HOME
Home » Tempat Menarik » Tempat Menarik Di Kelantan Paling Best Yang Mempersonakan Hati

Tempat Menarik Di Kelantan Paling Best Yang Mempersonakan Hati

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Melawat tempat menarik di Kelantan memang paling best, mendengar loghat percakapan orang-orang Kelantan yang mempunyai irama yang tersendiri, memang menyeronokkan.

Kelantan sebuah negeri di pantai timur semenanjung Malaysia. Negeri ini sangat unik kerana hampir 90% penduduk negeri ini adalah orang Melayu yang kuat bekerja dan pandai berniaga. Jika anda melawat ke negeri Kelantan umumnya dan Kota Bharu khususnya anda akan nampak perbezaan yang ketara berbanding dengan negeri-negeri lain di Malaysia.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Jom kita tinjau tempat menarik di Kelantan paling best yang mempersonakan hati… Pertama sekali kita tinjau di Kota Bharu:

Tempat Menarik Di Kelantan -Kota Bharu

Terdapat 6 muzium di bandar Kota Bharu yang boleh anda lawati. Memang seronok melawat muzium-muzium ini kerana kita dapat mengenali lebih dekat adat budaya orang-orang Melayu di Kelantan.

Tempat Menarik Di Kelantan Paling Best Yang Mempersonakan Hati

Muzium Adat Istiadat DiRaja Kelantan

Baca.. Shima Homestay Kota Bharu Kelantan

 

Muzium Kraftangan – juga di sebut sebgai “Balai Getam Guri” Kampung Kraftangan dan Muzium Kraf berada di lokasi yang sangat hampir dengan Istana Balai Besar dan Bazar Buluh Kubu yang merupakan zon kebudayaan Kota Bharu.

Mempamerkan berbagai-bagai jenis kraftangan hasil kerja tangan halus masyarakat Kelantan dan anda berpeluang melihat demonstrasi sulaman tradisional, tenunan songket, mencanting batik, kerja perak dan ukiran kayu dilakukan oleh tukang yang mahir di Kampung Kraftangan. Anda boleh membeli hasil kraf di sini.

Muzium ini dibuka dari jam 8.30 pagi hingga 4.45 petang setiap hari dan ditutup pada hari Jumaat).

Cari homestay best di Kota Bharu: 
Senarai homestay Kota Bharu yang best!!

Cari hotel best di Kota Bharu: 
193 hotel terbaik di Kota Bharu!!

Muzium Negeri – Muzium negeri Kelantan ditubuhkan pada tahun 1990, ianya merupakan bangunan lama Majlis Perbandaran Kota Bharu, Jalan Hospital. Bangunan ini diwartakan sebagai bangunan bersejarah di Kelantan.

Memorial Peperangan Dunia Ke II – Merupakan bangunan batu pertama di Kelantan yang siap dibina pada tahun 1912. Mula asalnya sebuah bank iaitu  “The Mercatile Bank of India Ltd”. Juga merupakan bank yang pertama di kelantan. mempamerkan lebih dari 1000 artifek yang berkaitan dengan perang dunia kedua.

Muzium DiRaja – Sebuah istana lama kerajaan Kelantan, dijadikan muzium pada tahun 1991. Mempamerkan segala-galanya tentang kesultanan Kelantan dari awal hingga kini. Seronok mengkaji dan mengetahui salah-silah kesultanan kerajaan Kelantan. Muzium ini berada di Jalan Hilir Kota Bharu berhampiran dengan Kampung Kraftangan dan Istana Balai besar.

Muzium Islam – Muzium yang pada asalnya bangunan Majlis Agama Islam Kelantan terletak di Jalan Sultan Kota Bharu berhampiran dengan Masjid Muhammadi, Padang merdeka dan Memorial Perang Dunia Kedua. Mempamerkan segala yang berkaitan dengan perkembangan Islam di Kelantan dan Nusantara.

Muzium Adat Istiadat DiRaja Kelantan – Bangunan ini dibina dengan senireka yang sangat halus. mempamerkan segala tentang  Adat Istiadat DiRaja seperti; pertunangan, perkahwinan, melenggang perut, adat pijak tanah dan lain-lain yang berkaitan.

Tempat Menarik Di Kelantan – Pasar Malam Wakaf Che Yeh

Tempat Menarik Di Kelantan Paling Best Yang Mempersonakan Hati

cutikelantan.com

Baca..Hotel Reservations Di Tempat Menarik Dalam Malaysia

Homestay Wakaf Che Yeh Kota Bharu

Senarai homestay Wakaf Che Yeh Kota Bharu

Paling seronok bila berkunjung ke pasar malam Wakaf Che Yeh, boleh dikatakan pasar malam yang terbesar di Kelantan. Sebut sahaj barang apa yang anda cari, dari pakain, minyak wangi hingga makanan dan buah-buahan semuanya ada dijual di sini.

Jika anda inginkan harga yang murah, tunggu hingga pasar ini ditutup pada jam 12 hingga 3 pagi, ada saja barang yang dilelong dengan harga murah.

Keadaan di sini selalunya penuh sesak dengan kenderaan terutama malam minggu atau musim cuti sekolah. pastikan anda bersabar untuk mencari tempat letak kereta yang berbayar atau yang percuma. Harga barangan di sini tidak terlalu murah terutama jika anda seorang pelancong dari luar Kelantan.

Kebanyakan barang yang dijual di sini adalah buatan Thailand.

Tempat Menarik Di Kelantan – Pantai Cahaya Bulan

Tempat Menarik Di Kelantan - Pantai Cahaya Bulan

holidaygogogo.com

Baca.. V’La Homestay Murah Wakaf Che Yeh

Pantai Cahaya Bulan adalah pantai yang paling hampir dengan bandar Kota Bharu, lebih kurang 10 kilometer sahaja. Melalui di celah-celah perumahan  yang unik, anda akan rasa kelainannya di sini. Makanan agak mudah di sini kerana banyak gerai makanan di sepanjang pantai. Makanan lain yang banyak dijual ialah keropok lekor dan jagung rebus.

Pantai yang sangat popular ini tidak sesuai untuk mandi manda terutama musim tengkujuh kerana ombak yang sangat besar. Menyaksikan matahari naik adalah satu pengalaman yang indah semasa anda di sini. Aktiviti yang boleh anda lakukan, bersiar-siar, bermain layang-layang atau menunggang kuda di pantai.

Tempat Menarik Di Kelantan – Taman Negara Kuala Koh Gua Musang

 

Tempat Menarik Di Kelantan Taman Negara Kuala Koh Gua Musang

holidaygogogo.com

Baca.. Tempat Menarik Yang Pelik Di Seluruh Dunia

Tempat menarik Malaysia

10 Tempat Menarik Hulu Selangor Yang Memepersonakan

Tempat Perkelahan Menarik Di Perak Yang Ramai Orang Tak Tahu

Tempat Menarik Untuk Percutian Yang Unik Di Malaysia

Taman negara Kuala Koh terletak lebih kurang 100 kilometer dari bandar Gua Musang, melalui jalan Gua Musang – Kuala Krai. Ini merupakan salah satu pintu masuk Taman Negara.

Aktiviti utama yang seronok di sini ialah melihat berbagi jenis burung yang cantik yang sebenarnya tempat ini merupakan “Important Bird Area by the Birdlife International Organization“. Terdapat 380 spesis burung yang direkodkan di sini antaranya, burung enggang, burung belatuk, burung raja udang, flycatchers dan lain-lain, dan peminat aktiviti memerhati burung setempat akan mendapati bahawa terdapat banyak yang boleh dilihat di sini.

Selain dari itu terdapat 200 spesis mamalia, 55 spesis katak, 67 spesis ular dan 109 spesis ikan air tawar.

Aktiviti lain yang sangat seronok untuk anda lakukan ialah jungle trekking ke Impian Hide di mana inilah tempat garam di mana binatang berkumpul untuk menjilat garam mineral. anda juga boleh berseronok di atas canopy walk sepanjang 230 meter dan setinggi 30 meter di atas pokok.

Tempat ini tentu sekali sangat nyaman dengan udara sejuk dan bersih dari pencemaran.

Sekurang-kurangnya sekali dalam masa hidup anda, anda mesti datang dan mengalami kehidupan hutan. Ketamakan manusia akan memastikan ia tidak akan berada di sini selama-lamanya menunggu anda.

Bagi mereka yang berminat untuk melawat Taman Negara Kelantan, sila hubungi:
Nik Nora Hiryani (Pengurus)
Resort Taman Negara Kelantan
+6012 9654788
http://taman-negara-koh.blogspot.com
Email: nik.nora@gmail.com

Beliau boleh menguruskan pengangkutan dari Gua Musang jika anda tidak memandu ke resort. Beliau mempunyai pakej untuk anda untuk memilih.  cutikelantan.com

Tempat menarik di Kelantan – Rantau Panjang

 Tempat menarik di Kelantan Rantau Panjang

cutikelantan.com

Baca.. 15 Tempat Menarik Ipoh Old Town Yang Harus Anda Lawati

Jika anda ke Kelantan dan tidak singgah di Rantau Panjang, kunjungan anda belum sempurna. Rantau Panjang memang amat terkenal di kalangan pelancong dari dalam dan luar negeri sebagai tempat menarik di Kelantan paling best dan pusat membeli belah yang hebat.

Kedai-kedai mula dibuka dari jam 8 pagi dan ditutup pada jam 6 petang. Jika nada berkunjung dalam musim cuti sekolah, pusat beli belah ini penuh sesak dengan pengunjung agak sukar untuk mendapatkan tempat meletak kereta. Jika anda ingin mendapatkan barangan dengan harga yang murah inilah tempat pilihan yang terbaik. Waktu paling sibuk ialah antara jam 11 pagi hingga 4 petang.

Barangan yang porpular dijual di sini antaranta toto, pakaian termasuk jersi, pinggan mangkuk dan banyak lagi. Untuk membeli di sini anda harus bijak membuat tawar-menawar, namun jika nada bukan penduduk tempatan mungkin agak sukar kerana mereka tahu anda adalah pelancong.

Tempat menarik di Kelantan – Pengkalan Kubur

Tempat menarik di Kelantan Pengkalan Kubur

Baca.. Panduan Percutian Di Tempat Menarik Cameron Highlands

Zon Bebas Cukai Pengkalan Kubor tempat menarik di Kelantan yang wajib dikunjungi. Tempat menarik ini terletak berhampiran pintu masuk ke Thailand. Lambakan barangan buatan Thailand membuatkan anda rambang mata teruatam bagi wanita.

Jika anda mencari pinggan mangkuk berjenama Tefal, Corelle, Corningware, di sinilah tempatnya. Namun anda harus berhati-hati dengan barangan tiruan. Oleh itu membeli hanya dari authorized dealer  adalah jalan terbaik.

Kawasan ini terletak di kawasan berpagar yang dibuka dari jam 8 pagi dan anda akan diarahkan keluar pada jam 5.30 petang oleh pihak Kastam.

Tempat Menarik Di Kelantan – Pantai Irama

Tempat Menarik Di Kelantan Pantai Irama

Baca..Inilah Homestay Murah Langkawi Yang Selesa Seperti Hotel 5 Star

Setelah kita menjelajahi sekitar bandar Kota Bharu dan tempat membeli belah Rantau Panjang dan Pengkalan Kubur, jom kita tinjau tempat menarik di Kelantan yang lain seperti Pantai Irama.

Pantai Irama terletak di antara Kuala Terengganu dan Kota Bharu melalui jalan Tok Bali. Pantai Irama sememangnya meriah dan terbaik untuk mandi laut. Terdapat sebuah masjid di sini untuk menunaikan kewajipan dan di pantai ini “murah” dengan makanan yang sedap-sedap.

Tempat Menarik Di Kelantan Pantai Irama bachok

Baca.. 8 Tempat Menarik Paling Best Di Perak Yang Mesti Dilawati!

Antara makanan yang enak dijual di sini bebola ikan cinta laut, keropok termasuk air kelapa dan banyak lagi.

Sangat sesuai untuk mandi manda kerana bentuk pantainya yang landai dan berpasir dan tidak berselut. Sebuah beting batu pengkalanh ombak telah dibina oleh pihak berkuasa.

Kemeriahan Pantai Irama amat terasa dengan adanya berbagai kemudahan seperti tempat berihat dan beriadah termasuk untuk kanak-kanak.

Jangan lupa masukkan Pantai Irama Bachok ke dalam jadual perjalanan anda jika ingin ke pantai timur. Pantai ini memang terbaik dan happening!

Untuk lebih mudah anda sampai ke sana gunakan koordinat ini 6.0711° N, 102.3978° E

Tempat Menarik di Kelantan – Pantai Bisikan Bayu

Tempat Menarik di Kelantan Pantai Bisikan Bayu

Baca.. Hotel Terapung Malaysia Yang Menarik Dan Nikmati Keseronokan Tidur Atas Air

Sebuah lagi tempat menarik di Kelantan yang ramai tidak tahu ialah Pantai Bisikan Bayu. Kenapa ramai yang tak tahu tempat menarik ini? Kerana jumlah pengunjungnya yang agak kurang berbanding pantai-pantai lain. Jika anda ingin menginap di sekitar pantai Bisikan bayu dan Pantai Irama boleh saja hubungi Tok Aman Bali Beach Resort.

Comment Closed: Tempat Menarik Di Kelantan Paling Best Yang Mempersonakan Hati

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to Tempat Menarik Di Kelantan Paling Best Yang Mempersonakan Hati

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares