HOME
Home » Tempat Menarik » Tips Melawat Kelantan Dan Mencari Tempat Penginapan Yang Menarik

Tips Melawat Kelantan Dan Mencari Tempat Penginapan Yang Menarik

Posted at | Categorised in Tempat Menarik

Apabila anda melawat Kelantan, sesuatu yang penting mungkin Mencari Tempat Penginapan Yang Menarik.

Anda mencari  suatu kelainan yang istimewa semasa menginap di tempat penginapan tersebut. Kelantan terletak di pantai timur Semenanjung Malaysia. Ibu negeri Kelantan, Kota Bharu tempuan tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara. Kenapa?

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Kerana keunikan masyarakat itu sendiri. Mereka rajin berniaga terutama golongan wanita. Jika anda berkunjung ke Pasar Siti Khadijah anda akan mendapata hampir 100% peniaga adalah wanita.

Di bahagian bawah ialah pasar basah yang menjual berbagai jenis ikan dan sayuran, samada yang di bawa dari Cameron Highlands atau yang ditanam sendiri oleh penduduk tempatan. Anda boleh mencuba berbagai jenis sayuran dan ulaman yang tidak terdapat di tempat lain.

Tips Melawat Kelantan Dan Menacari Tempat Penginapan Yang Menarik

Selain dari makanan segar anda boleh menikmati ‘goodies’ yang di perbuat dari hasil laut, sayur-sayuran dan berbagai pilihan buah-buahan. Anda juga boleh menikmati makanan-segera seperti ‘ayam percik’, nasi ulam, dan berbagai jenis mee dan sup. Kesemuanya dengan perasa unik negeri Kelantan yang akan dihidangkan segar untuk anda. Jangan lupa untuk merasai keenakan kuih muih tempatan

Tidak berhenti di situ, anda boleh naik ke tingkat atas Pasar Siti Khadijah, di sini terdapat berbagai-bagai jenis produk tempatan termasuk kain batik dan kain sutera yang berkualiti tinggi. Sekali lagi anda akan dikejutkan dengan layanan manis dari peniaga-peniaga wanita yang sentiasa menawarkan harga yang berpatutan.

Bersebelahan dengan Pasar Siti Khadijah terletak Kota Bharu Trade Centre yang diketahui sebagai pusat membeli-belah terbesar di Kita Bharu. Selain dari dari itu anda boleh mengunjungi KB Mall, Pelangi Mall, Billion Shopping Centre dan banyak lagi. Terdapat beberapa Hypermarket di Kota Bharu antaranya Tesco hypermarket, Mydin Mall dan Hypermarket Giant.

Makanan dan Restoran

Terdapat banyak kedai makan da restoran di Kota Bharu. Menu yang paling popular ialah Nasi Dagang yang dibuat dari campuran beras putih dan beras perang, di masak dengan santan kelapa, bawang putih, rempah-ratus dan bawang. Nasi dagang biasanya dimakan dengan kari ikan atau kari ikan bersama sambal.

Selain dari itu terdapat juga Nasi Kerabu yang dimakan bersama sambal tradisional, ikan goreng, telur masin dan kicap khas  atau budu.

Mencari Tempat Penginapan Yang Menarik?

Tips Melawat Kelantan Dan Mencari Tempat Penginapan Yang Menarik

Kota Bharu menawarkan banyak hotel, resort dan homestay. Tidak menjadi masalah jika anda ingin menempah hotel secara online terlebih dahulu sebalum anda berlepas ke sana.

Antara hotel yang terdapat di Kota Bharu adalah seperti:

  • Perdana City Hotel 
  • Tune Hotels Kota Bahru City Centre
  • Renaissance Kota Bharu Hotel A Marriott Luxury & Lifestyle Hotel
  • Grand Riverview Hotel
  • Crystal Lodge dan banyak lagi.

Sila buat tempahan awal untuk mengelakkan anda kecewa kerana ketiadaan tempat penginapan semasa berada di kota Bharu.

Selain dari itu anda boleh menyewa homestay yang banyak terdapat di Kota Bharu. Anda boleh memilih homestay yang anda sukai dari Senarai Hometay Kota Bharu ini.

Jika anda perlu mencarinya di Google anda boleh taipkan saja perkataan cari homestay, cari homestay Kota Bharu, atau Kota Bharu vacation rentals. 

Mungkin juga anda sedang mencari Penang vacation rentals atau mencari tempat penginapan yang menarik. Melawat Pulau Pinang juga merupakan suatu keseronokan yang patut anda nikmati kerana ianya lain dari yang lain.

Comment Closed: Tips Melawat Kelantan Dan Mencari Tempat Penginapan Yang Menarik

Sorry, comment are closed for this post.

Related Post to Tips Melawat Kelantan Dan Mencari Tempat Penginapan Yang Menarik

Restoran Terbaik Di Langkawi

7 Restoran Terbaik Di Langkawi Dengan Masakan Tempatan

Posted at

Restoran Terbaik Di Langkawi – Bersiar-siar di sekitar pulau Langkawi terikat untuk bekerja selera makan – di sini adalah tempat kegemaran kami untuk “merebut”... Read More

Pulau Yang Menarik Di Sabah

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! 

Posted at

10 Pulau Yang Menarik Di Sabah. Sangat Cantik, Best Giler! Tiada siapa yang boleh tahan melihat laut yang tenang dan pantai berpasir putih di... Read More

Pantai Remis Tempat Perkelahan Menarik Di Selangor

Posted at

Pantai Remis – Berebut-rebut orang datang ke Pantai Remis. Apa yang ada di Pantai Remis, mesti ada sesuatu yang istimewa. Ramai yang tahu Pantai... Read More

Tempat Menarik Di Kuantan

Tempat Menarik Di Kuantan Untuk Percutian Bajet

Posted at

Tempat menarik di Kuantan tidak hanya tertumpu di tengah-tengah bandar Kuantan sahaja. Namun sebagai ibu negeri Pahang pasti banyak keistimewaan yang boleh di terokai.... Read More

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu

Tempat Menarik Di Sabah Yang Korang Belum Tahu!

Posted at

Senarai TERKINI tempat menarik di Sabah untuk dikunjungi dalam senarai percutian anda. Pilihan destinasi pelancongan menarik di Sabah memang SERONOK dan banyak sekali untuk dijelajah. Tempat Menarik Di Sabah Yang... Read More


0 Shares