HOME
Home » Destination » Pulau Tiga Tempat Menarik Terkenal Kerana Namanya

Pulau Tiga Tempat Menarik Terkenal Kerana Namanya

Posted at | Categorised in Destination

Pulau Tiga tempat menarik terkenal kerana namanya tapi aneh! walaupun saya dari Sabah, saya mengetahui tentang Pulau Tiga melalui rancangan TV “Survivor” pada tahun 2000. Dalam siri permainan realiti ini oleh rangkaian CBS, 16 orang Amerika bersaing antara satu sama lain di Pulau Tiga dan cabaran survivor dengan hadiah $ 1 juta Amerika.

Tahukah anda Pulau Tiga Tempat Menarik Terkenal Kerana Namanya?

Siri TV Survivor begitu terkenal sehingga Pulau Tiga digelar dengan nama panggilan baru “Survivor Island”.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Pulau Tiga bermaksud “Tiga Buah Pulau” dalam bahasa Melayu. Pada tahun 1978, Pulau Tiga diwartakan sebagai Taman Laut, yang meliputi kawasan seluas 158 kilometer persegi (96% adalah laut yang kaya dengan terumbu karang). Taman ini terdiri daripada 3 pulau, iaitu Pulau Tiga (Survivor Island) yang menjadi pulau utama, Pulau Kalampunian Besar (Pulau Sands Spit) dan Pulau Kalampunian Damit (Pulau Ular). Untuk berkunjung ke Pulau Tiga, hanya memandu sejauh 2.5 jam, kira-kira 114 KM dari bandar Kota Kinabalu (KK) ke bandar Kuala Penyu, kemudian mengambil perjalanan bot selama 20 minit untuk sampai ke pulau yang jaraknya 15 kilometer.

Anda boleh mengikuti bot Resort Pulau Tiga, tetapi harap maklum bahawa anda perlu menempah pakej pelancongan pulau terlebih dahulu. Mereka juga menyediakan pengangkutan darat dari KK ke Kuala Penyu dengan bayaran. Sejak saya pergi dengan pengangkutan saya sendiri, saya hanya meletak kereta saya di hadapan pejabat mereka.

Dari 3 pulau itu, hanya Pulau Tiga yang mempunyai tempat tinggal, dua pulau yang lain tidak berpenghuni. Saya tinggal di Resort Pulau Tiga selama 3 hari 2 malam. Anda boleh melihat peta tata letak Pulau Tiga di atas untuk melihat apa yang ada di pulau utama.

Pulau utama, Pulau Tiga adalah pulau terbesar Pulau Tiga Park. Ia dibentuk oleh letusan lumpur beberapa gunung berapi seratus tahun lalu. Pulau Tiga agak rata, dengan titik tertinggi mencapai 100 meter sahaja. Anda hanya memerlukan 6 jam untuk berjalan satu pusingan pulau itu.

Selepas pendaftaran dan mendapatkan kunci bilik saya, resort memberi saya taklimat ringkas tentang apa yang mereka ada dan apa yang boleh kita lakukan di pulau itu. Saya tidak sabar untuk menikmati sinaran matahari dan kejernihan air laut!

Terdapat banyak pokok tinggi di kawasan peranginan. Pulau Tiga adalah taman negara, jadi tiada siapa yang dibenarkan memotong sebarang pokok. Kebanyakan permukaan Pulau Tiga adalah hutan yang padat. Pulau Tiga adalah salah satu pulau kegemaran saya, kerana hutan yang subur dan kaya dengan flora. Kebanyakan kepulauan Sabah mempunyai pantai tetapi tiada hutan.

Lumpur Gunung Berapi

Pulau Tiga Tempat Menarik Terkenal Kerana NamanyaPulau Tiga Tempat Menarik Terkenal – mysabah.com

Ciri geologi lain yang tidak terdapat di pulau-pulau Sabah yang lain adalah Lumpur Gunung Berapi. Terdapat 3 lumpur gunung berapi di Pulau Tiga. Menurut panduan, dua daripadanya kering. Lumpur gunung berapi aktif dan terbesar terletak di tengah Pulau Tiga.

Berhati-hati dengan “Monsters Lumpur”! Dalam perjalanan, anda akan melihat pelancong berlumpur balik dari mandi lumpur gunung berapi. Lawatan ke Pulau Tiga tidak lengkap tanpa mendapat perlindungan diri sendiri. Ada yang mengatakan lumpur mempunyai sifat perubatan dan terapeutik yang baik untuk kulit, tetapi kebanyakannya berkubang lumpur kotor hanya untuk berseronok!

Pulau Tiga Tempat Menarik TerkenalPulau Tiga Tempat Menarik Terkenal – mysabah.com

Laluan ini kebanyakannya rata dan mudah berjalan kaki. Anda akan sampai ke lumpur gunung berapi dalam masa 20 minit. Sekiranya anda bernasib baik, anda akan melihat megapod bermuka merah yang melangkah ke dalam kayu. Terdapat kira-kira 10 burung liar seperti ini yang tinggal di Pulau Tiga, dan beratus-ratus cicak skinks mencari makan di permukaan tanah.

Pulau Tiga Tempat Menarik Terkenal Pulau Tiga Tempat Menarik Terkenal – mysabah.com

Lumpur gunung berapi masih aktif. Anda boleh melihat gas keluar dari dalam lumpur, kadang-kadang dengan bunyi yang kuat. Sekitar 86% gas dikeluarkan dari lumpur gunung berapi adalah metana. Aktiviti ini mengeluarkan gas dan lumpur baru yang kaya dengan mineral ke permukaan, jadi kolam lumpur sentiasa “segar”.

Terdapat dua kolam lumpur di kawasan gunung berapi ini. Yang lebih kecil (lihat gambar di atas) boleh memuatkan kurang dari 10 orang. Kolam lumpur ini sangat cetek tetapi agak likat daripada kolam lain di belakangnya.

Kolam lumpur yang lebih besar lebih cair dan lebih dalam (kira-kira 4 kaki). Terdapat dua tali yang membantu anda mengimbangi badan semasa dalam lumpur. Lumpur gunung berapi bukan pasir yang menyedut dan menyebabkan anda  tenggelam ke dalamnya. Tetapi anda akan terapung di lumpur, kerana kepekatan lumpur yang padat. Oleh itu, ia selamat walaupun anda tidak boleh berenang. Tetapi kanak-kanak kecil lebih baik diawasi oleh orang dewasa.

Melihat begitu banyak orang berseronok dalam lumpur seperti kerbau, saya turut menyertai parti itu. Lumpurnya sejuk dan melekit. Walaupun lumpurnya halus, tetapi ia bercampur dengan benda-benda lain seperti daun kering dan batu kasar. Saya melembutkan diri dan tanpa usaha, badan saya hanya terapung di permukaan lumpur yang sejuk! Terdapat banyak nyamuk, jadi saya melumurkan lumpur di seluruh wajah dan badan saya untuk menghentikannya.

Lebih ramai orang yang datang. Mereka terkejut pada mulanya, mereka ketawa keseronokkan dan bahkan ada memulakan gusti lumpur. Lumpurnya melekit, sebab itu anda kena tanggalkan kasut dan barang perhiasan yang lain sebelum berkubang dalam lumpur. Seorang budak kecil pun kehilangan seluarnya. Saya nasihatkan anda tidak memakai pakaian kesayangan anda juga, kerana kotoran lumpur amat sukar dibasuh.

Selepas mandi lumpur, anda boleh berjalan kaki ke pantai untuk membersihkan diri anda dengan berenang di laut. Selipar saya sangat licin dengan lumpur dan saya hampir jatuh tergelincir beberapa kali. Lebih baik anda jangan memakai selipar, sebab akan buat anda sangat sukar untuk berjalan. Badan saya juga sangat berat dengan lumpur.

Anda sedang mencari…?

Dimana nak menginap di Pulau Tiga

Tempat menarik di Malaysia
Tempat menarik Langkawi
Tempat menarik Perlis
Pulau Lankayan tempat percutian menarik
Tempat menarik di Kuantan

Homestay Pulau Mabul Sabah
Hotel bajet Pulau Pinang
Resort dengan kolam renang di Selangor
Hotel murah Langkawi

Tempat menarik di Indonesia
Tempat menarik di Malang
Tempat menarik di Jakarta
Tempat menarik di Bandung
Tempat menarik di Kalimantan
Tempat menarik di Medan
Tempat menarik di Banyuwangi

No comment for Pulau Tiga Tempat Menarik Terkenal Kerana Namanya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Pulau Tiga Tempat Menarik Terkenal Kerana Namanya

Best Places To Eat In Kuala Terengganu

Best Places To Eat In Kuala Terengganu | Best Destination For Foodie

Posted at

The state of Terengganu is not only rich in culture, but also with its own variety of dishes. From keropok lekor, nasi dagang, ikan... Read More

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur Tempat Percutian Yang Ideal

Posted at

Hotel dengan kolam renang di Kuala Lumpur adalah tempat percutian yang ideal bagi pelancong yang ingin bersantai setelah seharian meneroka banyak peluang bersiar-siar dan... Read More

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Posted at

Looking for Great Malaysian Dishes and the best place to eat in KL? The city of Kuala Lumpur and the Klang Valley is certainly... Read More

Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

Posted at

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100 – Kuala Lumpur adalah sebuah metropolis yang luas – ibu kota Malaysia dan dengan itu, pelancongan... Read More

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Posted at

10 Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap – Sudah tentu, Malaysia adalah gedung bagi makanan Melayu terbaik di dunia. Walaupun hidangan popular seperti nasi lemak... Read More


0 Shares