HOME
Home » Kuching » Sarawak » Homestay Kampung Benuk, Sarawak

Homestay Kampung Benuk, Sarawak

Posted at | Categorised in Kuching, Sarawak

Malaysia terkenal dengan keindahan alam dan adat istiadat yang unik seperti Negeri Sarawak. Meskipun kini rumah panjang telah pun dimodenkan, namun di Kampung Benuk, Sarawak, rumah panjang asli masih dikekalkan bagi memberi peluang kepada pengunjung dan pelancong.

homestay kampung benuk sarawak

BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE?

Isi borang di bawah, Pilih Harga Terendah!!

Booking.com

Homestay Kampung Benuk, Sarawak merupakan sebuah program Borneo’s latest Eco tourism Destination yang dikelolakan oleh Kementerian Pelancongan Malaysia.

Terletak kira-kira 34km dari Kota Kuching, Homestay Kampung Benuk, Sarawak merupakan homestay rumah panjang asli yang terdekat bagi pelancong atau pengunjung yang ingin merasai sendiri suasana serta menerokai sendiri kehidupan masyarakat Bidayuh. Hal ini kerana Homestay Benuk, Sarawak adalah salah satu rumah panjang asli yang masih kekal.

From Jalan Main Bazaar/Jalan Gambir, head west on Jalan Gambir toward Jalan Power. Continue on Jalan Tun Ahmad Zaidi Adruce, towards on Jalan Datuk Tawi Ali. Make a slight left to merge onto Jalan Penrissen. At the roundabout, take the 2nd exit onto Jalan Kuching-Serian. Turn right to stay on Jalan Kota Padawan. At the roundabout, take the 3rd exit and stay on Jalan Kota Padawan. 

Penduduk di Kampung Benuk sendiri yang menyediakan bilik untuk tumpangan di rumah masing-masing. Setakat ini, sudah lebih 50 buah bilik telah diusahakan oleh penduduk. Hal ini menjadikan masyarakat luar boleh berkomunikasi sendiri dan berbual mesra dengan tuan rumah.

Budaya Bidayuh merupakan salah satu budaya yang dijaga dengan rapi bagi memperkenalkan kepada dunia dan masyarakat kini tentang keunikannya. Selain itu, di homestay rumah panjang Kampung Benuk ini juga anda boleh merasai sendiri pengalaman memasak dan menikmati masakan tradisonal masyarakat Bidayuh seperti Ayam Pansuh.

homestay kampung benuk sarawak

Di Homestay Kampung Benuk, Sarawak ini, terdapat beberapa tarikan yang boleh dikunjingi antaranya :-

  • Rumah Panjang Tradisonal Bidayuh
  • Baruk – dewan komuniti tradisi yang menepatkan tengkorak manusia yang telah disimpan
  • Muzium mini dan Bidayuh Tradisional Handicraft Shop
  • Aliran air dingin dan jernih dengan jambatan buluh untuk ke seberang
  • Pemandangan pergunungan yang indah
  • Bamboo Bridge Walk
  • Rakit buluh
  • Pertanian Tradisi -Penanaman Padi, Lada, getah, koko, Pisang dan Sayur-sayuran

Kampung Benuk juga dilengkapi dengan beberapa infrastruktur seperti dewan serbaguna, sebuah klinik, kedai runcit, padang permainan dan sukan, perpustakaan dengan akses internet, telefon awam, tandas awam dan perhentian bas. Selain daripada itu, kampung ini juga mempunyai Pusat Maklumat Pelancongan.

Meski pun rumah panjang asli ini bersifat tradisional tetapi kemudahan asas seperti kipas, bilik mandi dan tandas, elektrik yang cukup serta telivision disediakan untuk keselesaan pelancong luar dan dalam negara.

 Untuk maklumat lanjut, anda boleh hubungi En. Ewing Senon : 019-849 8413 atau Pn. Isabell Julau : 014-882 1551

No comment for Homestay Kampung Benuk, Sarawak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Homestay Kampung Benuk, Sarawak

Homestay Petrajaya Kuching Sarawak

Homestay Petrajaya Kuching Sarawak

Posted at

Homestay Petrajaya Kuching Sarawak Lawatan ke Kuching Sarawak? Hubungi Homestay Petrajaya Kuching Sarawak untuk penginapan anda sekeluarga yang sangat selesa di sebuah rumah berkembar 2... Read More

Husna Homestay Kuching Sarawak

Husna Homestay Kuching Sarawak

Posted at

Husna Homestay Kuching Sarawak – Ingin menyewa rumah yang murah, bersih dan selesa di Kuching. Husna Homestay Kuching, Sarawak adalah pilihan anda yang tepat. Rumah... Read More

Firdausi Muslim Homestay Miri Sarawak

Posted at

Firdausi Muslim Homestay Miri Sarawak Welcome to the City of Miri Sarawak. BOSAN DGN BILIK HOTEL YANG BIASE-BIASE JE? Isi borang di bawah, Pilih... Read More

Singgah Selesa Homestay Kuching Sarawak

Singgah Selesa Homestay Kuching Sarawak

Posted at

Singgah Selesa Homestay Kuching Sarawak   Cari Homestay kali ini nak bawa anda singgah ke Singgah Selesa Homestay Kuching Sarawak. Tengok pada nama homestay... Read More

homestay kuching gambaran luar

Sharifah Homestay Petra Jaya Kuching

Posted at

Sharifah Homestay Petra Jaya Kuching   Taman Rafia,Taman Hj.Ramlee , Taman Sri Perkasa – Terletak Di Kawasan Petra Jaya BerdekatanBandaraya Kuching – 25 Minit... Read More


0 Shares