HOME
Home » Destination » Pulau Lankayan Sabah Tempat Percutian Menarik Yang Eksklusif

Pulau Lankayan Sabah Tempat Percutian Menarik Yang Eksklusif

Posted at | Categorised in Destination

Pulau Lankayan Sabah  – Di pantai timur laut Borneo Malaysia terletak bandar Sandakan dan kira-kira 80 kilometer di utara Sandakan, atau satu jam setengah dengan bot laju, terletak pulau kecil Lankayan yang dikenali. Popular di kalangan penyelam dan peminat ikan besar, pulau itu menawarkan sesuatu yang istimewa untuk semua orang.

Pulau Lankayan Sabah Tempat Percutian Menarik Yang Eksklusif

Disember 2001 kerajaan Malaysia mengisytiharkan Pulau Lankayan sebahagian daripada Kawasan Pemuliharaan Marin Pulau Sugud (SIMCA). Memancing tidak lagi dibenarkan dan usaha dibuat untuk melindungi penyu yang datang ke pulau itu untuk bertelur dan makanan.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Pulau ini adalah sebahagian daripada Koridor Pemuliharaan Biodiversiti Marin Laut Tri-Nasional. Penyu hijau dan penyu hawksbill sering dilihat di kawasan tersebut. Lankayan memperoleh namanya dari perkataan Sulug, lakian, yang bermaksud akhir atau terakhir siri – nama yang sesuai untuk pulau terpencil di Laut Sulu ini.

Tapak Dive yang terkenal

Lebih 20 tapak menyelam termasuk beberapa bangkai kapal dan banyak terumbu kecil mengelilingi Pulau Lankayan. Dari nudibranch yang kecil ke ikan terbesar di dunia – yu paus – ada banyak yang dapat dilihat di sekitar pulau itu. Sediakan sedikit maklumat untuk percutian anda dengan belajar tentang beberapa tapak menyelam yang terkenal di sini.

Jetty Wreck

15 Pulau Menarik Malaysia Yang Terbaik Dan Bertaraf DuniaPulau Lankayan Sabah – bizarreglobehopper.com

Tidak jauh dari jeti pulau ini adalah bangkai tiruan yang mudah diakses oleh tali panduan. Sebelum anda sampai ke bot  kecil di bawah, anda akan melihat kumpulan-kumpulan ikan batfish dan jack fish. Apabila anda turun lebih jauh anda akan dapat melihat sinar biru, ikan sotong, dan scorpionfish berwarna-warni. Ikan anemone dan ikan katak sering dijumpai pada waktu malam. Juga cari lionfish yang bersembunyi di sekitar tiang jeti. Penyelaman mencapai kedalaman 20 meter.

Sarang Jawfish

Pulau Lankayan Sabah Tempat Percutian Menarik Yang EksklusifPulau Lankayan Sabah – grist.org

Sekitar 8 minit perjalanan menaiki bot dari jeti, tapak menyelam ini dinamakan sempena ikan kecil dengan mulut besar. Ikan jawing kuning yang mengalir keluar dari dasar laut berpasir mempunyai kebiasaan ingin melindungi telur mereka dengan memasukkan telur ke dalam mulut mereka. Ikan jerung juga boleh didapati di persisiran pantai tetapi jangan lupa untuk menikmati pelbagai jenis karang keras di kawasan cetek di sekitar tem[at menyelam ini. Anda boleh menemui nudibranch, frogfish, dan sotong. Penyelaman  ini boleh mencapai kedalaman 28 meter.

Lankayan Wreck

Pulau Lankayan Sabah Tempat Percutian Menarik Yang EksklusifPulau Lankayan Sabah Tempat Percutian Menarik Yang Eksklusif – dive-the-world.com

Sekitar 8 minit ke barat pulau itu adalah bot yang tenggelam yang pernah digunakan untuk pemburuan ikan. Mujurlah bangkai kapal kini menjadi rumah kepada pelbagai jenis ikan. Kerapu dan frogfish sering dilihat di sekitar perahu, malahan yang kecil dan sukar untuk temui seperti lionfish juga terdapat di sini. Kawasan menyelam ini adalah yang agak cetek pada 15-23 meter. Lawati pada bulan Mac hingga Mei untuk melihat jerung paus melalui kawasan ini.

Froggie Fort

Terletak di hujung timur laut pulau di utara Lankayan Wreck, karang di kawasan ini terkenal dengan frogfishnya. Batfish, angelfish, pufferfish, dan triggerfish juga mudah didapati di karang ini. Pastikan untuk memerhatikan lobster dan nudibranch.

Mel’s Rock

Tapak menyelam ini terletak di selatan Pulau Lankayan. Dikelilingi oleh pasir terumbu kecil, terdiri daripada karang keras. Walau bagaimanapun, karang yang lembut boleh didapati di bahagian atas terumbu kira-kira 12 meter ke bawah. Nudibranchs biasa dan udang kara boleh didapati sekitar barrel sponges.

Mosquito Wreck

Kapal di tapak ini pernah menjadi sebahagian daripada Armada Mosquito World War II Jepun. Hari ini ia adalah rumah kepada jack dan barakuda. Lihat ke dalam lautan terbuka dan anda boleh melihat ray manta atau yu paus. Banyak ikan telah membuat sarang mereka di sini. Laras meriamnya masih utuh seperti sebahagian dari kapal. Kawasan menyelam ini mencapai kedalaman 25 meter.

Twin City

Tapak ini terdiri daripada dua terumbu kecil yang dipisahkan oleh jalur pasir yang sempit. Lihatlah di antara semak karang hitam, terdapat udang telus kecil yang terdapat dengan banyaknya. Fusilier biru dan ikan arnab sering dilihat di kalangan terumbu karang. Penyelam bertuah boleh melihat jerung atau yu kucing yang berseronok di laman menyelam ini. Berhati-hati dengan ubur-ubur kecil kerana mereka menyengat.

Terumbu karang

Sedikit jauh dari Pulau Lankayan daripada tempat menyelam yang lain, Moray Reef adalah tapak yang sangat baik untuk menjauhkan diri dari kumpulan penyelam lain. Seperti namanya karang ini didiami oleh belut yang bermalas-malas – lihatlah celah-celah terumbu karang dan periksa karang-karang untuk moray menganga.

Anda sendang mencari…?

Lankayan Dive Resort

Tempat menarik di Johor
Tempat menarik di Melaka
Tempat menarik di Sabah
Tempat menarik di Selangor
Tempat menarik di Perak

Tempat menarik di Indonesia
Tempat menarik Nusa Ceningan
Tempat menarik di Lombok
Tempat menarik di Medan
Tempat menarik di Semarang

Homestay Kota Bharu
Homestay Lumut
Homestay Pulau Mabul
Hotel murah Cameron Highlands
Homestay Pulau Pinang

No comment for Pulau Lankayan Sabah Tempat Percutian Menarik Yang Eksklusif

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Pulau Lankayan Sabah Tempat Percutian Menarik Yang Eksklusif

Best Places To Eat In Kuala Terengganu

Best Places To Eat In Kuala Terengganu | Best Destination For Foodie

Posted at

The state of Terengganu is not only rich in culture, but also with its own variety of dishes. From keropok lekor, nasi dagang, ikan... Read More

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur

Hotel Dengan Kolam Renang Di Kuala Lumpur Tempat Percutian Yang Ideal

Posted at

Hotel dengan kolam renang di Kuala Lumpur adalah tempat percutian yang ideal bagi pelancong yang ingin bersantai setelah seharian meneroka banyak peluang bersiar-siar dan... Read More

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Great Malaysian Dishes And Where To Find Them

Posted at

Looking for Great Malaysian Dishes and the best place to eat in KL? The city of Kuala Lumpur and the Klang Valley is certainly... Read More

Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100

Posted at

10 Hotel Murah Di Kuala Lumpur Bawah RM100 – Kuala Lumpur adalah sebuah metropolis yang luas – ibu kota Malaysia dan dengan itu, pelancongan... Read More

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap Di Kuala Lumpur

Posted at

10 Restoran Melayu Tempat Makan Paling Sedap – Sudah tentu, Malaysia adalah gedung bagi makanan Melayu terbaik di dunia. Walaupun hidangan popular seperti nasi lemak... Read More


0 Shares