HOME
Home » Tempat Menarik » Panduan Lengkap Tentang Tempat Menarik Pulau Kapas

Panduan Lengkap Tentang Tempat Menarik Pulau Kapas

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Panduan lengkap tentang tempat menarik Pulau Kapas – Siapa yang tak suka lepak-lepak di pantai yang pasir putih gebu dengan air laut yang sejernih kristal?

Pulau Kapas adalah salah sebuah tempat paling indah dan santai yang pernah anda kunjungi. Ia benar-benar sebuah pulau syurga yang mempunyai kuasa aneh yang menjadikan anda ingin lebih lama untuk berada di sana dari apa yang anda rancangkan.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Ia bukan tempat yang penuh dan glamor dengan banyak 5 Star Resorts atau restoran mahal-mahal. Ia adalah pulau yang sangat simple, yang menjadikannya begitu istimewa. Tidak ada talian elektrik, atau sambungan internet yang pantas – bermakna ia melarikan diri dari kesibukan ke suatu percutian yang sempurna.

Pantai ini menakjubkan, airnya sempurna, dan anda akan terpegun melihat keindahan pantai dan kejernihan air laut yang tenang.

Saya berharap panduan lengkap tentang tempat menarik Pulau Kapas ini akan menjawab semua soalan anda dan membuat anda sangat teruja untuk berada di pulau yang indah ini!

Panduan Lengkap Tentang Tempat Menarik Pulau Kapas

Panduan Lengkap Tentang Tempat Menarik Pulau Kapas

DI MANA PULAU KAPAS?

Pulau Kapas terletak hanya beberapa kilometer dari Pantai Timur Semenanjung Malaysia iaitu di wilayah Marang Terengganu.

MAKLUMAT PENTING SEBELUM KE SANA

Pulau Kapas ditutup semasa musim tengkujuh antara November dan Februari.

Bawalah TUNAI. Tidak ada mesen ATM di pulau ini.

Masa Terbaik untuk Melawat Pulau Kapas adalah dari April – Ogos!

Terdapat banyak nyamuk di pulau Kapas! Bawa penghalau serangga!
Bawa lampu suluh pada waktu malam untuk berjalan di sekitar pulau ini.

BAGAIMANA SAMPAI KE PULAU KAPAS

Langkah pertama ialah menempah tiket bas ke Kuala Terranganu (jika menaiki bas). Dari sana, anda boleh mengambil bas awam atau teksi ke Jeti Marang. Pulau Kapas hanya terletak 20 minit perjalanan dengan bot laju dari tanah besar.

Sekiranya anda mengambil bas awam dari Kuala Terranganu ke Jeti Marang, pastikan anda meminta pemandu bas untuk menurunkan anda di Marang!

Jadual Waktu Bot Berlepas Dari Jeti Maran:

9.30 pagi
11.30 pagi
1.30 petang
4.30 petang

Jadual Waktu Bot Berlepas Dari Pulau Kapas:

10 pagi
12 tengahari
2 petang
5 petang

Tiket berharga antara RM30 hingga RM40, bergantung kepada musim.

Panduan Lengkap Tentang Tempat Menarik Pulau Kapas – Terbang ke Pulau Kapas

Nak beritahu awal-awal, tidak ada lapangan terbang di Pulau Kapas, tetapi anda boleh menempah penerbangan dengan salah satu dari syarikat penerbangan tambang murah di Malaysia ke Lapangan Terbang Kuala Terrenganu. Sangat sesuai bagi anda yang mementingkan kepantasan perjalanan hujung minggu dari Kuala Lumpur, Pulau Pinang, atau Singapura. Sekiranya anda terbang ke Kuala Terranganu dan tidak boleh ke Pulau Kapas pada hari yang sama, anda boleh menginap di homestay atau hotel di Kuala Terengganu.

Panduan Lengkap Tentang Tempat Menarik Pulau Kapas – Bas ke Pulau Kapas

Pengangkutan di Malaysia berfungsi dengan baik, dan bas juga disediakan dalam keadaan terbaik! Anda boleh menyemak jadual waktu ke Kuala Terrenganu dengan mudah.

Untuk tempahan bas di Malaysia – sila lihat EasyBook, sebuah laman web yang berguna. Saya telah mencari dan menempah banyak tiket bas di seluruh Malaysia melalui laman web ini, dan akan mengesyorkan mereka untuk perjalanan lain di seluruh negara.

Panduan Lengkap Tentang Tempat Menarik Pulau Kapas

DI MANA NAK MENGINAP DI PULAU KAPAS?

Gem Island Resort & Spa

Setakat ini cara terbaik dan paling selesa untuk menghabiskan percutian anda di Pulau Kapas adalah di Gem Island Resort & Spa. Walaupun secara teknikal perjalanan menaiki bot selama 10 minit di Pulau Kapas, ia menjadi lubuk kepada beberapa aktiviti snorkeling terbaik di pulau, pantai tempat bersantai, dan makanan yang lazat! Harga serendah 63 satu malam!

Perkhemahan Pantai Campground LongSha

“Ini adalah untuk pelancong bajet, backpacker, dan fanatik perkhemahan . Ia adalah tempat yang hebat untuk tinggal.menginap Saya menginap di sana selama 5 malam semasa saya di Pulau Kapas, dan saya mengesyorkannya. Ia lebih daripada tapak perkhemahan, ia adalah komuniti orang yang berfikiran sama. Anda pasti akan mempunyai keboom! jika anda memilih untuk tinggal di sini. Baca ulasan saya mengenai Kemaman Longsha di Pulau Kapas!” DAVE

Kapas Island Resort

“Tempat ini terletak betul-betul berhampiran hentian feri. Dan juga satu-satunya tempat di pulau itu yang mempunyai kolam renang. Kapas Island Resort juga merupakan satu-satunya tempat yang anda boleh menempah secara dalam talian sebelum anda tiba di Pulau Kapas. Ia tidak mempunyai rating yang tinggi, dan saya tidak secara peribadi tinggal di sini, tetapi ia boleh menjadi pilihan yang baik untuk lawatan anda.” JONES

Captain’s Longhouse

Bagi orang-orang yang bukan peminat perkhemahan pantai, boleh bersiar-siar di sebelah Rumah Panjang Kapten. Ia satu-satunya tempat penginapan bajet yang untuk menginap di Pulau Kapas. Menginap di sini memang menyeronokkan. Mereka mempunyai bilik peribadi, double, dan juga sebuah bilik asrama yang besar. Harga yang disenaraikan ialah RM40 untuk katil asrama, tetapi anda boleh minta diskaun dari mereka.

Kapas Beach Chalet

Setakat ini salah satu tempat terbaik untuk menghabiskan masa anda di Pulau Kapas! Kapas Beach Chalet, lebih sering dirujuk sebagai KBC, di mana Dave menghabiskan sebahagian besar harinya di pulau ini. Makanan restoran yang lazat, ada banyak buku untuk anda yang suka membaca, dan kakitangan semuanya sangat ramah. Pemilik KBC adalah seorang lelaki Belanda yang berpindah ke Pulau Kapas dan jatuh cinta dengan pulau ini. Ia adalah suasana yang sangat santai di sini, dan anda sangat diyorkan makan dan menghabiskan masa di sini.

Kapas Turtle Valley Resort

Sekiranya anda mempunyai bajet yang lebih, Kapas Turtle Valley Resort adalah tempat yang sesuai untuk anda. Terletak di hujung Pulau Kapas, dengan pantai yang tersendiri dan terpencil, Kapas Turtle Valley adalah tempat yang luar biasa untuk menghabiskan percutian anda. Pemiliknya sangat mesra, dan tempat snorkeling berada betul-betul di luar resort ini, sungguh hebat sekali. Bilik-bilik double masih agak berbaloi dengan harga RM190 termasuk sarapan pagi. Terdapat juga bilik keluarga yang sesuai untuk empat orang. Wi-Fi juga disediakan di sini!

Panduan Lengkap Tentang Tempat Menarik Pulau Kapas

Tempat menarik di Kelantan
Tempat menarik di Perak
Tempat menarik di Selangor

TEMPAT TERBAIK UNTUK MAKAN DI PULAU KAPAS:

Jetty Café

Ini adalah tempat pertama yang akan anda lihat apabila anda berkunjung ke Pulau Kapas jika anda turun di Jeti. Keluarga yang memiliki tempat ini sangat baik, dan makanannya luar biasa!  Mereka menyediakan nugget ayam yang cukup hebat, dan hanya berharga RM6. Ia juga merupakan satu-satunya tempat yang ada capaian internet di Pulau Kapas ini. Ia tidak begitu pantas, dan kadang-kadang tidak berfungsi dengan baik, tetapi jika anda perlu menghantar beberapa emel, di sinilah tempatnya.

Kapas Beach Chalet

Seperti yang dinyatakan di atas, pasti pelayaran ke KBC antaranya untuk menikmati kelazatan beberapa makanan. Jika anda berada di sana pada malam Jumaat, mereka melakukan BBQ yang hebat! Ianya agak mahal iaitu pada harga RM45-50, tetapi ianya benar-benar lazat.

Masak Makan Sendiri

Ini dimaksudkan khusus untuk mereka yang berkhemah di Perkhemahan Longsha! Mereka mempunyai dapur yang baik, dan amat menyeronokkan apabila anda masak bersama-sama dalam satu kumpulan dan makan bersama-sama. Apa yang perlu anda lakukan adalah ingat membeli barang keperluan sebelum anda menaiki bot laju di Jeti Marang!

Aktiviti Menarik di Pulau Kapas

Snorkeling/ Scuba Diving

Salah satu sebab utama anda wajib melawat Pulau Kapas adalah meneroka keanekaragaman hidupan di bawah air. Di sini anda boleh pergi snorkeling, yang merupakan aktiviti harian di sini! Melihat ikan yang cantik seperti nemo, penyu, karang, dan juga hidupan laut lain! Apa yang anda perlukan adalah topeng, dan anda boleh berenang hanya beberapa minit dari pantai, dan menikmati beberapa perkara yang menakjubkan! Selam skuba sekitar Pulau Kapas sepatutnya menjadi menakjubkan. Untuk menyelam skuba di pulau Kapas, anda perlu menghubungi Penyelam Aquasport.

Menjelajah Pantai Sepuas Hati

Semua tempat tinggal, makan, dan minum di Pulau Kapas berada di suatu tempat yang sama. Anda boleh dengan mudah berjalan dari satu hujung pantai ke hujung satu lagi hanya dalam masa kira-kira 30-40 minit bergantung kepada berapa laju anda berjalan. Ia adalah satu cara yang luar biasa untuk melihat keseluruhan sambil menyerap keindahan pulau yang benar-benar santai. Bahagian terbaik untuk melakukan ini laluan keemasan yang indah yang akan anda lalui. Ianya menjadikan perasaan anda seolah-olah berada di syurga. Pemandangan ciptaaan Tuhan yang sangat indah!

Sember: jonesaroundtheworld.com

3 Comments for Panduan Lengkap Tentang Tempat Menarik Pulau Kapas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Panduan Lengkap Tentang Tempat Menarik Pulau Kapas

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


1 Shares