HOME
Home » Destination » 7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian Panjang

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian Panjang

Posted at | Categorised in Destination

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah untuk Percutian Panjang.

Percutian yang menyeronokkan dengan cepat boleh menjadi pudar jika anda harus pulang ke rumah untuk menghadapi masalah atau situasi yang mungkin dapat anda hindari. Jangan biarkan kegembiraan dalam percutian anda terbantut dengan potensi risiko; pastikan anda tidak meninggalkan rumah anda tanpa persediaan.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian Panjang

Berikut adalah senarai semak untuk anda supaya anda dapat menyiapkan kediaman anda sebelum percutian yang panjang.

1) Kemaskan Rumah

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian PanjangPerkara Yang Perlu Dilakukan – nytimes.com

Ini memang membosankan, tetapi sedikit merapikan rumah akan memberikan anda ketenangan apabila anda kembali dari percutian anda. Dengan menyelesaikan tugas sebelum melarikan diri dari kehidupan rutin, anda tidak perlu terus memikirkan untuk melakukannya setelah anda pulang ke rumah.

Periksa perkara yang perlu dilakukan ini dari senarai anda: permukaan debu, vakum permaidani, membersihkan sudut dan membuang sampah. Juga, siram tempat pembuangan sampah dan curahkan dengan larutan cuka dan air, dan tuangkan sedikit klorin ke dalam mangkuk tandas untuk mengelakkan penumpukan bakteria.

2) Hentikan Pesanan Surat Khabar

Perkara Yang Perlu Dilakukan – Sebilangan surat khabar dan surat-surat yang bersepah di depan pintu rumah adalah petunjuk yang jelas mengenai rumah kosong tidak berpenghuni. Jangan menarik perhatian pencuri dan penceroboh; tangguhkan pesanan perkhidmatan surat dan surat khabar sekitar 3 hari sebelum keberangkatan anda.

Perhatikan bahawa anda boleh menangguhkan surat anda atau meneruskannya. Sekiranya anda mempunyai jiran yang ramah, minta mereka mengawasi titisan surat khabar kerana mereka mungkin terus dihantar walaupun anda menghentikannya.

3) Bersihkan Peti Sejuk

Perkara Yang Perlu Dilakukan – Ini adalah salah satu perkakas rumah yang menghabiskan banyak tenaga, jadi tolonglah mematikannya jika anda akan pergi bercuti selama sebulan atau lebih. Makanan, sedekahnak kepada jiran-jiran, atau buang semua makanan yang terdapat di dalam peti sejuk anda. Cabut plug peti sejuk dan bersihkan bahagian dalamnya dengan sedikit soda penaik yang dicampurkan dengan air. Anda juga boleh meninggalkan sebungkus baking soda terbuka di dalam peti sejuk untuk menyerap bau dan menghalang pertumbuhan kulat dan cendawan.

Sebagai alternatif, jika anda akan kembali dalam beberapa minggu, biarkan peti sejuk dihidupkan agar makanan tetap segar. Sekiranya peti sejuk anda mempunyai alat pembuat ais, matikan.

4) Jimat Elektrik

Perkara Yang Perlu Dilakukan – Peralatan elektrik menyedut tenaga walaupun tidak digunakan, jadi beri mereka rehat semasa anda menikmati percutian anda. Cabut semua plug peralatan di rumah anda; jangan lupa peralatan dapur seperti pembuat kopi anda! Selanjutnya, matikan penghawa dingin atau tetapkan termostat ke tetapan yang sedikit lebih panas. Sekiranya pemanas air anda mempunyai mod percutian, hidupkan, atau turunkan suhu hingga darjah yang paling minima.

5) Matikan Bekalan Air Utama

Perkara Yang Perlu Dilakukan – Singki, mesin basuh dan mesin basuh pinggan mangkuk anda tidak memerlukan air semasa anda pergi bercuti, jadi jangan bazirkan wang anda dengan perbelanjaan besar untuk membaiki. Walaupun rumah anda mungkin tidak mengalami kebocoran sekarang, jangan tinggalkan apa-apa yang berpotensi menyudahkan anda. Sekiranya anda tidak mahu kembali ke rumah yang “banjir”, ingatlah untuk mematikan bekalan air utama sebelum anda pergi untuk percutian.

6) Jadualkan Lampu

Perkara Yang Perlu Dilakukan – Memadamkan semua lampu nampak sepertinya penyelesaian yang ideal apabila anda akan bercuti panjang. Namun, dengan melakukannya, anda hanya akan mempermudah pekerjaan untuk pencuri! Melabur dalam pemasa (timer) dan tetapkannya supaya lampu di rumah anda menyala dan mati pada pelbagai masa. Paling tidak, boleh anda lakukan ialah memasang lampu luar dengan sensor gerakan – ini berfungsi dengan baik untuk mencegah pencuri.

7) Ambil Langkah Keselamatan

Perkara Yang Perlu Dilakukan – Selain menjadualkan lampu dan memastikan anda mengunci semua pintu dan tingkap dengan betul, lakukan langkah keselamatan tambahan untuk menjaga masalah ketika anda bercuti. Kunci barang berharga dalam peti simpanan, dan pastikan penggera asap dan pencuri berfungsi dan disusun dengan betul. Idea yang baik adalah menghubungi wakil syarikat penggera anda, memberitahu mereka bahawa anda akan bercuti panjang.

Sekiranya anda mempunyai garaj, letakkan kereta anda di dalamnya dan kunci. Sekiranya anda meletak kenderaan di lapangan terbang, buatlah tempahan lebih awal. Beritahu jiran anda bahawa anda akan pergi bercuti, dan beri mereka nombor telefon anda supaya mereka dapat menghubungi anda, jika perlu.

Kesimpulannya

Percutian bertujuan untuk membantu anda berehat dan bersantai, tetapi jika anda tidak bersiap untuk bersenang-senang, anda mungkin akan mengalami kesukaran sebagai gantinya. Jangan biarkan kekurangan persediaan merosakkan percutian panjang anda yang dinanti-nantikan. Cukup gunakan petua ini untuk menyiapkan kediaman anda sebelum anda bercuti dan anda pasti mempunyai masa yang luar biasa.

Yang menarik:

Tempat menarik Langkawi
Homestay murah Langkawi
Homestay murah Ipoh
Tempat menarik Air Terjun Chemerong
Homestay Kuantan
Homestay Nilai Negeri Sembilan
Resort dengan kolam renang
Homestay Seri Iskandar
Homestay Bandar Baru Bangi
Hotel dengan kolam renang peribadi
Homestay terapung Pulau Mabul
Homestay Cameron Highlands
Homestay Pasir Mas
Homestay Fraser Hill
Tips percutian bajet

No comment for 7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian Panjang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian Panjang

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

Tempat Menarik Di Kuala Terengganu Perkara Terbaik Yang Boleh Anda Lakukan

Posted at

25 Tempat Menarik Di Kuala Terengganu dan perkara terbaik yang boleh anda lakukan apabila berada di Terengganu. Kuala Terengganu adalah ibu negeri negeri Terengganu... Read More

Tempat Menarik Terbaik Di Malaysia Yang Tidak Boleh Diabaikan

Tempat Menarik Terbaik Di Malaysia Yang Tidak Boleh Diabaikan

Posted at

Tempat menarik terbaik di Malaysia yang tidak boleh diabaikan… Ke mana mesti pergi di Malaysia – 30 tempat menarik terbaik untuk dikunjungi di Malaysia,... Read More

Ciputra World Hotel Surabaya, Jawa Timur

Hotel Terbaik Dengan Kolam Renang Surabaya Indonesia

Posted at

Hotel Terbaik Dengan Kolam Renang Surabaya Indonesia – Rekomendasi 8 hotel Bintang 5 di Surabaya yang mewah dengan fasilitas kolam renang dan pelayanan terbaik, jika anda... Read More

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan

Posted at

Resort Dengan Kolam Renang Tok Bali Kelantan – Tok Aman Bali Beach Resort terletak di Pantai Bisikan Bayu di daerah Pasir Puteh kira-kira 50... Read More

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan

Posted at

Resort Dengan Kolam Renang Bachok Kelantan – Apabila anda merasa sudah waktunya untuk melarikan diri, berehat dan berhubung dengan alam semula jadi, pilihlah resort... Read More


0 Shares