HOME
Home » Destination » Tempat Menarik Di Kuala Terengganu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

Posted at | Categorised in Destination

25 Tempat Menarik Di Kuala Terengganu dan perkara terbaik yang boleh anda lakukan apabila berada di Terengganu.

Kuala Terengganu adalah ibu negeri negeri Terengganu yang hebat di Malaysia. Negeri ini terletak di sepanjang pesisir Laut China Selatan dan membentang sejauh hampir 13.000 kilometer persegi. Terletak di dalam negeri Terengganu, anda akan menjumpai perkampungan dan bandar kecil yang indah, serta pulau-pulau yang indah dan tentunya tarikan 5 bintang yang merupakan ibu kota Kuala Terengganu itu sendiri.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Salah satu tarikan besar mengenai lawatan ke Kuala Terengganu ialah menawarkan kepelbagaian. Selain pantai berpasir, anda juga akan menemui campuran budaya Cina dan Melayu di sini terima kasih kepada masyarakat Cina tempatan yang cukup besar.

Sebagai sebahagian daripada perjalanan di sini, anda boleh berjalan-jalan di sekitar bandar dan mengunjungi bangunan dan muzium warisan yang cantik, atau anda meluangkan masa untuk memungut kerang dan memancing sotong.

Apa sahaja yang anda pilih, anda akan dimanjakan dengan pilihan ketika kepelbagaian makanan, yang mencampurkan masakan Peranakan dengan hidangan khas Melayu dan banyak makanan laut segar.

Berikut adalah perkara terbaik untuk dilakukan di Kuala Terengganu:

1. Pergi Memungut Kerang

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu

Sekiranya anda ingin memilih memungut kerang, sekarang adalah peluang anda kerana kampung-kampung di sekitar Kuala Terengganu terkenal dengan ladang kerang.

Sekiranya anda ingin mencuba menuai hasilnya, anda perlu pergi ke kampung-kampung di luar Kuala Terengganu seperti Mangkuk, Seitu atau Kuala Baru.

Anda boleh pergi ke kampung-kampung sebagai sebahagian daripada lawatan dan anda dapat belajar bagaimana mengumpulkan kerang dan mengetahui bagaimana mereka diternak di bahagian Malaysia ini.

2. Ketahui Sejarah di Muzium Negeri Terengganu

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

instagram.com/muzuimnegeriterengganu

Muzium Negeri Terengganu adalah muzium rasmi negeri Terengganu dan ia juga dikatakan sebagai salah satu yang terbesar di Malaysia.

Muzium ini sebenarnya lebih dari sebuah kompleks muzium dan terdiri dari empat bangunan yang berasingan termasuk Muzium Maritim dan sejumlah model rumah tradisional.

Terdapat juga Galeri Diraja, dan Galeri Islam, Galeri Kerajinan dan Galeri Alam dan anda dapat mempelajari semua tentang pelbagai sejarah dan budaya di bahagian Malaysia ini.

Tutup pad ahari Jumaat

Alamat: 20566 Bukit Losong, Terengganu
Telefon: 09-632 1200

Baca juga:

Tips percutian bajet ke seluruh dunia
Tempat menarik di New Zealand
Panduan menarik percutian di Indonesia – mudahkan perjalanan anda

3. Terokai Taman Tamadun Islam

Salah satu tarikan unik di Kuala Terengganu ialah Taman Tamadun Islam yang merupakan taman tema Islam yang terletak berhampiran dengan muzium utama di bandar ini.

Taman ini mempunyai model miniatur bangunan Muslim terkenal di seluruh dunia yang akan menarik sesiapa sahaja yang berminat dengan seni bina dan sejarah Islam.

Ini juga merupakan lokasi Masjid Kristal sehingga anda dapat mengunjungi kedua-dua kawasan pada masa yang sama.

4. Naik Bot ke Seberang Takir

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu – noraismail / shutterstock

Seberang Takir terkenal sebagai kampung nelayan kecil dan pelik di luar pantai Kuala Terengganu.

Oleh itu, jika anda ingin melihat beberapa budaya tempatan yang asli di sini, anda boleh menyewa bot dan pemandu tempatan serta ahli di sekitar kampung dan melihat bagaimana penduduk tempatan telah tinggal di sini selama berabad-abad.

Pengunjung dialu-alukan untuk berkunjung ke kampung dan anda akan dibawa oleh pemandu bot melintasi jeti utama di Kuala Terengganu.

5. Menaiki Bas Cas Ligas

tempat menarik di kuala terengganuTempat Menarik Di Kuala Terengganu – thecrazytourist.com

Salah satu pemandangan paling unik yang akan anda lihat di Kuala Terengganu ialah Bas Cas Ligas.

Bas ini akan membawa anda melawat warisan bandar tetapi yang paling mengagumkan ialah ia direka mengikut model rumah tradisional di Kuala Terengganu.

Macam tak percaya bas seperti rumah tetapi ini adalah cara yang baik untuk melihat tarikan bandar sambil menikmati pengalaman unik ini.

Lawati Masjid Kristal

Lawati Masjid Kristal tempat menarik di kuala terengganu

Masjid Kristal dikatakan sebagai salah satu tempat ibadat Muslim tercantik di seluruh Malaysia.

Masjid ini dinamakan berkat candelier kristal besar yang menempati ruang solat utama dan ini juga merupakan salah satu masjid moden seumpamanya.

Bahagian dalamnya mempunyai Wi-Fi percuma sehingga para jemaah dapat membaca salinan Al-Quran elektronik dan sebahagian besar strukturnya terdiri dari keluli dan kaca.

Sekiranya boleh, cubalah juga mengunjungi masjid pada waktu malam kerana ia diterangi dengan keributan warna seperti merah jambu, kuning, biru dan hijau yang membuatnya berkilau di bawah langit gelap.

Homestay di Terengganu
Tempat menarik di Kuala Selangor
Tempat menarik di Kuala Lumpur
Tempat menarik di Jakarta

Mencandat Sotong

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu mencandat sotongTempat menarik di Kuala terengganu – mycandat.blogspot.com

Mungkin salah satu aktiviti yang tidak dijangka yang dapat anda nikmati di Kuala Terengganu adalah peluang untuk mencandat sotong.

Sekiranya anda pergi ke pantai tempatan pada waktu malam, anda akan mendapati penduduk tempatan dan nelayan memancing banyak sotong yang berenang di perairan di sini.

Ini melibatkan penggunaan teknik tradisional untuk mengutip sotong dari laut dan ini adalah salah satu tarikan utama perjalanan ke pantai di sini.

Anda juga dapat menikmati matahari terbenam dan pemandangan yang bersinar di air pada masa yang sama.

Beli Cenderamata di Kraftangan Malaysia

kain songket terengganu

Terletak sekitar 4 kilometer ke selatan Kuala Terengganu adalah Kraftangan Malaysia yang menjual kraf tangan mewah.

Sekiranya anda mencari tekstil tradisional seperti kain tenunan tangan, inilah tempat untuk mencarinya dan terdapat Pameran Warisan Songket di sini.

Di sini akan menjelaskan kepada anda sedikit mengenai sejarah kain songket dan boleh membuat pilihan yang baik jika anda ingin membeli barang kraf atau cenderamata di bandar.

Jelajah di Pasar Malam Pantai Batu Buruk

Pasar Malam Pantai Batu BurukTempat menarik di Kuala terengganu 

Sekiranya anda ingin menikmati sepotong kehidupan tradisional tempatan di Kuala Terengganu, pergi ke Pasar Malam Pantai Batu Buruk pada waktu petang di sebelah pantai utama di bandar ini setiap hari Jumaat.

Di sini anda akan menemui pelbagai jenis makanan jalanan yang menjual makanan ringan penduduk tempatan seperti tusuk daging yang dimasak di atas dapur arang.

Anda juga akan menemui beberapa barang lain yang dijual seperti mainan dan pakaian kanak-kanak dan ini adalah tempat yang sesuai jika anda ingin melihat bagaimana penduduk tempatan melepak di Kuala Terengganu pada hujung minggu.

Ikuti perjalanan ke Pulau Redang

Pulau RedangTempat menarik di Kuala terengganu – thecrazytourist.com

Sekiranya anda ingin keluar dari Kuala Terengganu dengan betul, pergi ke Pulau Redang kerana ianya sebuah pulau yang sangat cantik.

Pulau ini adalah sebahagian dari Taman Laut Pulau Redang yang lebih luas di Malaysia yang terkenal dengan pelbagai jenis hidupan laut.

Ini termasuk sekitar 500 jenis karang dan lebih dari 3,000 spesies ikan.

Anda juga akan menemui lebih dari seribu jenis kerang di sini dan seperti yang anda jangkakan, snorkeling dan menyelam adalah hobi yang popular di sini.

Ini menjadikan perjalanan sehari yang hebat di luar Kuala Terengganu atau anda boleh bermalam di sini dengan tenang.

Kunjungi Masjid Zainal Abidin

mazjid zainal abidinTempat menarik di Kuala Terengganu – pelancongan-terengganu

Masjid Zainal Abidin adalah masjid pusat di Kuala Terengganu dan mempunyai tempat yang terkenal di bandar ini.

Masjid ini mudah dikenali kerana dihiasi dengan sembilan kubah berkilauan dan ia juga ditutup dengan tingkap berkisi yang indah.

Ini bermakna bahawa jika anda berada di dalam, anda dapat melihat bagaimana cahaya berpola di lantai dan orang bukan Islam boleh berkunjung dengan syarat anda berpakaian yang sopan.

 

No comment for Tempat Menarik Di Kuala Terengganu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di Kuala Terengganu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

Tempat Menarik Terbaik Di Malaysia Yang Tidak Boleh Diabaikan

Tempat Menarik Terbaik Di Malaysia Yang Tidak Boleh Diabaikan

Posted at

Tempat menarik terbaik di Malaysia yang tidak boleh diabaikan… Ke mana mesti pergi di Malaysia – 30 tempat menarik terbaik untuk dikunjungi di Malaysia,... Read More

Ciputra World Hotel Surabaya, Jawa Timur

Hotel Terbaik Dengan Kolam Renang Surabaya Indonesia

Posted at

Hotel Terbaik Dengan Kolam Renang Surabaya Indonesia – Rekomendasi 8 hotel Bintang 5 di Surabaya yang mewah dengan fasilitas kolam renang dan pelayanan terbaik, jika anda... Read More

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan

Posted at

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan – Tok Aman Bali Beach Resort terletak di Pantai Bisikan Bayu di daerah Pasir Puteh kira-kira 50... Read More

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan

Posted at

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan – Apabila anda merasa sudah waktunya untuk melarikan diri, berehat dan berhubung dengan alam semula jadi, pilihlah resort... Read More

Resort Dengan Kolam Renang Tumpat Kelantan

Resort Dengan Kolam Renang Tumpat Kelantan

Posted at

Resort Dengan Kolam Renang Tumpat Kelantan – Morak Villa Resort mempunyai kolam renang luaran dan bilik dengan pemandangan kolam renang atau taman. Berjarak 10... Read More


0 Shares