HOME
Home » Destination » 17 Tempat Menarik Di Auckland Yang Pasti Menyeronokkan

17 Tempat Menarik Di Auckland Yang Pasti Menyeronokkan

Posted at | Categorised in Destination

17 Tempat menarik di Auckland yang pasti menyeronokkan!

Kota sebelah pelabuhan Auckland adalah metropolis sebenar di New Zealand dan pusat ekonomi negara yang meriah. Dikenali sebagai “City of Sails,” Auckland merangkul fesyen yang lebih baik antara Pelabuhan Manukau (barat) dan Pelabuhan Waitemata (ke timur) dengan daerah pusat bandar yang padat di sebelah kanan terusan.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Bagi kebanyakan pelawat ke New Zealand, Auckland adalah pusat ketibaan, dan beberapa hari menyelami budaya kehidupan di sini yang menjadikan ianya menjadi salah satu tempat yang wajib dilawati di New Zealand.

Monumen-monumen, muzium dan galeri seni di sini adalah antara yang terbaik di negara ini, pantai pinggir bandar ini dihiasi dengan pasir halus, dan pulau-pulau di Teluk Hauraki menghidangkan pemandangan taman negara New Zealand yang menakjubkan di pintu depan bandar.

17 Tempat Menarik Di Auckland Yang Menyeronokkan

1. Auckland Sky Tower

Tempat Menarik Di Auckland Yang MenyeronokkanTempat Menarik Di Auckland – planetware.com

Auckland Sky Tower merupakan mercu tanda yang paling menonjol di bandar ini dan tingginya mencecah 328 meter, merupakan bangunan tertinggi New Zealand. Jika anda sedang mencari tempat untuk mengambil gambar panorama kota yang sempurna maka dek pemerhatian di sini (dicapai dengan zoom sehingga ke puncak bangunan di lif kaca) merupakan tempat untuk meletakkan kamera anda, dengan pemandangan yang merangkumi jarak sejauh 80 kilometer pada hari yang jelas.

Bagi kebanyakan pengunjung Auckland Sky Tower, ia lebih dari pandangannya. New Zealand terkenal dengan tempat-tempat menarik yang menyeronokkankan. Pengunjung boleh menikmati pemandangan yang memukau dengan berjalan kaki di luar Sky Walk setinggi 192 meter di sekitar pergola menara, dan mereka yang ingin memancutkan adrenalin boleh membuat terjunan di Sky Jump.

Alamat: Federal Street, Pusat Bandar

Laman rasmi: www.skycity.co.nz
Penginapan: Tempat menginap di Auckland

Air Terjun Paling Menarik Di Malaysia
Tempat Menarik Di Perlis

2. Waitemata Harbour

Tempat Menarik Di AucklandTempat Menarik Di Auckland – stuff.co.nz

Belahan luas Waitemata Harbour memotong Auckland kepada dua bahagian merupakan ciri-ciri semula jadi yang paling menonjol di bandar ini. Ia adalah kerana laluan air yang mudah dilayari ini menjadikan Auckland sebagai ibu negara New Zealand pada tahun 1840 (modal negara sekarang Wellington, walaupun Auckland kekal sebagai kuasa ekonomi New Zealand).

Pelabuhan utama dikuasai oleh Jambatan Harbour Auckland, yang siap pada tahun 1959 dan lebih daripada satu kilometer panjang dan kira-kira 43 meter tinggi, yang menghubungkan pusat bandar Auckland ke daerah utara dan pantai-pantai berpasir di utara terus. Quay Street berjalan selari dengan pelabuhan di daerah pusat dengan akses ke Princes Wharf dan terminal feri ke pulau-pulau Teluk Hauraki.

Alamat: Quay Street, Pusat Bandar

Top Homestay In Auckland
Best Homestay In New Zealand
Top Homestay In Auckland Best Way To Experience

3. Muzium Memorial Perang Auckland

Tempat Menarik Di Auckland Yang Pasti MenyeronokkanTempat Menarik Di Auckland – planetware.com

Muzium Peringatan Perang Auckland terletak di titik tertinggi Auckland di bangunan Neoklasik yang besar sejak tahun 1929, yang pertama kali didirikan sebagai peringatan yang didedikasikan kepada tentera New Zealand yang berjuang dalam Perang Dunia I.

Hari ini, ia menempatkan koleksi artifak sejarah New Zealand dari peneroka Polinesia pertama hingga ke hari ini dan menyoroti warisan semulajadi New Zealand.

Galari Maori menyimpan banyak seni Maori yang termasuk gerbang Maori yang indah yang berasal dari abad ke-12 hingga abad ke-14, Dewan Mesyuarat yang dihias dengan mewah, dan kano berukuran 25 meter, sejak 1836, di mana pahlawan Maori pernah berlayar ke Pelabuhan Manukau.

Lantai pertama menjadi tuan rumah koleksi sejarah semula jadi, termasuk pembinaan semula burung-burung raksasa yang terkenal dan kini sudah pupus. Tingkat tertinggi muzium itu didedikasikan untuk peringatan perang dan memaparkan kisah penglibatan New Zealand dalam konflik dunia sepanjang sejarah negara.

Lokasi: Auckland Domain, Parnell

Laman rasmi: www.aucklandmuseum.com

4. One Tree Hill

Tempat Menarik Di Auckland Yang Pasti MenyeronokkanTempat Menarik Di Auckland

Bagi kebanyakan penduduk Auckland, vulkanik One Tree Hill adalah simbol kemegahan bandar mereka. Bukit yang berukuran 182 meter itu terletak di tengah-tengah Taman Cornwall yang rimbun dengan bunga-bungaan dan pokok-pokok yang ditetapkan di tengah-tengah laluan berjalan kaki.

One Tree Hill mengambil sudut barat daya taman itu, dan lereng mengandungi sisa-sisa dari sebuah Maori Pa (perkampungan diperkaya) yang terletak di sini semasa era pra-Eropah. Di puncak bukit adalah obelisk tunggal yang dibina di atas kubur Sir John Logan Campbell yang berbakat hijau ini ke Auckland untuk digunakan sebagai taman bandar. Terdapat pemandangan yang hebat merentasi bandaraya dari puncak bukit.

Alamat: Manukau Road, Epsom

5. Auckland Art Gallery

Tempat Menarik Di AucklandTempat Menarik Di Auckland – eventfinda.co.nz

Galeri Seni Auckland adalah tapak budaya yang paling mengagumkan di bandar ini, yang terletak di dalam struktur gaya Renaissance Perancis yang mula-mula dibina pada tahun 1887. Galeri ini adalah rumah koleksi seni yang paling luas di New Zealand dengan lebih daripada 15,000 karya seni yang dipamerkan.

Galeri kekal menjadi tuan rumah pelbagai karya seni termasuk lukisan dan patung Eropah yang bermula dari abad ke-14. Tetapi perhatian khusus adalah koleksi New Zealand utama (di tingkat bawah) dengan sejumlah besar kerja yang menonjolkan para seniman Maori dan Pulau Pasifik, serta Galeri Seni Bersejarah New Zealand dan Galeri Potret Maori di tingkat pertama, yang mempamerkan kerja peneroka Eropah awal di New Zealand.

Alamat: Sudut Kitchener dan Jalan Wellesley, Pusat Bandar

Laman rasmi: www.aucklandartgallery.com

6. Waiheke Island

Tempat Menarik Di AucklandTempat Menarik Di Auckland – howickmotorlodge.co.nz

Dari semua pulau-pulau Teluk Hauraki di Auckland, Pulau Waiheke adalah yang paling popular untuk dikunjungi. Sekitar 8,000 orang tinggal di pulau sepanjang tahun ini, dan kampung-kampung di pulau ini adalah rumah kepada galeri seni dan budaya kafe yang berkembang pesat, sementara pantainya sangat cantik dengan hamparan pasir putih. Bagi pejalan kaki yang berminat, pelbagai laluan disediakan di sepanjang pantai dan melalui kawasan pedalaman pulau.

Untuk pemandangan yang menakjubkan dan kenaikan yang mencabar, Litar Gereja Bay adalah berjalan kaki tiga jam yang sangat baik yang mempamerkan yang terbaik di pulau itu. Peminat sejarah tidak boleh terlepas Stony Batter Historic Reserve dengan sistem terowong bawah tanahnya yang diukir dalam Perang Dunia II sekiranya Auckland diserang. Feri tetap ke Pulau Waiheke berjalan dari Princes Wharf di Auckland tengah dan mengambil masa 35-45 minit.

Lokasi: Teluk Hauraki

Laman rasmi: www.waiheke.co.nz

7. Muzium Maritim New Zealand

Muzium Maritim New ZealandTempat Menarik Di Auckland – planetware.com

New Zealand sentiasa menjadi sebuah negara yang sangat berhubung dengan laut, dan Muzium Maritim yang dipelihara dengan baik ini meneroka hubungan ini, menawarkan tinjauan komprehensif tentang sejarah pelayaran negara.

Pameran menyeberangi sejarah New Zealand dari ketibaan orang Polinesia yang pertama dan termasuk kanu Maori dan bot luar, peralatan paus, dan instrumen dan peralatan lama. Satu galeri ditumpukan kepada kejayaan kapal layar moden New Zealand dan termasuk kapal layar di mana krew New Zealand, yang diketuai oleh Sir Peter Blake, memenangi Piala Amerika pada tahun 1995.

Alamat: Corner of Quay and Hobson Streets, City Centre

Laman rasmi: www.maritimemuseum.co.nz

8. Pelabuhan Viaduct

Pelabuhan Viaduct 

Penjanaan semula Viaduct Harbour adalah warisan New Zealand yang menjadi tuan rumah regatta kapal layar Piala Amerika dan telah menjadikan kawasan perairan ini menjadi salah satu pusat hiburan dan pusat makan utama di bandar ini. Selain sebagai salah satu daripada marin utama negara, kalendar acara Viaduct Harbour yang meriah adalah kad tarik pelancongan.

Setiap hari Ahad, Pasar Bunga di sini membawa orang ramai dengan muzik langsung dan makanan jalanan, sementara acara percuma secara rutin semasa bulan-bulan musim panas menjadi kegemaran dengan keluarga tempatan. Kafe-kafe dan restoran-restoran tepi sungai yang bersemangat adalah tempat yang bagus untuk berhenti dan berlama-lama makan tengah hari sambil menjelajahi tempat menarik di Auckland.

Alamat: Quay Street, Central City

Laman rasmi: viaduct.co.nz

Di mana nak menginap…?

 

9. Kelly Tarlton’s Sea Life Aquarium

Kelly Tarlton's Sea Life AquariumTempat Menarik Di Auckland – planetware.com

Salah satu tarikan utama di Auckland untuk keluarga-keluarga yang berkunjung, Aquarium Sea Life di Kelly Tarlton membolehkan anda untuk mendekatkan diri dengan kehidupan di bawah air. Satu siri akuarium besar yang mengandungi hidupan akuatik boleh dilihat dari laluan terowong dengan akuarium yang ditujukan untuk jerung, ikan tropika, dan ikan pari.

Kelly Tarlton juga menempatkan sebuah galeri Antartika Encounter, lengkap dengan kepungan penguin yang penuh salji, menonjolkan hubungan rapat New Zealand dengan komuniti saintifik antarabangsa Antarti

ka. Adrenaline-junkies juga dipenuhi dengan pengalaman Shark Dive dan Shark Cage Snorkel akuarium.

Alamat: 23 Tamaki Drive, Orakei

Laman rasmi: www.kellytarltons.co.nz

10. Auckland City Center Architecture

Auckland City Center ArchitectureTempat Menarik Di Auckland – planetware.com

Downtown Auckland pada mulanya, kelihatan sebuah bandar yang sangat moden, tetapi di tengah-tengah menara kontemporari, terdapat beberapa contoh utama seni bina awal untuk peminat sejarah. Bangunan Ferry yang mengenakan (Princes Wharf), membentuk mercu tanda Inggeris-Baroque di hadapan pelabuhan, yang dibina pada tahun 1912. Berdekatan Bangunan Feri adalah Pejabat Pos Besar yang direka oleh John Campbell pada tahun 1911.

Dewan Perbandaran Auckland (Queen Street) mempunyai facade marmar, yang dibina pada tahun 1911, manakala St. Patrick’s Cathedral (Wyndham Street) adalah salah satu gereja pertama di New Zealand yang dibina pada tahun 1848. Juga, jangan lewatkan High Court Auckland (Waterloo Quadrant) dengan kerja keras yang dihiasi dengan mewah, lengkap dengan menara dan gargoyle, dimodelkan di Warwick Castle di England.

Lokasi: Pusat Bandar Auckland

11. Hauraki Gulf Marine Park Islands

Hauraki Gulf Marine Park IslandsTempat Menarik Di Auckland – theurbanlist.com

Taman Laut Marin Hauraki adalah sebahagian daripada pemandangan alam yang indah di depan pintu Auckland. Great Barrier Island yang indah adalah lawatan wajib bagi peminat hutan belantara dengan banyak perkhemahan, hiking, bersepeda gunung, dan peluang berkayun laut.

Pulau Rangitoto adalah gunung berapi yang tidak aktif dan gedung bagi hutan pohutukawa terbesar di dunia. Mendaki ke pejalan kaki penghargaan ganjaran pulau dengan pemandangan menakjubkan di Hauraki Gulf.

Tempat Menarik Di Auckland Tempat Menarik Di Auckland – viator.com

Tiny Tiritiri Pulau Matangi adalah tempat perlindungan hidupan liar untuk sesetengah kehidupan burung yang paling terancam di New Zealand dengan pelbagai laluan berjalan mudah yang berliku-liku di pedalaman pulau itu.

Antara spesies yang dapat dilihat burung di sini ialah takahe, penguin biru, kiwi, dan teh hijau. Feri keluar dari Princes Wharf di pusat bandar

Lokasi: Teluk Hauraki

12. East Coast Beaches

Tempat Menarik Di AucklandTempat Menarik Di Auckland

Pantai timur di bandar ini terhampar dengan pantai yang berbingkai hutan yang cantik yang merupakan tempat berenang dan tempat berjemur untuk penduduk tempatan semasa hujung minggu musim panas. Pantai Takapuna, menghadap ke Pulau Rangitoto di seberang terusan, adalah salah satu jalur berpasir yang terbaik di bandaraya dan sangat popular.

Berdekatannya adalah Pantai Milford dan Pantai Cheltenham, yang agak kurang sesak. Pemanduan yang singkat dari bandar ini, membawa anda ke pantai yang lebih menakjubkan. Di sebelah tenggara Pantai Maraetai yang indah dengan perairannya yang tenang, kolam renang yang sangat baik bahkan untuk anak-anak kecil, sementara perjalanan singkat ke utara dari Auckland adalah pasir emas Orewa Beach.

Lokasi: East Auckland

13 Albert Park

Tempat Menarik Di AucklandTempat Menarik Di Auckland

Ruang hijau paling tengah di bandar ini ialah Albert Park dengan air pancut Victoria yang indah, pelbagai patung, dan banyak taman bunga yang sangat cantik. Di samping menjadi tempat yang tenang di tengah-tengah keseronokan di dalam bandar, taman ini menjadi rumah kepada pelbagai tarikan kecil dan unik yang akan menyenangkan.

Albert Park House mengandungi pelbagai eklektik seramik dan jam; Jam bunga (bertarikh 1953) menandakan kemasukan Princes Street, dan Balai Cerap Meteorologi di bandar di titik tertinggi taman telah menandakan cuaca Auckland sejak tahun 1909. Bangunan bersejarah yang paling menonjol berhampirannya ialah Rumah Kerajaan Lama, yang kini merupakan sebahagian daripada Universiti Auckland kampus.

Struktur neoklasik kayu (dibina pada tahun 1856) adalah parlimen pertama di New Zealand. Sebaliknya Rumah Kerajaan Lama adalah Sinagog Lama, sejak tahun 1884, yang kini digunakan untuk acara kebudayaan.

Alamat: Princes Street, Pusat Bandar

Di mana nak menginap di Auckland?

Di mana nak menginap di Auckland

 

14. West Coast Beaches

West Coast BeachesTempat Menarik Di Auckland – theurbanlist.com

Pantai barat Auckland adalah rumah kepada beberapa pantai yang sangat indah, tetapi pelawat harus sedar bahawa keadaan agak berbahaya untuk mandi kerana pantai yang berbatu dan ombak besar dari Laut Tasman, dan kian berbahaya.

Pantai Piha adalah tempat yang paling dramatik di bandar untuk berkelah dan berjemur dengan pasir hitam gunung berapi dan meletupkan suatu masa dahulu. Ia juga merupakan penghalang utama bagi pelayar tempatan. Jika anda sedang mencari sepotong pasir terpencil, Pantai Karioitahi, di Waiuku di Auckland Selatan, adalah jalur pantai pasir hitam yang jarang menarik lebih daripada sekadar pencari cahaya matahari.

Lokasi: Auckland Barat

15. Museum of Transport and Technology (MOTAT)

Museum of Transport and Technology (MOTAT)

Muzium MOTAT Auckland, di daerah Barat Springs, ditumpukan kepada sejarah teknologi dan pengangkutan di New Zealand. Pameran berhubung dengan perintis penerbangan New Zealand Richard Pearse (1877-1953), yang membuat penerbangan pertamanya pada masa yang sama dengan saudara Wright, manakala pameran 90 Degrees South didedikasikan untuk ekspedisi trans-Antartika New Zealand explorer Sir Edmund Hillary. Barang-barang lain termasuk pelatih lama, stesen keretapi, trem dan kereta vintaj, dan koleksi fotografi hitam dan putih yang luas.

Alamat: Great North Road, Western Springs

Laman rasmi: www.motat.org.nz

Hotel Menarik Dan Tempat Percutian Yang Hebat!
Tempat menarik di Kelantan
Tempat percutian menarik di Malaysia
Tempat menarik di Kuala Selangor
Tempat menarik di Melaka
Tempat menarik di Selangor
Tempat menarik di Sabah
Kolam air panas di Selayang
Tempat menarik di Kota Bharu
Tempat menarik paling best di Perak

No comment for 17 Tempat Menarik Di Auckland Yang Pasti Menyeronokkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 17 Tempat Menarik Di Auckland Yang Pasti Menyeronokkan

Best Places To Eat In Kuala Terengganu

Best Places To Eat In Kuala Terengganu | Best Destination For Foodie

Posted at

The state of Terengganu is not only rich in culture, but also with its own variety of dishes. From keropok lekor, nasi dagang, ikan... Read More

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur Tempat Percutian Yang Ideal

Posted at

Hotel dengan kolam renang di Kuala Lumpur adalah tempat percutian yang ideal bagi pelancong yang ingin bersantai setelah seharian meneroka banyak peluang bersiar-siar dan... Read More

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Posted at

Looking for Great Malaysian Dishes and the best place to eat in KL? The city of Kuala Lumpur and the Klang Valley is certainly... Read More

Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

Posted at

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100 – Kuala Lumpur adalah sebuah metropolis yang luas – ibu kota Malaysia dan dengan itu, pelancongan... Read More

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Posted at

10 Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap – Sudah tentu, Malaysia adalah gedung bagi makanan Melayu terbaik di dunia. Walaupun hidangan popular seperti nasi lemak... Read More


1 Shares