HOME
Home » Destination » Tempat Menarik Di Kalimantan Yang Hampir Dilupakan

Tempat Menarik Di Kalimantan Yang Hampir Dilupakan

Posted at | Categorised in Destination

Tempat menarik di Kalimantan yang hampir dilupakan – Kalimantan adalah sebahagian dari Indonesia dan terletak di pulau Borneo (yang kebetulan adalah Kalimantan dalam bahasa Indonesia). 73% Borneo dilindungi oleh Indonesia dan selebihnya terdiri daripada Malaysia dan Brunei.

Tempat Menarik Di Kalimantan Yang Hampir Dilupakan

Kalimantan sebenarnya bermaksud ‘Burning Weather Island’ dan berasal dari bahasa Sanskrit untuk Kalamanthana kerana ia terletak dekat dengan khatulistiwa dan sebagai akibatnya anda boleh mengharapkan ia menjadi sangat panas di sini. Sekiranya anda ingin merasakan cuaca di khatulistiwa secara langsung, maka boleh merasainya di kota Pontianak yang terletak di atas garis khatulistiwa.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Pulau ini adalah yang ketiga terbesar di dunia dan anda akan menemui kawasan hutan yang subur di sini serta sungai yang deras dan kawasan pedalaman yang lasak.

Seperti yang anda jangkakan, trekking dan mendaki di hutan hujan yang tidak tercemar adalah hobi dan kegemaran utama di sini dan anda boleh menemui semua flora dan fauna tempatan seperti monyet proboscis dengan mudah di sini.

Sudah tentu jika anda ingin kembali ke alam semula jadi dan melihat sebahagian dari Indonesia yang kurang dikunjungi wisatawan, maka Kalimantan adalah pilihan yang sangat baik, dan juga salah satu pulau paling indah di dunia ini.

Berikut adalah tempat terbaik untuk dikunjungi di Kalimantan:

1. Pulau Bunyu

Tempat Menarik Di Kalimantan Yang Hampir DilupakanTempat Menarik Di Kalimantan – kaltara.prokal.co

Pulau Bunyu di Bulungan di Kalimantan Utara adalah salah satu tempat menarik terbaik untuk melihat beberapa budaya tempatan dan juga mencuba makanan tempatan.

Bunyu terdiri daripada tiga buah desa yang unik yang merupakan tempat tinggal kepada suku Tidung asli Kalimantan.

Pulau ini juga terkenal dengan buahnya yang terkenal yang dipanggil salak yang merupakan salah satu buah asli yang paling lazat dan paling lazat di Indonesia, jadi pastikan anda mencuba menikmati kelazatan buah ini ketika anda melawat Kalimantan.

Tempat yang baik untuk dikunjungi di sini termasuk Pantai Nibung yang cantik dan anda juga akan menemui kelab-kelab pantai dan juga padang golf di sini, atau anda boleh melawat dari pulau ke pulau dengan menggunakan bot laju.

2. Taman Negara Sebuku Sembakung

Tempat Menarik Di KalimantanTempat Menarik Di Kalimantan – indonesia.baligolive.com

Taman Negara Sebuku Sembakung adalah satu-satunya tempat di Kalimantan di mana anda akan menemui gajah dan hutan alam semulajadi yang menakjubkan yang membentang lebih kurang 400,000 hektar.

Ia adalah salah satu kawasan terbaru di Indonesia yang diisytiharkan sebuah taman nasional dan berjalan di sepanjang sempadan Kalimantan Timur.

Salah satu keajaiban taman ini adalah ia meliputi enam kawasan tanah yang berbeza termasuk paya bakau, bukit hijau, dan hutan yang subur.

3. Pontianak Kalimantan

Tempat Menarik Di KalimantanTempat Menarik Di Kalimantan – pinterest

Pontianak adalah kota terbesar di Kalimantan dan mempunyai nama yang agak malang, kerana ‘pontianak’ adalah sejenis vampir di dalam bahasa Melayu.

Walau bagaimanapun, tidak ada sebab untuk dikhuatiri, dan Pontianak duduk di tempat di mana dua sungai besar yang dikenali sebagai Sungai Kapuas dan Sungai Landak bersama-sama.

Beberapa tempat terbaik di bandar yang boleh anda kunjungi termasuk Istana Kadriyah yang merupakan bekas istana kerajaan serta Muzium Negeri Pontianak yang merupakan muzium kebangsaan dan tempat yang bagus untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sejarah dan budaya kawasan tersebut.

Terdapat juga Monumen Khatulistiwa di sini dan Rumah Panjang Dayak tradisional.

4. Hutan Lindungan Sungai Sesayap

 Hutan Lindungan Sungai Sesayap

Tempat menarik di Kalimantan – wisatasia.com

Sekiranya anda berada di Kalimantan Utara maka pastikan anda tidak melepaskan perjalanan ke Hutan Lindungan Sungai Sesayap.

Cara terbaik untuk menikmati keindahan hutan di sini adalah dengan melayari sungai dan anda dapat melihat semua pemandangan indah serta menikmati hutan yang subur dan bunga gergasi.

Terdapat juga monyet, ular, dan burung hued yang berbeza untuk dinikmati dan ini adalah kawasan yang dilindungi tanah supaya anda tahu bahawa haiwan yang hidup di sini selamat dan tidak tertakluk kepada memburu.

Anda juga boleh melihat pokok Perengat di sini yang mempunyai buah-buahan berasid khusus untuk digunakan dalam pelbagai jenis perubatan semulajadi.

5. Gunung Putih Kalimantan

Gunung Putih Kalimantan

Gunung Putih dalam bahasa Indonesia, terletak di Kabupaten Bulungan dan merupakan salah satu puncak terpenting di Tanjung Palas.

Sebab mengapa orang berkuda di sini adalah untuk mendaki ke puncak gunung, dan dari sini anda boleh menikmati pemandangan yang jelas di seluruh kawasan luar bandar.

Jika anda tidak menyukai idea tentang perjalanan mendaki gunung maka anda boleh meneroka gua bawah tanah yang juga terdapat di sini dan yang anda boleh sampai melalui beberapa lereng gunung yang indah.

Anda boleh menjelajah kawasan sekitar mulut gua dan terdapat 42 lampu sorot di dalamnya yang akan membawa anda sebahagian dari jalan ke dalam ruang utama.

6. Sampit Kalimantan

Sampit KalimantanTempat menarik di Kalimantan – flickr.com

Sampit adalah sebuah bandar yang terletak di Sungai Sampit dan terdapat pelbagai tarikan yang boleh anda nikmati di bandar ini.

Salah satu tempat menarik terbaiknya adalah Pantai Pandaran yang terletak bersebelahan dengan mulut Sungai Sampit dan anda boleh melihat titik di mana sungai menyaring ke laut yang lebih luas.

Satu lagi tarikan utama di sini adalah Orchid Park di Pembuangan Hulu yang merupakan kawasan tanah hutan yang, seperti namanya, diliputi pokok orkid yang cantik dan berwarna-warni.

7. Taman Negara Tanjung Puting

Taman Negara Tanjung PutingTempat menarik di Kalimantan – sangkaicity.blogspot.com

Taman Negara Tanjung Puting adalah salah satu taman nasional premium di Kalimantan dan di sini anda akan mendapati bilangan orang utan yang paling besar yang berayun dari pokok.

Terdapat pusat pemuliharaan dan penyelidikan yang berpusat di sini dan taman itu adalah Rizab Biosfer UNESCO yang ditetapkan.

Ia merangkumi 415,040 hektar tanah dan juga bersambung dengan hutan yang sama di Malaysia.

Hanya beberapa aktiviti yang boleh anda nikmati di taman negar ini termasuk melayari di sepanjang sungai serta lawatan bot di mana anda boleh melihat semua hidupan liar tempatan dan menikmati pelayaran santai pada masa yang sama.

Beberapa jenis haiwan yang istimewa mendiami taman negara ini termasuk harimau bintang, rusa, beruang matahari dan monyet merah.

8. Sungai Mahakam Kalimantan

Sungai Mahakam KalimantanTempat menarik di Kalimantan – pesona.travel

Sungai Mahakam adalah sungai terpanjang di Kalimantan Timur dan merupakan tulang belakang pusat masyarakat di sini, membekalkan kawasan dengan air dan juga menjadi salah satu cara untuk mengembara di sekitar pulau ini, kebanyakannya diliputi hutan hujan.

Sungai ini juga merupakan rumah dari spesies lumba-lumba air tawar yang dikenali sebagai ‘pesut’ dan anda boleh datang ke sini dan melihat makhluk marin yang elegan di habitat tempatan mereka dan mengambil pelayaran sungai yang juga akan membolehkan anda untuk melihat sejumlah besar yang lain spesies asli.

9. Kutai National Park Kalimantan

Kutai National Park KalimantanTempat menarik di Kalimantan – thejakartapost.com

Satu lagi taman nasional Kalimantan adalah Taman Negara Kutai yang diliputi hutan hujan khatulistiwa yang semulajadi dan tidak diterokai oleh pembangunan atau perladangan.

Taman-taman ini berkeluasan sekitar 198,000 hektar dan anda akan mendapati banyak bakau di sini serta orkid liar berwarna-warni.

Taman ini musnah pada tahun 1998 akibat kebakaran hutan yang dahsyat tetapi sekarang banyak yang telah pulih dan anda akan dapat melihatnya dipulihkan seperti dahulu.

Ia juga merupakan rumah beruang matahari, Slow Loris, rusa, dan orang utan.

10.Pulau Kakaban Kalimantan

Pulau Kakaban KalimantanTempat menarik di Kalimantan – wisatakalimantan.com

Pulau Kakaban adalah salah satu yang paling terkenal di Kalimantan dan terkenal dengan tasiknya yang terletak di tengah-tengahnya.

Tasik ini penuh dengan ubur-ubur yang anggun walaupun mereka tidak beracun, yang bermaksud bahawa anda boleh berenang bersama mereka dan menikmati pemandangan alam yang luar biasa ini.

Ubur-ubur ini terdiri daripada dua spesies yang disebut Jellyfish Emas dan Bulan Ubur-ubur dan satu-satunya tempat lain di dunia dengan fenomena yang sama di Micronesia, jadi jika anda berpeluang untuk melawat Pulau Kakaban maka pastikan untuk melakukan perjalanan ke luar biasa ini tasik.

11. Danau Sentarum National Park

Taman Negara Danau Sentarum adalah kawasan tanah lembap yang membentang seluas 132,000 hektar.

Kebanyakan taman ini terdiri daripada hutan hujan rendah dan rawa gambut yang besar dan ini adalah tempat yang harus dikunjungi jika anda ingin mencari pelbagai jenis flora dan fauna asli di satu tempat yang indah.

Beberapa hidupan liar yang boleh anda harapkan di sini termasuk orang utan, monyet proboscis, dan buaya, atau anda juga boleh melihat pheasants dan bangau.

Seolah-olah itu tidak mencukupi, beberapa kumpulan asli Kalimantan juga tinggal di taman itu supaya anda boleh melawat kem mereka dan melihat bagaimana orang telah tinggal di pulau ini selama berabad-abad.

12. Banjarmasin Kalimantan

Tempat menarik di Kalimantan -Tempat menarik di Kalimantan – kompas.com

Banjarmasin terletak di Kalimantan Selatan dan ia juga merupakan tempat di mana anda akan menemui Pergunungan Meratus yang perkasa.

Bandar ini dibahagikan dengan saluran air yang panjang dan anda boleh mempelajari menggunakan kanu-kanu tempatan yang kecil, dan ini adalah tempat yang sempurna untuk menikmati pengalaman bandar serta budaya dan tradisi tempatan yang kuat.

Salah satu perkara yang perlu dilakukan adalah melakukan lawatan terusan, atau anda juga boleh melawat masjid utama di bandar yang dipanggil Mesjid Raya Sabilal Muhtadin untuk melihat seni bina Islam yang cantik.

13. Pulau Maratua Kalimantan

tempat menarik di kalimantanTempat menarik di Kalimantan – indonesia.travel

Pulau Maratua terletak di antara Indonesia dan bahagian Malaysia Kalimantan dan juga kepunyaan Kepulauan Derawan.

Salah satu sebab utama untuk datang ke sini adalah untuk melihat dua tasik terkenal yang terdapat di kawasan tersebut dalam bentuk Tasik Tanah Bamban dan Tasik Hajj Buang.

Terdapat sebuah resort di sini yang terkenal dengan bilik-biliknya yang duduk di atas air dan penglihatan begitu baik sehingga anda dapat melihat ikan dan penyu berenang di bawah anda.

Seperti yang anda bayangkan, sukan air berlimpah di sini dan anda boleh menikmati snorkeling dan jet ski, atau hanya menyewa bot dan periksa pemandangan dari air.

14. Balikpapan Kalimantan

Balikpapan KalimantanTempat menarik di Kalimantan – kaltim.tribunnews.com

Terletak di Kalimantan Timur adalah kota Balikpapan dimana anda akan menemukan sisi yang lebih modern ke pulau itu.

Oleh itu, ini adalah tempat yang bagus jika anda ingin melawat Kalimantan secara santai dan terdapat pelbagai kemudahan yang baik di sini serta pusat membeli-belah yang besar di mana anda boleh melihat bagaimana belia Kalimantan menghabiskan hujung minggu mereka.

Anda juga akan menemui beberapa muzium dan tarikan lain di sini untuk dinikmati dan ia juga berdekatan dengan lebih banyak kawasan pedalaman jika anda ingin meneroka di luar bandar.

Ia juga tempat menarik yang baik jika anda ingin terbang di Kalimantan atau meneroka beberapa laman penyelaman jiran.

15. Pulau Derawan Kalimantan

Pulau Derawan KalimantanTempat menarik di Kalimantan – thecrazytourist.com

Pulau Derawan adalah Tapak Warisan Dunia UNESCO di Indonesia dan terletak di lepas pantai pulau utama Kalimantan.

Ia adalah sebahagian daripada kepulauan kecilnya sendiri dan merupakan salah satu tempat terbaik untuk menyelam di laut dalam dan sekitar Kalimantan.

Air di sini penuh dengan kehidupan marin seperti sotong cincin biru dan ikan kalajengking, dan anda juga dapat mencari ikan seahorses serta ikan ghostpipe.

Terdapat sebuah batu terkenal di sini yang bernama Blue Trigger Wall yang berjarak sekitar 18 meter dan duduk di 10 meter di bawah permukaan air dan ini adalah salah satu tempat menyelam teratas di Derawan.

Sumber: thecrazytourist.com

Anda mencari…?

Tempat percutian menarik di Malaysia
Kolam Air Panas Selayang
Tempat menarik di Kota Bharu
Tempat menarik di Kuantan
Tempat menarik di Kuala Selangor
Tempat menarik di Langkawi

Tempat menarik di Indonesia
Tempat menarik di Jakarta
Tempat menarik yang romantik di Bandung
Tempat menarik di Malang
Tempat menarik di Lombok
Tempat menarik di Yogyakarta
Restoran paling unik di Jakarta
Tempat menarik di Auckland
Tempat menarik di London

Homestay Bagan Datuk
Homestay Pulau Pinang
Homestay Pulau Mabul
Resort dengan kolam renang di Selangor
Resort Gambang
Hotel murah Langkawi

Sumber: thecrazytourist.com

No comment for Tempat Menarik Di Kalimantan Yang Hampir Dilupakan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Tempat Menarik Di Kalimantan Yang Hampir Dilupakan

Best Places To Eat In Kuala Terengganu

Best Places To Eat In Kuala Terengganu | Best Destination For Foodie

Posted at

The state of Terengganu is not only rich in culture, but also with its own variety of dishes. From keropok lekor, nasi dagang, ikan... Read More

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur Tempat Percutian Yang Ideal

Posted at

Hotel dengan kolam renang di Kuala Lumpur adalah tempat percutian yang ideal bagi pelancong yang ingin bersantai setelah seharian meneroka banyak peluang bersiar-siar dan... Read More

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Posted at

Looking for Great Malaysian Dishes and the best place to eat in KL? The city of Kuala Lumpur and the Klang Valley is certainly... Read More

Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

Posted at

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100 – Kuala Lumpur adalah sebuah metropolis yang luas – ibu kota Malaysia dan dengan itu, pelancongan... Read More

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Posted at

10 Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap – Sudah tentu, Malaysia adalah gedung bagi makanan Melayu terbaik di dunia. Walaupun hidangan popular seperti nasi lemak... Read More


0 Shares