HOME
Home » Tempat Menarik » Inilah Panduan Percutian Di Langkawi Paling Lengkap

Inilah Panduan Percutian Di Langkawi Paling Lengkap

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Panduan Percutian Di Langkawi – Pulau Langkawi Malaysia adalah tempat percutian yang menakjubkan di bahagian bawah Laut Andaman di pantai barat Semenanjung Malaysia. Saiznya hampir sebesar Singapura, Langkawi mempunyai 99 buah pulau dan dikelilingi oleh pantai-pantai yang indah dan lanskap batu kapur.Dari keindahan ini terciptanya slogan pelancongan rasmi 2012 pulau ini, “Naturally Langkawi”.

Panduan Percutian Di Langkawi

Langkawi mempunyai reputasi terbaik sebagai pulau peranginan dan percutian, semuanya menjanjikan keseronokan tanpa batasan. Walaupun ia mempunyai hotel-hotel besar, banyak pilihan penginapan bajet dan sederhana, ini bermakna penginapan anda tidak semestinya yang mahal.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Langkawi tidak mempunyai kehidupan yang lebih teruk yang mungkin seperti yang dihadapi oleh orang-orang di pulau-pulau lain di selatan Thailand. Ini, bermakna perairannya tenang dan pantainya menjadi tempat berenang dan bersantai yang selamat, ini menjadikan Langkawi sebagai destinasi percutian keluarga besar di Asia Tenggara.

Bahagian utara pulau ini adalah rumah kepada puncak hutan dan hutan bakau yang indah, mempunyai beberapa pantai yang indah yang kurang dikenali. Bagi lebih suka kepada cabaran mereka sanggup menggunakan kenderaan yang dipandu sendiri, rangkaian jalan raya yang baik dan dan permukaan jalan yang baik, di pulau ini, menawarkan peluang menjelajah ke seluruh pulau dalam masa sehari.

Dengan adanya lapangan terbang antarabangsa, ia menarik ramai pelancong Barat, Asia dan Timur Tengah. Ini telah digambarkan dengan banyaknya pilihan makanan dari pelbagai masakan yang berlainan. Gabungkan ini, dengan status pulau bebas cukai, ini bermaksud ia adalah salah satu tempat yang paling menyeronokkan untuk shopping di Malaysia.

Walaupun kawasan pantai telah dibangunkan di sepanjang laluan pelancongan yang sederhana, kawasan pedalaman Langkawi masih kekal lebih tradisional, baik dalam gaya hidup dan pandangan.

Secara keseluruhannya, pulau percutian terbesar di Malaysia ini mempunyai banyak tawaran bagi kedua-dua pelancong bebas dan pelancongan pra-tempahan. Terdapat lebih dari mencukupi untuk melakukan aktiviti di sini untuk membuat anda sentiasa sibuk selama seminggu dua, dengan pantai, tasik dan air terjun yang indah untuk diterokai, dan anda mungkin ingin meluangkan sedikit masa di beranda anda.

Inilah Panduan Percutian Di Langkawi Paling Lengkap

Panduan Percutian Di Langkawi – Sekitar pulau Langkawi

Dari sudut pandangan pelancong, Langkawi mempunyai tempat menarik utama yang berikut: Kuah iaitu bandar pelabuhan utama, Pantai Tengah, Cenang dan Kok di pantai barat dan Pantai Datai dan Tanjung Rhu di pantai utara.

Banyak tempat menarik yang akan menyambut di Langkawi, Kuah merupakan tempat yang paling pesat membangun. Dalam bahasa Melayu, Kuah bermaksud kuah atau kari, dan dikatakan bahawa bandar itu berasal dari kisah rakyat lama di mana dua gergasi berperang semasa pertikaian keluarga di atas periuk kari, yang terbalik di tempat ini.

Kuah juga merupakan pusat pentadbiran pulau Langkawi dan merupakan pusat kemudahan seperti bank, klinik perubatan, doktor gigi, optometris, kedai perkakasan, pusat membeli-belah, pawagam multiplex dan Pusat Maklumat Pelancong pulau Langkawi. Dermaga Feri di Terminal Feri Jetty Point, yang menempatkan imigresen bersama dengan kompleks membeli-belah dan kompleks bebas cukai.

Dua puluh minit dengan teksi ke barat Kuah adalah dua pantai yang paling terkenal di pulau ini, Pantai Cenang dan Pantai Tengah. Di sinilah anda akan dapati banyak rumah tumpangan, homestay, hotel dan resort di Langkawi serta sebahagian besar restoran di pulau ini. Pantai Cenang mempunyai pasir yang sangat halus, putih dan kelabu.

Kedua-duanya popular untuk sukan air, terutamanya pantai Cenang, dengan banyaknya jet-ski, parasailing dan bot pisang yang ditawarkan, tetapi kedua-duanya masih menyediakan tempat-tempat bersantai yang selesa untuk berehat dan menyaksikan matahari terbenam.

Pantai Tengah, dengan pilihan restoran dan spa yang lebih mewah dengan restoran Thai / Melayu tempatan, mempunyai lebih banyak rasa “bohemian” dari suasana keramaian dan kesibukan berhampiran Pantai Cenang.

Pantai yang seterusnya, yang terletak di utara lapangan terbang, adalah Pantai Kok, yang mempunyai pasir halus dan berwarna-warni. Air agak keruh di sini dan agak sedikit cetek ketika air surut, namun selain beberapa buah kapal layar yang berlabuh di luar pesisir, anda akan sering mendapati anda mempunyai “tempat” untuk diri sendiri.

Di sebelah barat Pantai Kok, jalan ini membawa anda ke beberapa pusat peranginan pulau dan di masa lalu Oriental Village dan Kereta Kabel, berakhir di Air Terjun Tujuh yang popular. Terletak di sudut barat laut Langkawi, puncak Gunung Mat Cincang terletak ke arah utara dan Laut Andaman. Semasa anda mengembara di jalan Datai, lembah itu terletak di sebalik jalan yang menyusuri pantai.

Jika anda menghala ke utara, ambil simpang kiri di Jalan Datai dan anda akan tiba di Pantai Pasir Tengkorak (Pantai Pasir Skull). Pantai tempatan yang popular ini mempunyai suasana seperti taman dengan kemudahan seperti tandas, chalet kecil dan meja luaran.

Di sebelah barat laut, anda akan sampai ke Pantai Datai, yang merupakan tempat penginapan di Andaman dan Datai Resorts. Andaman telah mencipta ‘tapak semaian karang’ di dasarnya untuk mengembangkan pertumbuhan karang untuk membina semula terumbu karang ini yang telah rosak teruk oleh tsunami tahun 2004.

Resort ini menawarkan ‘coral walk’ ketika air surut dan jika masa percutian anda bertepatan, anda boleh mengambil kesempatan untuk mengambil bahagian dalam aktiviti penyelenggaraan terumbu karang, namun ianya bukanlah percuma.

Belok kanan apabila anda sampai di pantai utara dan anda akan melalui Pantai Pasir Hitam dan menaik ke utara dari bulatan Pandang Lanang meletakkan anda di pantai berpasir Tanjung Rhu.

Pantai yang panjang dan indah ini, dengan pasir putih yang halus, adalah salah satu pantai yang paling indah di pulau ini. Mungkin anda mengharapkan ini adalah salah satu tempat yang paling maju dibangunkan di pulau ini, tetapi diselamatkan oleh dua resort lima bintang (yang menghalang akses pantai), sebahagian besar pantai  bebas dari pembangunan – mungkin pandangan merentasi kilang simen tidak begitu menarik.

Teruskan ke utara di sepanjang semenanjung dan anda akan sampai ke pelabuhan bot Tanjung Rhu. Salah satu tempat berkumpul untuk meneroka hutan paya bakau. Selain itu, beberapa restoran pantai boleh didapati di kawasan berhampiran pantai yang berpasir putih yang bersempadan dengan muara berhampiran dengan pelabuhan kapal.

Di mana anda nak menginap jika ke pulau Langkawi

Walaupun hotel telah dibangunkan di Langkawi selama beberapa dekad, namun ia masih tertumpu terutamanya di kawasan pantai dan bandar Kuah di mana ini paling ketara. Walau bagaimanapun, secara perlahan-lahan kawasan pedalaman telah mula ada perkembangan dengan terbinanya pusat peranginan seperti resort dan homestay yang tumbuh di tengah hutan dan di pinggir sawah padi.

Jika anda mencari tempat tidur paling murah di Langkawi, Pantai Tengah sepatutnya menjadi pilihan utama anda, sementara jika anda mencari lebih banyak pilihan (baik penginapan dan makanan) Pantai Cenang adalah pertaruhan yang lebih baik. Kedua-dua pantai hanya berjarak 10 minit berjalan kaki, jadi mudah untuk beralih dari satu pantai ke pantai yang lain.

Bagi pelancong yang inginkan penginapan mewah, Datai dan Tanjung Rhu perlu menjadi titik permulaan anda, walaupun perlu diingat kedua-dua kawasan itu agak terpencil dan perlu memandu dengan lebih berhati-hati.

Panduan Percutian Di Langkawi – Cuaca

Musim kering ‘Langkawi’ juga merupakan musim ‘melancong’ – ia bermula pada awal November hingga akhir Disember dan berterusan sehingga akhir bulan Mac. Musim ini adalah langit biru terbuka luas yang jelas, angin laut yang ringan dan sedikit atau tiada hujan. Suhunya berkisar dari 28 darjah hingga 32 darjah Celcius pada siang hari. Ini sudah pasti masa yang baik bagi pelancong yang ingin mendapatkan cahaya matahari yang berpanjangan.

Pada bulan April biasanya terdapat hujan petang dan ribut sekali-sekala yang boleh mendorong suhu harian turun ke paras tertinggi di bawah 30 darjah. Ini adalah salah satu masa terbaik dalam tempoh setahun untuk bercuti di sini kerana suhu yang lebih sejuk, tanpa banjir musim hujan.

Musim hujan di Langkawi yang bermula pada bulan September boleh berlanjutan hingga November dan dalam sesetangah masa, berlanjutan ke fasa pertama bulan Disember. Walaupun bertentangan dengan keinginan pelancong, ini adalah salah satu musim yang lebih dinamik di Langkawi. Suhu semasa musim ini kadang-kadang boleh jatuh ke 24 Ceclius yang agak sejuk.

Hujan, dan pada masa-masa tertentu, ribut kuat yang melanda musim ini memberi keseimbangan antara panas terik matahari dan suhu yang sejuk. Bagi pelawat yang mencari ketenangan di pantai di bawah sinaran matahari tropika, ini adalah masa percutian yang baik untuk melawat pulau ini kerana keadaan cuaca mengurangkan pengunjung dan pulau itutidak begitu sesak akibatnya.

Panduan Percutian Di Langkawi – Perjalanan percutian

Malaysia mempunyai pelbagai cuti yang berbeza dan pada masa ini bilangan pelancong domestik ke pulau Langkawi meningkat. Walaupun hotel baru muncul pada dengan banyak, namun penginapan berharga sederhana selalunya penuh, terutamanya pada hujung minggu dan cuti umum.

Semoga panduan percutian di Langkawi ini bermanafaat bagi anda yang ingin bercuti di sana. Jika anda mempunyai cerita atau maklumat yang menarik untuk di sampaikan, sila emelkan ke carihomestay370[@]gmail.com.

Kongsikan panduan percutian Di Langkawi dengan klik butang di bawah.

No comment for Inilah Panduan Percutian Di Langkawi Paling Lengkap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Inilah Panduan Percutian Di Langkawi Paling Lengkap

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares