HOME
Home » Destination » 5 Perkara Menarik Mengenai Hagia Sophia Yang Anda Ingin Tahu

5 Perkara Menarik Mengenai Hagia Sophia Yang Anda Ingin Tahu

Posted at | Categorised in Destination

5 Perkara menarik mengenai Hagia Sophia yang anda ingin tahu!

ISTANBUL: Mahkamah tinggi Turki akan memutuskan pada hari Khamis mengenai status Hagia Sophia, mercu tanda Istanbul yang terkenal di dunia yang kini menjadi muzium setelah bertugas sebagai gereja dan masjid.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Perkara Menarik Mengenai Hagia Sophia Yang Anda Ingin Tahu

Perkara Menarik Mengenai Hagia Sophia Yang Anda Ingin TahuPerkara Menarik Mengenai Hagia Sophia

Berikut adalah lima perkara yang perlu diketahui mengenai Hagia Sophia:

1. Apa itu Hagia Sophia?

Bangunan ini pertama kali dibangun sebagai gereja antara tahun 532 dan 537 Masihi di bawah maharaja Justinian I dan dianggap sebagai struktur Byzantine yang paling penting.

Setelah penaklukan Uthmaniyyah di Constantinople (sekarang Istanbul) pada tahun 1453, ia ditukarkan menjadi masjid sebelum dibuka sebagai muzium pada tahun 1935 setelah republik Turki moden yang sekular ditubuhkan pada tahun 1923.

Itu ditambahkan ke dalam senarai tapak warisan dunia Unesco pada tahun 1985.

2. Apakah status rasminya sekarang?

Hagia Sophia tetap menjadi muzium dan menempatkan berjuta-juta pelancong setiap tahun.

Ia adalah tarikan pelancongan paling popular di Turki pada tahun 2019 dengan 3.8 juta pelawat.

Terdapat lebih banyak aktiviti keagamaan di dalam muzium dalam beberapa tahun kebelakangan ini – Erdogan membacakan ayat pertama Al-Quran pada tahun 2018.

3. Mengapa ini menjadi isu sekarang?

Sudah ada proses hukum yang panjang menjelang keputusan yang diharapkan pada hari Khamis.

Mahkamah Perlembagaan pada bulan September 2018 menolak permohonan sebuah persatuan warisan bebas untuk membuka bangunan untuk pemujaan Muslim.

Parti Rakyat Republik sekular pembangkang (CHP) pembangkang menuduh pemerintah menggunakan isu ini untuk mengalihkan perhatian pengundi dari masalah ekonomi dan isu-isu lain berikutan wabak coronavirus.

“Erdogan nampaknya menanggapi penurunan dukungan pemilih, yang mungkin merupakan kejatuhan kemerosotan ekonomi Turki yang disebabkan oleh Covid-19,” kata Tugba Tanyeri Erdemir, seorang penyelidik di University of Pittsburgh.

Penyokong Erdogan memujinya kerana terlibat dengan perayaan mewah tahun ini untuk ulang tahun penaklukan Konstantinopel 1453, mendorongnya untuk menjadi lebih proaktif, kata Erdemir.

Pada awal tahun 1994 ketika dia mencalonkan diri sebagai walikota Istanbul, Erdogan berjanji akan membuka bangunan itu untuk para pemuja Muslim.

4. Apakah kedudukan masyarakat antarabangsa?

Amerika Syarikat dan Yunani yang berjiran, yang mengawasi keadaan warisan Byzantine di Istanbul, telah menyatakan keprihatinannya terhadap kemungkinan perubahan status.

“Kami meminta Pemerintah #Turkey untuk mengekalkannya sebagai laman Warisan Dunia @Unesco & untuk mengekalkan aksesibilitas kepada semua orang dalam statusnya sekarang sebagai muzium,” kata Sam Brownback, duta besar AS untuk kebebasan beragama antarabangsa, tweet pada 25 Jun.

Setelah petikan dari Al-Quran dibaca di dalam Hagia Sophia, kementerian luar negeri Yunani mengatakan itu adalah “percubaan yang tidak dapat diterima untuk mengubah penunjukan laman web ini sebagai monumen” dan “juga penghinaan terhadap sentimen agama orang Kristian” di seluruh dunia.

Keputusan untuk mengubah status akan merugikan hubungan Turki-Yunani, yang sudah tegang akibat migrasi dan pengeboran di Mediterania timur.

5. Apa yang akan berubah bagi pelawat?

Pelancong masih boleh mengunjungi Hagia Sophia walaupun ia berubah menjadi masjid kerana mereka dapat melihat Masjid Biru berdekatan.

Tetapi contoh Hagia Sophia dari Trabzon di utara Turki, yang dibuka untuk pemujaan umat Islam pada tahun 2013, mungkin akan berhenti sejenak.

“Jumlah pengunjung menurun dengan ketara berikutan transformasinya menjadi masjid, terutama kerana pengunjung tidak lagi dapat menghargai lukisan dinding gereja yang terkenal,” kata Erdemir, sambil menambahkan bahawa ini memberi kesan negatif kepada penduduk tempatan yang bergantung pada pendapatan pelancongan.

Tempat menarik di Ipoh
Musium Islam Kelantan

No comment for 5 Perkara Menarik Mengenai Hagia Sophia Yang Anda Ingin Tahu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 5 Perkara Menarik Mengenai Hagia Sophia Yang Anda Ingin Tahu

Tempat Makan Melayu Terbaik di Kuala Lumpur

10 Tempat Makan Melayu Terbaik di Kuala Lumpur Yang Anda Perlu Makan

Posted at

Malaysia bukan negara besar, negara ini juga tidak kecil tetapi bolehkah anda menyebutkan 10 tempat yang baik untuk makanan Melayu di KL? Sudah tentu,... Read More

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian Panjang

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah Untuk Percutian Panjang

Posted at

7 Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Meninggalkan Rumah untuk Percutian Panjang. Percutian yang menyeronokkan dengan cepat boleh menjadi pudar jika anda harus pulang ke... Read More

Hotels & Resorts With 'Private Pool'

15 Hotel & Resorts With ‘Private Pool’ For Luxury And Top Class Holiday

Posted at

15 Hotels Resorts With ‘Private Pool’ For Luxury And Top Class Holiday Lexis Hibiscus Port Dickson BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE? Isi... Read More

Tempat Menarik Paling Cantek Untuk Dilawati Di New Zealand

15 Tempat Menarik Paling Cantek Untuk Dilawati Di New Zealand

Posted at

Lawatan ke New Zealand akan memperlihatkan kepada anda beberapa pemandangan yang paling indah – dan beragam dari segi geografi – di luar sana. Dari... Read More

Homestay & Vila Yang Hebat Di Malaysia

6 Homestay & Vila Yang Terbaik Di Malaysia Untuk Percutian Yang Selesa

Posted at

Homestay dan vila yang terbaik di Malaysia – Industri pelancongan sudah pasti merupakan salah satu industri terbesar di dunia. Ini mewujudkan pekerjaan, mendorong eksport,... Read More


0 Shares