HOME
Home » Tempat Menarik » Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik – Selamat datang ke Gateway Of Langkawi Island. The Legendary Island. Dikenali sebagai permata Kedah, adalah sekumpulan besar 99 pulau tropika di pantai barat laut Malaysia dan boleh ditingkatkan hingga ke 104 termasuk pulau-pulau sementara yang timbul semasa arus air surut.

Syurga percutian yang mengamit pelawat di seluruh dunia kembali lagi, dengan latar belakang semulajadi pantai pasir putih bersih, tasik semulajadi, air terjun, hidupan liar eksotik dan hutan hujan yang subur di pergunungan.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Langkawi adalah tempat yang sempurna untuk menikmati aktiviti luar yang luar biasa seperti snorkeling, golf, Taman Laut, sukan air, sewa bot dan aktiviti riadah lain seperti menaiki kereta kabel ke puncak gunung.

Terutama dalam warisan dan pahlawan tempatan, burung besar, ogres, pertempuran dan romantik, pulau ini menyediakan gabungan yang luar biasa dari tarikan kebudayaan dan alam semula jadi berbanding di mana saja di Asia Tenggara.

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Di luar pantai Kedah adalah sekumpulan 99 pulau yang menawarkan tempat percutian yang terbaik di dunia: pantai yang indah, infrastruktur kelas dunia, hutan paya bakau yang kaya dengan flora dan fauna, membeli-belah di kawasan bebas cukai bebas dan legenda menarik.

Langkawi mempunyai legenda yang terselubung dalam sejarahnya. Tanyakan siapa-siapa di pulau tentang kisah tragis seorang wanita muda yang cantik bernama Mahsuri, dan anda akan mendengar kisah cinta, cemburu dan laknat yang disumpahkan di pulau itu olehnya selama tujuh generasi.

Kini, generasi ketujuh penduduk Langkawi telah lama berlalu dan pergi, tetapi orang di sini masih percaya bahawa kemakmuran dan berkat kepulauan yang dinikmati hari ini dan kelewatan kutukan bukan kebetulan semata-mata.

Mistikisme legenda ini dapat dirasai di banyak bahagian pulau ini, terutama di Makam Mahsuri (Mahsuri’s Mausoleum), di mana Mahsuri dikatakan dimakamkan. Walaupun kelihatan seperti cenderung ke arah pelancongan, ramai penduduk pulau sebenarnya adalah petani, nelayan dan usahawan.

Meneroka kawasan luar bandar yang indah dan landskap sawah yang damai dengan menyewa kereta dan mengambil perjalanan santai di sekitar pulau itu. Beberapa pemandangan Langkawi yang paling “rustic” dan tidak dapat dilupakan adalah di sepanjang jalan yang mengelilingi pulau itu.

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik

Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di dunia

Anda akan melewati kampung-kampung kecil dengan rumah-rumah kayu yang dikelilingi oleh pokok-pokok sawit, dan anak-anak mengayuh basikal mereka bersiar-siar. Selain mengalami gaya hidup tempatan, tidak ada kekurangan untuk dilakukan di Langkawi.

Menaiki kereta kabel baru yang mendebarkan ke puncak gunung Mat Cincang – gunung kedua tertinggi di Langkawi – untuk pemandangan yang tidak dapat ditandingi dari seluruh pulau utama dan seterusnya. Destinasi-destinasi popular lain adalah Medan Beras Terbakar, Hot Springs, Telaga Tujuh (The Seven Wells) dan Pantai Pasir Hitam.

Lawatan bot diadakan ke Tasik Dayang Bunting, Gua Cerita dan Gua Langsir. Untuk masa yang lebih intim dengan alam semula jadi, pergi mengembara melalui hutan hujan semulajadi yang merangkumi sebahagian besar Langkawi, atau melakukan lawatan bot di hutan paya bakau.

Terdapat juga peluang untuk pergi menyelam, atau bermain golf di beberapa resort 5-bintang. Langkawi juga mempunyai dunia bawah air, dengan terowong bawah tanah yang melalui akuarium gergasi, yang telah mendapat sambutan hangat.

Tempat-tempat menarik yang terbaik di Langkawi menjadikan lanskap semulajadi, taman-taman yang luas, dan struktur ikonik yang menjadi tempat wajib dilawati dalam jadual percutian anda.

Sebagai salah satu destinasi pantai yang terkenal dan paling popular di Malaysia, pulau besar ini menjadi tempat tarikan sejarah, tambang murah, peluang menyelam yang sangat baik, hiburan malam yang menarik dan membeli-belah murah.

Pantai murni Langkawi – iaitu Datai Bay, Pantai Cenang, dan Tanjung Rhu – juga merupakan antara yang terbaik di dunia dan jalan yang luas menyediakan akses mudah ke bandar-bandar pantai yang meriah.

Oleh kerana saiz pulau itu, tarikan terbaik Langkawi adalah yang terbaik diterokai oleh kenderaan yang disewa. Terdapat beberapa pemandangan yang pasti anda perlu nikmati sebelum meninggalkan pulau ini, jadi semak senarai jadual lawatan percutian yang menarik di Langkawi.

LANGKAWI SKY BRIDGE terletak di hujung kereta kabel. Salah satu tarikan utama di pulau ini ialah jambatan pejalan kaki melengkung sepanjang 410 kaki di atas Gunung Mat Cinchang. Ia mungkin terdengar seperti klise tetapi benar-benar pandangan dari sini sangat menakjubkan – hebat untuk detik-detik selfie!

Terletak 2,300 kaki di atas paras laut, Sky Bridge mudah diakses menggunakan Kereta Kabel Langkawi. Perjalanan ke puncak bermula di Desa Oriental di bahagian barat laut Pulau Langkawi, berhampiran Pantai Kok. Sebaik sahaja kereta kabel akan bergerak ia akan menjadi sedikit sejuk apabila angin mengalir melalui celah pengudaraan di bahagian atas, jadi memakai baju sejuk terlebih dahulu sebelum memulakan perjalanan.

Ini adalah adalah pengalaman yang sangat gayat, kerana jambatan kabel yang melengkung 125 meter ini hanya disokong oleh sabatang tiang.

Peluang-peluang gambar adalah sangat banyak dan angin sejuk pasti akan bertiup dan mendinginkan wajah anda. Selain membeli-belah untuk cenderahati di gerai-gerai berhampiran dengan kereta kabel, tidak banyak yang boleh dilakukan di sini selain dari menikmati pemandangan yang sangat menakjubkan.

Dataran Lang – Juga dikenali sebagai Eagle Square, Dataran Lang adalah salah satu tarikan buatan manusia yang terkenal di Malaysia, sebuah arca besar burung helang yang bersiap untuk terbang. Pemandangan yang menyambut pelancong ke pulau ini melalui feri, patung tinggi 12 meter adalah salah satu monumen paling dikenali di pulau ini.

Terletak di sudut tenggara Pulau Langkawi, selain menawarkan pemandangan Teluk Kuah yang indah, Dataran Lang mempunyai pancuran mandian, teres dan jambatan kecil yang indah, menjadikannya tempat yang ideal untuk mengambil gambar percutian yang sempurna.

Dataran itu adalah tempat yang baik untuk melihat feri di seberang pelabuhan tetapi rancanglah kunjungan ke sini pada awal pagi atau lewat petang ketika matahari tidak terlalu terik.

Burung helang merah di Dataran Lang dibina sebagai lambang pulau itu. Menurut cerita rakyat Langkawi nama berasal dari dua perkataan Melayu – ‘helang’ dan ‘kawi’ (coklat kemerahan): maka lang-kawi.

Bersebelahan dengan CHOGM Park dan Taman Lagenda Dalam Langkawi, monumen ini juga berada dalam jarak berjalan kaki dari beberapa kedai bebas cukai terbaik di Langkawi dan Jetty Point Mall – coklat adalah pilihan utama untuk shopping di sini.

Selamat berseronok di Pulau Langkawi Resort tempat percutian menarik di dunia.

No comment for Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Pulau Langkawi Resort Tempat Percutian Menarik Di Dunia

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares