HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.

Lokasi daerah Kuantan yang berhadapan dengan Lau China Selatan menjadikannya mempunyai banyak tempat menarik yang istimewa. Mempunyai beberapa pantai peranginan yang cantik yang menjadi tumpuan pelancong timur dan barat.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Jom kita terokai 21 tempat menarik di Kuantan sebelum memulakan perjalanan ke sana. Menyediakan homestay yang sangat luas dan lengkap dengan segala kemudahan.

Melihat Burung Di Tasik Chini

Melihat Burung Di Tasik ChiniSumber: pixabay.com

Sekiranya anda ingin menikmati ketenangan di Kuantan, berkunjunglah ke Tasik Chini.  Ia adalah satu-satunya tasik di negeri Pahang yang mengalir ke Sungai Pahang. Orang Asli tinggal di persekitaran Tasik Chini. Oleh kerana tasik ini sentiasa tenang pada setiap masa, ketenangan ini memberikan kebebasan kepada burung-burung berterbangan di atas tasik. Ini juga menjadikannya tempat yang sesuai untuk melihat ribuan jenis burung.

Taman Esplanade

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Esplanade Park atau Taman Esplanade terletak di belakang Sungai Kuantan dan di Jalan Besar. Bangunan ibu pejabat Majlis Perbandaran Kuantan terletak berhampiran. Kanak-kanak suka melawat tempat itu dan boleh melakukan pelbagai jenis aktiviti seperti senaman dan struktur pendakian, slaid, melihat-lihat keindahan alam dan bermain buaian untuk melepaskan lelah setelah penat bekerja. Jika anda suka memancing, esplanade di sebelah taman adalah tempat yang sangat baik untuk anda melakukan aktiviti ini.

Alamat: Jalan Tanah Putih, 25100 Kuantan, Pahang, Malaysia

Air Terjun Sungai Pandan

Tempat Menarik Di Kuantan – straatvarkTempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Air terjun ini juga dikenali sebagai Air Terjun Panching oleh banyak pihak. Ia terletak pada jarak 25 kilometer (15 batu) dari bandar Kuantan. Para penghuni kota suka datang ke sini untuk berkelah dan aktiviti rekreasi lain sebagaimana orang yang tinggal di kawasan berdekatan juga sering melakukan riadah dan mandi-manda di sini. Anda akan terpersona dengan keindahan air terjun ini dan jangan lepaskan peluang menikmati ketenangan sekitarnya. Ia adalah tempat yang hebat untuk dilawati pada hujung minggu.

Alamat: Air Terjun Sungai Pandan, 26400 Kuantan, Pahang, Malaysia

Kelip-kelip Sungai Cherating

Kelip-kelip Sungai Cheratingpampamcuapcuap

Melihat kelip-kelip memang menyeronokkan, tetapi melihat kelip-kelip dalam kumpulan yang banyak sangat mengkagumkan. Selain dari Kampung Kuantan di Selangor, di daerah Kuantan juga mempunyai tempat melihat kelip-kelip.

Anda perlu menaiki sampan dengan bayaran RM53 bagi sebuah sampan yang boleh dinaiki oleh 4 orang penumpang. Masa adalah sangat terhad, ianya bermula pada jam 7:54 petang dan berakhir sekitar jam 10:30 malam. Melihat kelip-kelip di Sungai Cherating sangat digemari oleh pelancong luar dan dalam negara, jadi anda perlu datang awal untuk memudahkan urusan membeli tiket, jika lweat mungkin anda akan kecewa.

Untuk ke sana anda boleh hubungi Hafiz’s Cherating Activities di bawah:

Hafiz’s Cherating Activities
+60179154263
kohafiz@gmail.com

Bukit Panorama

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Hanya dalam jarak berjalan kaki dari bandar Sungai Lembing anda akan sampai ke Bukit Panorama yang indah. Dari puncak Bukit Panorama pada waktu pagi anda dapat menyaksikan awan yang mengasyikkan melintasi ufuk. Menonton fenomena semulajadi ini adalah satu kemestian bagi semua pelancong. Anda tidak perlu mengembara beberapa ribu batu jauhnya ke China atau Amerika Utara untuk menikmati pemandangan yang menakjubkan ini.

Bukit Panorama hanya setinggi 271 meters. Sebagai perbandingan, Batu Caves adalah setinggi 125 meter manakala Bukit Broga adalah 400 meter tinggi. Walaupun anda perlu memanjat 276 anak untuk sampai ke puncak Batu Caves, di  Bukit Panorama anda perlu membuat skala yang lebih mencabar sebanyak 1,100 langkah.

Tetapi bagi orang yang sudah biasamelalukan latihan, mereka hanya mengambil masa lebih kurang setengah jam untuk melakukannya, sementara bagi yang biasa-biasa, memerlukan sekurang-kurangnya 45-60 minit, dengan banyak berehat dalam perjalanan untuk mencapai puncak bukit.

Dari atas Bukit Panorama anda dapat melihat kampung Sungai Lembing di bawah. Dan tepat di atas kampung ini adalah lautan awan. Pada masa ini anda hanya dapat melihat awan!

Masa terbaik untuk merakam momen terindah adalah pada waktu subuh. Oleh itu, pastikan anda mula memanjat bukit pada jam 5.30 pagi dengan mencasarkan anda boleh sampai ke puncak dalam masa kurang daripada setengah jam. Jika tidak, lebih baik anda memulakan perjalanan anda seawal jam 5.00 pagi supaya tidak ketinggalan momen matahari terbit yang menakjubkan.

Dengan tangga simen dan palang di tengah tangga, memanjat bukit sangat mudah, semudah anda bersantai di taman. Tetapi jangan lupa untuk membawa lampu suluh. Suasana agak gelap di sini sebelum matahari terbit. Sumber

Lombong Timah Sungai Lembing

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Lombong Timah Sungai Lembing  terletak di Kuantan. Sebelum berlepas ke Kuantan, perancangan maklumat perjalanan perjalanan dengan pembuat jadual perjalanan Kuantan yang mesra pengguna kami, untuk memastikan anda berpeluang melihat semua yang Kuantan tawarkan, termasuk Sungai Lembing Mines.

Sempurna untuk tujuan pendidikan dan pengembaraan kecil. Terdapat banyak sejarah untuk belajar dan berfikir. Menaiki kereta api ke dalam lombong itu menarik dan simulasinya lif adalah cemerlang!

Kebanyakan perjalanan pendidikan untuk anak-anak, beberapa fakta yang anda tidak tahu dan tidak pernah lihat. Peralatan perlombongan lama yang dipamerkan serta kakitangan yang ramah dan membantu anda.

Ianya adalah lawatan yang bagus terutama perjalanan keretaapi ke dalam lombong. Walau bagaimanapun, ia adalah perjalanan yang sangat singkat. Selepas itu anda perlu berjalan kaki sepanjang perjalanan. Cumanya tidak ada pemandu pelancong untuk memberitahu anda mengenai sejarah lombong tetapi terdapat poster di lombong untuk dibaca. Pengembaraan ke dalam lombong ini memberiakn satu pengalaman yang sangat baik.

  • Alamat: Sungai Lembing, 26200 Sungai Lembing, Pahang
  • Waktu Operasi: 9 pagi
  • Telefon: 09-541 2738

Pantai Teluk Cempedak

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik28 Tempat Percutian Menarik Paling Disukai Di Malaysia

Teluk cempedak memang sangat terkenal kepada pendudukan tempatan sebagai satu destinasi bersantai dan bagi pelancong tempatan Teluk Cempedak menjadi salah satu destinasi percutian bajet yang harus dikunjungi.

Menghadap Laut China Selatan, tempat menarik di Kuantan ini juga menjadi tunpuan pelancong dari luar negara. Teluk Cempedak mempunyai kemudahan asas dan segala keperluan untuk percutian dan perkelahan. Tidak hairan Teluk Cempedak menjadi salah satu destinasi pilihan pelancong pada musim cuti.

Istimewanta pantai peranginan ini ialah anda boleh menyusuri pantai melalui jembatan kayu yang dibina oleh pihak berkuasa. Berjalan menyusuri pantai dari atas jembatan ini memang sangat selesa dan mudah. Di samping itu anda berpeluang menikmati keindahan dan kedamaian hutan yang menghijau.

Dengan adanya jembatan kayu yang dibina dapat menjamin keselamatan pengunjung yang ingin beriadah di sini. Di samping itu kemudahan lain yang disediakan ialah sebuah taman rekreasi yang diurus dengan baik sekali.

Kombinasi pasir pantai yang memutih, taburan batu-batu besar dan kejijauan memberikan kombinasi pemandangan yang menakjubkan dan memberikan ketenangan jiwa, sambil mengingati keagungan Yang Maha Pencipta.

Selain dari gerai makan, Teluk Cempedak juga dilengkapi dengan tandas awam, restoran dah hotel untuk kemudahan anda. Jika anda ingin membeli cendearmata untuk rakan dan sanak saudara, inilah tempatnya kerana terdapat banyak gerai krat tangan di sini.

Nak menginap di mana jika berkunjung di Teluk Cempedak?

Mungkin homestay ini sesuai untuk anda! Homestay Teluk Cempedak.

Gua Charas

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet – pinterest.comTempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik8 Tempat Menarik Paling Best Di Perak Yang Mesti Dilawati!

Terletak 26km di utara Kuantan, batu kapur karst yang mengandungi menara Gua Charas yang dikelilingi oleh ladang kelapa sawit di sekitarnya. Kerana ianya sebuah bukit yang curam, tangga telah disediakan hingga ke pintu masuk gua.

Ramai yang datang melawat gua ini, gua ini lebih memukau, teruskan langkah-langkah ke gua di atas yang merupakan urusan yang sama sekali berbeza, terbuka di kedua-dua hujung yang diterangi dengan cahaya matahari, dibelai oleh angin yang menyegarkan sambil memandang ke arah pemandangan di sekelilingnya.

Cara terbaik ialah dengan memandu sendiri untuk sampai ke sini (tempat letak kereta adalah RM3), atau menggunakan bas dari Sungai Lembing dari stesen bas tempatan dan turun di kampung kecil Panching, akan bertemu dengan sign board ‘Gua Charas 4km’. Dari perhentian bas di Panching  anda perlu berjalan kaki sejauh 4 kilometer, tetapi anda mungkin boleh mendapatkan perkhidmatan penghantaran dengan motorsikal.

Sama ada memandu atau datang dengan bas, pertimbangkan untuk pergi ke Sungai Lembing untuk meneroka pemandangan perlombongan timah.

No comment for Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More

Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park

Tempat Menarik Tun Sakaran Marine Park Permata Yang Tersembunyi

Posted at

Tempat menarik Tun Sakaran Marine Park, dengan alam semula jadi yang tidak tercemar, kehidupan marin yang bertenaga dan pantai yang indah, pulau-pulau syurga Sipadan... Read More


3 Shares