HOME
Home » Attraction Places » Percutian Danau Toba – Panduan Sebelum Anda Pergi Ke Sana

Percutian Danau Toba – Panduan Sebelum Anda Pergi Ke Sana

Posted at | Categorised in Attraction Places

Percutian Danau Toba Sebelum anda pergi ke sana, inilah misteri mengapa anda perlu pergi ke Danau Toba yang ramai orang tidak tahu – (Danau Toba dalam bahasa Indonesia) adalah tasik gunung berapi terbesar di dunia, dibentuk oleh letusan bencana sekitar 70,000 tahun yang lalu yang menyaksikan runtuhan sejauh Afrika timur.

Letusan itu menyelubungi bumi dalam selimut abu selama bertahun-tahun dan menyebabkan penyejukan planet ini. Hari ini, Danau Toba adalah tasik yang tenang dan indah yang dikelilingi oleh gunung-gunung yang menawan dan tempat berehat kegemaran di litar backpacker Sumatra.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah!

Booking.com

Percutian Danau Toba – Mengapa anda perlu pergi ke Danau Toba?

Percutian Danau Toba - Panduan Sebelum Anda Pergi Ke Sana

Percutian Danau Toba – travel.dream.co.id

Dalam tiga perkataan? Untuk bersenang-senang. Selepas pengangkutan Sumatera yang agak sukar dan siap, meletakkan tumit anda sambil menghadap ke perairan tasik (atau berenang di dalamnya) adalah cara yang paling seronok untuk menghilangkan keletihan – ramai yang datang merancang untuk menginap sehari atau tiga dan akhirnya tinggal selama seminggu atau lebih. Sediakan jadual perjalanan anda dengan sewajarnya.

Sampai di tengah-tengah Danau Toba terletak Pulau Samosir (Pulau Samosir), di mana hampir semua pelawat asing memilih untuk tinggal di sini. Pulau Samosir adalah sepanjang 44 kilometer dan lebar 20 kilometer, menjadikannya salah satu pulau tasik terbesar di dunia.

Berjalan di sepanjang pulau ini adalah puncak yang hidup selepas hujan dengan air terjun dan awan tebal, semuanya terlihat dari bandar Tasik Tuk.

Walaupun daya tarikan utama adalah bersantai, tasik, pulau Samorsir dan sekitarnya Danau Toba menawarkan pemandangan yang menakjubkan yang dapat diterokai dengan mudah dengan menaiki skuter atau kereta sewa.

Pedalaman Samosir mempunyai beberapa air terjun dan pusat pelancongan Tuk-Tuk menawarkan banyak aktiviti untuk membuat anda cukup “sibuk”. Di rumah orang Batak, terdapat juga beberapa muzium kecil dan tarikan bersejarah yang mungkin menarik.

Tetapi bagi kebanyakan orang, tarikan utama hanyalah keindahan tempatnya. Matahari terbenam boleh menjadi sangat mengasyikkan.

Percutian Danau Toba – Bila Hendak Ke Sana?

Percutian Danau Toba - Bila Hendak Ke Sana

Seperti Berastagi, Medan dan Bukit Lawang, Danau Toba berkongsi sistem cuaca yang sama seperti bahagian lain di Sumatera ini iaitu hujan antara November dan Mac dan kering sepanjang tahun.

Mengunjunginya pada bulan April, Danau Toba mempunyai hujan yang paling banyak hampir setiap petang, tetapi sebelah pagi menikmati sinaran matahari yang berlimpah dan langit biru yang terang. Hampir sepanjang setiap hujung minggu Danau Toba menarik ramai pelancong domestik yang mantap dan juga ramai pelancong asing pada musim puncak. Ini juga masanya anda mungkin memerlukan membuat tempahan terlebih dahulu.

Seperti semua Sumatera Utara, kedatangan pelancongan asing sangat bermusim. Di luar bulan Jun, Julai dan Ogos musim panas Eropah, jumlah pelancong asing di pulau itu sangat rendah. Pada musim hujan, lebih-lebih lagi. Tempoh bulan Julai adalah satu-satunya masa yang yang padat dan perlu membuat tempahan awal.

Orientasi

Tuk-Tuk adalah destinasi pelancongan yang paling popular di pulau itu dan merupakan rumah kepada berpuluh-puluh tempat penginapan yang menarik, terutamanya disebabkan oleh populariti besar pulau itu pada akhir 80-an hingga lewat 90-an, apabila gabungan pergolakan politik di Indonesia dan pengenalan peraturan visa pelancong yang lebih pendek mengurangkan jumlah pelawat pelancong asing dan tidak pernah pulih sejak tempoh itu.

Tuk-Tuk terletak di pantai timur Pulau Samosir, kira-kira di seberang tasik dari Parapat, pelabuhan feri utama di tanah besar. Di sebelah barat Pulau Samosir adalah bandar Pangururan, satu lagi hub pengangkutan bagi mereka yang ingin mencuba nasib mereka di sepanjang pantai barat Sumatera. Bahagian pedalaman Pulau Samosir adalah kurang penduduk dan sesuai untuk eksplorasi menggunakan skuter.

Suatu lingkaran cincin mengelilingi pulau dan hari ini ia berada dalam keadaan baik untuk hampir seluruh jalan, bermakna anda mungkin boleh mengelilingi pulau itu dalam satu hari.

Kemudahan di pulau itu bukan semua yang dibangunkan dan anda mungkin tidak akan pernah melihat polis, tetapi klinik kesihatan kecil di tengah-tengah Tuk-Tuk dapat merawati kecederaan atau sakit ringan. Sekiranya anda sakit parah, hospital terdekat berada di Kabanjahe, kira-kira tiga hingga empat jam perjalanan. Untuk sakit yang serius, pergi ke Medan.

Pada bulan Jun 2018, feri tempatan, MV Sinar Bangun, tenggelam dalam keadaan ribut mengakibatkan kematian hampir 200 orang Indonesia. Feri tersebut lebih muatan (dengan orang dan motosikal) dan jeket keselamatan tersorok di bawah kerusi. Jika penumpang feri kelihatan terlalu padat, jangan teruskan perjalanan anda. Tunggu feri seterusnya.

Di mana untuk menginap di Danau Toba

Tuk-Tuk di Pulau Samosir adalah kawasan penginapan utama bagi warga asing yang melawat Lake Toba. Ini adalah tempat dengan pilihan restoran terbesar dan pilihan penginapan yang paling santai. Apabila anda berada di feri dari Parapat beritahu mereka di mana penginapan anda dan mereka akan mendaratkan anda di sana kerana hampir setiap tempat mempunyai pendaratan bot.

Tabo Cottages

Percutian Danau Toba

Jika anda mencari pilihan midrange yang mesra keluarga di Tuk-Tuk, Tabo Cottages dengan mudah memilih tandan dengan bilik-bilik besar, kawasan padang rumput yang luas dan kolam renang bersaiz yang baik dengan pemandangan ke atas air.

Bilik-bilik berada di beberapa kompleks dua peringkat bertaburan di seluruh kawasan dan kita bayangkan kebanyakan akan mempunyai sekurang-kurangnya pandangan separa. Walaupun tidak moden seperti di dalam Zoe, yang sesuai adalah kukuh dan banyak usaha telah dibuat dengan bilik mandi air panas yang besar – mungkin yang terbaik yang kita lihat di Toba.

Percutian Danau TobaKolam Renang Di Percutian Danau Toba

Di lamannya terdapat beberapa permainan kanak-kanak, termasuk set buaian, tetapi hanya dengan  keluasan padang telah cukup untuk menjaga anak-anak sibuk. Toba juga mempunyai kolam renang ke arah tepi tasik, sekali lagi baik untuk kanak-kanak dan bagi mereka yang tidak berminat untuk berenang di tasik.

bilik tidur percutian danau tobaBilik Tidur Percutian Danau Toba

Restoran selalu mendapat pujian yang baik. Kakitangan profesional dan gembira menunjukkan anda di sekitar resort itu. Keseluruhan ini adalah pilihan padat untuk keluarga dengan bajet perjalanan yang lebih selesa. Sangat disyorkan.

Alamat: Jl. Lkr. Tuktuk, Tuktuk Siadong, Simanindo, Kabupaten Samosir, Sumatera Utara 22395, Indonesia
Telefon: +62 625 451318

Gokhon Guesthouse Danau Toba

Gokhon Guesthouse Danau Toba

Salah satu daripada sekumpulan ciri-ciri yang serupa menghadap terus ke tengah tasik, Gokhon Guesthouse melangkah di atas keramaian dengan membungkus keramahan dan bilik-bilik yang sangat bersih dan terawat.

Bilik-bilik adalah baik-baik saja disejukkan dengan kipas, disediakan TV, perabot gaya IKEA, WiFi yang boleh dipercayai pantas, katil yang melenting dan air panas di dalam bilik mandi yang bersih.

Percutian Danau TobaPercutian Danau Toba

Setiap bilik mempunyai teres sendiri yang menghadap ke tasik untuk bilik tingkat atas untuk lebih banyak privasi dan pemandangan yang lebih baik, namun mereka yang mempunyai ana kecil mungkin lebih suka bilik tingkat bawah yang terbuka terus ke halaman.

Rumput berjalan ke tepi pantai di mana terdapat beberapa gezabo untuk melarikan diri dari kepanasan hari. Walaupun kami tidak berenang di sini, tetamu lain berbuat demikian dan berihat di halaman selepas itu. Ini adalah pilihan mesra keluarga dan juga berdekatan dengan beberapa restoran dan bar.

Kakitangan yang ramah juga boleh membantu dengan rancangan perjalanan seterusnya, dan skuter yang kami sewa dari sini berada dalam keadaan yang sangat baik. Bagi standard, kadar (bermula pada 250,000 rupiah) mungkin tinggi, tetapi ianya akan membuatkan anda ingin menjelajah di tempat yang lebih jauh.

Alamat: Jl. Lkr. Tuktuk No.26, Tuktuk Siadong, Simanindo, Kabupaten Samosir, Sumatera Utara 22395, Indonesia
Telefon: +62 852-6169-1642

Baca juga…

Homestay Kota Bharu
Homestay Langkawi
Homestay Kota Kinabalu
Tempat menarik Kundasang
Tempat menarik Malaysia
12 Homestay murah Danau Toba

No comment for Percutian Danau Toba – Panduan Sebelum Anda Pergi Ke Sana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Percutian Danau Toba – Panduan Sebelum Anda Pergi Ke Sana

Tempat Percutian Menarik Indonesia Pasti Mencuit Hati Anda

25 Tempat Percutian Menarik Indonesia Pasti Mencuit Hati Anda!

Posted at

Tempat percutian menarik Indonesia, ya! ke mana hendak pergi di Indonesia? Mencapai matlamat perjalanan anda dengan senarai destinasi yang indah, perkara yang perlu dilakukan,... Read More

Wisata Togean Island Adalah Pulau Rahasia Yang Paling Dijaga

Wisata Togean Island Adalah Pulau Rahasia Yang Paling Dijaga

Posted at

Wisata Togean Island – Kepulauan Togean (atau Togian) adalah pulau rahasia yang paling dijaga dan pulau yang jarang dilalui di Indonesia. Terisolasi di tengah... Read More

Tempat Romantis Menarik Untuk Honeymoon Di Indonesia

Tempat Menarik Romantis Untuk Honeymoon Di Indonesia

Posted at

Tempat menarik romantis untuk honeymoon di Indonesia – Menikmati makan malam dengan cahaya lilin di tepi laut, memanggang di atas bukit, tinggal di perkemahan,... Read More

Pantai Rahasia Banyuwangi Yang Akan Membuat Anda Terkagum

7 Pantai Menarik Di Banyuwangi Yang Akan Membuat Anda Terkagum

Posted at

Pantai Menarik Di Banyuwangi terletak di ujung paling timur Jawa yang menghadap ke Selat Bali, sedangkan pelabuhan Ketapang adalah tempat anda naik feri ke... Read More

Tempat Menarik Yang Romantik Di Bandung Untuk Percutian Bulan Madu

19 Tempat Menarik Yang Romantik Di Bandung Untuk Percutian Bulan Madu

Posted at

19Tempat menarik yang romantik di Bandung untuk percutian bulan madu. Semua orang menganggap Paris sebagai kota cinta dan mengapa tidak, bahasa, museum, dan Menara... Read More


0 Shares