HOME
Home » Destination » Pantai Cenang Tempat Percutian Paling Popular Dengan Resort Mewah

Pantai Cenang Tempat Percutian Paling Popular Dengan Resort Mewah

Posted at | Categorised in Destination

Pantai Cenang – Sekiranya anda menaiki kapalterbang  ke Langkawi, anda dapat melihat pantai berpasir yang indah di bawah di sebelah kanan anda apabila pesawat itu mendekati pulau itu untuk mendarat. Pantai Cenang adalah jajaran pantai pasir putih sepanjang 2 kilometer yang terletak di pantai barat Langkawi. Ini adalah pantai awam yang paling popular kepada pelancong dan penduduk tempatan. Mengapa?

Oleh kerana pantai yang panjang dengan sedikit melengkung adalah pantai yang tercantik di Malaysia. Dengan pokok palma, kelapa dan pokok-pokok lain yang menaungi pantai, ia menawarkan pemandangan laut dan kepulauan yang mengagumkan. Anda boleh menikmati semua jenis aktiviti sukan air dari pelbagai tempat di sepanjang pantai.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Hotel Dan Resort Di Pantai Cenang

Pantai Cenang Tempat Percutian Paling Popular Dengan Resort Mewah

Deretan hotel dan resort semua jenis telah tumbuh macam cendawan di sepanjang pantai dan kebanyakan mereka mempunyai chalet tepat di atas pantai. Jalan Pantai Cenang terletak di tepi pantai. Anda boleh mengakses pantai dari jalan ini. Memandangkan kedudukan hotel-hotel yang terlalu rapat antara satu sama lain di sepanjang kawasan ini, anda perlu mencari laluan masuk yang berpasir di antara hotel untuk masuk ke pantai. Saya mendapati walaupun anda mengakses pantai melalui mana-mana laluan hotel, tiada siapa yang akan menghalang anda. Ia telah menjadi perkara biasa dan diterima oleh komuniti di sini.

Jom tengak! Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Apabila anda sampai ke pantai, lihat ke kiri anda (iaitu selatan) dan anda akan melihat sebuah papan tanda besar yang terletak di hujung bukit yang tertera perkataan “Langkawi”. Itulah tebing yang memisahkan pantai ini dari lanjutan selatan yang dikenali sebagai Pantai Tengah. Terdapat sebuah restoran di atas tebing yang dikenali sebagai The Cliff. Jika anda melihat ke arah kanan (utara), pantai terbentang luas saujana mata memandang. Di luar bahagian luar pantai, anda boleh meneroka ke hutan hujan yang indah.

Aktiviti Di Pantai Cenang

Jadi apa yang boleh anda lakukan semasa berada di pantai? Pantai Cenang adalah pantai yang hebat untuk percutian keluarga. Pantai ini umumnya bersih dan airnya jernih untuk berenang. Jika anda berminat untuk berjemur, anda boleh menyewa kerusi pantai atau kerusi santai dan payung. Hampir semua hotel dan resort di tepi pantai menawarkan sewaan seperti itu. Pantai ini sangat popular kepada orang Eropah dan pelancong asing dari seluruh dunia.

Terdapat juga kios-kios di pantai yang menawarkan snorkeling, menaiki bot, jet ski, banana boating dan juga parasailing. Semasa musim cuti (pelancongan) jika anda melihat langit, pada bila-bila masa anda akan melihat beberapa penunggang payung terjun dari bot bermotor. Penungang jetski dinasihatkan supaya sentiasa berada dalam sempadan dan tidak mendekati terumbu dan kepulauan luar pesisir.

Anda boleh naik bot dari sini untuk meneroka pulau-pulau berdekatan yang anda dapat lihat dari pantai. Dua pulau tersebut ialah Pulau Rebak Kecil dan Pulau Rebak Besar. Malah semasa air surut, anda boleh berjalan kaki ke Pulau Rebak Kecil, tetapi harus berhati-hati, air surut hanya dalam tempoh beberapa jam sahaja dan anda harus kembali ke ke pantai atau anda mungkin menghadapi masalah besar!.

Pantai Cenang juga terkenal dengan tempat melihat pemandangan matahari terbenam yang hebat. Oleh itu, jika anda datang ke pantai pada sebelah petang, rebut peluang melihat keindahan saat matahari terbenam berlatarbelakangkan pulau-pulau yang sangat cantik. Sepanjang waktu ini sementara siang hari masih cerah, anda akan melihat penduduk tempatan dan keluarga bermain bola tampar di pantai. Anda boleh menyertai mereka dan bermain bersama-sama jika anda suka.

Pasir yang lembut bermula dari tepi jalan dan terus mengunjur ke laut sejauh kira-kira 30 meter atau lebih. Kawasan pantai di pergigian air agak padat dan anda boleh berjalan dengan selesa di bahagian ini. Anda akan melihat kereta dan jip dipandu sehingga pergigian air.

Satu lagi daya tarikan yang hebat untuk pelancong di sini adalah banyaknya kedai, gerai, restoran dan spa berbaris sepanjang jalan tepi pantai (iaitu Jalan Pantai Cenang). Anda akan mendapat segala macam benda di sini termasuk pakaian, barang kemas, hadiah dan barangan cenderamata, aksesori, dan hampir apa sahaja yang anda fikirkan.

Terdapat banyak restoran dan kedai makan bajet yang menawarkan pelbagai jenis masakan termasuk masakan Melayu, Barat, makanan laut, India, Arab dan juga masakan fusion tempatan. Keseluruhan pantai adalah tempat yang penuh dengan kedai-kedai & restoran.

Sebenarnya terdapat beberapa bar pantai di Pantai Cenang yang tetap terbuka hingga larut malam. Salah satunya adalah Babilonia, yang lain-lain seperti Little Lylia,. Dengan muzik, bar-be-que dan minuman, anda boleh bersenang-senang di pantai. Sudah tentu ada bar formal & restoran lain di sepanjang pinggir jalan.

Tiada tandas awam dan tempat menyalin pakaian di Pantai Cenang. Namun dalam keadaan kecemasan, anda boleh menggunakan tandas hotel pinggir pantai yang terdekat. Saya tidak pernah mendengar atau melihat mana-mana orang yang tidak dibenarkan menggunakan mana-mana tandas hotel.

Tinjauan Keseluruhan Pantai Cenang

Pantai Cenang adalah pantai keluarga yang penuh dengan aktiviti dan pelancong. Ini adalah salah satu pantai terpanjang dan paling indah di Pulau Langkawi. Hebat untuk berenang, berjemur dan aktiviti sukan air. Semasa musim pelancongan yang tinggi (Oktober hingga Mei), pantai akan penuh sesak dengan pengunjung. Dalam tempoh itu, anda boleh pergi lebih awal pada waktu pagi ketika pasih tidak ramai orang di sana dan menikmati keindahan pantai.

Amaran!: Jangan biarkan anak-anak anda berenang jauh ke tengah air dan sebaiknya mandi di pergigian  pantai sahaja. Terdapat beberapa kes kemalangan apabila penunggang jetski yang tidak berpengalaman telah melanggar orang yang sedang berenang dan snorkeling.

Kemas kini April 2017: Kolam renang di perairan di Pantai Cenang telah ditandakan dengan jelas. Pengendali Jet Ski memastikan bahawa jet ski dilakukan di luar kawasan yang ditandakan dan peraturan baru ini telah dipatuhi. Jadi selagi seseorang berenang dalam kawasan yang ditandakan, ia seharusnya selamat.Walau bagaimanapun, terdapat kenderaan 4 roda yang dipandu turun ke pantai. Jadi, berhati-hati!

Dengan banyaknya kedai dan restoran di kawasan sekitar, anda juga boleh menghabiskan masa yang hebat di sini untuk berjalan-jalan di sepanjang Jalan Pantai Cenang, dan makan tengah hari atau makan malam yang hebat. Banyak restoran bajet di sini membolehkan anda membeli minuman dari kedai-kedai dan minuman dan restoran semasa anda membeli makanan di sana.

Waktu Beroperasi Pantai Cenang

Pantai Cenang adalah pantai awam, boleh dikunjungi 24 jam dan tiada bayaran masuk.

Lokasi

Pantai Cenang terletak di pantai barat Langkawi dan tepi Jalan Pantai Cenang. Ia adalah sekitar 18.5 kilometer dari Bandar Kuah dan 15 minit perjalanan menaiki teksi dari Lapangan Terbang Antarabangsa yang terletak di Padang Matsirat. Terdapat perkhidmatan bas ke Pantai Cenang yang agak tidak teratur. Jika anda tinggal di tempat lain di pulau ini, anda boleh dengan mudah pergi ke pantai dengan teksi atau kereta sewa. Terdapat banyak teksi di sepanjang jalan untuk pulang ke tempat penginapan.  Sumber

No comment for Pantai Cenang Tempat Percutian Paling Popular Dengan Resort Mewah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Pantai Cenang Tempat Percutian Paling Popular Dengan Resort Mewah

Tempat Paling Menarik Di Indonesia -

Tempat Paling Menarik Di Indonesia Ini Panduan Paling Berguna

Posted at

Tempat paling menarik di Indonesia inilah panduan paling berguna – Dengan lebih 17,000 pulau, Indonesia adalah negara pulau terbesar di dunia dan menempatkan lebih... Read More

Hotel Dan Resor Terbaik Di Bali Untuk Bulan Madu Bagi Pasangan Yang Baru Menikah

15 Hotel Dan Resor Terbaik Di Bali Untuk Bulan Madu Bagi Pasangan Yang Baru Menikah

Posted at

Hotel dan resor terbaik di Bali untuk bulan madu bagi pasangan yang baru menikah – Jadi anda merancang lawatan Bulan Madu ke Bali ?... Read More

Tempat Menarik Di Semarang Yang Anda Belum Tahu

15 Tempat Menarik Di Semarang Yang Anda Belum Tahu!

Posted at

Tempat menarik di Semarang yang anda belum tahu! – Apabila saya memberitahu ibu saya bahawa saya menuju Semarang, Indonesia untuk percutian singkat, dia bertanya... Read More

Panduan Membeli-belah Di Pulau Pinang

Panduan Membeli-belah Di Pulau Pinang

Posted at

Panduan membeli-belah di Pulau Pinang, simple je kan tajuk kali ini? Tapi inilah keseronokkan yang tak terhingga bila anda berada di Pulau Pinang. Adakah... Read More

Tempat Menarik Di Malaysia Yang Mesti Anda Lawati

26 Tempat Menarik Di Malaysia Yang Mesti Anda Lawati Musim Cuti Ini

Posted at

Tempat menarik di Malaysia yang mesti anda lawati – Berfikir tentang ke mana hendak pergi dalam Malaysia untuk musim cuti ini? Pilih dari senarai... Read More


0 Shares