HOME
Home » Tempat Menarik » Pangkor Laut Destinasi Menarik Untuk Bulan Madu Hanya Sekali Dalam Hidup Sanggupkah Anda Lepaskannya?

Pangkor Laut Destinasi Menarik Untuk Bulan Madu Hanya Sekali Dalam Hidup Sanggupkah Anda Lepaskannya?

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Destinasi menarik untuk bulan madu – Terdapat segelintir hotel di seluruh dunia yang telah benar-benar mengambil nafas saya (sehingga gagal mendapatkan kata-kata untuk memulakan blog ini), dan Pangkor Laut Resort di Malaysia adalah salah satu daripadanya.

Terletak di sebuah pulau persendirian di Pantai Barat Malaysia, resort ini merupakan rahsia tersembunyi bagi mereka yang telah berkenan tinggal di sini dan lokasi berbulan madu yang diimpikankan pada hari-hari yang paling bahagia itu. Bagi saya, ia adalah syurga mutlak walaupun berada di sini sendirian, jadi saya sangat berharap dapat berkongsi pengalaman saya dengan anda!

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Pangkor Laut Destinasi Menarik Untuk Bulan Madu

Pangkor Laut Destinasi Menarik Untuk Bulan Madu

Pangkor Laut Resort destinasi menarik untuk bulan madu

Untuk sampai ke Pangkor Laut Resort adalah perjalanan yang sangat penting, terutamanya jika anda datang dari luar Malaysia. Atas sebab itu, saya akan mencadangkan 2-3 malam menginap di Kuala Lumpur sebelum meneruskan perjalanan ke Pangkor Laut, semasa anda memandu selama 3-4 jam (bergantung kepada lalu lintas) untuk sampai ke jeti, kemudian anda akan menunggu jadual bot berlepas  ke pulau itu (atau jika wang itu bukanlah satu masalah, anda boleh menyewa sendiri untuk perjalanan yang lebih pantas dalam masa lima belas minit sahaja).

Tetapi perjalanan yang panjang adalah sebahagian daripada pengalaman di Pangkor Laut – secara literalnya memberikan anda keseronokan dengan perjalanan yang lebih lama! Hidupan liar di pulau itu sangat mengasyikkan, terutamanya untuk memerhati burung.

Makanan juga fenomenal (baca di restoran kegemaran saya sepanjang masa di pulau itu) dan kakitangan di sini sentiasa bermurah hati untuk sentiasa membantu menjadikan penginapan anda satu yang tidak dapat dilupakan, tidak kira apa yang anda perlukan!

Destinasi Menarik Untuk Bulan Madu

Tempat menarik Pangkor Laut:

Tempat Menarik Pulau Pangkor Yang Bajet Sangat-sangat

Pangkor Island Vacation

Senarai Tempat Menarik Di Malaysia Percutian Yang Menyeronokkan

Check In: Spa Villas

Terdapat beberapa kategori bilik yang berlainan yang ditawarkan bergantung pada bajet dan pakej yang anda inginkan. Destinasi menarik untuk bulan madu, ia tidak ada yang lebih mewah daripada suite Spa – terletak jauh terasing dari kemudahan resort dan dengan demikian memastikan pengasingan lengkap dan sempurna. Vila-vila spa terapung di atas air, tetapi vila-vila biasa juga terapung di permukaan air dengan kadar sewaan bilik yang sedikit lebih rendah, tetapi tidak termasuk kemudahan spa.

Destinasi Menarik Untuk Bulan Madu

Bagi anda yang ingin menikmati keindahan alam, dan tidak begitu gemar tidur di atas permukaan laut, maka anda mempunyai pilihan yang lain samada “Hill villas” atau “Garden villas” untuk dipilih. Garden villas adalah yang termurah di antara kedua-duanya dan kadar terendah yang ditawarkan di resort ini.

Kemudian, jika anda suka, ada sedikit maklumat tentang sebahagian pulau di mana rumah persendirian dibina dan disediakan untuk keluarga atau kumpulan yang mencari privasi lengkap dari resort, dengan pemandu peribadi, butler dan juga tukang masak untuk penginapan anda!

Saya sendiri masuk ke villa spa dan ia adalah bilik mewah yang tak terucapkan dengan kata-kata. Bilik-bilik yang sangat cantik dan terbaik (tanpa televisyen, huhu!) Dan mempunyai pemandangan yang luar biasa, semuanya dari balkoni peribadi dan bilik ini lebih banyak tingkap daripada dinding. Kawasan kolam renang peribadi di spa juga sangat privasi (sebenarnya saya biasanya berenang berseorangan) dan jarak dari resort utama (15 minit berjalan kaki) dibuat untuk penginapan yang lebih tenang, lebih santai.

Makanan: Jangan Lupa Uncle Lim!

Makanan di destinasi menarik untuk bulan madu. Ketika datang ke restoran di resort ini, saya tidak dapat menyatakan betapa saya suka restoran “Uncle Lim”! Ini adalah restoran pertama di resort dan dia masak sendiri (ya, namanya Uncle Lim) adalah pekerja pertama di resort ini dan masih bekerja di dapur ini sehingga hari ini.

Pangkor Laut Destinasi Menarik Untuk Bulan Madu

Restoran ini menyajikan gabungan masakan Cina dan Melayu, memberikan masakan masakan Cina, tetapi dengan rasa yang kaya dengan masakan Melayu – pilihan hebat terutama untuk vegetarian!

Sepanjang masa saya di resort, saya juga makan di Fisherman’s Cove, yang dianggap sebagai pengalaman makan terbaik di resort (serta The Straights and Private Dining di Emerald Cove), namun jujur saya katakan bahawa hidangan terbaik semasa saya di sini masih lagi di Uncle Lim.

Melawat Pasar Tempatan dan Kelas Memasak

Pengalaman menarik di destinasi menarik untuk bulan madu. Walaupun di resort saya membuat janji untuk mencuba banyak aktiviti yang saya boleh (walaupun dengan vila spa ia boleh menyebabkan anda sangat tertarik untuk tidak mahu meninggalkan bilik anda!). Salah satu aktiviti tersebut dipanggil Pengalaman Chef, di mana anda ditemani oleh salah seorang chef resort untuk melawat kampung dan pasar tempatan dengan bot laju untuk melihat dari mana hasil segar berasal sebelum ianya dibawa ke resort.

Anda kemudian kembali ke resort untuk memasak bersama dengan chef – menghasilkan hidangan 3 hidangan  mewah yang dibawa ke bilik, pada waktu makan tengah hari, adakah rasanya enak? Saya membuat sup vegetarian, kari dhal vegetarian dan kelapa potong okra.

Suasana Sekitar Resort

Suasana menarik di destinasi menarik untuk bulan madu. Sepanjang malam saya bermalam di Pangkor Laut Resort saya cuba kelas yoga percuma, melawat kolam renang resort, dan tentu saja saya pergi ke Emerald Bay, kawasan pantai yang ditetapkan untuk berenang yang terletak di bahagian lain pulau (anda boleh berjalan kaki melalui hutan atau mendapatkan perkhidmatan pengangkutan pergi dan balik).

Saya juga telah meluangkan masa untuk melawat Spa Village untuk rawatan setelah seminggu dibakar panas terik matahari Malaysia, kulit saya “menangis” untuk sedikit kemanjaan!

Secara keseluruhannya, saya mendapat tempat penginapan yang sangat bagus di sini dan dapat melihat mengapa orang ramai sanggup melakukan perjalanan yang jauh untuk sampai ke syurga dunia ini. Ditambah dengan harga bilik yang lebih murah daripada di tempat lain di Asia, terutamanya jika anda datang pada musim cuti (kadar sewaan berbeza-beza sepanjang tahun). Brooke Saward

No comment for Pangkor Laut Destinasi Menarik Untuk Bulan Madu Hanya Sekali Dalam Hidup Sanggupkah Anda Lepaskannya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Pangkor Laut Destinasi Menarik Untuk Bulan Madu Hanya Sekali Dalam Hidup Sanggupkah Anda Lepaskannya?

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares