HOME
Home » Destination » Homestay Menarik Di Cameron Highlands Budaya Pelancongan Antarabangsa

Homestay Menarik Di Cameron Highlands Budaya Pelancongan Antarabangsa

Posted at | Categorised in Destination

Bagaimana pula dengan homestay di Cameron Highlands yang menjadi budaya pelancongan antarabangsa di Malaysia? Ia pasti menarik dan sangat berbeza dari hotel biasa bagi penginapan di Cameron Highlands. Program homestay boleh didapati di seluruh dunia kerana ia memberikan pengalaman tentang gaya hidup tempatan semasa tinggal di homestay bersama tuan rumah sama ada di Malaysia, Kanada, China atau di mana sahaja di dunia.

Homestay di Malaysia

Homestay menjadi sesuatu yang tidak asing lagi di Malaysia; Homestay antarabangsa boleh didapati di setiap negara di dunia. Program Homestay adalah untuk pemilik rumah yang ingin memulakan perniagaan penginapan dengan menyediakan kemudahan yang unik untuk penginapan biasa.

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah!

Booking.com

Hanya kerana anda membuka rumah anda untuk penginapan kepada pelancong, anda tidak akan menjadikan tempat tinggal homestay secara automatik. Di Malaysia, pihak berkuasa pelancongan telah menetapkan beberapa garis panduan yang ketat untuk sesiapa yang ingin menjadikan rumah mereka sebagai homestay.

Seperti yang dinyatakan oleh Kementerian Pelancongan, pada Jun 2009, homestay di Malaysia mesti mematuhi garis panduan yang ketat untuk memastikan pelancong akan mendapat pengalaman sebenar dalam kehidupan budaya Malaysia.

Pemilik penginapan homestay mesti berinteraksi dengan tetamu mereka, yang bermakna pengunjung tinggal bersama keluarga pemilik homestay. Di samping itu, pemilik homestay secara teori harus mengajar tetamu mereka sekurang-kurangnya satu lagu dan tarian tempatan, melayan mereka untuk hidangan istimewa khas supaya pelancong akan mendapat pengalaman kehidupan rakyat Malaysia yang dapat membawa pulang kenangan percutian mereka di Malaysia.

Ini bermakna tidak setiap Tom, Dick dan Harry yang menyewa rumah sebagai penginapan untuk tetamu dianggap sebagai program homestay. Dan saya tahu beberapa pemilik penginapan yang ingin mempertimbangkan rumah mereka yang rendah hati seperti rumah homestay kerana anda tinggal di rumah mereka, lebih kurang. Tetapi ia tidak sesuai dengan rang undang-undang jika mengikut garis panduan Tourism Malaysia mengenai program homestay.

Homestay menarik di Cameron Highlands

homestay menarik di cameron highlands

Jadi bagaimana dengan sudut dunia yang menarik ini? Homestay di Cameron Highlands terletak di Taman Sedia. Ia adalah satu kejiranan yang sangat menyenangkan di rumah bungalow yang cerita. Taman Sedia terletak di luar bandar Tanah Rata dalam perjalanan ke Brinchang. Saya telah masuk ke sini beberapa kali walaupun saya tidak tinggal di homestay di Cameron Highlands, dari apa yang saya lihat, mereka pasti kelihatan selesa.

Setiap rumah berbeza, jadi tinggal di rumah masing-masing pasti berbeza. Pemilik homestay mendapat bantuan dari Kementerian Pelancongan Pahang kerana saya melihat pejabat kementerian betul-betul di sebelah rumah-rumah program homestay!

Pelancongan agro adalah ciri khas ketika datang ke homestay di Cameron Highlands. Beberapa rumah telah mendapat ladang strawberi yang ditempatkan di sekeliling penginapan homestay mereka. Saya percaya kepada kepatuhan mereka kepada garis panduan Pahang Tourism Malaysia salah satu daripada aktiviti ini adalah agro pelancongan yang unik di Cameron Highlands, perkara-perkara seperti menanam sayuran, bunga, dan baris pasu strawberi, ya , ladang strawberi! Nah, saya tidak mengatakan semua homestay mempunyai tanaman strawberi dan tidak semua pemilik homestay menyediakan pertanian dan berkebun sebagai aktiviti yang menyeronokkan namun anda boleh memilih melawat ladang-ladang starwberi dan berpeluang memetiknya sendiri!

Dan sudah tentu tidak sepanjang masa hospitaliti di Malaysia semestintinya baik! Salah seorang pembaca mengulas bahawa semasa menginap di homestay Marina Chalet Homestay, hujan lebat di Cameron Highlands dan tuan rumah menjemput beliau dan keluarganya untuk makan tengah hari dan menunjukkan kepadanya banyak foto lama di Cameron Highlands. Dia berkata ia adalah perjalanan yang paling mengasyikkan walaupun keadaan cuaca yang buruk!

Tanpa banyak sembang, inilah senarai homestay di Cameron Highlands yang terletak di Taman Sedia.

    * Program Homestay Kementrian Pelancongan Malaysia Anggerik Homestay, Salmah Bt Lazim 019-6414 857
    * Al-Mashoor Chalet, 019-576 0669, 05-491 4204
    * Homestay Agapanthus, Hajjah Itam Rahmah Bt Ngah Ismail 017-5530816 (nombor tidak jelas di papan tanda)
    * M & Z Homestay, 019-548 0129, 05-6211 261
    * Marina Chalet Homestay, 05-4911 295, 016-9720 699, 019-4605 008
    * Ros Chalet, 05-491 2787, 019-578 2044, 012-583 8060
    * Mawar Homestay, Hajjah Azizah Bt Itam, 05-4911 690
    * Lily Homestay, 05-4911 477, 013-452 6889, 013-941 0677
    * Bougainvilla Homestay, Hajjah Bibi Khursh D Bt. Mohammad, 05-4912 654
    * Aiza Chalet, 019-756 0991, 019-757 0991

Harap anda menemui homestay yang menarik di Cameron Highlands!

Cheers!

Bagaimanakah pengalaman anda menginap di homestay Cameron Highlands anda?

Jadi bagaimana program homestay anda di Cameron Highlands? Beritahu ceritanya! carihomestay370[@]gmail.com

Jangan lupa hantarkan gambar-gambar menarik anda!

No comment for Homestay Menarik Di Cameron Highlands Budaya Pelancongan Antarabangsa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Homestay Menarik Di Cameron Highlands Budaya Pelancongan Antarabangsa

Tempat Menarik Bukittinggi Sumatra Nyaman Lagi Mempersona

Tempat Menarik Bukittinggi Sumatera Nyaman Lagi Mempersona

Posted at

Tempat Menarik Bukittinggi Sumatera – Bukittinggi adalah kota bukit kecil Sumatera dengan iklim sejuk yang sejuk. Sebagian besar hal yang dapat dilakukan di Bukittinggi... Read More

Tempat Menarik Bukit Tinggi, Paling Seronok Bila Di sini

Tempat Menarik Bukit Tinggi, Paling Seronok Bila Di sini

Posted at

Tempat menarik Bukit Tinggi – Mungkin anda pernah tertanya-tanya apa yang ingin anda lakukan pada hujung minggu? Bagi kebanyakan kita yang tinggal di bandar-bandar... Read More

Percutian Danau Toba - Panduan Sebelum Anda Pergi Ke Sana

Danau Toba Hotel Untuk Liburan Yang Luar Biasa

Posted at

Danau Toba hotel untuk liburan yang luar biasa – Danau Toba adalah danau vulkanik yang sangat luas yang mencakup area seluas 1.707 km² (1.000... Read More

Tempat Menarik Di Medan Yang Menarik Ramai Pelancong

Posted at

Tempat menarik di Medan – Kota yang berkembang pesat di Medan, ibu kota Sumatera Utara, merupakan hab ekonomi dan pusat komersil untuk rantau ini.... Read More

Resort Gambang Tempat Menarik Yang Paling Seronok Dilawati

Resort Gambang Tempat Menarik Yang Paling Seronok Dilawati

Posted at

Resort Gambang tempat menarik yang paling seronok dilawati- Terletak di dalam hutan seluas 138 ekar dengan 35km sebelum bandar Kuantan adalah Bukit Gambang Safari... Read More


0 Shares