduk tempatan sebagai Little France, lengkap dengan trotoar batu, persembahan jalanan, kafe dan seni bina gaya Eropah. Pengunjung juga boleh mempelajari seni pembuatan teh Jepun di kampung Jepun yang diilhamkan oleh Zen!

Kuching Sarawak

tempat menarik di malaysia

Malaysia Timur (Sabah, Sarawak) sering dilupakan kerana kebanyakan pelancong bertumpu ke destinasi menarik seperti Pulau Pinang dan Melaka di semenanjung. Bagaimanapun, Borneo Malaysia banyak menawarkan tempat menarik dan salah satu cadangan peribadi saya ialah ibu kota Sarawak, Kuching.

Selain dari makanan yang lazat seperti laksa dan kolo mee, Kuching juga merupakan tempat tumpuan bagi banyak lokasi warisan seperti Muzium Sarawak dan Muzium Cina. Anda akan dapat melawat kampung suku Bidayuh yang asli dan mengambil pelayaran santai di Sungai Santubong juga.

Apatah lagi, masa perjalanan anda menjadi sempurna dan anda akan dapat menikmati Festival Muzik Rainforest World tahunan, yang merupakan salah satu perayaan muzik terbesar di Malaysia sepanjang tahun!

Kuala Lumpur

Tempat menarik di Malaysia -Tempat menarik di Malaysia tripadvisor.com.my

Ibukota metropolitan Malaysia boleh dikatakan bandar paling ramai penduduk di seluruh negara, jadi anda boleh yakin bahawa terdapat banyak tempat menarik yang boleh dilawati di sini. Pasar Sentral adalah lokasi sibuk aktiviti peniaga menjual barang-barang mereka dari kraftangan tradisional ke pakaian dan, yang paling penting, makanan tempatan.

Di dalam pasar ini juga menyediakan ruang yang disebut Annexe di mana artis tempatan kadang-kadang memenuhi galeri mempamerkan kerja seni mereka. Untuk malam yang menyeronokkan di bandar, kunjungi Bukit Bintang.

Di sini anda akan mendapati banyak pertubuhan dengan atmosfera desa dan suasana yang selesa untuk menikmati beberapa minuman dengan rakan-rakan. Dan tentu saja, tiada perjalanan ke K.L. pernah lengkap tanpa gambaran dari Menara Berkembar Petronas yang ikonik.

Di mana nak menginap di Kuala Lumpur?
Klik Sini

Ipoh Perak

Tempat menarik di Malaysiatraveltriangle.com

Berbanding dengan dua tempat menarik sebelum ini, Ipoh agak sedikit kurang dikenali, sering tergelincir dari tumpuan pelancong. Terletak di negeri Perak, Ipoh adalah tempat makanan yang baik, dan pemandangan semula jadi yang indah.

Taman tema air, Lost World of Tambun, adalah kegemaran klasik di kalangan rakyat Malaysia untuk percutian hujung minggu. Di samping itu, Taman Rekreasi Gunung Lang adalah beberapa lokasi yang memaparkan pemandangan semula jadi yang indah di Ipoh.

Untuk pembaikan budaya, lawati Muzium Ho Yan Hor dan Ipoh World, yang mempamerkan akar sejarah penting masyarakat Hakka di bandar.

Melaka

masjid terapung melakaorangesmile.com

Dari satu Tapak Warisan Dunia UNESCO yang lain! Melaka, yang terletak agak jauh di selatan Pulau Pinang, merupakan destinasi pelancongan yang popular dengan haknya sendiri.

Selain daripada menjadi tempat mercu tanda sejarah terkenal seperti A Famosa Fort dan Christ Church, negeri Melaka turut menjadi tempat untuk makanan lazat Malaysia seperti satay celup, bola nasi ayam dan masakan Nyonya.

Setelah menjadi pelabuhan penting semasa era kolonial Malaysia (atau Tanah Melayu, jika anda mahu lebih tepat lagi), anda juga akan menemui sisa-sisa masa lalu di sini, seperti Penempatan Portugis dan Trail Warisan Belanda. Dan jika anda seorang peminat pasar malam, maka Jonker Street Night Market pasti pengalaman yang tidak boleh dilepaskan!

Pulau Pinang

tempat menarik penang

Pulau Pinang telah lama dikenali di seluruh dunia sebagai salah satu destinasi pelancongan paling popular yang pernah ada. Dari makanan jalanan dan makanan penjaja ke lokasi yang ikonik seperti Kuil Kek Lok Si dan mural jalanan yang hip dan bergaya di Georgetown, bandar ini permata pelancongan Malaysia.

Tercatat dalam sejarah dan dihiasi dengan bangunan pencakar langit moden, Pulau Pinang adalah kultur budaya tradisi dan kemodenan. Sudah pasti destinasi percutian bertaraf dunia dan mesti melawat mana-mana pengembara yang menghormati diri di Malaysia!

Tempat menarik Langkawi
Tempat menarik di Johor

Tempat menarik di Kota Bharu
Tempat menarik Pulau Ketam Selangor
Tempat menarik Litar Sepang Selangor
Tempat menarik di Melaka
Pantai Remis apa yang seronoknya di sini?
7 Tempat menarik dalam Malaysia
10 Pulau menarik di Sabah
27 Tempat menarik di Lombok
Tempat menarik di Malang Indonesia
Tempat menarik Medan
7 Pantai menarik di Banyuwangi
25 Tempat menarik di Indonesia

Homestay Kuantan
37 Hotel murah Cameron Highlands
Homestay Nilai Negeri Sembilan
Hotel murah Danau Toba
Homestay Langkawi
Homestay Pulau Mabul

1 Comment for 26 Tempat Menarik Di Malaysia Yang Mesti Anda Lawati Musim Cuti Ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 26 Tempat Menarik Di Malaysia Yang Mesti Anda Lawati Musim Cuti Ini

Best Places To Eat In Kuala Terengganu

Best Places To Eat In Kuala Terengganu | Best Destination For Foodie

Posted at

The state of Terengganu is not only rich in culture, but also with its own variety of dishes. From keropok lekor, nasi dagang, ikan... Read More

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur Tempat Percutian Yang Ideal

Posted at

Hotel dengan kolam renang di Kuala Lumpur adalah tempat percutian yang ideal bagi pelancong yang ingin bersantai setelah seharian meneroka banyak peluang bersiar-siar dan... Read More

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Posted at

Looking for Great Malaysian Dishes and the best place to eat in KL? The city of Kuala Lumpur and the Klang Valley is certainly... Read More

Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

Posted at

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100 – Kuala Lumpur adalah sebuah metropolis yang luas – ibu kota Malaysia dan dengan itu, pelancongan... Read More

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Posted at

10 Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap – Sudah tentu, Malaysia adalah gedung bagi makanan Melayu terbaik di dunia. Walaupun hidangan popular seperti nasi lemak... Read More


0 Shares