HOME
Home » Attraction Places » 27 Tempat Menarik Di Lombok Anda Boleh Lawati Tahun Ini

27 Tempat Menarik Di Lombok Anda Boleh Lawati Tahun Ini

Posted at | Categorised in Attraction Places

27 Tempat Menarik Di Lombok Anda Boleh Lawati Tahun Ini

Kelompok pantai eksotik membuat Lombok sering dibandingkan dengan Pulau Dewa. Malah, pulau itu, yang merupakan ibu kota ibu kota Mataram, dipuji sebagai saudara kembar Bali dengan versi yang sedikit lebih tenang dan kurang padat.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Walau bagaimanapun, anggapan ini menjadikan Lombok nampaknya menjadi destinasi alternatif dan bukan destinasi utama. Malah, pulau yang indah ini mempunyai banyak potensi pelancongan yang sepatutnya menjadi pilihan pertama.

Bermula dari kawasan berbukit, kelompok pantai, kampung tradisional dan budaya, sisa kehidupan masa lalu, rekreasi bersejarah, untuk menggoda kekayaan masakan, semuanya ada di sini.

Tidak percaya? Buktikan diri anda kekayaan dan keindahan Lombok melalui 79 destinasi pelancongan berikut!

27 Tempat Menarik Di Lombok Anda Boleh Lawati Tahun Ini

1. Bukit Hatory

Tempat Menarik Di LombokTempat Menarik Di Lombok – thelangkahtravel.com

Salah satu tempat matahari terbenam yang masih tidak ramai pengunjung di Bukit Hatory. Bukit ini terletak di kawasan Pantai Seger atau dikenali sebagai Pantai Mandalika. Terletak di Pujut, Kabupaten Lombok Tengah, tempat ini agak mudah dijangkau dari Lapangan Terbang Antarabangsa Lombok. Anda memerlukan masa 45 minit untuk sampai ke tempat ini. Dengan bayaran kemasukan hanya 5 ribu rupiah, anda dapat menikmati seluruh kawasan pesisir yang dikelilingi oleh bukit-bukit yang indah.

Petua untuk ke Bukit Hatory:

1. Lawati pada waktu petang kerana jika cuaca panas pada siang hari.

2. Tiada pengangkutan awam. Sewa kenderaan dan jangan lupa untuk melawat pantai-pantai lain di sekitarnya termasuk Merese Hill tidak jauh dari tempat ini.

2. Bukit Batu Idung

Bukit Batu IdungTempat Menarik Di Lombok – lombokinsider.com

Ia tidak sukar untuk sampai ke bukit ini. Kerana itu, Bukit Batu Idung agak ramai penduduk tempatan, terutamanya golongan muda ketika mendekati matahari terbenam.

Batu Idung tidak mempunyai pemandangan yang indah seperti pemandangan di senarai bukit terdahulu. Walaupun begitu, dengan pencapaian yang agak mudah, menikmati matahari terbenam di alam luas adalah satu aktiviti yang tidak kurang menyenorokkan.

Maklumat Bukit Batu Idung
Lokasi Kampung Gumise, Gerung, Lombok Barat

3. Bukit Pengawisan

Bukit PengawisanTempat Menarik Di Lombok – thelangkahtravel.com

Jika anda ingin menikmati keindahan Lombok dari ketinggian tanpa membuat pendakian berat, Bukit Pengawisan boleh menjadi alternatif. Malah, sampai ke puncak bukit ini boleh dicapai oleh kenderaan bermotor.

Bukit ini masih belum dikenali ramai. Malah, lokasinya agak dekat dengan Pantai Elaq-Elaq yang terkenal. Di sisi yang terang, anda juga boleh menikmati masa saya di sini.

4. Bukit Nanggi

Bukit NanggiTempat Menarik Di Lombok – thelangkahtravel.com

Lebih tinggi daripada Bukit Anak Dara, Bukit Nanggi juga lebih mencabar. Malah sebelum mencapai puncak, cerun itu juga mencapai 85 darjah.

Walau bagaimanapun, keindahan 2,300 meter di atas paras laut juga sangat berbaloi dengan susah payah anda mendaki. Apabila menghadap ke selatan, anda akan menemui Gunung Rinjani.

Sementara itu, jika anda menghadap ke utara, anda akan menemui Kampung Sambelia, pelbagai gili, dan laut yang luas.

Lokasi Sembalun, Sambelia, Selong, Lombok Timur

5. Bukit Anak Dara

tempat menarik di lombok indonesia bukit anak daraTempat Menarik Di Lombok – thelangkahtravel.com

Mendaki Bukit Anak Dara agak mencabar daripada Bukit Pergasingan. Walaupun begitu, perjuangan untuk mencapai puncak Anak Dara adalah setanding dengan hasil yang menunggu.

Anda akan disambut dengan sinaran cahaya matahari yang hangat yang merembat di awan dan kabut pada waktu pagi. Atau pada waktu petang, langit yang dijelmakan langit terasa begitu dekat dan romantis sebelum berubah menjadi gelap dengan tebaran bintang-bintang yang terang.

Lokasi: Kampung Sembalun, Kecamatan Sembalun, Lombok Timur
Tiket masuk Rp. 15.00,00

6. Bukit Pengasingan

Bukit PengasinganTempat Menarik Di Lombok – liburmulu.com

Rinjani jauh kelihatan begitu megah dan menakjubkan dari Bukit Pengasingan. Tetapi tidak hanya itu, dataran di plot berwarna-warni di bawah ini tidak kurang mencuri perhatian.

Atas sebab ini, Bukit Pergasingan merupakan salah satu bukit yang juga sering diabadikan dalam potret digital untuk disimpan di media sosial.

Bukit Pergasingan juga merupakan laluan pejalan kaki alternatif kepada Rinjani. Di samping itu, dataran di ketinggian 1,700 meter di atas paras laut kini berfungsi sebagai latihan paragliding.

Lokasi: Kampung Sembalun, Daerah Sembalun, Lombok Timur

7. Bukit Nipah

Bukit MalimbuTempat Menarik Di Lombok – tripmatelombok.com

Jika anda ingin merasai bukit lain dengan kawasan yang tidak terlalu melampau, anda boleh pergi ke Bukit Nipah selepas turun ke Malimbu Hill. Kedua-dua lokasi berdekatan – sekitar 15 minit dengan motosikal.

Pemandangan di bukit ini tidak jauh berbeza dengan keindahannya. Anda akan menghadapi lukisan semulajadi yang begitu nyata: bukit, laut, dan tiga pewarna. Dengan penataan matahari terbenam, gabungan keseluruhan ini menjadikan objek pandangan yang sangat indah.

Lokasi: Malaka, Pamenang, Lombok Utara

8. Bukit Malimbu

Tempat Menarik Di LombokTempat Menarik Di Lombok – wisatalombok.xyz

Salah satu tempat menarik yang terbaik untuk anda menikmati panorama senja ialah Bukit Malimbu. Point ini juga adalah ruang yang sempurna untuk anda menikmati panorama senja yang keemasan yang bersinar di perairan Senggigi.

Dari paras ini juga, jika cuaca cerah, anda dapat melihat Gili Trawangan dan Gili Meno saujana mata memandang. Bahkan, siluet Gunung Agung juga memukau pandangan mata dan memperindah panorama. Laluan ke arah bukit ini agak selamat dengan menunggang motorsikal, jadi sangat ramai orang di sekitar yang datang menikmati keindahan alam ini.

Lokasi: Malaka, Pemenang, Lombok Utara

9. Bukit Merese

Tempat Menarik Di LombokTempat Menarik Di Lombok – superadventure.co.id

Pernahkah anda melihat klip video Isyana Sarasvati untuk lagu Mimpi? Bukit hijau di atas laut dengan gelombang yang menampar tembok tebing adalah salah satu tempat terbaik untuk menenangkan minda.

Bukit yang luas ini tidak terlalu ramai – bahkan terdapat sebuah kedai kecil di bawah yang menyediakan ais kelapa muda. Oleh itu, anda yang ingin tenang dalam damai boleh melawat Merese Hill.

10. Taman Wisata Pusuk Sembalun

Tempat Menarik Di LombokTempat Menarik Di Lombok – gotripina.com

Mendaki Riinjani bukanlah sesuatu yang mudah, malah untuk pejalan kaki yang pro. Walaupun begitu, keindahan yang begitu menggoda sangat sial untuk membazir.

Walau bagaimanapun, Taman Wisata Pusuk Sembalun menawarkan kesenangan. Dari gazebo di ketinggian 1,250 meter di atas paras laut, anda akan mendapat panorama gunung tanpa kegiatan fizikal seperti memanjat Rinjani.

Setakat yang pergi ke puncak, anda akan disertai dengan pemandangan hutan, bukit, sawah, ke taman strawberi.

Lokasi: Jalan Wisata Gunung Rinjani, Sembalun, Lombok Timur
Tiket Masuk: Rp2.000,00
Telefon: 085205698276

11. Taman Negara Gunung Rinjani

Tempat Menarik Di Lombok Anda Boleh Lawati Tahun IniTempat Menarik Di Lombok – mobillombok.com

Setiap pengembara sejati sentiasa menginginkan satu destinasi ini. Bukan sahaja di dalam negeri, keindahan Rinjani juga menarik ke negara-negara asing.

Gunung ini masih aktif adalah gunung berapi kedua tertinggi di Indonesia dan yang paling indah di rantau Asia.

Dari puncak Rinjani, anda dapat melihat keindahan alam di bawah naungan berbilion bintang yang terlihat jelas.

Lokasi: Jalan Wisata Gunung Rinjani, Sembalun, Lombok Timur
Tiket Masuk: Rp2.500,00
Telefon: (0370) 641155
Website: www.tnrinjani.net

Entri Popular:

Tempat menarik Mines Cruise Seri Kembangan
Tempat menarik di Pantai Cenang Langkawi
Tempat menarik Paya Indah Wetlands di Selangor
Tempat menarik di Kuala Selangor
Tempat menarik di Sabah
Tempat menarik Indonesia

12. Bukit Tunak

Tempat Menarik Di Lombok Tempat Menarik Di Lombok – travelkliq.com

Di hujung selatan Lombok, anda akan menemui Bukit Tunak. Bukan sahaja kedudukan di titik paling selatan, akses ke bukit ini masih sangat minima.

Sudah tentu, tidak ramai yang berkunjung ke sini, baik tempatan maupun pelancong. Tetapi jika anda ingin mencari tempat-tempat yang tidak pernah disentuh, tidak ada mudarat dalam melawat Tunak Hill yang juga bersebelahan dengan laut biru.

Address: Mertak, Pujut, Central Lombok Regency, West Nusa Tenggara 83573, Indonesia

Waktu: Open 7 pagi Closes 5 petang
Phone: +62 823-4011-3746

13. Danau Segara Anak

Danau Segara AnakTempat Menarik Di Lombok – wiranurmansyah.com

Tidak lengkap mendaki Rinjani tanpa berhenti di bahagian kalderanya. Gunung Segara Anak yang berada di puncak menjadi salah satu destinasi sasaran yang mesti dicapai setelah perjalanan panjang yang melelahkan.

Tasik Segara Anak mempunyai warna biru yang indah seperti warna air laut. Di tengah-tengahnya, ada gunung baru yang dibentuk oleh letusan Rinjani pada tahun 2015 lalu dan dipanggil Gunung Baru Jari.

Tetapi selain keindahannya yang tidak dapat dipertikaikan, tasik ini juga mempunyai mitos. Salah satunya ialah Segara Anak yang kelihatan luas apabila anda melihatnya secara langsung, jadi anda mempunyai kehidupan yang panjang – dan sebaliknya.

14. Pantai Senggigi

Pantai SenggigiTempat Menarik Di Lombok – firstlomboktour.com

Popularitas Pantai Senggigi belum terguncang sejak dahulu kala dan menjadi tujuan wisata wajib bagi Lombok. Ingin tahu apa daya tariknya?

Apabila dilihat dari atas – jalan berpusing, pasir putih kelihatan sangat indah bersebelahan dengan laut biru. Kejelasan laut tidak lagi malu menunjukkan keindahan biota marininya.

Di samping itu, sudah tentu, senja di Pantai Senggigi menimbulkan percintaannya sendiri.

15. Steady Beach

Steady BeachTempat Menarik Di Lombok – traveltodayindonesia.com

Pantai ini terletak di bawah Bukit Tunak. Tak jarang, jurugambar sanggup memburu ke akhir Lombok untuk mendapatkan potret terbaik di pantai ini.

Seperti pantai di Lombok secara umum, Pantai Tunak mempunyai pasir putih tulen. Pantai itu sendiri bersempadan dengan tembok kapur padat dan bukit-bukit berbatu.

Alamat: Mertak, Pujut, Kabupaten Lombok Tengah, Nusa Tenggara Barat 83573, Indonesia
Jam:
Terbuka ⋅ Menutup 5PM
Telefon: +62 823-4011-3746

16. Pantai Tebing

Pantai TebingTempat Menarik Di Lombok – mobillombok.com

Dalam 70 abad terakhir, letusan letupan Samalas pada tahun 1257 merupakan letusan gunung berapi terbesar. Bahan muntah-muntah Samalas mencapai 40m3, hampir tiga kali akibat letusan Tambora pada tahun 1815.

Pantai Tebing juga merupakan letusan lain dari letupan Samalas. Pantai pasir adalah hitam dengan tebing tebal – tidak seperti tebing dan bukit di Lombok secara umum yang relatif hijau. Walaupun demikian, eksotikisme pantai ini juga tidak dikurangkan nilai.

17. Pantai Semeti Lombok

Pantai Semeti LombokTempat Menarik Di Lombok – My Trip Journal

Pantai ini penuh dengan keheningan. Tidak banyak orang di sini – hanya nelayan yang kadang-kadang dari Kuta yang merasa letih di pantai.

Ada yang menyebut pantai ini bernama Krypton kerana formasi batu dan karang di sekitarnya berlapis dan meruncing seperti dalam Krypton dalam fiksyen Superman.

Di samping itu, keunikan air yang mengisi batu semulajadi di pantai itu kelihatan sebagai akuarium dengan kehidupan laut yang indah.

Alamat: Jl. Pantai Mawi, Selong Belanak, Bar Praya, Kabupaten Lombok Tengah, Bar Nusa Tenggara. 83572, Indonesia

18. Pantai Telawas

Pantai TelawasTempat Menarik Di Lombok – ahpictures

Tidak jauh berbeza dengan Semeti, formasi batu bergaya Krypton di Semeti juga di Pantai Telawas. Suasana yang tenang di sini juga membuatkan anda merasa seperti pemilik pantai yang indah ini.

Tetapi perlu diingat, perjalanan ke Pantai Telawas tidak mudah dan cukup jauh dari penempatan – bahkan gerai kecil. Oleh itu, Pantai Telawas hanya sesuai jika anda seorang pengembara yang tidak mudah …

19. Tanjung Bongo Lombok

Tanjung Bongo Lomboktravel.kompas.com

Mencari pantai dara tidak terlalu sukar. Sebagai contoh, Tanjung Bongo adalah salah satu tempat menarik pantai yang masih belum tersentuh walaupun terletak di belakang Bukit Merese dan terletak berhampiran dengan Pantai Kuta yang popular.

Bukan sahaja strategik dan tenang, Tanjung Bongo juga mempunyai air yang sangat jelas. Anda hanya boleh menikmati suasana di pantai atau cuba snorkeling di perairan ini.

20. Tanjung Aan Lombok

Tanjung Aan Lombokflightnetwork.com

Tanjung Aan adalah destinasi kegemaran para pecinta snorkeling dan berenang di perairan terbuka. Berhadapan langsung dengan Lautan Hindi, Tanjung Aan kelihatan seolah-olah ia tidak mempunyai sempadan.

Pasir di Tanjung Aan agak unik kerana ia bulat seperti lada. Di sekeliling tanjung juga bukit yang membolehkan anda menikmati pantai dari ketinggian.

Di sekitar jubah ini, anda akan bertemu penduduk dari ibu kepada anak-anak yang pulang dari sekolah menjajakan pelbagai kraftangan seperti gelang.

21. Tanjung Poki

Tanjung Poki Lombokgotravelly.com

Bukan sahaja kawasan Nusa Dua di Bali yang mempunyai waterblow. Tanjung Poki juga mempunyai daya tarikan pantai gelombang semula jadi yang hebat. Malah, ketinggian gelombang mencapai 10 meter. Hebat, bukan?

Sudah tentu, keganasan gelombang tidak selamat untuk aktiviti berenang atau snorkeling. Tetapi sebaliknya, sebagai objek memburu foto, Tanjung Poki juga sering digunakan sebagai aktiviti memancing.

22. Pantai Kuta Lombok

Pantai Kuta Lombokayokelombok.com

Terdapat banyak hotel dan pusat peranginan yang ditubuhkan di rantau ini. Alasannya, selain Senggigi, boleh dikatakan Pantai Kuta adalah pantai yang paling banyak dikunjungi oleh pelancong. Bagaimanapun tentang tempat menarik ini, apa sebenarnya tarikan pantai yang merupakan sebahagian daripada Zon Ekonomi Khas ini?

Pertama, kerana perairan yang jelas di Pantai Kuta, anda dapat melihat pemandangan di bawah permukaan air. Kedua, pantai ini juga dipertingkatkan dengan kehadiran sebuah bukit hijau yang disebut Mandalaika.

Di samping itu, pantai yang indah ini agak mesra dengan pelancong supaya ia dapat digunakan untuk pelbagai aktiviti air seperti jet ski, berenang, menyelam, bermain bot pisang, dan sebagainya.

23. Pantai Nambung Lombok

Pantai Nambung LombokTempat Menarik Di Lombok – bisniswisata.co.id

Terdapat satu keunikan Pantai Nambung yang menjadikannya Instagramable. Di pantai ini, kecantikan semulajadi bukan sahaja berasal dari gelombang pantai, tetapi juga air terjun di tengah-tengah pantai.

Pantai yang jelas ini mempunyai struktur tebing unik yang membuat air jatuh seperti dalam air terjun. Untuk mendapatkan foto yang betul, anda perlu pergi ke bahagian bawah tebing ini dan bersiaplah untuk basah.

Selain sesuai untuk fotografi, ombak di Pantai Nambung juga sesuai untuk aktiviti melayari.

24. Pantai Cape Bloam Lombok

Pantai Cape Bloam LombokTempat Menarik Di Lombok – lifestyle.sindonews.com

Pergerakan gelombang di Tanjung Bloam agak melampau, jadi ia tidak selamat untuk berenang, meluncur, menyelam dan sebagainya. Walaupun begitu, keindahan batu-batu dan tebing yang sepertinya membentuk sebuah gua menjadi tarikan utama pelancong.

Apabila cuaca adalah betul dan anda bernasib baik, jangan terkejut melihat kura-kura di Pantai Cape Bloam. Ini tidak lain daripada Tanjung Bloam sendiri adalah kawasan konservasi penyu. Oleh sebab itu, anda mungkin akan menyaksikan penyu-penyu berleluasa ke tanah besar.

Homestay Movie Animation Park Lost World Tambun
Homestay Inap Desa Manir Kual Terengganu
Homestay Reservation

25. Pantai Selong Belanak Lombok

Pantai Selong Belanak LombokTempat Menarik Di Lombok – leblogdenatte.com

Dari pantai putih atau batu yang sedikit basah, anda akan melihat awan putih yang kelihatan meleleh di atas kerucut di sisi lain. Orang ramai tidak akan mengganggu anda untuk menikmati kerja sebenar Tuhan.

Orang ramai di pantai tidak lebih daripada kegiatan di antara penduduk tempatan dan pelancong. Ketika nelayan pergi ke tengah untuk pergi ke laut dan peternak kawanan kerbau, pelancong sibuk berluncur atau hanya menikmati air kelapa muda dan nasi goreng di pantai.

Di Pantai Selong Belanak, anda juga akan menikmati campuran penduduk dan pelawat yang menyatukan dan mencipta keributan kecil yang harmoni.

26. Pantai Tangsi Lombok

Pantai Tangsi LombokTempat Menarik Di Lombok – indo-kaya.com

Tidak banyak pantai yang mempunyai pasir putih di dunia. Walau bagaimanapun, dua daripada tujuh yang dicipta di bumi berada di Indonesia. Pantai Tangsi di Lombok adalah salah satu daripadanya – atau yang kini lebih dikenali sebagai Pantai Pink oleh orang ramai.

Faktor-faktor yang membuat pantai ini berwarna merah jambu adalah hasil daripada campuran pasir putih dan pasir merah yang berasal dari karang dan serpihan shell foraminera yang berwarna merah.

Untuk menikmati masa terbaik di Pantai Tangsi, datang sekitar jam 8:00 hingga 16:00. Pada masa ini, cahaya matahari menghasilkan refleksi merah jambu yang sangat indah.

27. Pantai Penyisok Lombok

Pantai Penyisok LombokTempat Menarik Di Lombok – medanadvisor.co.id

Dari tebing tinggi dan berbilang lapisan, anda boleh berdiri menonton Lautan Hindi biru yang tidak berkesudahan dan dikelilingi oleh sabana hijau yang terbentang seolah-olah ia tidak terhingga. Tanpa banyak gangguan pelancong lain, anda akan merasa seolah-olah di dunia lain yang begitu lelah.

Sesungguhnya tidak banyak orang yang telah melawat Pantai Penyisok. Alasan utama adalah rupa bumi yang tidak terlalu mesra.

Untuk mencapai kesempurnaan ini, anda mesti terlebih dahulu melalui ladang jagung dan jalan-jalan berbatu yang curam. Tetapi dengan hadiah magnitud ini, perjalanan tidak akan terlalu bermakna.

 

Tempat menarik di Kelantan
Tempat Menarik Di Kota Bharu
Tempat Menarik Di Pahang

Sumber: blog.airyrooms.com

 

2 Comments for 27 Tempat Menarik Di Lombok Anda Boleh Lawati Tahun Ini

 • NURUL INSYIRAH VENTURE says:

  MAHU FREE SIMCARD??
  Kami akan menghadiahkan anda simcard bagi pelancong yang booking pakej Lombok.

  Kami agensi pelancongan yang berdaftar di Indonesia,kami pasti memberikan perkhidmatan yang terbaik seperti tempat tinggal,makan,pemandu pelancong yang ramah & mesra. Jadi usah laa risau atau ragu-ragu. Cepat contact kami gaissss.

  FB: ptnivtravel
  WS: +6281397288197

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 27 Tempat Menarik Di Lombok Anda Boleh Lawati Tahun Ini

Pantai Terbaik Di Malaysia Pulau Epik Dan Resort Pantai

20 Pantai Terbaik Di Malaysia Pulau Menarik Dan Resort Pantai

Posted at

Mencari pantai terbaik di Malaysia? Malaysia mempunyai banyak pulau dan resort menarik sebagai destinasi percutian pantai bertaraf dunia dan serba sedikit pasti ada kekurangan... Read More

Tempat Wisata Menarik Di Malang Yang Terbaik

Tempat Wisata Menarik Di Malang Yang Terbaik Untuk Anda

Posted at

Tempat wisata menarik di Malang – Apa yang anda cari pada liburan anda berikutnya? Alam murni untuk petualangan memompa adrenalin? Taman hiburan yang menarik... Read More

Dangau Indah Chalet Ipoh Dengan Kolam

Dangau Indah Chalet Ipoh Dengan Kolam Renang Terbuka

Posted at

Dangau Indah Chalet Ipoh dengan kolam renang dilengkapi dengan rumah kayu dengan reka bentuk rumah Melayu tradisional, sesuai untuk keluarga yang ingin bercuti, menghadiri... Read More

Chalet Terapung Di Kukup Paling Terkenal Kerana Paya Bakaunya

Chalet Terapung Di Kukup Paling Terkenal Kerana Paya Bakaunya

Posted at

Chalet terapung di Kukup paling terkenal kerana paya bakaunya – Selain dari Chalet Terapung Segantang Garam Merbok dan Chalet Terapung Seri Idaman Memancing Dari Pintu Bilik,... Read More

Taman Kupu-Kupu di Curug Cilember

Air Terjun Menarik Curug Cilember Di Puncak Adalah Air Terjun Tujuh Tingkat

Posted at

Air terjun menarik Curug Cilember adalah air terjun tujuh tingkat yang terletak di Kabupaten Bogor. Meskipun kedekatannya dengan Puncak, yang merupakan tujuan liburan keluarga... Read More


0 Shares