HOME
Home » Pulau Mabul » Homestay Pulau Mabul Terapung Di Laut Sejernih Kristal

Homestay Pulau Mabul Terapung Di Laut Sejernih Kristal

Posted at | Categorised in Pulau Mabul

Homestay Pulau Mabul – Berhampiran dengan pulau Sipadan terdapat sebuah pulau yang dinamakan pulau Mabul. Sejak Sipadan menjadi tapak menyelam bertaraf dunia, para penyelam dari seluruh dunia datang membanjiri Pulau Mabul, yang hanya 30 minit (15 Kilometer) dari Sipadan dengan menaiki bot.

Di pulau Sipadan tidak ada homestay atau resort untuk menginap. Untuk menyelam di Sipadan, penyelam dan pelancong boleh menginap di Pulau Kapalai atau Pulau Mabul yang berhampiran. Satu lagi sebab ialah – Semporna adalah sebuah bandar kecil (di tanah besar) yang sepi pada waktu malam, dan memerlukan lebih daripada satu jam untuk sampai ke Sipadan, sangat tidak menyenangkan bagi penyelam yang merancang untuk menghabiskan beberapa hari menyelam di Sipadan dan pulau-pulau lain Semporna.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Mabul telah menjadi “pulau penginapan” kerana ia mempunyai lebih daripada 10 pondok dan pusat peranginan, dengan kadar harga bilik dari RM65 hingga RM1,000 setiap malam. Sama ada anda backpackers mencari asrama murah, atau berbulan madu yang mahu percutian yang sempurna, Mabul mempunyai tempat yang sesuai untuk anda. Anda boleh menyemak senarai penginapan di halaman ini.

* Nota: Harga hanya untuk rujukan anda sahaja. Ianya mungkin atau mungkin tidak termasuk pakej menyelam, makanan, pengangkutan darat / bot, permit menyelam, dan sebagainya, dan harga boleh lebih tinggi pada musim puncak. Sila semak dengan pihak penyedia homestay untuk perincian dan maklumat terkini.

Homestay Pulau Mabul yang disyorkan

Saya cadangkan penginapan berikut berdasarkan pengalaman dan maklum balas saya dari orang lain. Hanya berkongsi pandangan peribadi sahaja.

Homestay Bajet Pulau Mabul: Uncle Chang Backpackers Lodge

Homestay Pulau Mabul

Uncle Chang adalah seorang lelaki yang sangat mesra dan ramah yang suka bermesra dengan tetamu yang menginap di homestay miliknya. Dia sentiasa mahukan tetamunya berasa bagaikan berada di rumah sendiri. Kadang-kadang saya tertanya-tanya apakah dia membuka rumah penginapan ini hanya untuk berpesta dengan tetamu.

Apapun, wajahnya dan ekor kuda telah menjadi logo tanda niaganya. Homestay pulau Mabul yang menyediakan penginapan asas yang bersih dan selesa. Anda boleh membuat bayaran tambahan untuk mendapatkan bilik atau chalet berhawa dingin. Pada waktu malam, saya suka duduk di atas jeti untuk melihat kura-kura, anak jerung, sotong dan hidupan laut lain yang sedang makan di bawah kaki saya (sementara selebihnya minum dan menyanyikan karaoke sepanjang malam).

Ya, anda boleh mengatur lawatan menyelam ke Sipadan bersama mereka. Sama seperti Uncle Chang, para kakitangan juga sangat ramah dan menampung.

Kadar Bilik *: RM70 (Bilik Asrama) – RM140 (Chalet) (≈USD21 – 42)
E-mel: world@ucsipadan.com, unclechang99@hotmail.com
Laman web: www.ucsipadan.com
Facebook: Sipadan Mabul Dive Lodge Uncle Chang
Tel: +60 17-8950002, +60 89-786988
Alamat Pejabat: P.O.Box 37, 91307 Causeway Road, S.O.T.C. Semporna, Sabah, Malaysia.

Tempat menarik di Sabah

Homestay Pulau Mabul – Pertengahan: Borneo Divers Mabul Resort (BDMR)

Homestay Pulau Mabul

Sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih baik daripada penginapan bajet tetapi tidak terlalu mewah dan mahal, Borneo Divers Mabul Resort (BDMR) mungkin sesuai untuk anda. BDMR ditubuhkan sejak 1984 dan dikendalikan oleh pengendali menyelam PADI bintang 5, jadi saya yakin dengan kualiti perkhidmatan mereka.

30+ unit chalet (dengan bilik mandi bersambung dan pancuran mandian air panas) berhawa dingin dan dibina dengan kayu keras dalam gaya tempatan. Apabila saya berada di dalam, rasa seperti bilik hotel standard, walaupun tidak mewah, ia adalah selesa.

homestay terapung pulau mabulSuasa dalam bilik Homestay Pulau Mabul milik BDMR

BDMR mungkin penginapan dengan kemudahan yang paling lengkap di Mabul. Dari Wifi, dewan makan, dewan acara, restoran, stesen menyelam, kedai kecil ke kolam renang, pada dasarnya ia adalah sebuah hotel bertaraf 3 bintang di pulau, kecuali ia tidak mempunyai tempat letak kereta, hihi… Jika anda ingin mengadakan hari keluarga dengan lebih dari 100 orang di Mabul, saya tidak boleh memikirkan tempat lain lebih baik daripada BDMR.

Makanan ada gaya bufet dan pelbagai jenis (makanan barat dan tempatan). Malam pertama saya pekena steamboat dan malam ke-2 pesta BBQ. Berat badan saya bertambah sedikit selepas menginap di sini. Semasa waktu makan, resort ini seperti Bangsa-bangsa Bersatu, kerana terdapat pelancong dari Eropah, Amerika dan Asia. Dan kami bermain beberapa permainan bersama dalam parti itu. Saya merasa benar-benar hebat bila bercuti di sini.

Kadar Bilik *: (Tempahan Dalam Talian tersedia) RM1,440 (≈USD400) untuk pakej bukan menyelam selama 3 hari
E-mel: information@borneodivers.info, reservations@borneodivers.info
Laman web: www.borneodivers.info
Facebook: Borneo Divers Mabul Resort
Tel: +60 88-222226, +60 88-221340
Alamat Pejabat: Tingkat 9, Menara Jubili, 53 Jalan Gaya, 88000 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

Homestay di Cameron Highlands

High-End Homestay Pulau Mabul: Sipadan Water Village Resort (SWV)

homestay pulau mabul

Homestay Pulau Mabul

Resort mewah ini dibina di atas air pada tiang kayu/besi yang kukuh dan memanjang beberapa ratus meter ke laut. Bagi saya, ia kelihatan seperti sebuah istana terapung di Pulau Mabul. 45 banglo terapung mereka direka dengan indah dalam gaya seni bina Bajau dan datang dengan geladak matahari peribadi.

Anda akan terkesan melihat tata letak mereka di peta Google, resort itu begitu besar sehingga ia kelihatan seperti sebuah pulau, dilengkapi dengan pusat menyelam 5-bintang, ruang makan, lounge bar, kawasan SPA, dan sebagainya.

Sejujurnya, saya tidak pernah tinggal di sana jadi saya tidak banyak menulis tentangnya. Namun ia memperoleh Sijil Kecemerlangan TripAdvisor 2013, ia tidak akan menjadi pilihan yang salah untuk menikmati percutian bulan madu anda di Sipadan Water Village Resort. Saya akan berasa seperti seorang raja jika saya berada di sana.

Kadar Bilik *: RM3,800 (≈USD1,150) selama 4 hari 3 malam
E-mel: info@swvresort.com
Laman web: www.swvresort.com
Tel: +60 089-751777 (Kota Kinabalu), +60 89-950023 (Tawau), +60 89-784100 (Semporna), +60 89-792231 (Mabul)
Alamat Pejabat: TB231, Lot 8, Tingkat 1, Peluasan Bandar II (Bangunan Wisma MAA), 91000 Tawau, Sabah, Malaysia.

Resort dengan kolam renang di Selangor jom terjah!
Tempat menarik di Cameron Highlands seronok tau!
Hotel terapung Pulau Mabul pasti berbeza!
Tempat menarik Kundasang
Homestay Kundasang

Lain-lain homestay di Pulau Mabul

Terdapat banyak penginapan lain yang bagus di Mabul juga, dan ianya mungkin boleh menjadi pilihan yang lebih baik untuk anda melalui cadangan saya ini.

Seaventures Rig Dive Resort

Sukar untuk mengelak dari melihat resort ini yang letaknya hanya 0.7 KM dari pantai pulau Mabul, dan itulah sebabnya mereka disenaraikan sebagai hotel yang unik oleh TripAdvisor. IDC Dive Resort PADI 5 Bintang ini merupakan pelantar minyak yang diubahsuai menjadi homestay dan kini lengkap dengan pusat menyelam, bilik permainan, ruang persidangan, dan lain-lain. Dari gambar yang kita lihat,  saya merasa seolah-olah mereka membina sebuah stesen angkasa lepas di laut.

Kadar Bilik *: Mulai dari RM2,730 (≈USD827) untuk pakej menyelam 4 hari 3 malam
E-mel: info@seaventuresdive.com
Laman web: seaventuresdive.com
Facebook: Seaventures Dive Resort
Tel: +60 88-261669, +60 88-251 669
Alamat Pejabat: G23B, Tingkat Bawah, Wisma Sabah, Jalan Tun Razak, 88000 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

Sipadan Mabul Resort (SMART)

sipadan mabul resort

Dimiliki oleh Explore Asia Tours Sdn. Bhd., Sipadan Mabul Resort mempunyai 45 chalet dupleks kayu berhampiran pantai.

homestay pulau mabul

Lihat pokok kelapa yang subur? Ini ditanam oleh resort selama bertahun-tahun, kini pokok-pokok menambah sentuhan yang sangat baik terhadap suasana tropika resort ini.

Kadar Bilik *: Pakej bermula dari USD401 (2 hari 1 malam)
E-mel: mabul@po.jaring.my, mabul@streamyx.com
Laman web: www.sipadan-mabul.com.my
Facebook: SipadanMabulResortSMART
Tel: +60 88-486389
Alamat Pejabat: Lot A-1-G, Blok A, Tandatangan Pejabat, KK Times Square, Lebuhraya Pantai Off, 88100 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

Scuba Jeff Guest House

homestay pulau mabul sipadan

Sebuah rumah bajet yang dikendalikan oleh penyelam yang mesra bernama Jeff, yang ingin berkongsi keindahan Mabul dengan menawarkan penginapan berpatutan kepada pelancong.

Kadar Bilik *: Mulai dari RM65 (≈USD20) setiap malam
E-mel: scubajeffsipadan@gmail.com, scubajeffsipadan@hotmail.com
Laman web: scubajeffsipadan.com
Facebook: Mabul Sipadan oleh Scuba Jeff
Tel: +60 19-5355229, +60 17-8614391
Alamat Pejabat: Tingkat 1, Lot 18, Blok C, Semporna Seafront New TownShip, 91308 Semporna Sabah Malaysia

Mabul Water Bungalow (SMART)

homestay terapung pulau mabul

Satu lagi resort terapung di samping Sipadan Water Village Resort, dengan 15 unit banglo jenis kayu yang dibina di atas panggung. Resort ini juga memenangi Sijil Kecemerlangan Tripadvisor 2013.

homestay terapung pulau mabul

Kadar Bilik *: Mulai dari RM2,000 (≈USD606) untuk pakej bukan penyelam 2 hari 1 malam (Twin Share)
E-mel: mabul@po.jaring.my, mabul@streamyx.com
Laman web: www.mabulwaterbungalows.com
Facebook: Mabul Water Bungalow (SMART)
Tel: +60 88-486389
Alamat Pejabat: Lot A-1-G, Blok A, Tandatangan Pejabat, KK Times Square, Lebuhraya Pantai Off, 88100 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

Big John Scuba Homestay Terpung Pulau Mabul Harga Bajet

Homestay Terpung Pulau Mabul Harga Bajet

Sebuah rumah persinggahan dengan 8 bilik asas dengan katil twin / double, bilik mandi dan kipas. Big John Scuba agak terkenal di kalangan pelancong HK dan China, dan ia mendapat ulasan yang sangat baik di TripAdvisor.

Kadar Bilik *: RM90 (≈USD27)
E-mel: bigjohnlim@hotmail.com, bigjohnscuba1@gmail.com
Facebook: Big John Scuba
Tel: +60 14-2843723, +60 89-785399
Alamat Pejabat: Jalan Kastalam No. 1 P / S 124, Semporna 91308, Sabah, Malaysia.

Mabul Beach Resort (Scuba Junkie)

homestay pulau mabul vip berhawa dingin

Scuba Junkie memenangi hati ramai backpacker di darat dan penyu di laut. Mereka adalah pemenang Responsible Tourism Award 2012 (Terbaik dalam Perlindungan Kawasan Semulajadi dan / atau Pemuliharaan Hidupan Liar) dan memiliki pusat menyelam PADI 5 bintang. Mabul Beach Resort mempunyai 24 buah bilik en suite yang terletak di hadapan pantai. Anda mempunyai pilihan dari bilik asrama asas ke bilik VIP berhawa dingin.

homestay pulau mabul scuba junkie beach resort

Kadar Bilik *: RM110 (asrama) – RM485 (Bilik VIP) (≈USD28 – 122)
E-mel: info@scuba-junkie.com
Laman web: www.scuba-junkie.com
Facebook: Scuba Junkie
Tel: +60 89-785372, +60 89-782372
Alamat Pejabat: Block B Lot 36 Semporna Seafront, 91308 Semporna, Sabah, Malaysia.

Billabong Scuba

bilabong scuba homestay terapung pulau mabul

Rumah panggung kayu yang menawarkan homestay asas / bajet. Bilik berhawa dingin dengan bilik mandi bersambung tersedia (dengan harga yang lebih tinggi tentunya).

Kadar Bilik *: RM70 – RM250 (≈USD21 – 76)
E-mel: bsds.sipadan@gmail.com, sip.billabong@gmail.com
Laman web: www.billabongscuba.com
Tel: +60 89-781866
Alamat Pejabat: Lot 28, tingkat 1, blok E, Seafront New Township, Semporna, Sabah, Malaysia.

Homestay Pulau Mabul – Spheredivers Lodge

Homestay Pulau Mabul Spheredivers Lodge

Sebuah penginapan bajet dengan 7 unit bilik perkongsian kembar. Bilik keluarga disediakan.

Kadar Bilik *: RM890 (≈USD270) untuk pakej menyelam 3 hari 2 malam
E-mel: azharspheredivers@gmail.com
Laman web: www.spherediverslodge.com
Facebook: Spheredivers
Tel: +60 19-6657043

Homestay Pulau Mabul – Sipadan Dive Centre Mabul Lodge

Homestay Pulau Mabul - Sipadan Dive Centre Mabul Lodge

Rumah persinggahan ini mempunyai 4 bilik yang dilengkapi dengan 3 katil single (bahagian tiga) dan kipas siling, dan 7 chalet tepi pantai yang dilengkapi dengan 2 katil single (perkongsian kembar), bilik mandi en suite dan penyaman udara.

Kadar Bilik *: (Tempahan Dalam Talian tersedia) RM100 – RM165 (≈USD30 – 50)
E-mel: sdc@sipadandivers.com
Laman web: www.sdclodges.com
Facebook: sdcmabul
Tel: +60 88-240584
Alamat Pejabat: Sipadan Dive Centre Sdn. Bhd., Lot No. A1103, Tingkat 11, Wisma Merdeka, Jalan Tun Razak, 88000 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia.

Tempat menarik Sabak Bernam
Inilah hotel murah Langkawi yang selesa seperti hotel 5 Star!
Tempat menarik di Kuantan untuk percutian bajet
Tempat menarik di Kuala Selangor bukan sekadar menyaksikan gelagat monyet!
Tempat menarik di Pahang, sungguh seronok bila berada di sini!
Chalet terapung di Penang, memancing dari pintu bilik
Homestay terapung Pulau Pangkor
More about Sabah? Visit mysabah.com

No comment for Homestay Pulau Mabul Terapung Di Laut Sejernih Kristal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Homestay Pulau Mabul Terapung Di Laut Sejernih Kristal

Hotel Terapung Pulau Mabul Sabah

Posted at

Hotel Terapung Pulau Mabul Sabah Pada kebiasaannya pelantar minyak yang telah tidak mengeluarkan hasil dan tidak digunakan menggali minyak di tengah lautan akan terbiar... Read More


0 Shares